Monday, January 2, 2012

Αναβιώνει το έθιμο της Σάγιας (ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΌ ΤΩΝ ΑΣΚΗΤΩΝ).

Από το σύλλογο Καππαδοκών & Μικρασιατών Ροδόπης και το σύλλογο γυναικών Ασκητών
---
Στις 5 Ιανουαρίου, στις 17:30 ξεκινάει ο εσπερινός με αρτοκλασία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και στους Ασκητές της Ροδόπης και αμέσως μετά ο σύλλογος Καππαδόκων και Μικρασιατών νομού Ροδόπης Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ» μαζί με το σύλλογο Γυναικών Ασκητών αναβιώνουν το έθιμο Σάγια, στις 18:30.  Από τους κατοίκους του χωριού συγκεντρώνονται ξύλα και τοποθετούνται σε σχήμα κώνου μπροστά στη εκκλησία. Σταυρωτά, σε τέσσερα σημεία, τοποθετούνται προσανάμματα. Μετά τον εσπερινό διενεργείται από την εκκλησιαστική επιτροπή πλειοδοτικός διαγωνισμός υπέρ του ναού και όποιος προσφέρει τη μεγαλύτερη ενίσχυση, αποκτά το προνόμιο να ανάψει τη φωτιά στα τέσσερα σημεία του σωρού και ο ιερέας ευλογεί το σωρό και τον εκλεκτό που θα ανάψει τη φωτιά.
Δημιουργείται μια τεράστια πυρά που φωτίζει όλη την πλατεία, αφού ήδη έχει νυχτώσει και γύρω από τη φωτιά στήνεται κυκλικός παραδοσιακός τελετουργικός χορός από τους κατοίκους. Προσφέρονται διάφορα νηστίσιμα εδέσματα, όπως κουραμπιέδες και μπακλαβάς με σουσάμι, συνταγές Καππαδοκίας
Όταν «καθίσει» η φλόγα, όλοι οι χωριανοί παίρνουν από ένα μισοκαμμένο κλαδί και με τη φωτιά αυτή ανάβουν το καντήλι στο σπίτι. Με το κάρβουνο του κλαδιού χαράζουν το σημείο του Σταυρού στη είσοδο του σπιτιού και του στάβλου τους.
Όταν «χωνέψει» η φωτιά σβήνουν με νερό τα κάρβουνα και τα μαζεύουν για το θυμιατό και τις άλλες ανάγκες του ναού (στην άδενδρη και άξυλη Καππαδοκία, τα κάρβουνα αυτά ήσαν πολύτιμα για τις χρηστικές ανάγκες του ναού).
Η πυρά, πανάρχαιο μέσο κάθαρσης και εξαγνισμού, προετοίμαζε τους Χριστιανούς να δεχθούν το Άγιο Φως που «εν είδει περιστεράς» επεφάνει στον Ιορδάνη ποταμό.
Η όλη τελετή, ενίσχυε την πίστη στα δρώμενα της θρησκείας και συνέβαλε ταυτόχρονα στην οικονομική ενίσχυση του ναού και τον εφοδιασμό του με τα πολύτιμα κάρβουνα.
Πλειοδότες για την αφή της πυράς ήσαν συνήθως οι ξενιτεμένοι επιτυχημένοι έμποροι ή επιχειρηματίες που τις άγιες ημέρες των εορτών γύριζαν στον τόπο της καταγωγής τους, όπου ήταν οι οικογένειές τους. 
Αναβιώνει και τελείται στους Ασκητές του νομού Ροδόπης, από τους Καππαδόκες, κάθε χρόνο την παραμονή των Θεοφανίων στις 5 Ιανουαρίου. Είναι ένα προχριστιανικό έθιμο το οποίο όμως προσαρμόστηκε, εντάχθηκε και αφομοιώθηκε στη Χριστιανική θρησκεία, στην Καππαδοκία, και τελούνταν εκεί ανελλιπώς, αποτελώντας μέρος της θρησκευτικής λατρείας. 
Οι επόμενες προγραμματισμένες εκδηλώσεις του συλλόγου Καππαδόκων και Μικρασιατών Ροδόπης, είναι στις 15 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο «Ξενία» της Κομοτηνής, όπου θα κοπεί η βασιλόπιτα και θα βραβευτούν τα παιδιά που κατάφεραν να εισαχθούν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, όπως και τα παιδιά που ξεχώρισαν σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα.  Στις 11 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται ο ετήσιος χορός του συλλόγου, στο ξενοδοχείο Ξενία.

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin