Friday, October 12, 2012

Eυρωβουλευτές: Ποινές φυλάκισης για απατεώνες τραπεζίτες

Οι οικονομικοί απατεώνες της αγοράς, σε όλη την ΕΕ θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν φυλάκιση από το επόμενο έτος, στο πλαίσιο των νέων τραπεζικών κανόνων της ΕΕ, σύμφωνα με το ψήφισμα των ευρωβουλευτών της επιτροπής  των οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Οι νομοθέτες ενέκριναν την πρόταση για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών οδηγιών και ρυθμίσεων σχετικά με την κατάχρηση της αγοράς, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την  ενίσχυση της προστασία των επενδυτών.

Υποστηρίζοντας την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κατατέθηκε  τον Ιούλιο, οι ευρωβουλευτές είπαν ότι οι καταχρηστικές πρακτικές στην αγορά, όπως  η κατοχή εμπιστευτικών πληροφοριών και οι  πράξεις  χειραγώγησης της αγοράς θα πρέπει να τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης.
Το κείμενο έχει υποβληθεί στο του πλήρες Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ψηφοφορία στην ολομέλεια που προγραμματίστηκε για τον Ιανουάριο του 2013.
 «Η ΕΕ δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι η εύκολη λύση ή ένα ασφαλές καταφύγιο για τους καταχραστές  της αγοράς. Αυτός είναι ο λόγος που  για την πρώτη φορά εισάγουμε σε όλη την ΕΕ ποινικές κυρώσεις", δήλωσε ο κ. Arlene McCarthy από την ομάδα  Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, υπεύθυνος  για την καθοδήγηση της νομοθεσίας στο Κοινοβούλιο.
"Το σκάνδαλο Libor απέδειξε ότι η κουλτούρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα δεν έχει αλλάξει και ότι δεν μπορεί να τους εμπιστευθεί κάποιος  την αυτο-ρύθμισή τους", πρόσθεσε.
Ο McCarthy είπε ότι το πραγματικό δίδαγμα που πρέπει να αντλήσουμε από την κρίση είναι η ανάγκη να επικεντρωθούμε στο να θέσουμε κανόνες και κυρώσεις για την πρόληψη των κρίσεων, και να μην  αντιδρούμε αφού οι τράπεζες έχουν για ακόμη μια φορά υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στις αγορές.

Απαίτηση για ίδιες  ποινικές κυρώσεις στα κράτη μέλη
Οι νέοι κανόνες, όμως, θα πρέπει να υποστηρίζονται  με αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της φυλάκισης, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επί του παρόντος, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των ορισμών των αδικημάτων και των κυρώσεων που εφαρμόζονται  σε διαφορετικά κράτη μέλη. Αυτό σημαίνει ότι η κατάχρηση της αγοράς μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί πέραν των συνόρων και οι απατεώνες μπορούν να λειτουργήσουν όπου οι κυρώσεις είναι πιο επιεικής.
Για να εξαλειφθούν οι διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές θέλουν να υποχρεώσουν όλα τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν ότι οι μέγιστες ποινές φυλάκισης για τις πιο σοβαρές μορφές συμφωνίας με τις αρχές  για μικρότερες ποινές ή χειραγώγησης της αγοράς είναι τουλάχιστον πέντε χρόνια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προς το παρόν, οι μέγιστες ποινές φυλάκισης για την συμφωνία με τις αρχές για μικρότερες ποινές ποικίλλουν από 30 ημέρες στην Εσθονία έως 12 ετών στην Ιταλία και τη Σλοβακία.
Ταυτόχρονα, οι μέγιστες ποινές φυλάκισης για σειρά πράξεων χειραγώγησης της αγοράς ποικίλουν  30 ημέρες στην Εσθονία με 15 χρόνια στη Σλοβακία.
Η οικονομική και νομισματική επιτροπή υποστηρίζει μέγιστες ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και για άλλους τύπους των καταχρηστικών πρακτικών στην αγορά. Για να εξασφαλιστεί ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, οι ευρωβουλευτές θέλουν οι κυρώσεις να γίνουν δημόσιες και να ανακοινωθούν τα ονόματα των απατεώνων εκτός και εάν οι γνωστοποιήσεις αυτές θα θέσουν σε κίνδυνο τις διεξαγόμενες έρευνες.
Οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης  η συμφωνία με τις αρχές για μικρότερες ποινές με αντάλλαγμα εμπιστευτικές πληροφορίες και η χειραγώγησης της αγοράς να τιμωρούνται ανεξάρτητα από το εάν ήταν ηθελημένη ή απερίσκεπτη,  αποπειράθηκε ή διεπράχθη .

Οι Ευρωπαίοι θέλουν τους παραβάτες  πίσω από τα κάγκελα
Πριν από την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, η παγκόσμια ομάδα εκστρατείας Avaaz κυκλοφόρησε μια δημοσκόπηση που δείχνει ότι το 90% των ανθρώπων στη Γαλλία και 89% στη Γερμανία και τη Βρετανία πιστεύουν ότι οι τραπεζίτες  που είναι υπεύθυνοι για απάτη ή χειραγώγηση των αγορών θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις, όπως  χρόνος  στην φυλακή.
Ο Avaaz επιπλέον παρέδωσε μια αναφορά στο McCarthy, που υπογράφεται από πάνω από 720.000 ανθρώπους, ζητώντας κυρώσεις αυτές.
Ο Alex Wilks, διευθυντής της εκστρατείας στη Avaaz, είπε ότι η ψήφος βουλευτών ήταν ένα κρίσιμο βήμα στην ΕΕ για την πάταξη των καταχραστών τραπεζιτών.
"Οι ευρωβουλευτές έχουν αντιμετωπίσει τους λομπίστες και έχουν  ακούσει τους ψηφοφόρους τους. Πάνω από 700.000 πολίτες ζήτησαν  τη μεταρρύθμιση αυτή και την θέλει το 90% των ευρωπαίων ερωτηθέντων ", δήλωσε ο Wilks.
"Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τους ηγέτες της ΕΕ να υιοθετήσουν τις ποινικές κυρώσεις, χωρίς να τις διαλύσουν," συνέχισε  ο διευθυντής της εκστρατείας.
Η δημοσκόπηση της Avaaz έδειξε επίσης ότι μια μεγάλη πλειοψηφία στη Γερμανία (60%), τη Γαλλία (56%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (70%) πιστεύει ότι οι ένοχοι τραπεζίτες θα πρέπει να σταλούν στη φυλακή και όχι οι ίδιες οι τράπεζες  να πληρώνουν τα πρόστιμα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο (64%) και τη Γερμανία (67%)επίσης  πιστεύουν ότι η κυβέρνησή τους ακούει κυρίως στις μεγάλες τράπεζες κατά την εξέταση των τραπεζικών νόμων και των κανονισμών.
Σε μια κατάταξη των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών σε κάθε χώρα, αυτοί που ευθύνονται για τις χειρότερες καταχρήσεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι η Barclays και RBS στη Βρετανία, η Société Générale στη Γαλλία και η  Deutsche Bank στη Γερμανία.

Θέσεις:

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Wolf Klinz από τη Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), δήλωσε: «Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν δείξει ότι η ισχύουσα νομοθεσία για την συμφωνία με τις αρχές για μικρότερες ποινές και τις πράξεις χειραγώγησης της αγοράς χρειάζεται επειγόντως μια επανεξέταση. Πρέπει να συμβαδίσει με την αγορά και τις τεχνολογικές εξελίξεις και να διασφαλίσει. ότι οι νέες αγορές, πλατφόρμες και τα μέσα καλύπτονται στο σύνολό τους. "

"Οι αγορές έχουν γίνει πιο ολοκληρωμένες και έχουμε παρατηρήσει μια αυξανόμενη τάση της κατάχρησης της αγοράς των διασυνοριακών, η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο για την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά και για την οικονομική σταθερότητα και την πραγματική οικονομία. Η ακεραιότητα της αγοράς πρέπει να είναι εγγυημένη. Γι 'αυτό προτείνεται η θέσπιση μηχανισμών πολλαπλής λειτουργίας επιτήρησης των συνόρων για τον εντοπισμό της χειραγώγηση της αγοράς που λαμβάνει χώρα σε διάφορα κέντρα, " πρόσθεσε ο Klinz.
Οι Πράσινοι χαιρέτισαν επίσης την ψηφοφορία, η οποία θα εισαγάγει αυστηρότερες κυρώσεις και άλλα μέτρα. Η ευρωβουλευτή Sven Giegold , εκπρόσωπος χρηματοδότησης των Πρασίνων, δήλωσε:   "Το πρόσφατο σκάνδαλο νοθείας με επιτόκιο της Libor, υπογράμμισε την ανάγκη να καταστούν αυστηρότεροι κανόνες για την πρόληψη τέτοιων χειραγωγήσεων  των χρηματοπιστωτικών αγορών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει κληθεί να αντιμετωπίσει  αυτή την πρόκληση. Οι αυστηρότερες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που υποστηρίζονται από τους ευρωβουλευτές, οι οποίες βασίζονται σε μια ευρύτερη εκτίμηση της  προκληθείσης ζημίας, θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά ενάντια σε αυτές τις ανήθικες οικονομικές πρακτικές. "
Ο Ευρωβουλευτής Jean-Paul Besset, επίσης μέλος της Ομάδας των Πρασίνων, πρόσθεσε: "Αν οι κυρώσεις πρέπει  να προστατεύουν  πραγματικά αποτελεσματικά, είναι σημαντικό  οι προσπάθειες χειραγώγησης να υπόκεινται σε κυρώσεις, ανεξάρτητα από το αν έχουν διεξαχθεί με επιτυχία. Τα χέρια των εποπτικών αρχών δεν μπορεί να δένονται με υπερβολικά περιοριστικούς ορισμούς για την κατάχρηση της αγοράς
"Οι ευρωβουλευτές επίσης  ψήφισαν για ισχυρότερες διατάξεις  που διασφαλίζουν  την προστασία της νόμιμης έρευνας  των δημοσιογράφων, τους  περιορισμούς στις συναλλαγές μετοχών εταιρειών, καθώς και τη βελτίωση της συνεργασίας σε όλες τις αγορές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μια ευπρόσδεκτη σκληρή στάση απέναντι στην κατάχρηση της αγοράς," δήλωσε ο Besset .
 EurActiv.gr  

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin