Tuesday, November 22, 2011

DEUTSCHE BANK: ΠΛΗΡΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ 'H ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΕ!

Άρθρα:

   1. ΝΟΜURA: ΥΠΑΡΚΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!
  2. ΜΠΑΡΟΖΟ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΩΝ!
  3. ΙΣΚΡΑ: ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΗ Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ!

Την ίδια ώρα που η κρίση χρέους διαβρώνει όλη την ευρωζώνη αφήνοντας, προς το παρόν, αλώβητη μόνο τη Γερμανία και τους δορυφόρους της (Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία), οι ζυμώσεις στα πλαίσια των κυρίαρχων κύκλων λαμβάνουν δραματικό χαρακτήρα.
Πλέον, η προοπτική διάλυσης της ευρωζώνης συζητείται ανοιχτά με οίκους αναλυτώτν όπως η Nomura, να καλούν τους επενδυτές να "λάβουν τα μέτρα" τους! Σύμφωνα, άλλωστε, με διαρροή στοιχείων εσωτερικού εγγράφου της Κομισιόν, το σύνολο της ευρωζώνης είναι πλέον "τοξικό" καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν "τοξικά" παράγωγα επί κρατικού ή και ιδιωτικού χρέους συνολικού ύψους €18,2 τρις (το ποσό αυτό υπερβαίνει το ΑΕΠ της ΕΕ και ισούται με το 44% του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών - για περισσότερα βλέπε εδώ)!!!
Έτσι, στο τραπέζι έχουν πέσει μέχρι και προτάσεις, όπως το "τύπωμα" χρήματος από την ΕΚΤ και φυσικά η έκδοση ευρωομολόγων.
Μάλιστα, η λύση της εκτύπωσης ευρώ έχει αρχίσει να κερδίζει δειλά - δειλά οπαδούς και εντός της Γερμανίας, κόντρα στη μονεταριστική ορθοδοξία της κυβέρνησης Μέρκελ και της Bundesbank.
Ενδεικτικά, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η Deutsche Bank υποστηρίζει πως υπάρχουν δύο δρόμοι για την ευρωζώνη είτε αυτός της διάλυσης είτε αυτός της πλήρους ενοποίησης. To αξιοσημείωτο είναι ότι η Deutsche Bank καλεί, εμμέσως πλην σαφώς, την ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα, δηλαδή να αναλάβει ρόλο ανάλογο με αυτόν της Fed ανακοινώνοντας την αγορά κρατικών τίτλων αξίας τουλάχιστον € 200 δις για το επόμενο 12μηνο.
Παράλληλα, μεθαύριο Τετάρτη η Κομισιόν θα παρουσιάσει δημοσίως τις προτάσεις της για την έκδοση ευρωομολόγων η οποία αντιμετωπίζεται με αρνητική προδιάθεση από την κυβέρνηση Μέρκελ.
Όπως, έχουμε τονίσει στην ISKRA, μέτρα όπως η μαζική εκτύπωση χρήματος από την ΕΚΤ ή η έκδοση ευρωομολόγων δύσκολα θα εφαρμοστούν, καθώς προσκρούουν στη σταθερή άρνηση της κυβέρνησης Μέρκελ και των πλέον "μονεταριστικά ορθόδοξων" γερμανικών κύκλων!
Ακόμα όμως και αν εφαρμοστούν δεν θα δώσουν καμία δίεξοδο στα κρισιακά φαινόμενα της ευρωζώνης, για τους εξής λόγους:
Πρώτον, η εκτύπωση χρήματος θα αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις ενώ όπου εφαρμόζεται σε μεγάλη κλίμακα (πχ ΗΠΑ) δεν λύνει, αλλά αντιθέτως διαιωνίζει τα μακροοικονομικά προβλήματα.
Δεύτερον, η έκδοση ευρωομολόγων δεν θα μειώσει τα επιτόκια δανεισμού των κρατών μελών της ευρωζώνης, αλλά αντιθέτως θα "διασπείρει" τον πιστωτικό κίνδυνο χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία κλπ σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Ουσιαστικά, ακόμα και αν υπάρξει μια πρόσκαιρη μείωση των επιτοκίων δανεισμού των χωρών της ευρω-περιφέρειας, τα επιτόκια των ευρωομολόγων σύντομα θα ανέλθουν σε ένα τέτοιο επίπεδο που θα είναι "απαγορευτικό" και μη-βιώσιμο.
Τρίτον, και σημαντικότερον, οποιαδήποτε πρόταση περαιτέρω "ενοποίησης" είτε συνεπάγεται εκτύπωση χρήματος είτε έκδοση ευρωομολόγων είτε ένα συνδυασμό και των δύο, δεν θα μπορεί έχει οποιοδήποτε προοδευτικό πρόσημο.
Και αυτό διότι, και αν ακόμα η Γερμανία και η ΕΚΤ "συναινέσουν", θα ζητήσουν πολύ σκληρά ανταλλάγματα, στο πεδίο της δημοσιονομικής λιτότητας.
Ενδεικτικά, το ίδιο το επίσημο έγγραφο της Κομισιόν, που θα παρουσιαστεί μεθαύριο αναφέρει ότι η κοινή χρήση του χρέους της ευρωζώνης (δλδ η έκδοση ευρωομολόγων) "δεν πρέπει να οδηγήσει σε μείωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας". Μάλιστα, ο ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε την Κυριακή ότι αυτό που απαιτείται πρώτα είναι μια στενή εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών (σσ από την Κομισιόν)!
Αντίστοιχες, και μάλλον πολύ σκληρότερες, θα είναι οι απαιτήσεις της Γερμανίας, σε περίπτωση μαζικής εκτύπωσης χρήματος (και άρα παραβίασης της γερμανικής μονεταριστικής οροθοδοξίας) από την ΕΚΤ!

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011, 16:40

Η Ίσκρα με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της παραθέτει ορισμένα εξαιρετικά ενδιαφέροντα ρεπορτάζ γύρω από τις μάταιες και αδιέξοδες ζυμώσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κύκλων για την αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης.

Deutsche Bank: Παίζεται το μέλλον της Ευρώπης
Eτος πλήρους ενοποίησης ή πλήρους αποδόμησης της Ευρώπης θα είναι το 2012, σύμφωνα με την Deutsche Bank που θεωρεί σημείο αιχμής την παρούσα συγκυρία κατά την οποία, «παίζεται το μέλλον» ιστορίας 50 ετών, του μεγαλύτερου νομίσματος διεθνώς και της μεγαλύτερης οικονομικής ένωσης.
 Οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζες εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα και ο συστημικός κίνδυνος θα παραμένουν σε κρίσιμο σημείο ώσπου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η Ευρώπη αντιμετωπίσει την κρίση μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επισημαίνουν δε, ότι η πολιτική αναταραχή επέτεινε τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, ρευστότητας του συστήματος αλλά και των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η Deutsche Bank κάνει λόγο για την ανάγκη υλοποίησης του «Μεγάλου Σχεδίου» που συμφωνήθηκε στις 27 Οκτωβρίου. Κρίσιμη είναι η ενίσχυση του ρόλου της ΕΚΤ, σύμφωνα με τους αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, καθώς μέχρι στιγμής φάνηκε ότι είναι αναποτελεσματική η παρέμβασή της στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής αλλά και ότι είναι αδύναμο το EFSF.
Η ΕΚΤ θα πρέπει να αποκτήσει αρμοδιότητες ανάλογες με της Fed και να αναλάβει το ρόλο που είχε ανατεθεί στο EFSF, εκτιμά η Deutsche Bank, καθώς και να ξεπεράσει τους περιορισμούς που εφαρμόζει τώρα κατά την αγορά ομολόγων. Μέχρι στιγμής, η αγορά ομολόγων είναι μικρής εμβέλειας και θεωρείται προσωρινή, ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει να προαναγγείλει την απόκτηση κρατικών τίτλων της τάξης των 200 δισ. ευρώ για το επόμενο δωδεκάμηνο, για να έχει αποτέλεσμα η παρέμβασή της.
πηγή: naftemporiki.gr

Nomura: Το ρίσκο διάσπασης της ευρωζώνης είναι υπαρκτό

Το ρίσκο διάσπασης της ευρωζώνης έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και είναι πραγματικό, επισημαίνει η Nomura σε ανάλυσή της με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου.
 
Όπως διαπιστώνει στο report της, οι ευρωπαϊκές αρχές απέτυχαν να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο ανάχωμα για τις μεγαλύτερες αγορές ομολόγων της ευρωζώνης.
Δεδομένου αυτού του αυξημένου κινδύνου, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί για το ενδεχόμενο ρίσκο αναπροσαρμογής/μετατροπής του νομίσματος για διάφορα assets.
«Σε ένα σενάριο διάσπασης της ευρωζώνης, το ρίσκο αυτό ίσως εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το εάν η διαδικασία συμφωνηθεί πολυμερώς και από το εάν θα καθιερωθεί μια νέα ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα (ECU-2) για να διευθετήσει τα συμβόλαια που είναι σε ευρώ».
Σύμφωνα με την ανάλυση της Nomura, η κλιμάκωση των εντάσεων στην ευρωζώνη, γύρω από την Ελλάδα αλλά επίσης και στις χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης, υποδηλώνει ότι το ρίσκο μιας διάσπασης έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
Η πιθανότητα για μια διάσπαση αυξάνει τα ερωτηματικά για το μέλλον των τρεχουσών υποχρεώσεων σε ευρώ. Ποιες από αυτές θα παραμείνουν σε ευρώ και ποιες θα επαναπροσδιοριστούν στα νέα εθνικά νομίσματα.
Σύμφωνα με τη Nomura, οι επενδυτές θα πρέπει να αναλογιστούν τρεις κύριες παραμέτρους όταν αποτιμούν το ρίσκο «αναπροσαρμογής νομίσματος»: τη νομική δικαιοδοσία στην οποία υπόκεινται οι υποχρεώσεις, το εάν μια διάσπαση μπορεί να συμβεί με μια μορφή πολυμερούς συμφωνίας και τον τύπο της διάσπασης της ευρωζώνης που εξετάζεται, συμπεριλαμβανομένου και του εάν το ευρώ θα πάψει να υπάρχει.
Σε ένα σενάριο μιας περιορισμένης διάσπασης της ευρωζώνης, όπου το ευρώ παραμένει σε ισχύ για τις χώρες του πυρήνα αυτής, το ρίσκο της αναπροσαρμογής σε άλλο νόμισμα είναι σημαντικά υψηλότερο για τις υποχρεώσεις που υπόκεινται σε εθνικό δίκαιο στις περιφερειακές χώρες παρά για αυτές σε ξένη νομοθεσία. Από αυτή την σκοπιά οι υποχρεώσεις σε εθνική νομοθεσία θα διαπραγματεύονται με discount έναντι των αντίστοιχων σε ξένο δίκαιο.
Στο σενάριο της πλήρους διάσπασης της ευρωζώνης, η αποτίμηση του ρίσκου αυτού είναι πιο σύνθετη, καθώς ακόμη και οι υποχρεώσεις σύμφωνα με το ξένο δίκαιο θα χρειαζόταν να επαναπροσδιοριστούν μερικώς.
Σε αυτή την περίπτωση, η αναπροσαρμογή θα συνέβαινε είτε με νέα εθνικά νομίσματα είτε με νέα ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα (ECU-2).
πηγή: capital.gr

Την Τετάρτη οι προτάσεις
Τρεις επιλογές για τα ευρωομόλογα εξετάζει η Κομισιόν

Η κυκλοφορία «ευρωομολόγων» μπορεί να οδηγήσει «γρήγορα στην ελάφρυνση της τρέχουσας κρίσης χρέους» στην Ευρωζώνη, ενώ μπορεί επίσης να «ενισχύσει την αντίσταση» απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις, όπως αναφέρεται σε επίσημο έγγραφο της Κομισιόν για τα ευρωομόλογα που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
 
Το πρακτορείο αναφέρει ότι έχει ήδη αντίτυπο, σύμφωνα με το οποίο, η Επιτροπή μελετά κατά πόσον είναι εφικτές τρεις επιλογές, η τελευταία από τις οποίες «μπορεί γρήγορα να υλοποιηθεί», καθώς δεν απαιτούνται αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ.
Οι ανωτέρω επιλογές αφορούν είτε την πλήρη είτε την τμηματική «κοινή χρήση» του χρέους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, αυτή η κοινή χρήση «δεν πρέπει να οδηγήσει σε μείωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας», ώστε να αποτραπεί ορισμένες χώρες να χρηματοδοτούνται στο μέλλον σε βάρος των υπέρμαχων της δημοσιονομικής σταθερότητας, αναφέρει το ίδιο έγγραφο της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε την Κυριακή ότι υποστηρίζει την ιδέα έκδοσης αυτών των ομολόγων, ωστόσο προσέθεσε ότι αυτό που απαιτείται πρώτα είναι μία στενή εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών.
«Η προϋπόθεση για τα κοινά ομόλογα, που σε εμένα δείχνει μία δίκαιη ιδέα, είναι να έχουμε συντονισμό, εποπτεία, κοινή διακυβέρνηση και ένα μεγαλύτερο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», είπε σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεποτικό δίκτυο France 5.
Σε ό,τι αφορά τις γερμανικές αντιρρήσεις, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αλλάξει θέσεις, από τη στιγμή που θα πειστεί «την ικανότητά μας να διαχειριστούμε μαζί την οικονομία».
Οι τρεις επιλογές της «Πράσινης Βίβλου»
Η ριζοσπαστικότερη, είναι η πρώτη απο τις τρεις επιλογές. Στο κείμενο χαρακτηρίζεται και «αποφασιστικότερη»:
«Τα ευρωομόλογα» υποκαθιστούν τα σημερινά ομόλογα που κυκλοφορούν στα κράτη της Ευρωζώνης, διαθέτουν όμως τις «κοινές εγγυήσεις» για όλη τη ζώνη.
Στη δεύτερη επιλογή, τα ευρωομόλογα διαθέτουν αυτές τις «κοινές εγγυήσεις» για όλη την Ευρωζώνη, όμως καλύπτουν μέρος των αναγκών χρηματοδότησής των κρατών-μελών, αφού κάποια απο αυτά εξακολουθούν να εκδίδουν τα δικά τους κρατικά ομόλογα.
Όμως, μία τέτοια ρύθμιση αφήνει «ευάλωτα» απέναντι σε τυχόν στάση πληρωμών υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης (σ.σ. δεν κατονομάζονται), σημειώνεται στο έγγραφο.
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, χρήζει τροποποίησης το άρθρο 125 της Συνθήκης της Λισαβόνας, κατά το οποίο «αποκλειστικά τα κράτη μέλη διασφαλίζουν τις χρηματοπιστωτικές δεσμεύσεις τους».
Στην τρίτη επιλογή, κυκλοφορούν ευρωομόλογα, με παράλληλη κυκλοφορία κρατικών ομολόγων απο κάποια κράτη της Ευρωζώνης.
Στα ευρωομόλογα αυτής της επιλογής, κάθε κράτος συνεισφέρει με τις εγγυήσεις του, στο ποσοστό όμως με το οποίο μετέχει στο κεφάλαιο του κάθε ευρωομολόγου αυτής της επιλογής.
Έτσι, τα κράτη-μέλη που έχουν με πολύ υψηλά επιτόκια στα κρατικά ομόλογά τους «επωφελούνται σαφώς λιγότερο» στην υλοποίηση της επιλογής αυτής, οι όροι της οποίας είναι ευνοϊκότεροι για τα μέλη της κράτη με την καλύτερη βαθμολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας απο τους οίκους αξιολόγησης, επισημαίνεται στο έγγραφο.
Καμία αλλαγή στις συνθήκες δεν είναι αναγκαία, άρα η υλοποίηση είναι γρήγορη και «αντίθετα με τις δύο πρώτες επιλογές, μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η παρούσα κρίση χρέους», σημειώνεται στο έγγραφο.
πηγή: in.gr

Διατηρεί τις επιφυλάξεις της η Γερμανία για το ευρωομόλογο

Επιφυλακτική εμφανίζεται η γερμανική κυβέρνηση στις προτάσεις Barroso και Κομισιόν για τα ευρωομόλογα, με τον εκπρόσωπό της, Steffen Seibert, να δηλώνει ότι «πρώτα θα μελετήσουμε την πρόταση και μετά θα την κρίνουμε».
Σε δηλώσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Seibert τόνισε πως η άποψη της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι τα ευρωομόλογα δεν είναι θεραπεία για την κρίση της ευρωζώνης.
Μάλιστα, αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω δηλώνοντας πως «η Γερμανία δεν θα συζητήσει προτάσεις που δεν έχουν γίνει ακόμη».
Ο ίδιος τόνισε πως «η Καγκελάριος και η κυβέρνηση δεν συμμερίζονται την άποψη πολλών ότι τα ευρωομόλογα τώρα θα αποτελούσαν μια διεθνή θεραπεία για την κρίση».
Ακόμη, πρόσθεσε πως η Καγκελάριος εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος, τα κοινά ομόλογα να αποσπάσουν την προσοχή από τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων της περιοχής.
Επίσης, επιβεβαίωσε ότι η Merkel θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy και τον Ιταλό πρωθυπουργό Mario Monti την Πέμπτη. Ο Monti αναμένεται να παρουσιάσει τα σχέδια της κυβέρνησής του για την αποκατάσταση των δημοσιονομικών και της ανταγωνιστικότητας της Ιταλίας.
Υπενθυμίζεται πως χθες το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι έγγραφο της Κομισιόν που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη, αναφέρει ότι τα ευρωομόλογα θα μπορούσαν να κατευνάσουν την κρίση χρέους και να ενισχύσουν την αντίσταση της ευρωζώνης σε άλλες κρίσεις.
Πηγή:www.capital.gr

Σκληρό πόκερ στην Ευρωζώνη
«Ναι» σε ευρω-ομόλογο μόνο με παρέμβαση στους εθνικούς προϋπολογισμούς, λέει το Βερολίνο
Ενώ η κρίση χρέους έχει επεκταθεί πλέον στον πυρήνα της Ευρωζώνης και όλο και περισσότεροι ζητούν την παρέμβαση της ΕΚΤ, καθώς και την έκδοση κοινών ευρωομολόγων, θέμα για τα οποία η Κομισιόν θα παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις την ερχόμενη Τετάρτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται έτοιμη να υποχωρήσει από την σκληρή στάση που ακολουθεί, εφόσον κερδίσει το δικαίωμα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας La Tribune, κάποιες από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει η γερμανική κυβέρνηση (μη έκδοση ευρωομολόγων, μη παρέμβαση της ΕΚΤ) ίσως αποδειχθούν λιγότερο «κόκκινες» από ορισμένες άλλες.
Η γαλλική εφημερίδα επικαλείται πηγές κοντά στην καγκελάριο και αναφέρει ότι σύμφωνα με αυτές η κ. Μέρκελ εμφανίζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει στο θέμα του ευρωομολόγου όπως και του ρόλου της ΕΚΤ, εφόσον αποσπάσει ως αντάλλαγμα το δικαίωμα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς των «απείθαρχων» δημοσιονομικά κρατών της ζώνης του ευρώ
Αν οι εταίροι της Μέρκελ στην ΕΕ εγκρίνουν την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών, ώστε να συμπεριλάβει, όπως η ίδια ζητεί, το δικαίωμα παρέμβασης στους προϋπολογισμούς των υπερχρεωμένων κρατών-μελών, θα μπορούσε να αποδεχθεί μία «πιο τολμηρή πρόοδο» στην καταπολέμηση της κρίσης, όπως φέρεται να δηλώνουν στην σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Ως «πιο τολμηρή πρόοδο» αναφέρουν την αύξηση των παρεμβάσεων της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με την αγορά τίτλων των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το χρέος τους και συνεπώς τον δανεισμό τους από τις αγορές, καθώς και η παροχή εγγυήσεν από τον EFSF.
«Τα ευρωομόλογα δεν είναι θαυματουργό φάρμακο»
Επισήμως, η γερμανική κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί την ίδια αδιάλλακτη στάση.
Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου δήλωσε σήμερα ότι η έκδοση ευρωομολόγων «δεν είναι ένα θαυματουργό φάρμακο» για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους.
«Η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται την πολύ διαδεδομένη άποψη ότι τα ευρωομόλογα δεν θα ήταν σήμερα ένα θαυματουργό φάρμακο», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Στ.Ζάιμπερτ δήλωσε πως η κ. Μέρκελ προκρίνει μια «πολιτική λύση» στην κρίση, η οποία περιλαμβάνει το να καταστεί «υποχρεωτικός» ο σεβασμός των κανόνων καλής δημοσιονομικής συμπεριφοράς.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως με τη δημιουργία ευρωομολόγων «δεν αντιμετωπίζονται οι ρίζες του κακού», δηλαδή η δημοσιονομική απειθαρχία.
Το Βερολίνο δεν έκρυψε εξάλλου τις επιφυλάξεις του έναντι μιας άλλης ιδέας από τις Βρυξέλλες που διατυπώθηκε σε συνέντευξη της αντιπροέδρου της Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ: τη δημιουργία μιας ενιαίας έδρας στο ΔΝΤ για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
«Πρέπει να μην λησμονούμε το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει μέλη κράτη και όχι νομικούς οργανισμούς», είπε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κοτχάους.
«Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε προτάσεις» που παρουσιάζονται «μέσω συνεντεύξεων», δήλωσε ακόμη, προσθέτοντας ότι η κ. Ρέντινγκ δεν είναι η «αρμόδια» επίτροπος για τα θέματα αυτά.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sächsische Zeitung (Ζέκσισε Τσάιτουνγκ), ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει να καταρρεύσει το ευρώ.
«Ζητούμενο είναι να υπερασπιστούμε τις βάσεις της ευημερίας μας», λέει και προσθέτει ότι, αντικειμενικά τα σενάρια κατάρρευσης και η καταστροφολογία δεν δικαιολογούνται.
«Ελπίζω και εκτιμώ ότι θα καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την Ευρωζώνη» σημειώνει.
Εν τω μεταξύ, θετική στάση υπέρ των ευρωομολόγων φαίνεται ότι τηρεί ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Είναι λάθος να απορρίπτει κανείς τα ευρωομόλογα ως κάτι το παράλογο», είπε την Δευτέρα, επικρίνοντας τη σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας.
Ο επικεφαλής του Eurogroup τάχθηκε επίσης κατά μιας πιθανής υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας από τον οίκο Moody's, λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση δεν θα ήταν εύλογη, με βάση την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Εάν απωλέσει η Γαλλία την πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ», τότε το ίδιο θα συμβεί και με την αξιολόγηση του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, του EFSF, προειδοποίησε. «Δεν το θέλω αυτό», πρόσθεσε.
Bundesbank: Μόνη λύση οι μεταρρυθμίσεις
Την πάγια θέση της ότι τη λύση στην κρίση χρέους θα την δώσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι οι όποιες παρεμβάσεις από την ΕΚΤ διατυπώνει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας στη μηνιαία της έκθεση.
«Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό οι εν λόγω χώρες της ευρωζώνης να λάβουν άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να αποφευχθεί η περαιτέρω απώλεια της εμπιστοσύνης στα δημοσιονομικά τους και να ανακτήσουν την χαμένη ανταγωνιστικότητά τους» αναφέρει η Bundesbank.
πηγή: in.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin