Friday, May 1, 2015

Mai2 Επιλογές (Μάιος 2015 - Β)

Οι περισσότεροι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα στην κατηγορία της «αθέτησης πληρωμών» εάν η χώρα χάσει μια από τις δόσεις που οφείλει να αποπληρώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.........Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα θεωρούσαν «αθέτηση πληρωμών» την αδυναμία της Ελλάδας να πληρώσει κάποια δόση.
-
(mai2  elNews)
    ---

86 comments:

  1. Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Ελλάδας, Δημήτρης Στρατούλης, τόνισε ότι η λύση για τα προβλήματα της οικονομίας της χώρας θα είναι πολιτική και δεν θα προέλθει ούτε από τεχνικά κλιμάκια, ούτε από την Ομάδα των Βρυξελλών, ούτε από υπαλληλίσκους, κατά την έκφραση του, της τρόικας...

    Αν είπε ο κύριος Στρατούλης, η επώδυνη συμφωνία είναι η Σκύλλα και η χρεοκοπία είναι η Χάρυβδη, εμείς σαν τον Οδυσσέα θα περάσουμε ανάμεσα.
    Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο κύριος Στρατούλης ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν τριακόσιες θέσεις μονίμων υπαλλήλων στα ασφαλιστικά ταμεία και θα επιστρέψουν, στα Ταμεία, και 170 υπάλληλοι που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
    riknews.com.cy
    16/5/15

    ReplyDelete
  2. ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΔΝΤ! Τον Ιούνιο η Ελλάδα πτωχεύει...

    Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές έχουν μόλις λίγες ημέρες για να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα, διαφορετικά η κρίσιμη πληρωμή δόσης στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου είναι πιθανό να αθετηθεί, σύμφωνα με ένα έγγραφο του Ταμείου που έφερε στη δημοσιότητα το Channel 4 News.
    Στο υπόμνημα, με ημερομηνία 14 Μαΐου, το ΔΝΤ αναφέρει: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποπληρώσουν οι ελληνικές αρχές ολόκληρο το ποσό αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους», σε σχέση με τη δόση 1,56 δισ. ευρώ.
    crashonline.gr
    16/5/15

    ReplyDelete
  3. Εντονες αντιδράσεις από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το «σπάσιμο» του ομολόγου του ΕΤΕΑ...

    Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευση προκαλεί η πρόταση για "σπάσιμο" του ομολόγου του ΕΤΕΑ, προκειμένου να πληρωθούν συντάξεις του Ιουνίου. Το "σπάσιμο" θα επιβαρύνει με 25 εκατ. το Δημόσιο λέει η ΝΔ. Η πολιτική της κυβέρνησης θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα ασφαλιστικά ταμεία, λέει το ΠΑΣΟΚ.

    Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή την αδυναμία πληρωμής των επικουρικών συντάξεων του Ιουνίου και το σπάσιμο του ομολόγου του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Οι μαθητευόμενοι μάγοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ συνεχίζουν τα "θαύματά" τους, στην πλάτη των Ελλήνων ασφαλισμένων. Αυτή τη φορά είναι η σειρά του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το οποίο προφανώς μετά από "άνωθεν" εντολή, ετοιμάζεται να ρευστοποιήσει 100 εκατομμύρια ευρώ από τα "ομόλογα" που διαθέτει, προκειμένου να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις του Ιουνίου.

    Το σπάσιμο του ομολόγου του συγκεκριμένου ταμείου επιβαρύνει 25 ολόκληρα εκατομμύρια το ελληνικό δημόσιο. Δυστυχώς είναι η πρώτη φορά που ένα ασφαλιστικό Ταμείο θα αναγκαστεί να "βάλει χέρι" στα ομόλογά του για να πληρώσει τις συντάξεις του μήνα. Καλούμε την Κυβέρνηση και την διοίκηση του ΕΤΕΑ να πάρει θέση και να πει όλη την αλήθεια στους ασφαλισμένους.........http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64187767
    16/5/15

    ReplyDelete
  4. Ετοιμάζεται το προσχέδιο του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση μετά την συνάντηση του οικονομικού επιτελείου (Δραγασάκης, Βαρουφάκης κ.α.) το βράδυ της Πέμπτης....

    Στα περίπου 15 άρθρα που το συναπαρτίζουν εμπεριέχονται ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις με τα Brussels Group και μπορούν ανά πάσα στιγμή να νομοθετηθούν. Βέβαια το πότε θα σταλεί στη Βουλή προς ψήφιση είναι ζήτημα τακτικής και θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός που έχει αναλάβει προσωπικά την εποπτεία των διαπραγματεύσεων.

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα κρίνει αν χρειάζεται να ψηφιστεί πριν ή μετά από την «μία και ενιαία συμφωνία» στην οποία αναφέρθηκε και κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist. Με αυτή ο πρωθυπουργός προσδιόρισε τη νέα διαπραγματευτική τακτική και το νέο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για λύση-και όχι απλά συμφωνία- από τις 25 Μαΐου έως το αργότερο τις 5 Ιουνίου.

    Η εκτίμηση του Μαξίμου είναι πως το συγκεκριμένο φορολογικό νομοσχέδιο δεν θα προκαλέσει εσωτερικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ – άλλωστε εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο.

    Το προσχέδιο των φορολογικών μέτρων δεν περιλαμβάνει τα θέματα τα οποία είναι υπό διαπραγμάτευση. .....huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  5. Την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» που λαμβάνουν 66.000 δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν οι δανειστές μια απαίτηση που αν δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση θα οδηγήσει σε μεγάλο κούρεμα αποδοχών ισάριθμων υπαλλήλων...

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Επένδυση», η προσωπική διαφορά είναι το ποσό που έμιενε στις αποδοχές των υπαλλήλων όταν η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου τον Ιανουάριο του 2012 οδήγησε σε μειώσεις μισθών υψηλότερες του 23%.

    Στο τελευταίο μάλιστα Brusellwgroupοι εταίροι και ιδιαίτερα το ΔΝΤ ζήτησαν να μπει τέλος στην «στρέβλωση» του ενιαίου μισθολογίου από την οποία προκύπτει ετήσια επιβάρυνση του Προϋπολογισμού κατά 200.εκατ. ευρώ.
    crashonline.gr

    ReplyDelete
  6. Βαρουφάκης: Μισθοί και συντάξεις θα πληρώνονται - Είναι ιερά πράγματα...

    Μπορεί ο χρόνος για συμφωνία να πιέζει, ωστόσο ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει πως όλα είναι ανοιχτά, καθώς μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους.

    Ο Υπουργός Οικονομικών, έκανε λόγο για απόλυτη συλλογικότητα της κυβέρνησης και τόνισε πως τα μέτρα που θα συμφωνηθούν, θα περάσουν από την ελληνική βουλή:

    «Θα περάσουν τα μέτρα που εμείς θα συμφωνήσουμε. Είναι σίγουρο ότι θα περάσουν, για τον απλούστατο λόγο ότι εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε να περάσουμε μέτρα τα οποία έρχονται σε σύγκρουση με αυτά που πιστεύει το κόμμα για την έξοδο από την κρίση. Υπάρχει απόλυτη συλλογικότητα! Εγώ, ο Τσίπρας, ο Χουλιαράκης, ο Τσακαλώτος και ο Παππάς είμαστε μια ομάδα που από τις 25 Ιανουαρίου ζούμε στο Μαξίμου. Είμαστε σε επικοινωνία με το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο αλλά και με την κοινωνία γι΄αυτό και περπατάμε και στο δρόμο. Όλη αυτή η διαδικασία είναι συλλογική».

    Στη συνέχεια, ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες διαπραγματεύσεις, με στόχο να κουμπώσουν όλα τα κομμάτια του παζλ:

    «Δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμα. Γίνονται πάρα πολλές συζητήσεις σε διαφορετικά επίπεδα (Brussels Group, Eurogroup) σε διμερείς συνομιλίες μεταξύ εμού και των Υπουργών Οικονομικών, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα με αρχηγούς κρατών. Όλο αυτό θα δημιουργήσει να πακέτο. Τίποτα δεν έχει δοθεί. Απολύτως τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί. Αλλά έχουμε ψηλαφίσει οι μεν και οι δε ποιες είναι οι δικές μας κόκκινες γραμμές και οι δικές τους, ώστε κάποια στιγμή να κουμπώσει όλο αυτό σε ένα παζλ και στη συνέχεια να τοποθετηθεί στην κρίση του υπουργικού συμβουλίου και του ελληνικού λαού».

    Αυτό είναι κάτι που όπως είπε πρέπει να γίνει «όσο γίνεται πιο γρήγορα. Πράγματι χρόνος δεν υπάρχει καθόλου».

    Μισθοί

    Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι όσο υπάρχει κυβέρνηση, μισθοί και συντάξεις θα πληρώνονται κανονικά:.....imerisia.gr

    ReplyDelete
  7. Εγγραφο του ΔΝΤ Aποκαλύπτει: Ολα Kρίνονται για την Ελλάδα στις 5 Ιουνίου...

    Όλα κρίνονται για την Ελλάδα στις 5 Ιουνίου. Αυτή είναι η καθοριστική ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της καθώς σε διαφορετική περίπτωση η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τις οφειλές προς το ΔΝΤ.

    Αυτό το συμπέρασμα- προειδοποίηση, επισημαίνεται σε αυστηρά εμπιστευτικό, εσωτερικό έγγραφο του Ταμείου, με ημερομηνία 14 Μαΐου, το οποίο αποκάλυψε ο δημοσιογράφος του Channel 4, Πολ Μέισον.

    Το έγγραφο επισημαίνει ότι βεβαίως έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, όμως καθιστά ξεκάθαρο το γεγονός ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα λάβει δραματική τροπή αν δεν επέλθει άμεσα συμφωνία που θα εξασφαλίσει στη χώρα την αναγκαία ρευστότητα για να καταβάλλει τη δόση ύψους 1,5 δις ευρώ προς το ΔΝΤ......http://www.energia.gr/article.asp?art_id=93866
    16/5/15

    ReplyDelete
  8. Όπως αποκαλύπτει Το Βήμα της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε ότι η δόση προς το ΔΝΤ δεν θα πληρωθεί και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου στο τηλέφωνο για να τον ενημερώσει σχετικά...

    Είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία είχε διαπιστωθεί ότι τα χρήματα που μπορούσαν να συγκεντρωθούν μέσα στον Μάιο δεν επαρκούσαν για όλες τις υποχρεώσεις.

    Στα κεφάλαια αυτά συνυπολογίζονταν και τα περίπου 650 εκατ. ευρώ που βρίσκονταν στον εγγυητικό λογαριασμό που τηρεί κάθε χώρα - μέλος του ΔΝΤ για να πληρώσει το Ταμείο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

    Μετά την απόφαση Τσίπρα και την επικοινωνία του με τον Τζακ Λιού, παντού σήμανε συναγερμός, καθώς η χώρα βρισκόταν ένα βήμα πριν από το πιστωτικό γεγονός.

    Σύμφωνα με το Βήμα, η χώρα απέφυγε το ατύχημα στο παρά ένα, όταν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο Δ.Μάρδας βρήκαν τα χρήματα για μισθούς και συντάξεις. Στο μεγαλύτερο μέρος τους, τα χρήματα προέρχονται από την αναβολή πληρωμών του Δημοσίου προς τρίτους μέσα στον Μάιο και κατά ένα μικρό ποσοστό από τα διεθέσιμα Ταμείων και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
    in.gr

    ReplyDelete
  9. Εμείς σπρώχνουμε από τη μία και τραβάμε από την άλλη. Ωστόσο, ο χρόνος εξαντλείται, γιατί το τρέχον πρόγραμμα λήγει τέλος Ιουνίου»....

    Ο πρόεδρος του Eurogroup ήταν σαφής. Μένουν 45 ημέρες, για να πάρει μια κάποια μορφή η σχέση, που έχει περάσει από σαράντα κύματα κι αμέτρητα σκιρτήματα.

    Σαράντα πέντε μέρες προθεσμία έχουν και οι ήρωες της ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου «Ο Αστακός», που προβλήθηκε χθες στο 68ο Φεστιβάλ των Καννών, για να βρουν έναν ταιριαστό σύντροφο, άλλως δεν επιβιώνουν.

    «Είναι μια ιστορία για την αγάπη, δίχως να είναι μια συμβατική ιστορία. Είναι μια ιστορία για τα τρομακτικά αποτελέσματα της μοναξιάς, του φόβου ότι θα ζήσεις μόνος και, πάνω απ’ όλα, του φόβου ότι θα ζήσεις με κάποιον άλλον. Ο “Αστακός” προσπαθεί να ανακαλύψει συνώνυμα για την αγάπη σε λέξεις όπως φόβος, κανόνες, διορίες, ταίριασμα, συγχρονικότητα, αφέλεια, ευημερία, ψέματα».

    Και η δική μας ιστορία των διαπραγματεύσεων και των δεσμεύσεων σίγουρα δεν είναι μια συμβατική ιστορία αγάπης - μίσους, κύριε Λάνθιμε.

    Εχει και φόβο και κανόνες και διορίες και αφέλεια και ψέματα και θέματα, αλλά δεν είναι αποστειρωμένη από αισθήματα.......http://www.naftemporiki.gr/story/953257/saranta-pente-meres-prothesmia

    ReplyDelete
  10. Μοσκοβισί: Περιορισμένος ο χρόνος της Ελλάδας για συμφωνία...Η Αθήνα συμμετέχει «πιο εποικοδομητικά» στη διαπραγμάτευση...

    «Ουσιαστική πρόοδος» έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς, διαπίστωσε ο Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, τόνισε, ωστόσο, ότι «ο χρόνος εξαντλείται» και πρόσθεσε ότι «ο χρόνος που απομένει για συμφωνία είναι περιορισμένος».

    «Σημειώνουμε ουσιαστική πρόοδο και πρόοδο επί της ουσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί από το Βερολίνο και επισήμανε ότι η Αθήνα συμμετέχει «πιο εποικοδομητικά» στη διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και έκανε λόγο για ενθαρρυντικά μηνύματα στην μεταρρύθμιση στον τομέα του αερίου.

    «Δεν έχουμε βεβαίως φθάσει στο τέλος. Πρέπει να επιταχύνουμε για να καταλήξουμε (σε συμφωνία). Έχουμε περιορισμένο χρόνο τώρα, περιορισμένο χρόνο και έχουμε ακομη πολύ σημαντική δουλειά να κάνουμε», δήλωσε ο Γάλλος Επίτροπος της ΕΕ και επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο συνταξιοδοτικό.

    Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα τρίτο πακέτο βοήθειας, ο κ. Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε πιθανή νέα βοήθεια μπορεί να συζητηθεί μόνο εφόσον ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα.
    kathimerini.com.cy
    18/5/15

    ReplyDelete
  11. «Χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το κενό»,δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος ωστόσο αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, η οποία όμως δεν εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς...

    Ο κ. Σχοινάς σημείωσε πως Επιτροπή χαιρετίζει την δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να επιταχύνει το έργο της με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    «Συνεχίζονται οι επαφές σε εποικοδομητικό πνεύμα, υπάρχει πρόοδος, αν και παραμένει ακόμη αργή», τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής.

    Οι όποιες επαφές στη Ρίγα δεν θα υποκαταστήσουν τις διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας - Θεσμών

    Ερωτηθείς αν το θέμα της Ελλάδας θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας (21 -22 Μαΐου), ο Μ. Σχοινάς είπε ότι το θέμα της Συνόδου είναι η Ανατολική Εταιρική Σχέση και τόνισε ότι όποιες επαφές κι'αν γίνουν εκεί για το ελληνικό ζήτημα, δεν πρόκειται να υποκαταστήσουν τις διαβουλεύσεις για να καλυφθεί το κενό μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών.

    Σε ερώτηση για το αν ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έλαβε στις 8 Μαΐου επιστολή από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, με την οποία των ενημέρωνε ότι η Ελλάδα δεν δύναται να πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ της 12 Μαΐου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι δεν έχει σημασία το περιεχόμενο της επιστολής, αλλά σημασία έχει πως η Ελλάδα πλήρωσε τη δόση στο ΔΝΤ και τιμά τις δανειακές της υποχρεώσεις.....huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  12. Ομίχλη και αντάρα το μέλλον της χώρας ....

    Οι θεσμοί δεν υποχωρούν και όσο περνάει ο χρόνος γίνονται σκληρότεροι για την υπογραφή της συμφωνίας. Η κύρια απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά σε επίμονες και μόνιμες ερωτήσεις «τι θα κάνετε εάν δεν υποχωρήσουν οι δανειστές», ήταν ότι θα υποχωρήσουν, δεν τους συμφέρει να φύγουμε από την Ευρωζώνη, μας έχουν ανάγκη, θα δείτε, έλεγαν, ότι μετά από πραγματική διαπραγμάτευση θα κερδίσουμε. Σήμερα περισσεύουν τα «θα», ο λαϊκισμός και τα αδιέξοδα.

    Και είμαστε ήδη στον τέταρτο μήνα από τις εκλογές και ο Ευρωπαίος «εχθρός» δεν υποχωρεί. Αντίθετα μας φορτώνει και άλλα μέτρα φορολογικά, έτσι ώστε να μην βγαίνει η χώρα, να βουλιάζει περισσότερο, για να γίνει παράδειγμα προς αποφυγήν στους υπόλοιπους Ευρωπαίους που θα σηκώσουν κεφάλι...........http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=36&artid=225622
    18/5/15

    ReplyDelete
  13. Βαρουφάκης στον ΣΕΒ: Εξορθολογισμός του χρέους χωρίς κουρέματα και δραματικές αλλαγές...

    Ο «εξορθολογισμός της διάρθρωσης του δημοσίου χρέους, χωρίς κουρέματα, χωρίς δραματικές αλλαγές» αλλά «μέσω έξυπνων ανταλλαγών χρέους (swaps)» είναι το βασικό κλειδί για τη μετα-μνημονιακή εποχή. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομιών κ. Γιάνης Βαρουφάκης κατά την ομιλία στην Ετήσια Συνέλευση των μελών του ΣΕΒ.

    Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης, από το βήμα της συνέλευσης στο Μέγαρο Μουσικής, έκανε λόγο για κοινές προϋποθέσεις κλεισίματος του υπάρχοντος πλαισίου και την ανάγκη να περάσουμε από το υπάρχον πρόγραμμα, το οποίο γράφτηκε με τη γλώσσα και πάνω στη λογική του ΔΝΤ, σε ένα νέο σχέδιο που θα θυμίζει περισσότερο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    «Από μόνη της η ανακοίνωση της συμφωνίας η ίδια η press conference θα αρκεί για να περάσουμε σε μια νέα ελπιδοφόρα εποχή» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης

    «Βεβαίως θα ήταν καλό να συμμετείχαμε κι εμείς στην ποσοτική χαλάρωση χτες αν ήταν δυνατόν» παραδέχθηκε για το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    «Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα που δεν επηρεάζεται ούτε από πολιτικές παρεμβάσεις ούτε από παρεμβάσεις ιδιωτικών συμφερόντων» σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης.

    Πρέπει να συγκλίνουμε ως προς την ανταγωνιστικότητά μας με τη βόρεια Ευρώπη ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.
    tovima.gr

    ReplyDelete
  14. Μογκερίνι: «Πράσινο φως» από Ε.Ε. για θαλάσσια επιχείρηση ενάντια στα δίκτυα διακίνησης μεταναστών...

    Τα θεμέλια μίας άνευ προηγούμενου θαλάσσιας επιχείρησης με στόχο να αντιμετωπίσει τα δίκτυα διακίνησης μεταναστών στη Μεσόγειο, στον απόηχο πολύνεκρων ναυαγίων, έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

    «Η απόφαση με την οποία καθιερώνεται μία ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την διάλυση του “επιχειρηματικού μοντέλου” των δικτύων διακινητών στη Μεσόγειο μόλις ελήφθη» έγραψε η κ. Μογκερίνι στο λογαριασμό της στο Twitter.

    «Τώρα οι προετοιμασίες ξεκινούν. Ελπίζω ότι όλα θα είναι έτοιμα προκειμένου η επιχείρηση να ξεκινήσει από τον Ιούνιο», επεσήμανε επιπλέον η κ. Μογκερίνι κατά τη διάρκειας μιας συνέντευξης τύπου.
    naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  15. Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει στην περαιτέρω στήριξη των ευρωπαίων, ακόμα και μετά από μιά ενδεχόμενη χρεοκοπία, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Χάντεσμπλατ επικαλούμενη κοινοτικούς αξιωματούχους...

    Σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο, "Διάσωση, με κάθε κόστος", η εφημερίδα, επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν θα αφήσουν αμέσως την Αθήνα να καταρρεύσει, εάν δεν μπορέσει να εξυπηρετήσει το δάνειό της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, ακόμα και έπειτα από ένα τέτοιο γεγονός, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA.
    riknews.com.cy
    19/5/15

    ReplyDelete
  16. Ελλειψη διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα καταγγέλλει ο Φέρχοφστατ...

    Να κληθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όλοι οι βασικοί πρωταγωνιστές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ζήτησε σήμερα στο ΕΚ ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών Γκι Φέρχοφστατ, ο οποίος καυτηρίασε την έλλειψη διαφάνειας στις συζητήσεις......ethnos.gr

    ReplyDelete
  17. Πρόοδο στις συνομιλίες με Ελλάδα «βλέπει» η Λαγκάρντ...

    To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει σημειώσει κάποια πρόοδο στις συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, ωστόσο το ΔΝΤ πρέπει να λάβει επίσης υπόψη του τις απόψεις της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

    «Βρισκόμαστε σε διαρκείς συζητήσεις και έχουμε καταγράψει κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις αυτές με τις ελληνικές αρχές» επισήμανε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σε συνέντευξη Τύπου.
    kathimerini.com.cy
    19/5/15

    ReplyDelete
  18. Σενάρια για Περιορισμό Ρευστότητας Από την ΕΚΤ...

    Κρίσιμο χαρακτηρίζεται το αυριανό Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο οποίο θα αποφασισθεί αφ’ ενός η αύξηση του ορίου προσβάσεως των ελληνικών τραπεζών στο έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ( ELA), αφ’ ετέρου θα εξετασθεί εκ νέου το θέμα της απομειώσεως της αξίας των ενεχύρων που δίνουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στην ΕΚΤ.......http://www.energia.gr/article.asp?art_id=93957

    ReplyDelete
  19. Ευρωπαίοι βιομήχανοι: Μειώστε πρώτα το ενεργειακό κόστος και μετά θα κάνουμε επενδύσεις ...

    Πρώτα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, μεταξύ των οποίων να μειωθεί και το ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, και μετά θα έρθουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα. Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται το μήνυμα που έστειλαν προς την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι ευρωπαϊκών βιομηχανικών συνδέσμων στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, αγγίζοντας κάποιες από τις γνωστές «κόκκινες γραμμές», αφού δίπλα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως γραφειοκρατία, φορολογία, και ενεργειακό κόστος, προέταξαν και τα εργασιακά.
    Απόδειξη τα όσα είπε ο γενικός διευθυντής του πανευρωπαϊκού συνδέσμου βιομηχάνων (Business Europe) Μάρκους Μπρέιερ, ότι «όταν έχεις υψηλούς κατώτατους μισθούς τότε αυξάνεται και η ανεργία», ενώ για την πολιτική αποκρατικοποιήσεων σχολίασε «δεν μπορεί να κάνει το κράτος τον επιχειρηματία, χρειάζεται να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις».....http://energy-engineer.blogspot.gr/2015/05/blog-post_794.html
    19/5/15

    ReplyDelete
  20. Την αισιοδοξία της κυβέρνησης για επικείμενο κλείσιμο της συμφωνίας με τους εταίρους δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μιλώντας σε κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, την Τρίτη, σημείωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προχωρούν πολύ αργά»...

    Σύμφωνα με δύο συμμετέχοντες στη συνεδρίαση, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ενώ ο Σόιμπλε μίλησε για «κάποια πρόοδο σε επιμέρους ζητήματα», εξέφρασε τη θέση ότι οι συζητήσεις συνολικά προχωρούν αργά και δεν έχουν φτάσει ακόμη σε καθοριστικό σημείο.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι συνομιλίες αφορούν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το τρέχον πρόγραμμα και δεν υπάρχει λόγος να γίνεται συζήτηση για ένα «σχέδιο Β», ούτε για τρίτο πακέτο.

    Τρίτος συμμετέχων στη σύσκεψη ανέφερε ότι έγινε μια μακρά συζήτηση για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας αρκετοί βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες για την ύπαρξη βούλησης για μεταρρυθμίσεις.

    Υποστήριξε μάλιστα ότι ο Σόιμπλε ανέφερε: «Γνωρίζουμε ότι μεγάλη μερίδα των Ελλήνων υποφέρει, όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν βλέπει ακόμη τι πρέπει να γίνει για να βάλει τέλος σε αυτό»........in.gr

    ReplyDelete
  21. Μηνιαία παράταση της ρύθμισης των 100 δόσεων ζητούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς...

    Κοινό αίτημα μηνιαίας παράτασης της ρύθμισης των 100 δόσεων κατέθεσαν στην κυβέρνηση οι έμποροι, οι μικρομεσαίοι, οι κατασκευαστές και οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι στις 26.5.2014 λήγει η προθεσμία για την υπαγωγή υφισταμένων φορολογικών οφειλών στη ρύθμιση των 100 μηνιαίων δόσεων.

    Όμως, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, για πολλές παλαιές κυρίως φορολογικές υποθέσεις ή υποθέσεις για τις οποίες εκκρεμεί έλεγχος, υπάρχει δυσχέρεια εκκαθάρισης και βεβαίωσης των οφειλομένων φόρων από τις οικείες ΔΟΥ, προκειμένου να ενταχθούν και αυτές στη ρύθμιση αυτή. Επιπλέον, πολλοί απόδημοι Έλληνες, κάτοικοι εξωτερικού, δεν έχουν προλάβει να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες του μέτρου και να οργανώσουν την υπαγωγή των οφειλών τους στη ρύθμιση αυτή, το αυτό δε ισχύει και για πολλούς φορολογούμενους και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα............http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=225796

    ReplyDelete
  22. Στη δυνατότητα σύγκλισης ενός έκτακτου Eurogroup το οποίο θα εγκρίνει την εκταμίευση νέας χρηματοδότησης για την Ελλάδα, αναφέρεται άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt...

    Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών ις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει παρουσιάσει, για πρώτη φορά , μία ουσιαστική λίστα μεταρρυθμίσεων, σημαντικά πιο εκτεταμένη σε σχέση με ότι είχε παρουσιάσει έως τώρα. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει και προτάσεις προσαρμογών και στον τομέα του ασφαλιστικού και κυρίως στις συντάξεις των.

    Σύμφωνα με το άρθρο της Handelsblatt, τον θεμέλιο λίθο για μια συμφωνία που θα αποδεσμεύσει νέα χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα, αποτελεί η πιθανή συνάντηση της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας την Πέμπτη και την Παρασκευή.
    tovima.gr

    ReplyDelete
  23. Βουλή: Μόνο την Μέρκελ δεν πρότειναν στην εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια να κληθεί ως μάρτυρας...

    Σε …υπερπαραγωγή χολιγουντιανών διαστάσεων, κινδυνεύει να εξελιχθεί η εξεταστική επιτροπή της Βουλής η οποία καλείται να διαλευκάνει τις συνθήκες και τις ευθύνες που οδήγησαν την Ελλάδα στον καθεστώς των μνημονίων. Αν κρίνει πάντως κάποιος από τον κατάλογο των μαρτύρων που έχουν προτείνει μέχρι στιγμής τα κόμματα, η υπόθεση διερεύνηση τείνει να λάβει εξωπραγματικό χαρακτήρα καθώς μόνον την καγκελάριο Μέρκελ δεν καλούν να καταθέσει!....tovima.gr

    ReplyDelete
  24. Οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα συζητήσουν σήμερα για την ελληνική τραπεζική βοήθεια, σε μια συνεδρίαση αγγαρεία, που γίνεται όλο και πιο άβολη κάθε εβδομάδα, σχολιάζει σε δημοσίευμά του την Τετάρτη το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg...

    Το Δ.Σ. θα συναντηθεί στην Φρανκφούρτη για να συζητήσει εάν θα καταστήσει πιο αυστηρούς τους κανόνες πρόσβασης στον ELA, καθώς η χώρα κινείται προς την χρεοκοπία. Την ίδια στιγμή, οι αξιωματούχοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι αποφάσεις τους θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την πολιτική κρίση τη στιγμή που οι συνομιλίες διάσωσης εμφανίζουν σημάδια προόδου.

    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει επανειλημμένως δηλώσει πως οι πολιτικοί αντί των μη εκλεγμένων κεντρικών τραπεζιτών, πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον της Ελλάδας, και οι αποφάσεις του συμβουλίου θα βασίζονται στους κανόνες, όπως η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών και η απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης. Ακόμη κι έτσι, οι ευρύτερες επιπτώσεις της δράσης γίνονται όλο και πιο δύσκολο να αγνοηθούν, που σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ μπορεί να το αναβάλλουν για την ώρα.

    «Είναι πολύ απλό: η ΕΚΤ δεν θέλει να είναι αυτή που θα τραβήξει την πρίζα αναφορικά με την Ελλάδα όταν οι πολιτικές διαπραγματεύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη», δηλώνει ο Μάρκο Βάλι, οικονομολόγος της UniCredit SpA στο Μιλάνο.....zougla.gr

    ReplyDelete
  25. Κρίσιμες Αποφάσεις της ΕΚΤ για τον ELA και τα Ενέχυρα των Ελληνικών Τραπεζών...

    Κρίσιμη είναι η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Τετάρτη, καθώς αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA) και τα ενέχυρα με τα οποία δανείζονται οι ελληνικές τράπεζες από το ευρωσύστημα.

    Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η ΕΚΤ ίσως προχωρήσει σε επιπλέον «κούρεμα»10% των ενεχύρων, εν μέσω ισχυρών πιέσεων που ασκούν κεντρικοί τραπεζίτες που συνασπίζονται γύρω από τον επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank Γενς Βάιντμαν.....energia.gr

    ReplyDelete
  26. Στην Ολομέλεια του ΕΚ η έκθεση για Τουρκία - αύριο η ψηφοφορία...

    Άρχισε το απόγευμα στο Στρασβούργο η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, για την έκθεση προόδου της Τουρκίας.

    Η εισηγήτρια της έκθεσης Κάτι Πίρι καλωσόρισε την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι πρόκειται για μοναδικό παράθυρο για λύση, προς όφελος όλων των Κυπρίων.

    Η Ολλανδή ευρωβουλευτής κατέστησε σαφές ότι το Ευρωκοινοβούλιο αναμένει από την Άγκυρα να στηρίξει τη διαδικασία των συνομιλιών, με στόχο την επανένωση του νησιού.
    Ανέφερε ακόμα ότι η έκθεση προόδου πρέπει να παραμείνει το σημείο αναφοράς για την Τουρκία, τονίζοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν θέλει να κλείσει την πόρτα στην Άγκυρα, αλλά να τη βοηθήσει να κάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες.

    Για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, η Κάτι Πίρι είπε ότι περιλαβάνονται και στη φετινή έκθεση όλα τα σημεία που περιλαμβάνονταν και στις εκθέσεις των τελευταίων 10 χρόνων.
    "Το Ευρωκοινοβούλιο", τόνισε, "επιμένει στο θέμα της Κύπρου".

    Η Κάτι Πίρι επεσήμανε επιπλέον ότι η Τουρκία πρέπει να προβεί σε μεταρρυθμίσεις σε θέματα ελευθερίας του Τύπου, δικαιοσύνης και φυλάκισης δημοσιογράφων.
    Η έκθεση θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο το μεσημέρι.
    riknews.com.cy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αναφορές για Κύπρο, Ελλάδα, ΑΟΖ στη συζήτηση για έκθεση Τουρκίας...

      Ο σεβασμός ελευθεριών και δικαιωμάτων τονίστηκαν στο Ευρ. Κοινοβούλιο.

      Θέλουμε την Τουρκία στην ΕΕ, αλλά η χώρα αυτή πρέπει να παίζει με τους κανόνες της Ένωσης και όχι όπως αυτή θέλει και πρέπει επειγόντως να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ήταν η γενική τοποθέτηση στις παρεμβάσεις όλων των Ευρωβουλευτών που μίλησαν στην σημερινή ολομέλεια στο Στρασβούργο κατά τη συζήτηση για την έκθεση προόδου της Τουρκίας.

      Ήταν γενική η παραδοχή ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της ΕΕ και διαδραματίζει ρόλο στην περιοχή ωστόσο υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις για το αν πρέπει ή όχι να ανοίξουν κεφάλαια στον ενταξιακό διάλογο και αν με αυτό το τρόπο η ΕΕ θα βοηθήσει την Αγκυρα να προβεί σε μεταρρυθμίσεις.

      Αναφορές υπήρχαν για τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την κατοχή εδαφών στην Κύπρο , για την έκδοση της παράνομης Νavtex, τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα αλλά και την στάση της έναντι των δικαιωμάτων των ίδιων της των πολιτών. Διαφάνηκαν όμως και διαφορετικές προσεγγίσεις στις ίδιες τις πολιτικές ομάδες. Πάντως δεν έλειψαν και ξεκάθαρες αναφορές ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί και ότι δεν μπορεί η ΕΕ να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά.

      Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις των Κυπρίων Ευρωβουλευτών οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη η Τουρκία να πάρει τα ξεκάθαρα μηνύματα για τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου και κατ` επέκταση και ολόκληρης της ΕΕ και να σεβαστεί το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο

      Θεοχάρους: Απειλείται με διάλυση η Κυπριακή Δημοκρατία και δημιουργείται Δούρειος Ίππος για την άλωση της ΕΕ Η έκθεση για την Τουρκία είναι απαράδεκτη διότι θέτει στο περιθώριο την Κυπριακή Δημοκρατία και την εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους και απειλεί να δημιουργήσει ένα τουρκικό προτεκτοράτο, δια του οποίου θα πλημμυρίσει η Ευρώπη με εκατομμύρια μουσουλμάνους φονταμενταλιστές ανέφερε στη δική της παρέμβαση η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους.....kathimerini.com.cy
      20/5/15

      Delete
  27. Δεν αποκλείει την χρεοκοπία για την Ελλάδα ο Σόιμπλε...

    Δεν μπορεί να δώσει τη διαβεβαίωση, όπως είχε κάνει το 2012, ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ανέφερε την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal και τη γαλλική Les Echos.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σόιμπλε δήλωσε: «Θα πρέπει να σκεφτώ πάρα πολύ πριν επαναλάβω κάτι ανάλογο στην παρούσα φάση».

    «Η κυρίαρχη, δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού μας έχει φέρει σε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση».

    Επίσης όπως αναφέρει η Wall Street Journal ο κ. Σόιμπλε δεν έδειξε καμία διάθεση συμβιβασμού που θα «ξεκλειδώσει» την τελευταία δόση προς την Αθήνα.

    Επίσης ο κ. Σόιμπλε απέρριψε την ιδέα πως θα μπορούσε να υπάρξει ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα πριν ολοκληρωθεί το τρέχον.

    «Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, δεν έχει πλέον το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε πέρυσι, ενώ έχει η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα» είπε ο κ. Σόιμπλε.

    Επιπλέον ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε το ενδεχόμενο να δοθεί η δόση στην Ελλάδα υπό την μορφή μικρών δόσεων που θα σχετίζονται με τη πρόοδο που θα σημειώνει σε διάφορους τομείς η χώρα.

    Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις έως τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είτε θα απορρίψουν, είτε θα εγκρίνουν τις προτάσεις της Ελλάδας.

    Τέλος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επέμεινε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας, της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ ανέκαθεν ήταν σκληρές άλλα, όπως είπε, πάντοτε κατέληγαν σε επιτυχία, ωστόσο τόνισε πως δεν έχει καμία πρόθεση να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία.
    huffingtonpost.gr
    20/5/15

    ReplyDelete
  28. Αύξηση του ορίου του ELA κατά 200 εκατ. ευρώ αποφάσισε η ΕΚΤ...

    Στα 80,2 δισ. ευρώ αυξάνεται το όριο δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει μόνο κατά 200 εκατ. ευρώ το όριο, αν και σύμφωνα με πληροφορίες η ΤτΕ ζητούσε αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ.

    Θετικότερο νέο είναι η αναβολή της συζήτησης για το καθεστώς ενεχύρων που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον ELA, δεδομένου ότι είχαν αυξηθεί οι φόβοι για «κούρεμα» της αξίας τους.
    in.gr

    ReplyDelete
  29. ΠΑΣΟΚ: Επιπόλαιος, ανεύθυνος, αναξιόπιστος o Γ. Βαρουφάκης...

    Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ, για την αναφορά του στους New York Times ότι έχει ηχογραφήσει τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα....ethnos.gr
    20/5/15

    ReplyDelete
  30. Στόχος έκτακτο Eurogroup πριν τις αρχές Ιουνίου...

    Με εντατικούς ρυθμούς και με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος σε ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, συνεδριάζει από σήμερα στις Βρυξέλλες το Brussels Group.

    Καλά πληροφορημένες ελληνικές πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών θα συνεχιστούν ανελλιπώς ως και το Σάββατο, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείουν το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να διαρκέσουν περισσότερο. Η ελληνική πλευρά προσβλέπει στη σύγκληση έκτακτου Eurogroup πριν τις αρχές Ιουνίου, το οποίο με δήλωσή του θα καταγράψει πρόοδο και προοπτική για συνολική συμφωνία. Ελληνικές πηγές εκτιμούσαν ότι μια τέτοια δήλωση από πλευράς Eurogroup, θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους της Ελλάδας.

    Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης είναι ο ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια, το δημοσιονομικό κενό, τα πρωτογενή πλεονάσματα και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους..........http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=225859

    ReplyDelete
  31. Βερολίνο: «Συζητάμε για το τρέχον πρόγραμμα – για τίποτα άλλο»...

    Συνθηκολόγηση, ή αυτοκτονία: Ανάμεσα σε αυτές τις δυο καταστροφές, σύμφωνα με γερμανούς αναλυτές, έχει να επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της εκπνοής της προθεσμίας (τέλος Μαϊου) για το κλείσιμο του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας.

    Μπορεί το πρακτορείο Bloomberg να προαναγγέλλει μια «ιστορική» διακήρυξη της Άνγκελα Μέρκελ για τη «σωτηρία» της Ελλάδας και δη με ουσιώδεις παραχωρήσεις στον Αλέξη Τσίπρα - η επίσημη πραγματικότητα είναι όμως εντελώς διαφορετική.

    Το Βερολίνο, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Σάιμπερτ, έχει ένα και μοναδικό θέμα στην ατζέντα του: το κλείσιμο του τρέχοντος προγράμματος. Κι αυτό χωρίς οποιεσδήποτε πιέσεις και απειλές: απλώς με την ακατανίκητη πειθώ της υπεροπλίας του. «Η γερμανική κυβέρνηση δεν θέτει τελεσίγραφα» είπε σήμερα στο κυβερνητικό μπρίφινκγ απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου σχετικά με τη χθεσινή δήλωση της καγκελαρίου για την ανάγκη επίσπευσης των διαπραγματεύσεων. «Η καγκελάριος θύμισε χθες το τι συμφωνήθηκε από κοινού στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και ποια είναι η βασική αρχή της συνεργασίας μας προκειμένου να κλείσει με επιτυχία το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, που είναι και η προϋπόθεση για να εκταμιευθεί η υπολειπόμενη δόση». ....tovima.gr

    ReplyDelete
  32. Ασκούμενοι σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς Τσίπρας - Βαρουφάκης, φέρεται να είπε ο Γιούνκερ...

    Με ασκούμενους σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς φέρεται να παρομοίασε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνάντησή του με ομάδα βουλευτών από το Χριστιανοδημοκρατικό και το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα της Γερμανίας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Handelsblatt».

    Στη συνάντηση, η οποία διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να επέμεινε πως η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα στήριξης για να διασφαλιστεί η συνοχή της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης της Ελλάδας, ενώ επικράτησαν υψηλοί τόνοι.
    Πηγή: Deutsche Welle
    naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  33. Τι ζητά η Ελλλάδα για την Συμφωνία ...

    Με το καυτό πρόβλημα της αποκατάστασης της ρευστότητας της Ελληνικής οικονομίας να είναι σε πρώτο πλάνο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να επιταχύνει τις διαβουλεύσεις για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιδιώκει στις συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες (Μέρκελ, Ολάντ κ.α ) που θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ρίγας να «λειάνει» πολιτικά όσα καυτά ζητήματα εκκρεμούν στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνοκρατών ( Brussels group), αν και σχεδόν τις ίδιες ώρες με εντατικούς ρυθμούς και με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος σε ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης, θα υπάρχουν συνομιλίες στις Βρυξέλλες στο Brussels Group.

    Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, που ξεκίνησαν εκ του σύνεγγυς την Τετάρτη, θα συνεχιστούν ανελλιπώς ως και το Σάββατο, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείουν το ενδεχόμενο οι συζητήσεις να διαρκέσουν περισσότερο. Στη Ρίγα όμως ο κ.Τσίπρας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν θα κάνει ένα πολιτικό και αποφασιστικό βήμα, ζητώντας στις συνομιλίες που θα έχει με τους Ευρωπαίους ηγέτες μια ενιαία συμφωνία και θα παρουσιάσει μια πρόταση- πακέτο για το χρέος......http://www.riknews.com.cy/index.php/news/analyseis/item/16710-ti-zita-i-elllada-gia-tin-symfonia

    ReplyDelete
  34. Ντάισελμπλουμ: Οι συζητήσεις στο Eurogroup είναι εμπιστευτικές...

    «Οι συζητήσεις στο Eurogroup είναι εμπιστευτικές. Βασιζόμαστε στο ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση σέβονται την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κληθείς σήμερα Πέμπτη από το Αθηναϊκό Πρακτορείο να σχολιάσει δημοσιεύματα περί «ηχογράφησης» της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

    Επίσης πηγές της Ευρωζώνης διευκρίνιζαν επί του θέματος ότι ο κανόνας περί εμπιστευτικότητας των συνεδριάσεων του Eurogroup είναι σαφής και ξεκάθαρος, ωστόσο, δεν υπάρχει κανόνας που να απαγορεύει ρητά την ηχογράφηση.

    Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, οι συμμετέχοντες στα Eurogroup έχουν θεωρητικά το δικαίωμα να ηχογραφήσουν τις συζητήσεις, αλλά για προσωπική τους χρήση και μόνο.

    Εάν ο κ. Βαρουφάκης έχει ηχογραφήσει τις συζητήσεις, δεν μπορεί να το δώσει στη δημοσιότητα, για εμπιστευτικούς λόγους, κατέληξαν οι ίδιες πηγές.
    (Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
    huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  35. Κομισιόν: Ελλάδα και θεσμοί δεν συζητούν παράταση τρέχοντος προγράμματος...

    Ελλάδα και πιστωτές εργάζονται πάνω στο χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου διευκρίνησε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέροντας πως οι διαπραγματεύσεις, σε επίπεδο Brussels Group, συνεχίζονται με στόχο την επίτευξη περαιτέρω προόδου και η διάρκειά τους θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειωθεί.

    Ελλάδα και θεσμοί δεν συζητούν παράταση του ισχύοντος προγράμματος, υπερθεμάτισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπόβσκι. Το βασικό σενάριο στις συζητήσεις είναι η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, που λήγει τον Ιούνιο, πρόσθεσε ο ίδιος.


    Νωρίτερα αποφεύγοντας να σχολιάσει την ύπαρξη άλλων σεναρίων η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, είχε επισημάνει ότι το μοναδικό σενάριο που εξετάζει αυτή τη στιγμή η Επιτροπή είναι η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος......http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231409575

    ReplyDelete
  36. «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε πουθενά»....Πηγές των θεσμών από τις Βρυξέλλες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μεγάλη καθυστέρηση στις συνομιλίες Αθήνας - δανειστών...

    Σοβαρή απόσταση εξακολουθεί να χωρίζει την Αθήνα και τους δανειστές στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του Brussels Group και ενώ αναμένεται η συνάντηση αργά το βράδυ της Πέμπτης, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

    Με βάση τα όσα μεταδίδουν έγκυρες πηγές, τα περί πολιτικής συμφωνίας ώστε να βρεθεί μία ενδιάμεση λύση απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Στο δε ερώτημα του «Βήματος» για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις, η απάντηση των ίδιων πηγών υπήρξε αφοπλιστική: «Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε πουθενά!».

    Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι δύο πλευρές δεν έχουν βρει σημείο επαφής ούτε στο μακροοικονομικό σενάριο, για το ύψος της ανάπτυξης. Κενό χωρίζει τις δύο πλευρές και στο ζήτημα του ΦΠΑ, παρά τις νέες αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση μετά την απόρριψη του πρώτου σχεδίου της που είχε αγνοήσει βασικές προβλέψεις κοινοτικής οδηγίς για τον ΦΠΑ..........http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=706245
    21/5/15



    ReplyDelete
  37. Πεπεισμένος ότι τις επόμενες μέρες θα επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα σχετικά με την ολοκληρωση του δεύτερου προγράμματος και δε θα λαβει σάρκα και οστα μία πιθανή απειλή για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εμφανίστηκε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς Ντε Γκίντος...

    Μιλώντας σε προεκλογική εκστρατεία στην Καντάμπρια, εξεφρασε την ελπίδα η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις εκκρεμείς της υποχρεώσεις μέχρι τις 5 Ιουνίου.

    Πάντως αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος για επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να βάλει σε τροχιά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει για να προχωρήσει στην ανάπτυξη.

    Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα και θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτωντας ότι ενα ενδεχομενο Grexit θα αποτελούσε αποτυχία για όλους, αλλά ειδικά για την ελληνική κοινωνία και το σύνολο της Ευρώπης

    Γι΄ αυτό, είπε πως θεωρεί πολύ σημαντικό να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες η συμφωνία πάνω στα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να ξεπεράσει τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει. .......kathimerini.com.cy

    ReplyDelete
  38. Βερολίνο: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες των τριών ηγετών..

    Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρας εστίασαν στην επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, σύμφωνα με τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέφεν Ζάιμπερτ...ethnos.gr
    22/5/15

    ReplyDelete
  39. Σε εποικοδομητικό κλίμα διεξήχθη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στη Ρίγα. Η συνάντηση, η οποία διεξήχθη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες...

    Σύμφωνα με το Μαξίμου, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος. Εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα. Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

    Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Ζάιμπερτ: Στο επίκεντρο η ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος

    Για φιλικές συνομιλίες, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην «επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος», έκανε λόγο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, μετά το τέλος της συνάντησης...........http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=225927

    ReplyDelete
  40. Συμφωνία Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ να Ολοκληρωθεί το Τρέχον Πρόγραμμα...

    Στην ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία, κατέληξε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ρίγας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

    Η συνάντηση διάρκεσε 2,5 ώρες και έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα. Σύμφωνα με πηγή της γερμανικής κυβέρνησης, στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν η ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης.

    Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις συζητήσεις με τους πιστωτές, αλλά και ότι πρέπει να μείνουν σε στενή επαφή μεταξύ τους............http://www.energia.gr/article.asp?art_id=94054
    22/5/15

    ReplyDelete
  41. Διαφωνία για την συμφωνία, ενώ τελειώνει ο χρόνος...

    Την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του μήνα εξέφρασε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι με γνώση των διαπραγματεύσεων δηλώνουν ακριβώς το αντίθετο. Ο κ. Σακελλαρίδης, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του (Σκάι) υποστήριξε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να υπάρξει πρόοδος και να επισφραγιστεί η συμφωνία μέσα "στο επόμενο δεκαήμερο". Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε στην «Κ» ότι «ακόμη βρισκόμαστε πολύ μακριά από μία συμφωνία», καθώς τα προβλήματα είναι πολλά, με την ελληνική πλευρά ακόμη να παρουσιάζει ιδιαίτερα θετικές προβλέψεις για την οικονομία, που οι υπόλοιποι θεσμοί δεν συμμερίζονται.

    Παράλληλα, οι κκ. Μέρκελ και Ολάντ, κατά την χθεσινή συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα, επισήμαναν ότι, προκειμένου να κλείσει οποιαδήποτε συμφωνία, θα πρέπει να δοθεί η έγκριση και από τους τρεις θεσμούς. Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη, στη συνάντηση «τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στα ανοιχτά θέματα», ενώ «εκφράστηκε από την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο η βούλησή τους να υπάρξει συμφωνία και η προσωπική τους δέσμευση ότι και οι δυο θα εργαστούν ώστε να υπάρξει θετική κατάληξη».

    Ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε πως η Αθήνα διατηρεί τις κόκκινες γραμμές της και δεν προτίθεται να κάνει πίσω σε όλα τα ζητήματα «με τον τρόπο που τίθενται».

    Ερωτηθείς για το θέμα του ΦΠΑ, διευκρίνισε ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας χαμηλός συντελεστής στο 7% (που να περιλαμβάνει όλα τα τρόφιμα), ένας στο 14% και ένας στο 22%.

    Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι αντιπροτείνεται από την πλευρά των δανειστών να υπάρξουν δυο συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 23%, ενώ υπάρχουν πιέσεις να υπαχθεί η ενέργεια στον υψηλό συντελεστή.
    kathimerini.com.cy
    22/5/15

    ReplyDelete
  42. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», δήλωσε σήμερα Παρασκευή στο Reuters ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν, ξεκαθαρίζοντας πως οι εταίροι της Ελλάδας στην ευρωζώνη δεν μπορούν απλά να της αγοράζουν διαρκώς περισσότερο χρόνο...

    Ερωτηθείς αναφορικά με τις εκκλήσεις οι χώρες της ΕΕ να βοηθήσουν την Ελλάδα και να καθησυχάσουν τις χρηματαγορές, ο κ. Βάιντμαν απάντησε ότι «δεν μπορεί πάντα να είναι απλά θέμα να αγοράζουμε περισσότερο χρόνο για την Ελλάδα».

    Κατά τον ίδιο άπτεται της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει την οικονομία της. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας»,είπε στο Reuters το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. ....in.gr

    ReplyDelete
  43. Οι εταίροι δεν συζητούν το ενδεχόμενο διαγραφής μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, πριν την έναρξη της δεύτερης ημέρας της συνόδου της Ε.Ε. στη Ρίγα...

    Ο κ. Ντομπρόφσκις σημείωσε πως η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα είναι «πολύ πολύπλοκη» και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία το ταχύτερο δυνατό.

    Στο πλαίσιο αυτό, είπε πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να επιταχυνθούν αλλά και ότι η χώρα μας πρέπει να υποβάλει ένα σε βάθος πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
    skai.gr

    ReplyDelete
  44. Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πληροφορία του New York Times Magazine, που θέλει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να ηχογράφησε τις συνομιλίες του Eurogroup στη Ρίγα. Για δεύτερη ημέρα ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει το θέμα...

    «Ο απαράδεκτος κύριος Βαρουφάκης» επιγράφει η Handelsblatt σχετικό άρθρο και τονίζει ότι τέτοιες πρακτικές επιβαρύνουν το ήδη φορτισμένο κλίμα ανάμεσα στον ίδιο και τους Ευρωπαίους συναδέλφους του. Χαρακτηρίζει δε τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ «μετρ της διάψευσης», αφού όπως γράφει, «τo βράδυ της Τετάρτης πραγματικά καυχιόταν για την ιστορία και δήλωνε χαρούμενος ότι κάποιοι μπορεί να φοβούνται τώρα, μήπως οι συνομιλίες του Eurogroup δουν το φως της δημοσιότητας. Αυτό ακούστηκε σαν επιβεβαίωση». Το πρωί της Πέμπτης όμως ο κ. Βαρουφάκης απάντησε στους δημοσιογράφους ότι όλα είναι ψέματα, σημειώνει η εφημερίδα.......DW.............naftemporiki.gr

    ReplyDelete
  45. ΗΠΑ: Προειδοποιούν εκ νέου για συμφωνία Ελλάδας - δανειστών ...

    Επίτευξη συμφωνίας της Αθήνας με τους διεθνείς πιστωτές της το συντομότερο, επιθυμεί η Ουάσιγκτον, για να αποφευχθούν περαιτέρω δυσκολίες για την Ελλάδα και γενικότερα, η αβεβαιότητα στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

    Τη νέα αμερικανική προειδοποίηση, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.
    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, Τζακ Λιου και Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν για τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
    Όπως ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο Τζακ Λιου σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και βρίσκεται σε επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
    riknews.com.cy

    ReplyDelete
  46. Die Welt: Οι ΗΠΑ φοβούνται ένα Grexit...

    Η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη προκαλεί φόβο στις ΗΠΑ, που έχουν ακόμη ένα «ψυχολογικό τραύμα» από την υπόθεση της Lehman Brothers, αναφέρει η Die Welt.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εγγυηθεί στους Ευρωπαίους ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει σε ένα νέο, τρίτο, ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν μέσα στο Ταμείο, ιδιαίτερα από χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία.

    Σε επικοινωνίες με Ευρωπαίους, αναφέρει ακόμη η Die Welt, η Ουάσιγκτον εγγυάται την παραμονή του ΔΝΤ και παρά το γεγονός ότι το Ταμείο έχει δώσει μεγάλα, δυσανάλογα ποσά, για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε μία μικρή χώρα.

    Ολα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, γιατί στις ΗΠΑ- κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα- φοβούνται την κατάρρευση της Ελλάδας και την έξοδό της από το ευρώ, αλλά και το φαινόμενο «ντόμινο» που μπορεί να προκαλέσει ένα Grexit, στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

    Τραυματισμένη ακόμη από την υπόθεση της Lehman Brothers το 2008, η αμερικανική οικονομία ίσως δεν αποφύγει τις συνέπειες, σημειώνεται, καθώς οι Αμερικανοί θεωρούν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι ακόμη αρκετά σταθερή προκειμένου να αντέξει άλλον ένα «σεισμό» αυτής της φύσης.

    Για αυτό, αναφέρει η Die Welt, ο Ομπάμα έχει μιλήσει αρκετές φορές με την Ανγκελα Μέρκελ πιέζοντας για λύση, όπως και ο Τζακ Λιου. Ομως, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, στις ΗΠΑ υπάρχει θυμός για την «ξεροκεφαλιά» των Ελλήνων στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.
    crashonline.gr
    23/5/15

    ReplyDelete
  47. Σοκ για την ελληνική οικονομία, και ειδικά για τον ελληνικό τουρισμό, προκαλούν οι πληροφορίες ότι τουριστικοί παράγοντες του εξωτερικού ζητούν από τους Ελληνες να υπογράψουν «ρήτρα χρεοκοπίας»....

    Συγκεκριμένοι, ξένοι τουριστικοί πράκτορες ζητούν από ξενοδόχους στη χώρας μας να υπογράψουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για όλα τα ενδεχόμενα.

    Από τη χρεοκοπία της Ελλάδας μέχρι το ενδεχόμενο Grexit ή αλλαγών στο καθεστώς ΦΠΑ. Για παράδειγμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, ξένος διοργανωτής συνεδρίου στην Ελλάδα έχει το δικαίωμα -μέσω της ρήτρας χρεοκοπίας- να μην πληρώσει αποζημίωση σε περίπτωση που κάποιο οικονομικό γεγονός θα οδηγήσει σε ακύρωση της εκδήλωσης. Επίσης, οι εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών ζητούν από τους Ελληνες περαιτέρω διασφαλίσεις στην περίπτωση που η Ελλάδα τεθεί εκτός ευρωζώνης. Τέλος, βάζουν συγκεκριμένους όρους στα συμβόλαια που σχετίζονται με τις κυοφορούμενες αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά και γενικότερα στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

    Οι απαιτήσεις των ξένων έρχονται σε συνέχεια άλλων προς Ελληνες επιχειρηματίες που τους ζητούν να πληρώσουν σε μετρητά τα προϊόντα που αγοράζουν από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, για την εισαγωγή πρώτων υλών από χώρες του εξωτερικού οι προμηθευτές ζητούν να πληρώνονται άμεσα, με ρευστό και όχι με επιταγές ή σε δόσεις καθώς φοβούνται ελληνική χρεοκοπία.
    imerisia.gr

    ReplyDelete
  48. Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από τις θέσεις της, και θα διατηρήσει τις κόκκινες γραμμές της έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας...

    Ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε οτι δεν θα αποδεχθεί όρους εξευτελιστικούς.

    Αφησε σαφείς αιχμές για ξένους αξιωματούχους ότι η Αθήνα "δεν θα ανεχθεί όσους παίζουν με τη φωτιά" και πως κάνουν διαρροές για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, για χρεοκοπία ή για κρίση.

    Τους κάλεσε είτε να συμβάλλουν σε μια συμφωνία, είτε όπως χαρακτηριστκα ανέφερε, να σιωπήσουν.
    riknews.com.cy
    23/5/15

    ReplyDelete
  49. Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να αρθεί στο ύψος της ευθύνης του αξιώματός του εκτιμά το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον κατηγορεί ότι ο ελληνικός λαός, που αγωνιά για την πορεία της χώρας, δεν έμαθε σήμερα τίποτα υπεύθυνο και συγκεκριμένο...

    Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «αμήχανα χαμόγελα, χαριεντισμούς και γλειψίματα στην κ. Μέρκελ που ανέδειξαν στη Ρίγα το αδιέξοδο της δήθεν εξωτερικής διαπραγμάτευσης», ενώ καταλογίζει στον κ. Τσίπρα ότι πήγε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του για να πει ότι το κρίσιμο για αυτόν δεν είναι το συμφέρον της χώρας, αλλά ο έλεγχος των εσωκομματικών του συσχετισμών και η νομή της εξουσίας.......http://www.naftemporiki.gr/story/956140/pasok-adunatei-na-arthei-sto-upsos-tis-euthunis-tou-aksiomatos-tou-o-al-tsipras

    ReplyDelete
  50. Η Ρωσία Απειλεί να Σκληρύνει τη Στάση την Ουκρανία Αν Δεν Αποπληρώσει τα Χρέη της ...

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του θα υιοθετήσει σκληρή στάση αν η Ουκρανία αποφασίσει να μην αποπληρώσει τα χρέη που οφείλει η προηγούμενη κυβέρνησή της.

    "Αν πραγματικά διατυπώνεται κατ' αυτόν τον τρόπο, αυτό αναμφίβολα θα σήμαινε μια στάση πληρωμών εκ μέρους της Ουκρανίας... Στην περίπτωση αυτή θα υιοθετούσαμε μια όσο το δυνατόν πιο σκληρή στάση και θα υπερασπιζόμασταν το εθνικό συμφέρον μας", είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Vesti της δημόσιας τηλεόρασης..........http://www.energia.gr/article.asp?art_id=94118

    ReplyDelete
  51. Πολύ μακριά από μία συμφωνία για την Ελλάδα....Tα προβλήματα είναι πολλά...

    Από την προηγούμενη Δευτέρα η ελληνική πλευρά ξεκίνησε να στέλνει συγκεκριμένες προτάσεις στους θεσμούς, για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Από προτάσεις για τον ΦΠΑ και τα «κόκκινα» δάνεια μέχρι τις έως τώρα «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης. Ομως, ακόμα και τώρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι «βρισκόμαστε πολύ μακριά από μία συμφωνία», καθώς τα προβλήματα είναι πολλά, με την ελληνική πλευρά να συνεχίζει να παρουσιάζει ιδιαίτερα θετικές προβλέψεις για την οικονομία που οι θεσμοί δεν συμμερίζονται.

    Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί ήταν η αναφορά αξιωματούχου στην «Κ» που έλεγε ότι τελικά «στο μόνο σημείο που υπάρχει μεγάλη πρόοδος είναι στην αναστροφή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων».

    Ως γνωστόν, στο κρίσιμο Eurogroup της Ρίγας φτάσαμε στο ναδίρ του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα, που δοκίμασε τα όρια συνεργασίας με τους δανειστές, οδηγώντας στην άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού και την αλλαγή της διαπραγματευτικής ομάδας. Τέσσερις εβδομάδες μετά και πάλι στη Ρίγα, αυτή τη φορά στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει βελτίωση όσον αφορά το κλίμα, συγχρόνως έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει αλλαγή ως προς την ουσία, καθώς, όπως ξεκαθάρισαν τόσο η καγκελάριος Α. Μέρκελ όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ, η συμφωνία θα βρεθεί με τους θεσμούς και όχι σε πολιτικό επίπεδο........http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=207768
    24/5/15

    ReplyDelete
  52. Brussels Group: Σύγκλιση σε φορολογικό, ασφαλιστικό και δημοσιονομικά...

    Για σημεία σύγκλισης με βάση τα οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια αρχική συμφωνία μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας κάνουν λόγο ελληνικές διπλωματικές πηγές......ethnos.gr

    ReplyDelete
  53. Όσο φουντώνει ο δημόσιος διάλογος για την πορεία της περίφημης διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-εταίρων, τόσο περισσότερο εμφανίζεται ένα φαινόμενο ενοχλητικό αλλά απολύτως ενδεικτικό του επιπέδου της πολιτικής σκέψης στην Ελλάδα μετά από 30 χρόνια ΠΑΣΟΚισμού και περίπου 20 χρόνια τηλεοπτικού Μενεγακισμού...

    Όποιος/α τολμήσει να αρθρώσει κριτικό λόγο απέναντι στην κακόγουστη και παρατεταμένη παράτα που ονομάστηκε «διαπραγμάτευση» τονίζοντας ότι στο τέλος θα καταλήξει είτε σε πλήρη αποδοχή των τετελεσμένων της λίστας Χαρδούβελη (με μικροδιαφοροποιήσεις αλλά με την ίδια ακριβώς εισπρακτική, φορομπηχτική και υφεσιακή λογική) είτε σε μια απροπαράσκευη και άρα απολύτως επικίνδυνη ρήξη με τους Ευρωπαίους κυρίαρχους/«εταίρους», δέχεται την τυπική επίθεση των ημερών: «μνημονιακός», «πέμπτη φάλαγγα», «θέλεις επιστροφή του Σαμαρά», «όργανο του Μουρούτη» και άλλα τινά, ακόμα και αν έχει ο δυστυχής εισπνεύσει πολλά κυβικά δακρυγόνα από τη συμμετοχή του σε όλες τις μεγάλες αντι-μνημονιακές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις της τελευταίας τετραετίας! Το χαριτωμένο είναι ότι στις επιθέσεις πρωτοστατούν κατά το μάλλον άνθρωποι που «όνειρα ξένα ράκη αλλότρια ζητωκραυγάσανε» (παραλλάσσοντας λίγο το στίχο του γνωστού άσματος) και σίγουρα δεν συγκαταλέγονταν στο ηρωικό 3-5% που φυσιολογικώς καταλάμβανε μέσα στο εκλογικό σώμα ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2012...............http://ardin-rixi.gr/archives/187362

    ReplyDelete
  54. Κομισιόν: Ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου αν δεν πληρώσετε τη δόση...

    «Ξεχάστε την μονομερή ενέργεια της μη πληρωμής της δόσης. Βγάλτε απ’ το μυαλό σας να μην πληρώσετε στις 5 Ιουνίου γιατί θα ανοίξετε τον Ασκό του Αιόλου».

    Την προειδοποίηση αυτή στέλνουν αξιωματούχοι της Κομισιόν οι οποίοι είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας και θέτουν τους όρους υπό τους οποίους μπορεί να γίνει αυτό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι Θεσμοί επισημαίνουν ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνοκρατικό επίπεδο (staff level agreement) μέσα στο ερχόμενο 10μερο με προαπαιτούμενα για τις εκταμιεύσεις. Δηλαδή να συμφωνήσει η Αθήνα σε σειρά μέτρων ώστε να μπορεί να γίνει εκταμίευση χρημάτων και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πιστωτικό γεγονός. Όπως τονίζεται, επίσης, θα μπορούσε να υπάρξει μια σχετική χαλάρωση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εφόσον έχει επιτευχθεί αυτή η συμφωνία σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Επομένως, η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη και ειδικά εκείνη της επόμενης Τετάρτης 3 Ιουνίου, δηλαδή δύο ημέρες πριν την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ, θα κρίνουν τα πάντα για την Ελλάδα.......http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113533684

    ReplyDelete
  55. Αντισυνταγματική έκρινε την εισφορά αλληλεγγύης η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος,..

    «Είχαν προσφύγει συνταξιούχοι» είπε στον ΑΝΤ1 ο κ. Μητρόπουλος και αναφερόμενος στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τόνισε ότι «όταν δανείζονται οι λαοί δεν καταργούν τη Δημοκρατία και τη δικαστική εξουσία».

    Η απόφαση για την εισφορά αλληλεγγύης αφορά το σύνολο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και όλους τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα πάνω από 1.000 ευρώ. Μετά από αυτή την απόφαση, ενδεχομένως, θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα περίπου 2 δισ. ευρώ.....http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231410346
    25/5/15

    ReplyDelete
  56. Ρέγκλινγκ: Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα...

    Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα ώστε να φτάσει σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις με τους δανειστές της, και δεν θα υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση χωρίς μια συμφωνία, είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στην γερμανική εφημερίδα Bild σήμερα...ethnos.gr
    26/5/15

    ReplyDelete
  57. Ανεξήγητη χαρακτήρισε την επιμονή των δανειστών για αλλαγές στο ασφαλιστικό, ακόμα και για εργαζομένους που έχουν θεμελιώσει το δικαίωμα σύνταξης, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς...

    Χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» τη 13η σύνταξη, σημείωσε ωστόσο ότι «δεν είναι κάτι που μας επείγει αύριο», όπως είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και οι επικουρικές συντάξεις. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις κινήσεις της κυβέρνησης υπέρ της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

    Συγκεκριμένα, μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης για το ασφαλιστικό που οργάνωσε το βράδυ της Δευτέρας στα Χανιά ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ρωμανιάς δήλωσε: «Είναι ανεξήγητη η επιμονή τους. Σημαίνει ότι εδώ, και το λέω ανεπιφύλακτα, φαίνεται ότι κυριαρχούν όχι τεχνοκρατικά, όχι ασφαλιστικά, αλλά κυριαρχούν πολιτικά κριτήρια. Πιέζεται δηλαδή η κυβέρνηση για ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται να τα δεχτεί σε καμία περίπτωση»........tanea.gr

    ReplyDelete
  58. Αισιοδοξία επικρατεί στην Αθήνα για επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο......

    Οπως μεταδίδουν ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, η συμφωνία θα αποτυπώνεται σε 20 σελίδες και θα αναφέρει τα σημεία, για τα οποία υπάρχει σύγκλιση. Τα ανοικτά θέματα, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, αναμένεται να μετατεθούν για το Σεπτέμβριο. Ανοικτό παραμένει και το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, όπου υπάρχει διαφορά ενός δισεκατομμυρίου ευρώ με τους εταίρους.
    riknews.com.cy
    27/5/15

    ReplyDelete
  59. Koenig: Δεν θεωρώ ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής....

    Εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι το Κυπριακό είναι κατά κύριο λόγο πρόβλημα εισβολής και κατοχής, δήλωσε απόψε ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο John M. Koenig σημειώνοντας ότι είναι στο χέρι τους Κυπρίων να επαναδιεκδικήσουν το Κυπριακό Όνειρο.

    Ο κ. Koenig μιλούσε σε ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε απόψε το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο με θέμα: «Cyprus at a Crossroads: A diplomat reflects on three decades of engagement with the Eastern Mediterranean” με την ευκαιρία της αφυπηρέτησης του από το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο Αμερικανός Πρέσβης, η θητεία του οποίου λήγει αυτό το καλοκαίρι, μοιράστηκε τις σκέψεις και τις εμπειρίες του από την 30χρονη προσωπική και επαγγελματική εμπλοκή του στα ζητήματα της ευρύτερης Ανατολικής Μεσόγειου και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού που παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

    Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία των 40.000 Τούρκων στρατιωτών και των δεκάδων χιλιάδων εποίκων στο νησί, ο κ. Koenig είπε: «Εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι το Κυπριακό ζήτημα είναι κατά κύριο λόγο ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Αν δεν σας αρέσει, δεν μπορώ να κάνω κι αλλιώς. Δεν θεωρώ αυτό ως την ουσία του κυπριακού προβλήματος ".

    "Ωστόσο, αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και ο μηχανισμός που υπάρχει για διευθέτηση των θεμάτων είναι οι διαπραγματεύσεις για διευθέτηση του Κυπριακού που λαμβάνουν χώρα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών”, είπε, προσθέτοντας ότι μέσω αυτής της διαδικασίας θα αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στην κυπριακή διένεξη....
    philenews.com
    26/5/15

    ReplyDelete
  60. Μηνύματα σε Ελλάδα και ΔΝΤ έστειλε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών λίγο πριν την έναρξη των G7...

    Λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7 την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Δρέσδη της Γερμανίας, ο Αμερικανός υπουργός Τζακ Λιού στέλνει μηνύματα τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην Ελλάδα για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας.

    Όπως είπε, μιλώντας στο LSE, ότι φοβάται λανθασμένες εκτιμήσεις για το τι συνέπειες μπορεί να έχει μια νέα ελληνική κρίση τονίζοντας ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να πιστέψει κάποιος ότι αυτό δεν θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις.

    «Η πρόκληση για τους Ευρωπαίους, τους πολιτικούς και οικονομικούς θεσμούς – το ΔΝΤ- είναι να δείξουν αρκετή ευελιξία», είπε ο Λιού, σύμφωνα με το Reuters.

    «Έτσι ώστε» συνέχισε, «εάν οι Έλληνες είναι διαθέσιμοι να κάνουν αυτού του είδους τα δύσκολα βήματα που πρέπει να κάνουν, να βρουν έναν πρόσφορο έδαφος για να το λύσουν χωρίς να προκύψει μια ανεπιθύμητη κρίση».......huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  61. Ηχηρό μήνυμα από ΕΚΤ: Δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τη ρευστότητα μέσω ELA - Πώς αντιδρά η κυβέρνηση...

    Μήνυμα... προσμονής για συμφωνία με τους δανειστές στέλνει ο Μάριο Ντράγκι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία αποφάσισε να κρατήσει στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 80,2 δισ. ευρώ τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA.

    H σημερινή συνεδρίαση δεν έκρυβε ούτε ευχάριστες ούτε δυσάρεστες ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, ενδεικτικό του ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες περιμένουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Στέλνουν ωστόσο κι ένα μήνυμα προς την Αθήνα να ολοκληρώσει τάχιστα τις επαφές με τους Θεσμούς, να κλείσει τη συμφωνία άμεσα διότι σε άλλη περίπτωση η συνεδρίαση της επόμενης Τετάρτης 3 Ιουνίου, δηλαδή δύο μέρες πριν την καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ, θα είναι... δραματική για την Ελλάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η ρευστότητα είχε αυξηθεί μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ και σήμερα καθόλου κι αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί σε χαμηλά επίπεδα. Το «μαξιλάρι» ρευστότητας που έχουν οι τράπεζες ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ.......http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64193487

    ReplyDelete
  62. ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ Λένε «Όχι» στη Δέσμευση των Ταμειακών Διαθεσίμων τους...

    Απορρίπτεται από τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ η δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων τους για τις δημοσιονομικές ανάγκες του κράτους. Το θέμα αυτό δεν πέρασε από το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ, ενώ παρά το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται και στην ατζέντα του τακτικού διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, που έχει προγραμματισθεί γι' αύριο, η διοίκηση της εταιρίας με σημερινή ανακοίνωσή της βάζει τέλος στις σχετικές πληροφορίες που διέρρευσαν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του energia. gr, το διοικητικό συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του, συζήτησε μεν το ζήτημα αυτό, αλλά τελικά αποφασίσθηκε να μην τεθεί σε ψηφοφορία, οπότε θεωρείται λήξαν για το Διαχειριστή της Μεταφοράς.

    Η ΔΕΗ, εξάλλου, με ανακοίνωση της, τονίζει ότι «η τοποθέτηση των ταμειακών της διαθεσίμων γίνεται μέσω ελληνικών εμπορικών τραπεζών και με βάση τις ανταγωνιστικότερες προσφορές, τη διασπορά του κινδύνου και λαμβάνοντας υπόψη τις ταμειακές ροές για την απρόσκοπτη λειτουργία και ανάπτυξη της Εταιρείας». Ουσιαστικά, δηλαδή, επαναλαμβάνει αυτό που είχε πει και στα τέλη Απριλίου, όταν διέρρευσε για πρώτη φορά θέμα δέσμευσης των ταμειακών αποθεμάτων της................http://www.energia.gr/article.asp?art_id=94248
    27/5/15

    ReplyDelete
  63. Διαψεύδουν οι Βρυξέλλες τα περί συμφωνίας με την Ελλάδα ...

    Οι Βρυξέλλες διαψεύδουν τα όσα μεταδίδονται από την Αθήνα. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο.

    Στην Βελγική πρωτευουσα έφτασε ήδη η ελληνική αντιπροσωπεία η οποία ανέφερε ότι έχει απαντήσεις σε όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα της 5ης αξιολόγησης.
    Οι εταιροι αρκέστηκαν να επισημάνουν ότι θα αναμένουν τις ελληνικές απαντήσεις και θα τις αξιολογήσουν.
    Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι την ερχόμενη Πέμπτη οι Τσιπρας και Νταισεμπλουμ θα παραστούν στο ευρωκοινοβούλιο στη συνεδρία των αρχηγών των πολιτικών ομάδων για να ενημερώσουν για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
    riknews.com.cy
    27/5/15

    ReplyDelete
  64. Reuters: Χρέη 1,1 δισ. της Ελλάδας σε φαρμακευτικές εταιρίες...

    Ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ τα χρέη της Ελλάδας προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, όπως δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Εταιρειών και Συνδέσμων (EFPIA).....ethnos.gr

    ReplyDelete
  65. Κινδυνεύουν να Χαθούν Κονδύλια Ενός Δισ. Ευρώ Από το Τρέχον ΕΣΠΑ...

    Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται πλέον κονδύλια 1 δισ. ευρώ από το παλιό ΕΣΠΑ, που παρά το γεγονός ότι βαίνει οριστικά προς το τέλος του, διανύει και τη δυσκολότερη χρονιά σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των έργων. Η στάση πληρωμών από την πλευρά του Δημοσίου μπλοκάρει την ομαλή εκτέλεση των έργων, που θα πρέπει πάση θυσία να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2015.

    Επιπλέον, καθυστερεί τις πληρωμές από την Κοινότητα, η οποία πληρώνει απολογιστικά τα έργα, δηλαδή αφού πρώτα πληρωθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατατεθούν στην Ε.Ε. τα αντίστοιχα «τιμολόγια». Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο το 2015 τα αιτήματα πληρωμών που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά περιορίζονται στα 120 εκατ. ευρώ, σε μια περίοδο που το πρόγραμμα θα έπρεπε να «φουλάρει» τις μηχανές του, προκειμένου να ολοκληρωθούν έγκαιρα τα έργα και να διεκδικηθούν τα υπόλοιπα χρήματα από την Κοινότητα, που συνολικά φθάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ...............http://www.energia.gr/article.asp?art_id=94264
    27/5/15

    ReplyDelete
  66. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ενδέχεται να χαλαρώσει τους περιορισμούς για το ύψος του ποσού των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου το οποίο μπορούν να διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες, εάν καταστεί σαφές ότι η Ευρωζώνη συμφωνεί να εκταμιεύσει την επί μακρόν αναμενόμενη δόση του δανείου της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα τραπεζική πηγή, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters....

    Η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες θέτοντας αυστηρά όρια στο ύψος των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου το οποίο επιτρέπει να διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον βασικό δίαυλο δανεισμού της Αθήνας, αναφέρει το Reuters.

    Το όριο αυτό «μπορεί να αυξηθεί εάν υπάρξει μια αξιόπιστη προοπτική για την εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης του δανείου από την Ευρωζώνη», ανέφερε η τραπεζική πηγή, η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

    «Εάν εκταμιευθεί το 1,9 δισ. ευρώ των κερδών από το [πρόγραμμα] SMP, αυτό θα μπορούσε να είναι το σινιάλο ότι επίκειται μια συμφωνία», πρόσθεσε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που είχε αγοράσει στη δευτερογενή αγορά την περίοδο 2010-11.....http://www.zougla.gr/politiki/article/i-ekt-8a-xalarosi-tous-periorismous-sta-elinika-omologa-an-epel8i-simfonia

    ReplyDelete
  67. Δεν αυξήθηκε ο ELA για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο ...

    Σήμα προς κάθε κατεύθυνση έδωσε χθες ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση μεταξύ της χώρας μας και των εταίρων, θέτοντας στην πραγματικότητα χρονικό περιοριορισμό. Παρά το γεγονός πως η διαπραγμάτευση αυτή φαίνεται με βάση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού πως βρίσκεται κοντά στο τέλος της, εν τούτοις η ΕΚΤ χθες πάγωσε για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης τη βοήθεια μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA αποφασίζοντας να μην αυξήσει τα σχετικά όρια.....imerisia.gr

    ReplyDelete
  68. Έρευνα Reuters: Μια στις τρείς οι πιθανότητες Grexit ...

    Η Ελλάδα έχει μία στις τρεις πιθανότητες να βγει φέτος από την ευρωζώνη λόγω πιθανής αδυναμίας να εξασφαλίσει νέα δάνεια και ενδεχόμενης αθέτησης πληρωμών χρέους, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Reuters που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

    «Δυστυχώς, κανείς δεν φαίνεται να είναι έτοιμος να αναλάβει την πολιτικής ευθύνη για την παραμονή ή μη της Ελλάδας στην ευρωζώνη» δήλωσε ο Κάρστεν Τζούνιους, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank Sarasin.

    «Ως αποτέλεσμα, η οικονομία διολισθαίνει βαθύτερα στην ύφεση και η έγκαιρη αποπληρωμή των εγχώριων και εξωτερικών υποχρεώσεων καθίσταται πιο απίθανη» πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν περίπου 70 οικονομολόγοι, οι πιθανότητες ενός Grexit είναι μεταξύ 5% και 60%. Η ενδιάμεση εκτίμηση διαμορφώνεται στο 30%, στα ίδια περίπου επίπεδα με αρκετές προηγούμενες έρευνες.
    riknews.com.cy
    28/5/15

    ReplyDelete
  69. ΕΚΤ: Σήμα κινδύνου για ελληνική χρεοκοπία...

    Σημαντικές εκροές καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες διαπιστώνει η ΕΚΤ σε έκθεσή της που παρουσιάστηκε το πρωί της Πέμπτης και κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για χρεοκοπία στην Ελλάδα.

    «Οι κίνδυνοι από την Ελλάδα αυξάνονται ραγδαία κυρίως λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας κατά την διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου», αναφέρεται αρχικά και στη συνέχεια αναλύεται η κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες επηρεάζονται από την έλλειψη συμφωνίας:

    «Την ίδια ώρα ο τραπεζικός τομέας πλήττεται από τις σημαντικές εκροές καταθέσεων και την απώλεια πρόσβασης στις αγορές χρηματοδότησης.

    Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών γύρω από τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα έχουν αποσιωπηθεί μέχρι σήμερα, όμως αν δεν επέλθει συμφωνία ο κίνδυνος να υπάρξει ανοδική προσαρμογή των ασφαλίστρων κινδύνου που απαιτούνται για τις ευάλωτα κράτη της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να υλοποιηθεί», αναφέρει η ΕΚΤ.............http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=208238
    28/4/15

    ReplyDelete
  70. Εκτακτη τηλεδιάσκεψη είχαν πριν από λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ....crashonline.gr

    ReplyDelete
  71. Η ωμή μαρτυρία του Τόμσεν σε Κορκίδη γαι μισθούς 300 ευρώ...

    Σε μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί προχώρησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Μνημόνια.

    Ο κ. Κορκίδης περιέγραψε ένα περιστατικό με τον Πολ Τόμσεν και έναν διάλογο που είχαν στα γραφεία της ΕΣΕΕ τον Δεκέμβριο του 2011. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, ο κ. Τόμσεν είπε στον ίδιο ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι μισθοί στη χώρα δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν τα 300 ευρώ, επειδή κατά τον ίδιο η Ελλάδα ανήκει στα Βαλκάνια.

    «Μια φορά, το Δεκέμβριο του 2011, μας επισκέφθηκε η Τρόϊκα, ο κ. Μαζούχ, ο κ. Τόμσεν, στα γραφεία μας, χωρίς να συνοδεύεται από ελληνική εκπροσώπηση. Όταν αντιδράσαμε στο αίτημά τους για μείωση μισθών και πήγαμε να κάνουμε σύγκριση με αντίστοιχους μισθούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ξέρετε τι μας είπε ο κ. Τόμσεν; Κάνετε μεγάλο λάθος. Δέστε τους μισθούς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, γιατί εκεί ανήκετε. Όταν τον ρώτησα, ποιος νομίζει ότι πρέπει να είναι ο μισθός, μου είπε, 300 ευρώ καλά είναι», είπε στην κατάθεσή του ο κ. Κορκίδης......huffingtonpost.gr

    ReplyDelete
  72. «Τελεσίγραφο» στην ελληνική πλευρά ότι εάν δεν κλείσει έως την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς τότε το πρόγραμμα «χάνεται», απεύθυνε την Πέμπτη το EuroWorking Group...

    Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της ζώνης του ευρώ συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης με βασικό θέμα το κυπριακό πρόγραμμα, ωστόσο η συζήτηση επεκτάθηκε και στην πρόοδο που σημειώνεται στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, στον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργο Χουλιαράκη μεταφέρθηκε το «τελεσίγραφο» πως εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτύχει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση έως την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, οπότε θα συνέλθει ξανά το EuroWorking Group, τότε η Ελλάδα χάνει το τρέχον πρόγραμμα.

    Αυτό συμβαίνει διότι μετά τις 4 Ιουνίου δεν θα υπάρχει ο φυσικός χρόνος ώστε οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Θεσμών να λάβει τις σχετικές κοινοβουλευτικές εγκρίσεις..........http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500000989

    ReplyDelete
  73. Σκωτσέζικο Ντους η Συνεδρίαση Σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών...

    Ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε μέχρι τις 857,92 μονάδες (+0,72%)και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών μέχρι τις 722,92 μονάδες (+3,23%). Τα μεγαλύτερα ενδοσυνεδριακά κέρδη σημείωσαν οι Eurobank (μέχρι τα 0,16 ευρώ, +6,67%), Τέρνα Ενεργειακή (στην αρχή της συνεδρίασης με "ανοιχτή" εντολή αγοράς έφθασε μέχρι τα 3,24 ευρώ, +6,58%) και Πειραιώς (μέχρι τα 0,50 ευρώ, +4,82%).

    Ειδικότερα σε ότι αφορά τον Γενικό Δείκτη και η σημερινή κίνηση επιβεβαίωσε την "σκληρότητα" της αντίστασης στην περιοχή των 858 μονάδων............http://www.energia.gr/article.asp?art_id=94342

    ReplyDelete
  74. Μεγάλη ένταση στη Βουλή μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ...

    Δημοσιοποιήθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή για τη Διερεύνηση Υπαγωγής της Χώρας στα Μνημόνια, το κείμενο της τρίτης συμφωνίας που υπεγράφη στις 27 Φεβρουαρίου μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του EFSF.

    Από ελληνικής πλευράς το κείμενο υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η τότε επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Γιώργος Κουτσός. Από την πλευρά του EFSF το κείμενο υπογράφουν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και ο αναπληρωτής του Κρίστοφερ Φράνκελ.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας, διευκρίνισε ότι το 19σέλιδο κείμενο έχει καταθέσει ο βουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της Εξεταστικής Χαράλαμπος Αθανασίου και δεν είναι επίσημο κείμενο του υπουργείου Οικονομικών, από το οποίο έχουν ζητηθεί να διαβιβάσει όλες τις δανειακές συμβάσεις και τα έγγραφα των συμφωνιών..........http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113536764

    ReplyDelete
  75. «Τσουχτερό» πρόστιμο από Κομισιόν για βοσκότοπους...

    Νέο πρόστιμο ύψους 322 εκατ. ευρώ οριστικοποιήθηκε από την Κομισιόν για τη διαχείριση των βοσκοτόπων και αφορά την περίοδο 2009 - 2011, ενώ επίκειται, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυκρότησης Βαγγέλη Αποστόλου και νέο ανάλογου ύψους για την περίοδο 2012 - 2014.

    Η μέχρι σήμερα ανορθολογική διαχείριση των βοσκοτόπων έχει επιφέρει πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο να μπει τέλος σε αυτήν την κατάσταση με την πρόσφατη έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για την κατανομή και διαχείριση των βοσκήσιμων γαιών στους κτηνοτρόφους.

    Μάλιστα, ο κ. Αποστόλου εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα να απαιτήσει η ΕΕ να ανακτηθεί μέρος του ποσού από τους κτηνοτρόφους...........http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=226320

    ReplyDelete
  76. Σε θετικό έδαφος έκλεισαν τελικά την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων που έδειξαν μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα...

    Το πετρέλαιο βρήκε επίσης στήριξη στο ελαφρώς πιο αδύναμο δολάριο, καθώς και στην ισχυρή ζήτηση για βενζίνη, που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων αργού.

    Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού, στο συμβόλαιο Ιουλίου, ενισχύθηκε κατά 17 σεντς ή 0,3% στα 57,68 δολάρια.

    Στο Λονδίνο, το Μπρεντ σημείωσε άνοδο 52 σεντς ή 0,8% στα 62,58 δολάρια το βαρέλι.
    energia.gr

    ReplyDelete
  77. ΦΙΝΛΑΝΔΟΣ ΥΠΕΞ: «Να φύγει από το ευρώ η Ελλάδα»!...

    Η παραδοσιακή θέση του Τίμο Σόινι είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ, γιατί «δεν είναι ανταγωνιστική».

    Αλλά ο αρχηγός των «Αληθινών Φινλανδών» επιμένει ότι δεν είναι ο μόνος στη χώρα του, που εκφράζει αυτήν την άποψη.
    crashonline.gr

    ReplyDelete
  78. Βαρουφάκης: Συζητάμε συνολική συμφωνία με παρεμβάσεις σε εργασιακά-ασφαλιστικό...

    Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας πως καθημερινά υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.......ethnos.gr

    ReplyDelete
  79. Για τρίτη φορά φέτος, τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων, πριν αναχαιτιστούν τελικά από ελληνικά μαχητικά...

    Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, σχηματισμός από δύο F-16 και τέσσερα F-4 εισήλθε στις 14:32 στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως μεταξύ Λέσβου και Χίου.

    Λίγο πριν από τις τρεις το απόγευμα της Παρασκευής, τα F-4 πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους στα 15.000 πόδια, ενώ τα δύο F-16 πέταξαν πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους στο ίδιο ύψος.

    Τα τουρκικά αεροσκάφη εξήλθαν του FIR Αθηνών στις 15:12 νότια της Σάμου.

    Στις 23 Μαρτίου, έξι τουρκικά F-16 είχαν πετάξει πάνω από τους Ανθρωποφάγους. Στις 26 Φεβρουαρίου, τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη είχαν πετάξει πάνω από τους Ανθρωποφάγους και το Μακρονήσι σε χαμηλό ύψος...........in.gr

    ReplyDelete
  80. Την έκκληση για επίδειξη ευελιξίας από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο ελληνικό ζήτημα και για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των G7, όπου επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκε το θέμα της Ελλάδας...

    Τόνισε πάντως ότι σαφώς η συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στις ενέργειες που θα αναλάβει η Αθήνα, η οποία «πρέπει να λάβει κάποιες πολύ δύσκολες αποφάσεις», γεγονός στο οποίο -όπως είπε- συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της G7. Η Ελλάδα πρέπει να είναι ξεκάθαρη στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, πρόσθεσε.

    Yπάρχει ανάγκη να υπάρξει ρεαλιστικό αποτέλεσμα για την Αθήνα, υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός.

    Σημείωσε δε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών να υπάρξει μια αρχική συμφωνία με την Ελλάδα και μετά να εξετασθούν οι λεπτομέρειες.

    Σχετικά με το χρονικό ορόσημο της 5ης Ιουνίου είπε ότι πιθανόν να μην είναι η πραγματική καταληκτική ημερομηνία στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα............http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=226368

    ReplyDelete
  81. Νέα παρέμβαση από ΗΠΑ: Προς το συμφέρον όλων να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα...

    "Είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών σε αυτές τις συνομιλίες να επιλύσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε συμφωνία που δεν θα δημιουργήσει αχρείαστη αναταραχή στις χρηματαγορές. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

    Ο Τζος Ερνεστ εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα καθίσουν με καλή πίστη και θα καταλήξουν σε συμφωνία που θα ικανοποιεί τις ανησυχίες τους.

    Όταν ρωτήθηκε αν το ΔΝΤ είναι μεταξύ αυτών των πλευρών, ο κ. Ερνεστ απάντησε: "Είναι σαφές ότι το ΔΝΤ είναι μέρος των συνομιλιών και οργανισμοί όπως το ΔΝΤ έχουν έναν ρόλο να παίξουν. Το ΔΝΤ έχει προσφέρει σημαντική βοήθεια στην Ελλάδα".

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου πρόσθεσε ότι με την πρόσφατη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να εργαστούν από κοινού για μια συμφωνία που δεν θα προκαλέσει αχρείαστη αναταραχή στις χρηματαγορές.
    imerisia.gr
    30/5/15

    ReplyDelete
  82. Η κυβέρνηση της Κολομβίας και αντάρτες της οργάνωσης FARC άρχισαν κοινές επιχειρήσεις άρσης ναρκοπεδίων στο βόρειο τμήμα της λατινοαμερικάνικης χώρας, σε μια ένδειξη της βούλησής τους να κάνουν βήματα προς την αποκατάσταση της ειρήνης, παρά την κλιμάκωση που έχει καταγραφεί στο πεδίο το τελευταίο διάστημα...

    Απεσταλμένοι της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας και της κολομβιανής κυβέρνησης διεξάγουν ήδη εδώ κι επτά ημέρες ένα «πιλοτικό πρόγραμμα» στη νομαρχία Αντιόκια.

    Αυτές οι πρώτες επιχειρήσεις έχουν στόχο να «συγκεντρωθούν πληροφορίες για να εντοπιστούν οι περιοχές όπου το πρόβλημα των ναρκοπεδίων είναι πιο έντονο» γύρω από την κοινότητα Μπρισένιο, δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου ο Κουβανός διπλωμάτης Ροδόλφο Μπενίτες, διευκρινίζοντας ότι σε αυτές συμμετέχουν η ΔΕΕΣ και μια νορβηγική ΜΚΟ.

    Θα ακολουθήσει προσεχώς μια φάση εκκαθάρισης των ναρκοπεδίων, διευκρίνισε από την πλευρά του ο Νορβηγός διπλωμάτης Νταγκ Νιλάντερ.........zougla.gr

    ReplyDelete
  83. Στα 6 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων τον Απρίλιο...

    Στα 6 δισ. ευρώ ανήλθαν τον Απρίλιο οι εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα, με το συνολικό απόθεμα των καταθέσεων εσωτερικού να μειώνεται στα 142,7 δισ. ευρώ, από 149,03 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.

    Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος, οι εκροές καταθέσεων νοικοκυριών διαμορφώθηκαν τον Απρίλιο στα 3,29 δισ. ευρώ, δηλαδή μειώθηκαν στα 114,4 δισ. ευρώ από 117,9 δισ. ευρώ το Μάρτιο.

    Οι εκροές καταθέσεων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκαν στα 1,38 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν τον Απρίλιο στα 9,09 δισ. ευρώ από 10,4 δισ. ευρώ το Μάρτιο.

    Εξάλλου, στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις καταθέσεις στην Ελλάδα διαφοροποιούνται ελαφρώς σε σχέση με αυτά της ΤτΕ. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι καταθέσεις υποχώρησαν τον Απρίλιο στα 139,4 δισ. ευρώ, από 145 δισ. ευρώ το Μάρτιο.
    agelioforos.gr

    ReplyDelete
  84. Αυστραλιανή ταξιδιωτική οδηγία προειδοποιεί για πιθανό τραπεζικό πρόβλημα στην Ελλάδα...

    Το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως οι αυστραλοί πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους τουλάχιστον δυο μέσα πληρωμής, καθότι οι τραπεζικές υπηρεσίες μπορεί να γίνουν ξαφνικά «πολύ περιορισμένες» σε όλη την Ελλάδα.

    Προειδοποίηση στους Αυστραλούς που προτίθενται να επισκεφτούν στην Ελλάδα πως υπάρχει «πιθανότητα» μεγάλου περιορισμού των τραπεζικών υπηρεσιών με, «πολύ μικρή προειδοποίηση», στέλνει η κυβέρνηση της Αυστραλίας, με ανανεωμένη ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

    Στην ταξιδιωτική οδηγία επισημαίνεται πως κατά την παραμονή τους στη χώρα μας οι αυστραλοί πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους τουλάχιστον δυο μέσα πληρωμής, όπως μετρητά, χρεωστικές και πιστωτές κάρτες. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν αρκετά χρήματα ώστε να καλύψουν τυχόν έκτακτες ανάγκες ή απροσδόκητες καθυστερήσεις.

    Σε άλλα σημεία, το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει επίσης πως στις ελληνικές πόλεις υπάρχει ενδεχόμενο διαδηλώσεων ή πορειών «με μικρή προειδοποίηση», και τονίζει πως οι αυστραλοί πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν κάθε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καθώς υπάρχει πιθανότητα βίας.

    Ως σημεία πιθανών ταραχών αναφέρονται συγκεκριμένα οι περιοχές του Συντάγματος, του Μοναστηρακίου, της Ομόνοιας και των Εξαρχείων.

    Τέλος, στην οδηγία αναφέρεται πως απεργίες που επηρεάζουν τα μέσα μεταφοράς είναι «τακτικό» φαινόμενο στην Ελλάδα.
    Πηγή: www.skai.gr

    ReplyDelete
  85. Τι προνοεί το σχέδιο για έξοδο Ελλάδας στις αγορές ...

    Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην αθηναϊκή εφημερίδα "Αυγή".

    Προνοεί χαμηλότοκο δάνειο 30 χρόνων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, στο οποίο θα μεταφερθεί το χρέος που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και παράλληλη αναδιάρθρωση των άλλων μερών του χρέους.
    "Προτεραιότητα της κυβέρνησης", είπε ο κ. Βαρουφάκης, "είναι ο συνδυασμός αναδιάρθρωσης του χρέους, επενδυτικές ενέσεις και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ξεφεύγουν από τις περικοπές συντάξεων, επιδομάτων και μισθών".
    Σύνταξη: Ανδρέας Κωνσταντίνου
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    riknews.com.cy
    30/5/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin