Wednesday, April 24, 2013

Εννιά χρόνια από το «όχι» στο σχέδιο Ανάν

Συμπληρώνονται σήμερα 9 χρόνια από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 για το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο. Η απόρριψη του σχεδίου λύσης τού τότε γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν από το 76% των Ελληνοκυπρίων, παρά τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές και υποδείξεις, έχει καταγραφεί ως μία από τις πλέον ιστορικές στιγμές στην ιστορία της Μεγαλονήσου.

Ηταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε ενώπιον του λαού ένα ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, το οποίο συντάχθηκε έπειτα από μακρές διαβουλεύσεις - οι οποίες δεν οδήγησαν στη γεφύρωση των διαφορών.



Τότε παρενέβη η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, ασκώντας επιδιαιτησία η οποία, εκ του αποτελέσματος, διεφάνη ότι δεν λάμβανε υπ' όψιν βασικές αντιρρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, που αφορούσαν κυρίως την ασφάλεια και το ρόλο της Τουρκίας μετά τη λύση.

Αυτό που μπορεί να καταγραφεί ως «προίκα» του δημοψηφίσματος είναι ότι το οποιοδήποτε σχέδιο λύσης συμφωνηθεί από τις πολιτικές ηγεσίες στο μέλλον θα χρειάζεται την έγκριση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων μέσα από χωριστά δημοψηφίσματα, τα οποία και ως μέθοδος δεν κρίνονται απολύτως δίκαια, αφού στα κατεχόμενα το 2004 είχε δοθεί η δυνατότητα και στους εποίκους να ψηφίσουν.

Το δημοψήφισμα του 2004 αποτέλεσε και την κορυφαία στιγμή της πολιτικής διαδρομής του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε καλέσει μέσα από διάγγελμά του τους Ελληνοκύπριους να ψηφίσουν «όχι», σημειώνοντας ότι ο ίδιος παρέλαβε κράτος και δεν σκόπευε να παραδώσει κοινότητα. Μετά το δημοψήφισμα, η Κύπρος εντάχθηκε με το σύνολο της επικράτειάς της στην Ε.Ε. 


 .enet.gr  
24/4/13  

--  

ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin