Sunday, January 13, 2013

Οι Εθελοντές Ερ. Σταυρού Ιωαννίνων / Αληθινοί «Σαμαρείτες», ζητούν μόνο την ηθική ανταμοιβή!

 Είναι οι… φύλακες – άγγελοι όσων αθλητικών διοργανώσεων και μαζικών αγώνων διεξάγονται στην περιοχή μας. Ταυτόχρονα, περιπολούν στο άλσος του Φρόντζου τα καλοκαίρια, προσέχοντας μην ξεσπάσει κάποια φωτιά, εποπτεύουν την Παραλίμνιο περιοχή και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, εφόσον τους ζητηθεί, ακόμα και στην έρευνα και διάσωση αγνοουμένων σε βουνά, χαράδρες, δάση.
Ο λόγος για τους Εθελοντές Σαμαρείτες – Διασώστες – Ναυαγοσώστες του Ερυθρού Σταυρού Ιωαννίνων. Το σώμα αποτελείται από 35 παλαιούς εθελοντές και 25 καινούριους (η φετινή τάξη). Έχει μάλιστα το νεότερο αρχηγό σ’ όλη την Ελλάδα, τον μόλις 23 χρονών Κώστα Τσάγκα!



Με διάθεση προσφοράς
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι άνθρωποι με τις χαρακτηριστικές κόκκινες στολές που συχνά περνούν δίπλα μας, στο δρόμο ή τους βλέπουμε σε κάποια εκδήλωση εντός κι εκτός πόλης; Όπως λέει στον «Π.Λ.» ο νεαρός αρχηγός τους, πρόκειται για συμπολίτες μας, νέους κατά βάση στην ηλικία, κάποιοι είναι φοιτητές, κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι και επαγγελματίες και αρκετοί άνεργοι που έχουν αποφασίσει να διαθέσουν ένα κομμάτι απ’ τον χρόνο τους μαθαίνοντας χρήσιμες δεξιότητες, με σκοπό να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Είναι μία καλή διέξοδος αυτή…

Ο Κώστας Τσάγκας
«Στην ομάδα μας έρχονται άνθρωποι οι οποίοι έχουν όρεξη για εθελοντική κοινωνική προσφορά και θέληση να μάθουν νέα πράγματα, να αποκτήσουν γνώσεις, που ενδέχεται να τους φανούν χρήσιμες γενικότερα στη ζωή τους. Έχουμε μέλη από 12 έως 45 ετών, άνδρες και γυναίκες και τον τελευταίο καιρό έρχονται και πολλοί νέοι», τονίζει ο Κ. Τσάγκας.

Περνούν από σχολή
Δεν γίνεσαι όμως εθελοντής έτσι εύκολα. Πρέπει να παρακολουθήσεις ειδική σχολή στα Γιάννινα διάρκειας 15 μηνών (τα μαθήματα ξεκινούν κάθε Οκτώβριο) και να πάρεις το πτυχίο σου απ’ αυτήν. Η εκπαίδευση είναι πιστοποιημένη με ISO 9001 – 2008 και τα μαθήματα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη και είναι δίωρα. Οι εθελοντές μαθαίνουν πρώτες βοήθειες, βασικές τεχνικές διάσωσης, δεξιότητες σε πορεία κ.λ.π., ενώ κάνουν την πρακτική τους στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου! «Μέσα στους 15 αυτούς μήνες οι εθελοντές Σαμαρείτες αποκτούν εφόδια ζωής, που μπορούν να τους φανούν χρήσιμα στην καθημερινότητά τους», σημειώνει ο νεαρός αρχηγός τους. Μετά την σχολή οι Σαμαρείτες – Διασώστες – Ναυαγοσώστες εξακολουθούν ως εθελοντές να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου χρειαστεί.

Σε αγώνες και… φωτιές!
Όσον αφορά την περιοχή μας, οι Σαμαρείτες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διοργανώσεις όπως ο «Γύρος της Λίμνης», ο Μπιζάνιος Δρόμος, κωπηλατικοί αγώνες, ποδηλατοδρομίες, ενώ στέλνουν μέλη ακόμα και στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας! Είναι παρόντες σε παρελάσεις και συχνά σε συναυλίες και καλλιτεχνικά δρώμενα, ενώ επεμβαίνουν, εφόσον τους ζητηθεί, σε επιχειρήσεις για την ανεύρεση και διάσωση ανθρώπων που αγνοούνται.
Τα καλοκαίρια βοηθούν την Πυροσβεστική (είναι εξάλλου εγγεγραμμένοι στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας) για την κατάσβεση πυρκαγιών, όπως αυτή που πέρυσι έκαψε μεγάλες εκτάσεις στο Σταυράκι, περιδιαβαίνουν το δάσος του Φρόντζου, ενώ οι ναυαγοσώστες περιπολούν στην Παραλίμνιο, προκειμένου να επέμβουν σε περίπτωση πνιγμού ή οπουδήποτε αλλού προκύψει ανάγκη.

Ηθική ανταμοιβή
Όσον αφορά την αμοιβή των εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού, αυτή δεν είναι υλική αλλά αποκλειστικά και μόνο ηθική! «Μας ενδιαφέρει να προσφέρουμε καλές υπηρεσίες στο κοινωνικό σύνολο, την πόλη μας και αυτό το κάνουμε εθελοντικά. Αμοιβή για μας είναι το να σώσουμε έναν άνθρωπο, μια οικογένεια ή την περιουσία κάποιου», αναφέρει ο Κώστας Τσάγκας. Όσο για το πτυχίο της σχολής που παίρνουν, αυτό στη χώρα μας δεν μετράει πουθενά. Ούτε καν ως κριτήριο που μπορεί να δώσει κάποια μόρια σε έναν υποψήφιο για Στρατιωτικές Σχολές, Σώματα Ασφαλείας ή για την Πυροσβεστική! Σε αντίθεση φυσικά με χώρες όπως η Γερμανία, όπου το ίδιο πτυχίο θεωρείται σημαντικό προσόν για την πρόσληψη του κατόχου του σε κάποια υπηρεσία.
Πάντως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζει τους Σαμαρείτες, τουλάχιστον σε υλικοτεχνική υποδομή, όπως λέει ο αρχηγός τους, ο οποίος χαρακτηρίζει άψογη τη συνεργασία του σώματος με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών. Θετική είναι η στάση και της τοπικής κοινωνίας απέναντί τους, αφού επιτηρώντας μαζικές εκδηλώσεις προσφέρουν ένα αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

***
• Για να γίνει κανείς εθελοντής Σαμαρείτης θα πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση στο www.samarites.gr. Θα λάβει κάλεσμα για να φοιτήσει στη σχολή τους τον ερχόμενο Οκτώβριο. Τα μαθήματα γίνονται αποκλειστικά από εκπαιδευτές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Εθελοντής από 14 ετών!


• Ακριβώς ένας χρόνος συμπληρώνεται από τη στιγμή που ο Κώστας Τσάγκας ανέλαβε αρχηγός των εθελοντών Σαμαρειτών στα Γιάννινα. Αν και μόλις 23 ετών σήμερα, έχει μακρά προϋπηρεσία στον τομέα του εθελοντισμού. Μπήκε στο σώμα το 2004, σε ηλικία 14 ετών! Τι τον παρακίνησε; Όπως λέει στον «Π.Λ.», «η μητέρα μου ήταν εθελόντρια Σαμαρείτισσα και βλέποντάς την να ασχολείται ήθελα να μάθω κι εγώ πρώτες βοήθειες και να κάνω αντίστοιχα πράγματα. Έτυχε τότε να γίνει σχολή εφήβων Σαμαρειτών, εντάχθηκα λοιπόν σ’ αυτή, εκπαιδεύτηκα απ’ τον αείμνηστο αρχηγό Σωτήρη Μήτση κι αυτό ήταν»! Τόσα χρόνια στο σώμα, απ’ το οποίο σταμάτησε μόνο όταν υπηρέτησε το στρατιωτικό του, έχει κάνει καλούς φίλους και παρέες. Δηλώνει δε αποφασισμένος να συνεχίσει για πολύ καιρό ακόμα!

 .proinoslogos.gr
12/1/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin