Tuesday, January 24, 2012

Δεν φταίνε μόνο οι οφειλέτες ...

-
Οι εκτιμήσεις λένε ότι από τα 15 δισ. ευρώ που χρωστούν στο Δημόσιο οι 4.151 μεγαλοοφειλέτες του, δεν υπάρχει περίπτωση να εισπραχθούν περισσότερα από το 1/5, που σημαίνει 3 δισ. Κι αν εισπραχθούν κι αυτά, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις τα ποσά είναι τέτοια, που αντικειμενικά είναι απίθανο να τα διαθέτουν οι κατονομαζόμενοι στον κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών. Γιατί, βλέπετε, δεν πρόκειται για εκκρεμότητες ενός, δύο ή τριών χρόνων. Καλύπτουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και περιλαμβάνουν πρόστιμα και προσαυξήσεις που διπλασιάζουν, τριπλασιάζουν ή και τετραπλασιάζουν την αρχική οφειλή.
Αυτονόητο είναι ότι η κύρια ευθύνη για τη μη έγκαιρη εξόφληση των υποχρεώσεων προς το κράτος ανήκει στους οφειλέτες. Υπάρχουν και συνυπεύθυνοι, όμως. Και σημαντικότερος απ' όλους είναι το ίδιο το κράτος που δεν φρόντισε να έχει στη διάθεσή του τον εισπρακτικό μηχανισμό αλλά και το νομικό οπλοστάσιο, που θα του επέτρεπαν να εισπράττει το ταχύτερο δυνατό τα χρήματα που του οφείλονται. Οταν αυτά τα δύο δεν υπάρχουν, φυσικό είναι να διαμορφώνονται συνήθειες και να υιοθετούνται πρακτικές που οδηγούν σε καταστάσεις σαν αυτές που χαρακτηρίζουν επί δεκαετίες το φορολογικό μας σύστημα.
Οταν η εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων δεν περιορίζεται χρονικά μέσα σε μία διετία ή έστω τριετία, αλλά φτάνει μέχρι και τη δεκαπενταετία και όταν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις ή και οι οχλήσεις για τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων εξαρτώνται από την «καλή διάθεση» του εφόρου, τότε είναι βέβαιο ότι το πράγμα θα στραβώσει και θα αναπτυχθούν σχέσεις και νοοτροπίες που θα υπονομεύσουν τα δημόσια έσοδα. Ο,τι δηλαδή συμβαίνει χρόνια τώρα στον τόπο μας.
Και, φυσικά, εκείνο που και σ' αυτή την περίπτωση ισχύει είναι πως η λύση, για όποιον είναι αποφασισμένος να την επιβάλει, ήταν, είναι και θα είναι μπροστά στα μάτια του. Περισσότερες μάλιστα της μίας, έτσι ώστε να μπορεί να διαλέξει όποια εκείνος κρίνει ότι του ταιριάζει περισσότερο ή ότι θα είναι αποτελεσματικότερη. Αυτά, μέσα στα οποία επιμένουμε ακόμη και σήμερα να τσαλαβουτάμε, πολλοί άλλοι τα έχουν τακτοποιήσει ασύγκριτα καλύτερα από εμάς. Δεν έχουμε παρά να διαλέξουμε κάποιον και να τον μιμηθούμε. Τίποτα περισσότερο.
bartzinopoulos@hotmail.com
ethnos gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin