Saturday, November 26, 2011

Διαβουλεύσεις Κύπρου – Λιβάνου για την ΑΟΖ ...

Μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιησε  ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αντνάν Μανσούρ. Μια επίσκεψη που θεωρείται κρίσιμης σημασίας καθώς θα αφορά στον καθορισμό της γραμμής που χωρίζει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Κύπρου και Λιβάνου.

Μικτή Επιτροπή τεχνοκρατών από την Κύπρο και το Λίβανο συνεδριάζει προσπαθώντας να βρουν απάντηση σε ανησυχίες που έχει εκφράσει ο Λίβανος όσον αφορά στη συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ των δύο χωρών.



Όπως δήλωσε ο Λιβάνιος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής διάσκεψης Τύπου που έδωσε με την υπουργό Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, μετά από συνάντησή τους, υπάρχουν «η καλή θέληση και οι καλές προθέσεις» και των δύο πλευρών, προσθέτοντας ότι θα αναμένουμε το αποτέλεσμα των συζητήσεων των εμπειρογνωμόνων στις 18:00.


Η κ. Μαρκουλλή από πλευράς της δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή που μιλάμε λαμβάνει χώρα η συνάντηση αυτή μεταξύ των τεχνοκρατών των δύο χωρών», προσθέτοντας ότι «αυτό το είχαμε ανακοινώσει από το Σεπτέμβριο όταν είχαμε ξανασυναντηθεί με τον κ. υπουργό».

«Πιστεύουμε ότι θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα τα οποία ανησυχούν το Λίβανο με την πρόθεση να δούμε πως μπορούμε να συμβάλουμε στην επίλυση όλων αυτών των θεμάτων», ανέφερε η υπουργός. Συμπλήρωσε ότι «να δούμε πως συνεργαζόμαστε επίσης και σε άλλους σημαντικούς τομείς που αφορούν τη διερεύνηση αλλά και την ανάπτυξη και την επεξεργασία υδρογονανθράκων στις Αποκλειστικές Οικονομικές μας Ζώνες».

Αναφερόμενη στη σημερινή τους συνάντηση η κ. Κοζάκου Μαρκουλλή είπε ότι «έχουμε και οι δύο δεσμευθεί ότι θα εργαστούμε πολύ πιο εντατικά και να εμβαθύνουμε πολύ περισσότερο τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς».

«Έχουμε», ανέφερε, «συζητήσει τα θέματα του εμπορίου, των οικονομικών σχέσεων, των επενδύσεων», εκφράζοντας την ελπίδα «πολύ σύντομα να μεταβεί μια αντιπροσωπεία από το ΚΕΒΕ - με την οποία θα μιλήσω εντός των ημερών - για να συναντηθούν με συναδέλφους τους στο Λίβανο και άλλους επιχειρηματίες εκεί για να δούμε πως μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας σ’ αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα».

«Η Κύπρος και ο Λίβανος είναι τόσο κοντά που δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα απολύτως εμπόδιο», συμπλήρωσε.

Η κ. Μαρκουλλή ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης για θέματα που άπτονται της περιοχής όπως το Μεσανατολικό και οι εξελίξεις στις άλλες αραβικές χώρες, για τις σχέσεις ΕΕ – Λιβάνου και τις προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ και διάφορα άλλα θέματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα.

«Ο Λίβανος στηρίζει την ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ενότητα της Κύπρου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου κατά τη διάρκεια των δικών του δηλώσεων, προσθέτοντας ότι και «η Κύπρος μας υποστηρίζει και έχουμε την ίδια θέση στη Μέση Ανατολή». Η Κύπρος, συμπλήρωσε, «υποστηρίζει την ακεραιότητα, την ενότητα και την ανεξαρτησία όλων των χωρών της Μέσης Ανατολής».

«Σήμερα, συζητήσαμε πολλά θέματα που άπτονται των διμερών μας σχέσεων και είμαστε έτοιμοι να επισπεύσουμε την προώθηση των εμπορικών, οικονομικών και πολιτικών μας σχέσεων», υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά τις συνομιλίες γύρω από στη συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ των δύο χωρών ο κ. Μανσούρ είπε: «Να αφήσουμε τις δύο αντιπροσωπείες να συζητήσουν. Υπάρχει όλη η καλή διάθεση και από τις δύο αντιπροσωπείες, να τους δώσουμε το χρόνο που χρειάζονται και θα ξαναμιλήσουμε», ανέφερε.

Οι δύο υπουργοί αυτή την ώρα, συνεχίζουν τις συνομιλίες τους κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας.

* Νωρίτερα, ο Λιβανέζος επίσημος είχε συνάντηση στη Βουλή με τον πρόεδρο του Σώματος, Γιαννάκη Ομήρου, ενώ στη συνέχεια έγινε δεκτός το πρωί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Μανσούρ μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Χριστόφια παρακάθισε σε συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 protothema gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ:
AOZ-ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin