Friday, November 11, 2011

Στη Νέα Κυβέρνηση-Βγάλτε τον Πολίτη από την Πολυθρόνα του.

Συντάκτης: Κωνσταντίνος Βλαχοδήμος

Δεν χρειάζονται μεγάλες υπερβολές για να περιγράψει κανείς την δυσκολία του εγχειρήματος της νέας Ελληνικής κυβέρνησης συνεργασίας που ξεκίνησε το έργο της στις 10 Νοεμβρίου. Κάθε Έλληνας που πονάει το έθνος θα πρέπει να της ευχηθεί καλή επιτυχία. Οι προγραμματικές της δηλώσεις και η συγκρότησή της δείχνουν ομάδα με πολιτικό βάρος και γενούν ελπίδες παρόλες τις γνωστές παθογένειες της κοινωνίας που θα πρέπει να διαχειριστεί.

Υπάρχει εν τούτοις ένα θεμέλιο, πάνω στο οποίο στηρίζονται όλες αυτές οι παθογένειες, που μόνον αν γίνουν σοβαρές προσπάθειες να ανασυγκροτηθεί  θα επιτρέψει την εφαρμογή αυτών των προγραμματικών δηλώσεων. Πρόκειται για τις διαδικασίες ενεργού συμμετοχής του απλού πολίτη, ανεξάρτητα από τα συντεχνιακά και κομματικά μορφώματα, στην εκτέλεση του προγράμματος,  ιδίως όσον αφορά σημαντικές και επείγουσες δομικές αλλαγές. Εν ολίγοις απαιτείται επείγον σχέδιο για να βγει ο απλός πολίτης από την πολυθρόνα του. Ο χρονικός ορίζοντας είναι πολύ περιορισμένος. Οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι μόνον μήνες μπροστά.
Στα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια έχω επανειλημμένα αναφερθεί στην ανάγκη να υψωθεί ένα αντίπαλο δέος στο πολιτικό κατεστημένο με τα πλοκάμια του που έφεραν την χώρα στην δυστυχή κατάσταση του σήμερα. Αρχικά πίστεψα ότι η Ελληνική κοινωνία και ιδίως η νεολαία της θα είχε αυτή την δυνατότητα. Γρήγορα όμως φάνηκε ότι  κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο χωρίς βοήθεια από άλλες κατευθύνσεις. Το κατεστημένο, έχοντας εκμαυλίσει τον κοινωνικό ιστό,  είχε δημιουργήσει ανυπέρβλητες γραμμές αμύνης.
Εν τούτοις μέσα στην πορεία της κραιπάλης στην πλάτη των κόπων των απλών πολιτών αυτό το σύστημα έφτασε στο σημείο να αντιμετωπίσει ένα αντίπαλο δέος πέρα από τα μέτρα του, τις χρηματοοικονομικές αγορές και τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. ΟΙ πρώτες ενδιαφέρονται για την ελαχιστοποίηση των απωλειών τους αλλά οι θεσμοί έχουν δείξει ότι θα κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν την δυστυχία και εξαθλίωση μιας Ευρωπαϊκής κοινωνίας με Δέκα εκατομμύρια ψυχές.
Έτσι αυτό το αντίπαλο δέος από εξωτερικές δυνάμεις αφού έδωσε πολλές ευκαιρίες στο κομματικό κατεστημένο να αναγεννηθεί και αντιμετώπισε από αυτό το ψέμα και την κοροϊδία, μέτρησε την οργή της κοινωνίας και επενέβει με αποφασιστικό τρόπο και με αυτήν την νέα κυβέρνηση ουσιαστικά το παραμέρισε. Η μανιώδης αντίδραση των πλοκάμων του κατεστημένου έγιναν ήδη ορατές με κατηγορίες κατοχής της χώρας, απώλειας εθνικής κυριαρχίας και άλλων που σκοπό έχουν προοδευτικά να υποσκάψουν ένα εθνικό  πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα και την εφαρμογή αξιόπιστων αναπτυξιακών προγραμμάτων. Μια τέτοια προσπάθεια είναι μοιραίο να αδυνατίσει το εξωτερικό αντίπαλο δέος και γιαυτό πρέπει γρήγορα ξεπηδήσει από την κοινωνία το δικό της, μόνο ανθεκτικό στο χρόνο, απέναντι στο κομματικό κατεστημένο. Είναι αυτό που θα γεννήσει την επόμενη Ελληνική δημοκρατία.
Κάτι τέτοιο φαντάζει σχεδόν αδύνατο πλην όμως ίσως θα έπρεπε να είναι η υψίστη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης για να καρποφορήσουν οι προγραμματικές της δηλώσεις. Και μπορεί μόνον να γίνει πραγματικότητα εάν ο απλός πολίτης βοηθηθεί να δει την ευκαιρία να απελευθερωθεί από τα δεσμά του δηλαδή να  βγει από την πολυθρόνα του.

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011 16:13 
Διπλωματικό Περισκόπιο

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin