Saturday, September 29, 2012

Μας «πουλάει» τη λιτότητα της... Εσθονίας

  Με τέτοια μυαλά δεν πάμε πουθενά. Στον υπουργό Οικονομικών της Εσθονίας αναφερόμαστε, ο οποίος, μιλώντας στο London School, υποστήριξε με όλη τη σοβαρότητα ενός υπουργού Οικονομικών, και μάλιστα ενός Εσθονού υπουργού Οικονομικών, πως η Ελλάδα δεν έχει δει την πραγματική λιτότητα.
Σκεφτείτε τώρα τι μυαλά κουβαλάει ο κύριος υπουργός, ο οποίος κάνει αυτές τις εκτιμήσεις όταν η ανεργία στην Ελλάδα έφτασε στο 24% (δηλαδή ένας στους τέσσερις είναι άνεργος), οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη κάθε φορά που μας επισκέπτεται η τρόικα, οι άστεγοι αυξήθηκαν δραματικά, οι αυτοκτονίες ξεπερνούν τη φαντασία.
Ο κύριος υπουργός γνωρίζει έναν τρόπο να αποκαθιστά την ανταγωνιστικότητα: Τη μείωση των μισθών, πράγμα που έγινε πολλές φορές στην Εσθονία, κι αυτός ο κύριος ανερυθρίαστα το αναφέρει και ζητά να ακολουθήσουν και άλλες χώρες το ίδιο παράδειγμα.

Ομως, οφείλουμε να πούμε στον κύριο υπουργό των Οικονομικών πως η ανταγωνιστικότητα μιας χώρας αποκαθίσταται με βιώσιμο τρόπο μόνο όταν γίνονται μεταρρυθμίσεις σε βάθος στον δημόσιο τομέα, εκσυγχρονίζονται και βελτιώνονται οι υποδομές, οι επιχειρήσεις και το κράτος επενδύουν σε νέες τεχνολογίες, η Παιδεία παράγει γνώσεις χρήσιμες για την κοινωνία και την οικονομία, όταν η έρευνα προωθείται.
Αν η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας περιοριστεί μόνο στους μισθούς, τότε πολύ σύντομα θα χρειαστούν νέες περικοπές και ούτω καθεξής, γιατί οι ανταγωνιστές θα έχουν προοδεύσει φροντίζοντας με τις κατάλληλες πολιτικές να προάγουν όλα τα προαναφερόμενα. Τέλος, οφείλουμε να πούμε στον κύριο υπουργό των Οικονομικών πως δεν μας ενδιαφέρει να γίνουμε Εσθονία...

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22793&subid=2&pubid=63717580
29/9/12
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin