Thursday, February 9, 2012

Πραγματικότης και άυλες αξίες ....

-
Η δημιουργία του ελληνικού κράτους υπήρξε αποτέλεσμα ανορθολογικής επιλογής. Σε πείσμα του συστήματος που δημιούργησε το Συνέδριο της Βιέννης το 1815, οι Eλληνες επαναστάτησαν το 1821, η χώρα λεηλατήθηκε, αλλά αναδύθηκε μία νέα κρατική οντότητα. Η ανορθολογική εκείνη απόφαση είναι η μεγάλη εθνική εορτή των Ελλήνων.
Η δεύτερη εθνική εορτή είναι η απόφαση του Ιωάννη Μεταξά, στις 28 Οκτωβρίου 1940, να απορρίψει το τελεσίγραφο της Ιταλίας του Μπενίτο Μουσολίνι. Για μία φορά ακόμη η χώρα κατεστράφη από τις δυνάμεις του Αξονος, αλλά και από τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε, όταν οι κομμουνιστές αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα που τους προμήθευσε η Βρετανία του Ουίνστον Τσόρτσιλ, για άλλους φυσικά σκοπούς.
Και στις δύο περιπτώσεις προετάχθησαν οι άυλες αξίες έναντι του αμέσου υλικού συμφέροντος και της κοινής λογικής. Επί της βάσεως αΰλων αξιών οικοδομήθηκε, κατά συνέπεια, η αντίληψη και η ύπαρξη του εθνικού κράτους των Ελλήνων. Αλλά επειδή η φύση του έθνους είναι συναισθηματική, άναρχη και ευμετάβλητη, χρήσιμη είναι η υπόμνηση οικτρών συνεπειών της αντιπαραθέσεως του βασιλέα Οθωνα με την εγγυήτρια Μεγάλη Βρετανία, από την πλήρη ανάληψη των καθηκόντων του, το 1835, έως την εκθρόνισή του, το 1862.
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι οι ηγέτες των τριών πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου αποφάσισαν να λειτουργήσουν «ορθολογικά». Χαιρετίζουμε τη στάση «ωριμότητος» του πολιτικού συστήματος, που κατά πάσα βεβαιότητα θα υπερψηφίσει τις προτάσεις της τρόικας, με την προσωρινή αναστολή κάποιων «επαχθών» ρυθμίσεων οι οποίες θα υιοθετηθούν και αυτές μετά από λίγους μήνες.
Το πρόβλημα είναι εάν θα υπάρξει «πολιτική τάξη» στη χώρα για να διαχειρισθεί μία κοινωνική αναταραχή. Η τελευταία δημοσκόπηση της «Κ» και του ΣΚΑΪ δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 8%, απλώς εξαερώνεται. Η Ν.Δ. διατηρεί, με 31%, κάτι λιγότερο από τον σκληρό πυρήνα της Δεξιάς, και μένει να διαπιστωθεί εάν η δυναμική αυτή θα διατηρηθεί μετά την υπερψήφιση των νέων μέτρων. Το εξωπραγματικό είναι το ποσοστό του 42,5% που συγκεντρώνουν τα τρία μαρξιστικά κόμματα της Αριστεράς, διαφόρων αποχρώσεων.
Εάν τα ποσοστά αυτά ισχύσουν, η «μεγάλη συμμαχία» Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στην οποία προσέβλεπαν ορισμένοι δεν είναι δυνατόν να ισχύσει πρακτικώς. Εξ ου και οι σκέψεις περί παρατάσεως του βίου της κυβερνήσεως του κ. Παπαδήμου, που θα ενισχύσει τη ροπή των Ελλήνων ψηφοφόρων προς την άκρα Αριστερά και την άκρα Δεξιά - ο λόγος φυσικά περί της Χρυσής Αυγής. Κατά συνέπεια, και από άποψη πολιτική η κατάσταση εμφανίζεται αδιέξοδη. Οπως αδιέξοδη είναι και η ρήξη με το σύστημα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Πλησίστια η χώρα τω θανάτω προελαύνει, κατά μία ρήση του παρελθόντος. Παρά ταύτα, ας παραμείνουμε αισιοδοξούντες, έστω γενικώς και αορίστως. Είναι και η αισιοδοξία μία άυλη αξία.
kathimerini gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin