Friday, October 12, 2012

12 Οκτωβρίου 1944:Η απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς.

Στις αρχές του Οκτωβρίου του 1944 η αντίστροφη μέτρηση για τη χιτλερική Γερμανία έχει ήδη αρχίσει, καθώς βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη χειμαζόμενη από τις δυνάμεις του Άξονα μαρτυρική Ελληνική γη. Ο γερμανικός στρατός εγκαταλείπει σταδιακά την Πελοπόννησο και τα νησιά και στις 12 Οκτωβρίου αποχωρεί από την Αθήνα, σφυροκοπούμενος διαρκώς, αλλά ανατινάζοντας εγκαταστάσεις στον Πειραιά και βυθίζοντας πολλά ελλιμενισμένα πλοία.
Οι δρόμοι πλημμύρισαν από χιλιάδες κόσμου που πανηγύριζαν το τέλος της γερμανικής κατοχής, αναφωνώντας τη φράση: Χριστός Ανέστη.
Ελάχιστοι Γερμανοί που είχαν απομείνει, καθώς είχε ξεκινήσει η αποχώρηση των δυνάμεων από το βράδυ, συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, με τον στρατηγό Φέλμι να καταθέτει στεφάνι.


Απέμενε η υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ένας στρατιώτης κατέβασε τη σβάστικα χωρίς καμία επισημότητα, στις 9:15 το πρωί, κάτι που σήμανε το τέλος της κατοχής.

Στις 13 Οκτωβρίου 1944 η Αθήνα είναι ελεύθερη. Με μια συγκινητική τελετή, Ατθίδες φορώντας τις Εθνικές τους ενδυμασίες, μεταφέρουν και υψώνουν την Ελληνική σημαία στην Ακρόπολη.

Ο ελληνικός λαός πανηγύριζε την πολυπόθητη ελευθερία, ενώ θυμόταν με λύπη τα όσα είχε υποστεί κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Έχουν περάσει 68 χρόνια από εκείνο το πρωινό που οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα, στέλνοντας παντού το μήνυμα της απελευθέρωσης από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Σήμερα, επιχειρείται με διαφορετικό τρόπο, φαινομενικά ειρηνικό, να μας επιβληθεί μια άλλου είδους κατοχή, όχι μόνο Γερμανική αλλά με παγκόσμιο προσωπείο

Ας αγωνιστούμε για να παραμείνουμε ελεύθεροι, παίρνοντας δύναμη και κουράγιο από τους Έλληνες του 1944!
 

Πηγή : www.koinwnia.com 
----------

-------- -------- --------

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin