Thursday, April 12, 2012

Πρόεδρος των Σκοπίων: Κανένα από τα σύγχρονα κράτη δεν μπορεί να αξιώσει αποκλειστική κληρονομιά στον Πολιτισμό και στην Ιστορία που έχει εξελιχθεί ανά τις χιλιετίες....

Στην συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος των Σκοπίων (Γκιόργκι Ιβανόφ), 11 Απριλίου 2012, στην ελληνική εφημερίδα Καθημερινή [1],στον δημοσιογράφο Σταύρο Τζίμα [2], αναφέρεται στην Πολιτιστική Κληρονομιά και στην Ιστορία. 

Αρχίζει την απάντησή του με την πολύ ωραία έκφραση αποκήρυξις  ιδιοκτησίας και αποκλειστικότητας:
  "Κανένα από τα σύγχρονα κράτη δεν μπορεί να αξιώσει αποκλειστική κληρονομιά στον Πολιτισμό και στην Ιστορία που έχει εξελιχθεί ανά τις χιλιετίες. Εξίσου, όλοι έχουμε το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να εξυμνούμε την κοινή μας κληρονομιά. Αυτό θα πρέπει να μας φέρνει πιο κοντά και να μην αποτελεί αιτία διχασμών. 
Η πολιτιστική κληρονομιά της Αρχαίας περιόδου, της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής ή της Μεσαιωνικής, η επιστημονική και πολιτιστική συνεισφορά της περιοχή μας στον κόσμο, δεν υπήρχε στη βάση των σύγχρονων συνόρων."
 Πολύ ωραία ακούγεται ως παγκόσμια διαχρονική Αξία αδελφοποίησης, ισότητας και ειρήνης μεταξύ των λαών όλου του κόσμου.


Παρακάτω το συνεχίζει πιο ρεαλιστικά και με επιχειρήματα για να γίνει η ουτοπία του πραγματικότητα:
"Η «FYROM  είναι πλουσίως προικισμένη με ιστορικά μνημεία, όπως και η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Σερβία ή η Τουρκία. Είναι ανόητο να προσπαθεί κάποιος να προσδιορίσει, δύο χιλιετίες μετά την κορύφωση του αρχαίου πολιτισμού, ποιο σύγχρονο κράτος αξίζει περισσότερο την κληρονομιά του, που ανήκει σε όλο τον κόσμο ή ότι κάποιο έθνος δεν θα πρέπει να την επικαλείται καθόλου. Ειδικά, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε πως οι αξιώσεις για αποκλειστικότητα σ’ αυτήν την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά χρησιμοποιούνται προκειμένου να προσδοθεί λιγότερη αξία σε άλλα έθνη".
Και βέβαια κάθε χώρα έχει τα μνημεία της από πολιτισμούς χιλιετηρίδων που πέρασαν από τα χώματά της. Ποια όμως είναι η σχέση της με τους Πολιτισμούς αυτούς και με τα Μνημεία/Μαρτυρίες που άφησαν?.

Τελειώνοντας την απάντησή του αποφασίζει να μπει στο θέμα της σχετικής ερώτησης του δημοσιογράφου με μια ρητορική ερώτηση:

¨Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί θα προσέβαλλε τον σύγχρονο Έλληνα πολίτη αν κάποιος άλλος ήθελε να εξυμνήσει κοινά ιστορικά γεγονότα. Αυτό δεν κάνει τον Έλληνα λιγότερο Έλληνα και δεν καταλαβαίνω κατά ποιον τρόπο μπορεί αυτό να εκληφθεί ως μη φιλικό ή επιθετικό".
Αν είναι δυνατόν. Κατάλαβε τι είπε
; Κοινά Ιστορικά γεγονότα 
Τα μόνα κοινά Ιστορικά γεγονότα που έχουμε μαζί τους είναι τα εγκλήματα πολέμου στον εμφύλιο και αυτά θέλουμε να τα ξεχάσουμε μέχρι να φύγουν από την ζωή και οι τελευταίοι επιζήσαντες συγγενείς μας/μάρτυρες. 
Μετά, οι νεότεροι, με περισσότερη εκ των πραγμάτων νηφαλιότητα, ας τα εξετάσουν και ας εξυμνήσουν τα θετικά καταδικάζοντας τα αρνητικά.

Αλλά σε κάθε περίπτωση ο κ. Γκεόργκι Ιβανόφ, σαν πρώην πανεπιστημιακός, γνωρίζει πολύ καλά ότι κάθε Πολιτισμός, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση ο αρχαίος "Ελληνομακεδονικός", ή όπως αλλιώς τον ονομάζουν οι Ιστορικοί, έχει μητρότητα, πατρότητα, συγγενικές σχέσεις και κληρονόμους
Κληρονόμους, βέβαια με την εννοια νέων μορφών γλώσσας, έκφρασης, τέχνης, επιστήμης  και κουλτούρας. 
Η σχέση λοιπόν η δικιά τους, (FYROM), σαν νεογέννητο τεχνητό έθνος, είναι σχέση κλοπής και το ξέρουν καλά. Όπως και όσων κέντρων της λεγόμενης Πολιτισμένης Δύσης εξυμνούν μαζί τους τα θετικά του Πολιτισμού εκείνου, είναι σχέσεις κλεπταποδοχής. Δεν είναι παράξενο, ούτε συμβαίνει πρώτη φορά στον κόσμο αυτό, πράγματα Αξίας να γίνονται προϊόν κλοπής και κλεπταποδοχής
Το ερώτημα είναι τι κάνουν οι ιδιοκτήτες.

Πότε θα μπορέσουν να καταλάβουν κάποιοι ότι καμία γενιά Ελλήνων δεν θα δεχθεί να "εξυμνήσει" με κλέφτες και κλεπταποδόχους τα καλά και τα κακά των προγόνων της . Είτε αριστερά θα είναι, είτε δεξιά, είτε στα ρεύματα κάποιου άλλου συστήματος, άσχετα αν υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις μεμονωμένων ομάδων. Ο Πολιτισμός, όπως κληρονομείται και στην κατάσταση που κληρονομείται, εκτός από την ηθική και πνευματική αξία εμπεριέχει και μελλοντικό οικονομικό πλούτο δια μέσου του τουρισμού. Ποια ελληνική γενιά θα αποποιηθεί, έστω τον μελλοντικό υλικό πλούτο, του "Ελληνικομακεδονικού" Πολιτισμού.

Καλά θα είναι ο πρόεδρος της γειτονικής αυτής χώρας και οι πολίτες της να αρκεστούν στα Θαύματα της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου των Σκοπίων[3] και στην βοήθεια που τους δίνει με τα επιστημονικά του κέντρα το Βατικανό για τις φιλοδοξίες τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ [4], αλλά και για τρεις δήθεν "Μακεδόνες" μαθητές μοναχούς το 1620 μ.χ., που σύμφωνα με τα αρχεία του σπούδαζαν εκεί.  Ποια γλώσσα όμως μιλούσαν δεν το αναφέρει [5]. Σαν Θαύμα φαίνεται και αυτό. Αλλά με την βοήθεια της Αγίας Έδρας όλα γίνονται. Μην χάσουν την ελπίδα τους τώρα που διαισθάνονται το διηνεκές ΟΧΙ του Ελληνισμού σε σύμπραξη κλοπής, κλεπταποδοχής και παραχάραξης.
--
p.s.  
  • 1. Στην σελίδα Βαλκανικό Περισκόπιο (Γιῶργος  Ἐχέδωρος) αναρωτιέται ο αρθρογράφος πριν γράψει το άρθρο της συνέντευξης: "Κοινά ιστορικά γεγονότα της Αρχαίας Ιστορίας έχουν οι Σλάβοι της FYROM με τους Έλληνες!".
  • 2.  Είναι βέβαια να απορεί κανείς τι είπε για το Θαύμα της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου των Σκοπίων στον Οικουμενικό Πατριάρχη, που αποφεύγουν μάλιστα τα σκοπιανά ΜΜΕ, να τον ονομάσουν "Οικουμενικό". Προτιμούν τον όρο "της Κωνσταντινούπολης". Κατά τις συνομιλίες τους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έδειξε ενδιαφέρον για το φαινόμενο που παρατηρείται από την Κυριακή των Βαΐων σε εκκλησία των Σκοπίων, όπου τοιχογραφίες που είχαν «μαυρίσει» με το πέρασμα των χρόνων από τον καπνό των κεριών και των καντηλιών, καθάρισαν και πήραν και πάλι το φυσικό τους χρώμα[6].----
  • Για το ίδιο θέμα (Θαύμα της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου των Σκοπίων[3]) το Βαλκανικό Περισκόπιο (Γιῶργος  Ἐχέδωρος) γράφει:
    "Παρακολουθώ τα δημοσιεύματα των σκοπιανών μέσων ενημέρωσης για  το «θαύμα» που έγινε σε εκκλησία της πόλης των Σκοπίων  - ξέχωρα από το θαύμα στην Ελλάδα,  της σύλληψης του Τσοχατζόπουλου, την ημέρα της προκήρυξης  των εκλογών-  και αναλογίζομαι πως ο φασισμός έχει εισχωρήσει σε όλες τις κοινωνικές δομές και σε αυτό το κρατίδιο των Βαλκανίων." [7]
    Προφανώς, ο "φύλαρχος", χωρίς την βοήθεια του "μάγου", δεν μπορεί να επιβληθεί εντελώς στην "φυλή", προσθέτουμε εμείς
--------------------------------------------------------------

[1] Ίβανοφ στην ‘Καθημερινή’ : Στόχος μας η ανατροπή της απόφασης Βουκουρεστίου

[2] Η Καθημερινή και ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας αναγνώρισαν την FYROM ως Μακεδονία. Το Βαλκανικό Περισκόπιο το ακύρωσε

[3] ΠΓΔΜ: Για «θαύμα» σε εκκλησία των Σκοπίων κάνουν λόγο ιερείς και τοπικά ΜΜΕ

 [4] Ватикан е на FYROM страна во поглед на аспирацијата за членство во Европската Унија и НАТО и ќе продолжи со овој курс за земјава да го заземе заслуженото место –ова го изјави кардиналот Сантос Абрил И Кастело,....(kanal5)

[5] FYROM е татковината на Александар, според архивите на Ватикан

[6] Με τον Βαρθολομαίο συναντήθηκε ο πρόεδρος των Σκοπίων

[7] Σκόπια: Συστράτευση του πολιτικού εκφασισμού με το θρησκευτικό εκφασισμό (echedoros gr)

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin