Friday, February 3, 2012

Στρεβλή η αντίληψη ότι οι μηχανικοί είναι προνομιούχοι ...

-
Πανελλαδική Παντεχνική Απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι μηχανικοί της χώρας διαμαρτυρόμενοι για «την ληστεία των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ από την ΤτΕ, για τις αναίτιες και ανάλγητες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των Μηχανικών, για την καταρράκωση της αξιοπρέπειας και της επαγγελματικής ισοπέδωσης των Μηχανικών».
Με αφορμή αυτή την κινητοποίηση μίλησε στο ραδιόφωνο του «Παρατηρητή» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Νίκος Παπαθανασίου. Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη το πρώτο μέρος της οποίας δημοσιεύουμε σήμερα, το οποίο αναφέρεται στα προβλήματα των μηχανικών και τους λόγους για τους οποίους κατέρχονται σε απεργία. Ο κ. Παπαθανασίου κάνει λόγο για στρεβλή εικόνα που υπάρχει από πλευράς πολιτών προς τους μηχανικούς και υποστηρίζει ότι δεν είναι ωφελημένοι του συστήματος. Συγχρόνως ασκεί κριτική τόσο προς τη στάση του ΤΕΕ τονίζοντας ότι λόγω «των εγγενών αδυναμιών του δεν έκανε κινητοποιήσεις αντίστοιχες των άλλων επιστημονικών κλάδων», αλλά και για τη στάση της πολιτείας η οποία, όπως λέει, κατάντησε «ξέφραγο αμπέλι το επαγγελματικό πεδίο άσκησης των μηχανικών».
Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του κ. Παπαθανασίου, εξ ίσου ενδιαφέρον, εφόσον αφορά σε θέματα που άπτονται της τοπικής ανάπτυξης, όπως το θέμα του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, της μετεγκατάστασης του Αλάν Κογιού, θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο…

Οι μηχανικοί δεν είμαστε οι ωφελημένοι του συστήματος


ΠτΘ: Πώς αντιμετωπίζει την κρίση που υπάρχει στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία το ΤΕΕ με τις κατά τόπους εκπροσωπήσεις του; Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η κρίση από τον τεχνικό κόσμο της χώρας, που κατά τεκμήριο θεωρείται ρετιρέ από τους απλούς πολίτες, και ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προοπτικές για το άμεσο μέλλον με δεδομένο ότι αυτή η κρίση θα διαρκέσει;
Ν.Π.:
Με την ερώτησή σας θέσατε πολλά ζητήματα. Κατ’ αρχήν όσον αφορά στο θέμα των ρετιρέ θα πω ότι οι μηχανικοί από την οικονομική κρίση της χώρας, και όχι μόνο, έχουν πληγεί πολύ. Όσον αφορά στα μέλη μας, τους μηχανικούς, το σημαντικό είναι η υπάρχουσα στρεβλή αντίληψη, ότι ακόμη, και σε αυτή την περίοδο της κρίσης, συνεχίζουν να είναι προνομιούχοι μέσα από νομοθετήματα που υπήρξαν, τα οποία φαινομενικά τουλάχιστον έδιναν πρόσθετο αντικείμενο στους μηχανικούς. Αυτό είναι εντελώς στρεβλό, γιατί πρώτον οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων έχουν ημερομηνία λήξης και δεύτερον αυτό το αντικείμενο, που δημιουργήθηκε από παραλείψεις της πολιτείας, έκλεψε ένα τεράστιο επαγγελματικό αντικείμενο και το σημαντικότερο και ουσιαστικότερο για την κοινωνία έθεσε σε επισφάλεια το περιβάλλον, την αισθητική και κυρίως την ασφάλεια των πολιτών. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο διαχωρίστηκαν οι πολίτες σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς που μένουν σε κατοικίες επισφαλείς σε ένα ενδεχόμενο σεισμό και βέβαια όχι με τις ίδιες συνθήκες που έχουν οι προνομιούχοι της χώρας που αποτελούν την δεύτερη κατηγορία.

ΠτΘ: Δηλαδή λέτε ότι το κράτος έκανε τα στραβά μάτια για τα αυθαίρετα αφαιρώντας σας επαγγελματική ύλη και τώρα σας την επιστρέφει πίσω βάζοντας την διαδικασία της νομιμοποίησης;
Ν.Π.:
Ναι, με αμοιβές που δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές. Όλα αυτά θα πρέπει να τα συνεκτίσμουμε, γιατί η μελέτη που παρέχει όλες αυτές τις ασφάλειες και εγγυήσεις, και για το ευρύτερο δομημένο περιβάλλον αλλά και για το φυσικό περιβάλλον αλλά και για την ασφάλεια του πολίτη, δεν κοστίζει παρά το 5% μιας μελέτης σε σχέση με το κόστος του έργου. Επίσης θα πρέπει να τονίσω ότι η εικόνα που έχει ο κόσμος, -και η οποία δυστυχώς λαμβάνεται από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία προβάλλουν τις κινητοποιήσεις που γίνονται,- δημιούργησε την άποψη ότι οι μηχανικοί είναι οι ωφελημένοι του συστήματος ή εν πάση περιπτώσει ότι δεν έχουν θιγεί καθόλου από την κρίση. Οι μηχανικοί αυτή τη στιγμή είναι στην χειρότερη θέση από όλα τα επιστημονικά επαγγέλματα τα επιστημονικά. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η ανεργία των μηχανικών δεν αναγνωρίζεται από την πολιτεία…

ΠτΘ: Γιατί;
Ν.Π.:
Δεν αναγνωρίζεται γιατί με την εγγραφή στο Τεχνικό Επιμελητήριο και την άσκηση επαγγέλματος οι μηχανικοί δεν καταγράφονται ως άνεργοι, είτε είναι αυτοαπασχολούμενοι είτε είναι απασχολούμενοι σε εταιρείες μελετητικές ή κατασκευαστικές. Έτσι ούτε οι δείκτες της ανεργίας των μηχανικών αυξάνονται και από την άλλη οι ίδιοι οι μηχανικοί, -δεν είναι θέμα σημερινό,- ποτέ δεν τυχαίνουν ενισχύσεων από την πολιτεία σε προγράμματα ανέργων και ειδικά νέων επιστημόνων.

Το ΤΕΕ λόγω εγγενών αδυναμιών δεν έκανε κινητοποιήσεις αντίστοιχες των άλλων επιστημονικών κλάδων


ΠτΘ: Υπάρχει δηλαδή μαύρη εργασία στον κλάδο σας;
Ν.Π.:
Βεβαίως υπάρχει. Υπάρχουν συνάδελφοι που παρέχουν εργασία με δελτίο παροχής υπηρεσιών, που μέσα στην κρίση και την αδυναμία πληρωμής και ιδίως μετά την στάση πληρωμών του κράτους απέναντι στους κατασκευαστές και μελετητές, δέχονται να μειωθούν οι απολαβές τους προκειμένου να παραμείνουν ενεργοί στην εργασία. Επίσης το ίδιο το ΤΕΕ, για το οποίο να επισημάνω ότι δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο αλλά τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, δεν είχε εμπειρία σε τέτοιες εργασιακές προκλήσεις, όπως οι σημερινές, με αποτέλεσμα να μην γίνονται οι αντίστοιχες κινητοποιήσεις όπως αυτές των άλλων επιστημονικών χωρών. Από εγγενείς αδυναμίες του ΤΕΕ θα έλεγα, έλλειψη εμπειρίας, κακή εκτίμηση των αντιπαροχών που προανέφερα μέσα από αυτά τα νομοθετήματα, και το σπουδαιότερο ότι οι Πανελλήνιοι σύλλογοι των μηχανικών έχουν τις εσωτερικές τους τριβές και γενικότερα ο χώρος είναι πολυμερισμένος επαγγελματικά δεν υπήρξαν τέτοιες κινητοποιήσεις.

ΠτΘ: Υπάρχουν πολλές ειδικότητες μηχανικών…
Ν.Π.:
Υπάρχουν πολλές ειδικότητες και κατηγορίες που αν τις πολλαπλασιάσουμε με τον τρόπο απασχόλησής τους, άλλοι είναι μηχανικοί στο δημόσιο, άλλοι ασχολούνται με μελέτες του δημοσίου, άλλοι είναι κατασκευαστές, άλλοι εργολήπτες, ιδιώτες που απασχολούνται με ιδιωτικά έργα είτε στη μελέτη είτε στην κατασκευή, καταλαβαίνετε ότι είναι εκατοντάδες οι εξειδικευμένες απασχολήσεις, που πολλές φορές εξαιτίας του απαρχαιωμένου συστήματος δομής των επαγγελματικών δικαιωμάτων δημιουργούν συγκρούσεις μεταξύ των μηχανικών.

40-50 αιτήσεις διαγραφής εβδομαδιαίως από το ΤΕΕ


ΠτΘ: Σήμερα κ. Παπαθανασίου το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η οικοδομή έχει σταματήσει…
Ν.Π.:
Δεν είναι μόνο αυτό. Σήμερα κατ’ αρχήν δεν υπάρχει πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, έχει εκμηδενιστεί. Αυτό είναι παράλογο, και αν το συνδυάσω με το προηγούμενο της αδυναμίας καταγραφής της ανεργίας των μηχανικών, οι περισσότεροι μηχανικοί, λόγω του υψηλού επιπέδου σπουδών και λόγω του γνωστικού τους αντικειμένου, οδεύουν προς το εξωτερικό. Αριθμητικά οι περισσότεροι επιστήμονες που εγκαταλείπουν τη χώρα και φεύγουν στο εξωτερικό είναι μηχανικοί. Δίνοντας κάποια αριθμητικά δεδομένα θα σας πω ότι 40-50 εβδομαδιαίως αιτήσεις διαγραφής υποβάλλονται από μηχανικούς, γιατί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές τους εισφορές και ταυτόχρονα μεγάλος αριθμός, και αυτό φαίνεται από τον αριθμό των συμμετεχόντων στις εξετάσεις για την άδεια άσκησης επαγγέλματος, δεν δίνουν εξετάσεις, προκειμένου να αποφύγουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, γιατί με την εγγραφή τους στο ΤΕΕ αυτομάτως τους επιβάλλεται εισφορά.

Τα προβλήματα των μηχανικών άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη


ΠτΘ: Πώς προστατεύετε εσείς οι ταγοί τα νέα παιδιά που ξεκινούν το επάγγελμα σε μια παγωμένη αγορά και τα οποία αντιμετωπίζουν ένα άνισο ανταγωνισμό, ένα άνισο καταμερισμό εργασίας, εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ που καθιστούν απαγορευτικές για αυτούς την άσκηση του επαγγέλματός τους; Υπάρχει δίκτυ προστασίας;
Ν.Π.:
Εδώ και δεκαετίες ο χώρος των μηχανικών έχει διαρθρωθεί, ομολογουμένως από όλους, με ένα τεράστιο πνεύμα αλληλεγγύης, ιδιαίτερα απέναντι στους νέους μηχανικούς αλλά το πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει το ΤΕΕ, όταν δεν υπάρχει επαγγελματικό αντικείμενο. Στο ασφαλιστικό μας σύστημα υπάρχει πρόβλεψη και μπαίνουν εισφορές για ένα ταμείο πρόνοιας το οποίο ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί. Επαναλαμβάνω όμως ότι όλα τα προβλήματα των μηχανικών είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ανάπτυξη της χώρας. Βεβαίως απαιτείται αλλαγή των νοοτροπιών που επικράτησαν από το πολιτικό σύστημα, ώστε να υπάρξουν διορθωτικές συμπεριφορές, όπως κατάργηση της ευνοιοκρατίας, καταμερισμός του αντικειμένου. Σαφώς δεν πρέπει όλα να τα ζητάμε από την κρατική εξουσία, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση όπως την έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια και ειδικά στην περιοχή μας έχει πέσει σε πολλά λάθη τέτοιου είδους.

Το επαγγελματικό πεδίο άσκησης των μηχανικών η πολιτεία το κατάντησε ξέφραγο αμπέλι


ΠτΘ: Ποιο είναι το ειδικό ζήτημα για το οποίο απεργείτε;
Ν.Π.:
Επιγραμματικά θα λέγαμε ότι στην κατάσταση που έχουν φθάσει οι Έλληνες μηχανικοί γενεσιουργός αιτία είναι διαχρονικά το πολιτικό σύστημα και γενικότερα οι ισοπεδωτικές πρωτοβουλίες και τα μέτρα που λήφθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

ΠτΘ: Ο κόσμος ξέρει ότι η βουλή των Ελλήνων παραδοσιακά αποτελείται από δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς. Άρα πολιτικό σύστημα είστε και εσείς;
Ν.Π.:
Είναι κάποια μέλη μας. Θα επαναλάβω όμως ότι ποτέ στους μηχανικούς δεν επικράτησε συνδικαλιστική αντίληψη. Ήμασταν οι προνομιούχοι του συστήματος στις περιόδους της ανάπτυξης και ποτέ δεν φροντίσαμε να διασφαλίσουμε τα αυτονόητα, τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Κατάντησε από την κεντρική πολιτική εξουσία το επαγγελματικό πεδίο άσκησης των μηχανικών να είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, όπου οι πολιτικοί παρέδιδαν δικαιώματα στις άλλες τάξεις. Για παράδειγμα για τους κατασκευαστές ιδιωτικών έργων ακόμη δεν έχουμε μητρώο, ώστε να είναι πιστοποιημένοι και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες απέναντι στους πολίτες που δίνουν τις οικονομίες μιας ζωής για να αποκτήσουν ένα σπίτι. Και αυτό δεν είναι θέμα μόνο συντεχνιακής προσέγγισης των μηχανικών, γιατί όλα αυτά έχουν συνέπειες στην ασφάλεια, στην οικονομία των κατασκευών, στην αυθαιρεσία και στην δόμηση. Αυτό το έργο το είδαμε να επαναλαμβάνεται και από την τέως Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, την εκλεγμένη, με τα περίφημα μητρώα κατασκευαστών, δίνονταν αφειδώς έργα σε ανθρώπους με ψηφοθηρικά και κομματικά κριτήρια. Επίσης υπήρξε αδυναμία αντίληψης, και ίσως είναι κατανοητό από τους ανθρώπους που ανέλαβαν τις τύχες της ελληνικής κοινωνίας της έννοιας της μελέτης. Το θεωρούσαν πάρεργο, κοστοβόρο ενώ η πραγματικότητα είναι αντίθετη. Μια μελέτη κοστίζει μόνο το 5% του έργου και αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Διαπιστώνουμε συνεχώς την αδυναμία να εντάξουμε έργα, με αποτέλεσμα σε τοπικά προγράμματα να μπαίνουν έργα από μεγάλους φορείς είτε έργα που αφορούν στην κεντρική εξουσία και όχι έργα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης σημαντικό θέμα είναι η γραφειοκρατία, για την οποία με το να μην παίρνουν μέτρα καταπολέμησης διαρθρωτικά να αποτελεί την αιτία που αιμορραγεί η χώρα, όσον αφορά στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας επίσης ότι έχουν δημιουργηθεί από το δωρεάν δημόσιο πανεπιστήμιο σχολές πολυτεχνικές που δεν είχαν αντιστοίχιση και αντικείμενο στην παραγωγή.

ΠτΘ: Ποιες είναι αυτές οι σχολές;
Ν.Π.:
Ακούγονται πολλές φωνές. Δημιουργήθηκαν σχολές περιβάλλοντος, Παραγωγής και Διοίκησης, Τεχνικών Πόρων. Ακούγονται ωραία αυτές οι σχολές, αλλά η πολιτεία δεν φρόντισε για το πρόγραμμα σπουδών, ώστε να είναι οργανωμένο και να αντιστοιχίζεται στις παραγωγικές ανάγκες της χώρας, με αποτέλεσμα αυτά τα άτομα να οδηγούνται στην ανεργία μοιραία ή στην ετεροαπασχόληση. Ένα άλλο σπουδαίο ζήτημα που αποτελεί προσωπική μου προσέγγιση είναι ότι ο αριθμός των εισακτέων στη δωρεάν τεχνική εκπαίδευση αυξανόταν πάντα από πιέσεις γονέων και για καθαρά ψηθορικούς λόγους, με αποτέλεσμα να πέφτει το επίπεδο σπουδών, ενώ όλοι που υποστηρίζουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο το θέλουμε υψηλού επιπέδου, με υψηλό βαθμό γνώσεων που να αντιστοιχίζεται και στις ανάγκες της παραγωγής. Ποτέ δεν σκεφθήκαμε τον αριθμό αυτών που τελειώνουν αυτές τις σχολές εκ των οποίων κάποιες δεν παρέχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Εμείς θέλουμε για όλα τα ελληνόπουλα όχι μόνο δωρεάν εκπαίδευση αλλά και υψηλό επίπεδο σπουδών ανταγωνιστικό με τις πολυτεχνικές σχολές των άλλων χωρών.

Καταρρέει το ασφαλιστικό μας σύστημα από την λήστευση των αποθεματικών


ΠτΘ: Θέσατε πολλά ζητήματα. Περιμένετε μέσα από την κινητοποίησή σας απαντήσεις; Ποια είναι η προσδοκία σας;
Ν.Π.:
Θα μπορούσα να κατηγορηθώ ότι διαχέω τους στόχους της αυριανής κινητοποίησης. Είναι πάρα πολλά τα θέματα. Η αυριανή κινητοποίηση έχει τρεις κατευθύνσεις. Με επίκεντρο κυρίως την καταλήστευση που έγινε από την Τράπεζα Ελλάδος των αποθεματικών μας. Το ασφαλιστικό μας ταμείο δεν έκανε επενδύσεις σε ακίνητα από τις εισφορές μας και τα λεφτά τα κατέθεταν στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ήμασταν από τα ελάχιστα ταμεία που δεν είχαμε μπει στη διαδικασία των δομημένων ομολόγων και με μεμονωμένη απόφαση της ΤτΕ μετετράπησαν σε κρατικά ομόλογα μετά το κούρεμα και έτσι αυτό το υγιές ταμείο, και αυτό αποδεικνύεται από αναλογιστικές μελέτες, να έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε να κινδυνεύει η ασφάλεια και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μηχανικών. Ουσιαστικά καταρρέει το ασφαλιστικό μας σύστημα από την λήστευση των αποθεματικών μας. Ήδη έχουμε προσφύγει στον εισαγγελέα στην Αθήνα και έχει διαταχθεί προανακριτική έρευνα. Το κούρεμα των αποθεματικών μας εκτιμάται ότι φθάνει το 40-50%. Το δεύτερο θέμα, που συνδυάζεται με το πρώτο, αφορά στην παράλληλη αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Η ανεργία αποτελεί εμπόδιο για τους συναδέλφους να ανταποκριθούν στις παλιές εισφορές αλλά το ίδιο συμβαίνει και με παλιότερους συνάδελφους. Τα ποσά αυξάνονται μέχρι 230% για ορισμένες κατηγορίες μηχανικών, και ιδιαίτερα για τους νέους που έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος μετά το 1993 οδηγεί στην έξοδο από το επάγγελμα. Το τρίτο αφορά στην πλήρη ισοπέδωση της αξιοπρέπειας και της επαγγελματικής βιωσιμότητας του μηχανικού είτε δουλεύει στο δημόσιο είτε ασκεί το ελεύθερο επάγγελμα.

Αντιφατικότητα της πολιτείας, ενώ μας χαρακτηρίζει κλειστό επάγγελμα, για πρώτη φορά θέτει όρους κλειστού επαγγέλματος

ΠτΘ: Αποτελούν αντίδοτο οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο επάγγελμά σας, όπως το πράσινο πιστοποιητικό, οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν τεθεί στο θέμα της οικοδομής, ο ΚΕΝΑΚ;
Ν.Π.:
Είναι μέσα στο πλέγμα των μέτρων που με δεκαετίες καθυστέρηση δέχθηκε να βάλει στο νομοθετικό πλαίσιο της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος το ελληνικό κράτος. Όσον αφορά το πράσινο πιστοποιητικό λειτουργεί προς την κατεύθυνση εξοικονόμησης ενέργειας και, όταν η χώρα μας είναι εξαρτημένη ενεργειακά από άλλες χώρες, είναι μια τεράστια εξασφάλιση ενεργειακών πόρων. Να λάβουμε υπόψη μας ότι η Δανία που δεν έχει την ηλιοφάνεια της Ελλάδας έχει 70% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας από άλλες μορφές ενέργειας που είναι απεξαρτημένες από το πετρέλαιο. Είναι σημαντικό όμως να επισημάνω ότι μας έχουν χαρακτηρίσει κλειστό επάγγελμα. Είμαστε το μόνο ελεύθερο επάγγελμα, όχι μόνο στην Ελλάδα, στην άσκησή του. Οι γνώσεις που λαμβάνουν οι συνάδελφοί μας από τις πολυτεχνικές σχολές της Ελλάδας οδηγούν απρόσκοπτα στην άσκηση του επαγγέλματος χωρίς γεωγραφικούς ή άλλους προσδιορισμούς. Για πρώτη φορά και αυτή είναι η αντιφατικότητα της πολιτείας, ενώ μας χαρακτηρίζει κλειστό επάγγελμα, μπαίνουν όροι κλειστού επαγγέλματος, με τους ενεργειακούς επιθεωρητές και επιθεωρητές δόμησης. Θα μπορούσε σε ένα μεταβατικό στάδιο, και με αυτό θέλω να πω ότι αυτές οι γνώσεις αν δεν παρέχονταν από τις πολυτεχνικές σχολές, να κατευθυνθούν μέσω συνεδρίων που πραγματοποιεί το Τεχνικό Επιμελητήριο, ώστε να καλυφθεί αυτό το χρονικό κενό. Θεωρώ ότι προς τη σωστή κατεύθυνση θα ήταν αυτές οι γνώσεις να κατευθυνθούν από τις πολυτεχνικές σχολές και να επανέλθουν στο πλαίσιο της απρόσκοπτης άσκησης του επαγγέλματος χωρίς περιορισμούς, όπως γίνεται με άλλα επιστημονικά επαγγέλματα που αντιδρούν για θέματα που για τους μηχανικούς είναι αυτονόητα και υπάρχουν. Αριθμός, γεωγραφικές αποστάσεις, εταιρείες, είναι δεδομένα για τους μηχανικούς και λειτουργούν απρόσκοπτα. Λέχθηκε ότι είμαστε κλειστό επάγγελμα όσον αφορά στο ελάχιστο των αμοιβών, αυτό όμως καταρρίπτεται αμέσως, γιατί, όταν σήμερα η κυβέρνηση ζητά για τη μείωση άλλων επιστημονικών χώρων το ποσοστό αμοιβής τους κατά συνέπεια δέχεται το κατώτατο όριο αμοιβών, τα οποία η ίδια η κυβέρνηση τα είχε ορίσει. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε σε περίοδο οικονομικής κρίσης για μείωση των ελάχιστων αμοιβών και για ένα εξορθολογισμό τους μέσα από την τεχνική εξέλιξη που ήδη υπάρχει στα γραφεία μας, ενδεχομένως με βάση την κοινωνική ευαισθησία των μηχανικών να ανταποκριθούν στην κοινωνία εν μέσω οικονομικής κρίσης.

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin