Friday, April 20, 2012

Η προσωπικότητα του Γεώργιου Τσολάκογλου δικαιώνεται από την ιστορία ...

ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΙΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΣ.
Γράφει ο Φαίδων Ζάμπογλου (xronos gr)
-
Τις μέρες αυτές γίνεται αναδρομή στα Μ.Μ.Ε. στα γεγονότα του Απρίλη και της Μ. Εβδομάδας του 1941.

Ενεργό πρόσωπο της εποχής εκείνης υπήρξε ο υποστράτηγος Γεώργιος Τσολάκογλου. Μετά την απελευθέρωση δικάστηκε διότι έκανε συνθηκολόγηση με τους Γερμανούς παραβαίνοντας την διαταγή του βασιλιά Γεωργίου Β’ για συνέχιση του πολέμου μέχρις εσχάτων. Χαρακτηρίσθηκε δοσίλογος διότι έκανε κατοχική κυβέρνηση και με νομοθέτημα χάρισε ολόκληρη την Ελλάδα ενιαία με τα καθορισμένα σύνορά της στους Γερμανούς!

Πέρασαν από τότε 70 χρόνια. Η ρετσινιά στο όνομα του Γεωργίου Τσολάκογλου δεν έσβησε. Είναι έργο ιστορικών η αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας χωρίς καθοδήγηση από το περιβάλλον κανενός βασιλιά. Η ερασιτεχνική έρευνα που έκανα είναι ανώτερη από τις δυνατότητές μου. Τα γεγονότα που περιγράφω τα διασταύρωσα και στις γενικές γραμμές τα θεωρώ αληθινά. Τα συμπεράσματά μου είναι προσωπική μου υπόθεση. Κάθε αναγνώστης ας έχει τα δικά του. Θεώρησα σκόπιμο να ψάξω πρώτα στο παρελθόν του Γεωργίου Τσολάκογλου για να εξακριβώσω τον πατριωτισμό και την αγάπη του για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Το βιογραφικό του διάβασα στο internet explorer. Το βιβλίο με τα απομνημονεύματά του δεν μπόρεσα να το αποκτήσω. Είναι κι αυτό στο internet. 
Αναφέρω δύο χαρακτηριστικά ιστορικά γεγονότα από την ζωή του. 
Στη Μικρά Ασία διοικητής της 4ης Μεραρχίας. 

Η 4η Μεραρχία κράτησε την θέση της ενώ το μέτωπο κατέρρευσε. Για να μη βρεθεί κυκλωμένη η μεραρχία διέταξε τακτική υποχώρηση. Με παραπειστικά τεχνάσματα ελιγμούς και προσποίηση ότι θα παραδώσει την μεραρχία στους Τούρκους, οδήγησε άθικτη την μεραρχία με όλο τον οπλισμό της στη Μυτιλήνη και από εκεί στον Έβρο, όπου απετέλεσε την ψυχή της στρατιάς του Έβρου. Φραγμός στα σχέδια των Τούρκων για τη Δυτική Θράκη και διαπραγματευτικό ατού στις διαπραγματεύσεις για ειρήνη στα χαρτιά του Ελευθερίου Βενιζέλου. Όταν επιθεώρησαν οι στρατηγοί την στρατιά του Έβρου απόρησαν με την τάξη, την πειθαρχία και το ακμαίο ηθικό των στρατιωτών της 4ης Μεραρχίας. Η εξήγηση τους δόθηκε όταν άκουσαν τον μέραρχο Τσολάκογλου να φωνάζει τους υφισταμένους όχι με τον βαθμό τους, αλλά καθ’ έναν με το όνομά του και να αποκαλεί «παιδιά μου» τους στρατιώτες του. Είπαν οι στρατηγοί: «Αν είχαμε κι άλλους τέτοιους μέραρχους δεν θα γινόταν η κατάρρευση του μετώπου». 

Στο μέτωπο Βόρειας Ηπείρου διοικητής του Γ’ σώματος στρατού. Διατάσσεται να επιτεθεί και να καταλάβει επειγόντως την Κορυτσά. Περίπολος αναφέρει μεγάλη οχύρωση και ότι το ομαλόν του εδάφους θα επιτρέψει στους Ιταλούς να αντεπιτεθούν με άρματα μάχης. Δεν εκτελεί την επίθεση. Προωθεί μονάδες στα πλαϊνά ορεινά και μετά πλευροκοπεί την Κορυτσά. Η Κορυτσά έπεσε σε τρεις μέρες. 1.000 Ιταλοί αιχμάλωτοι. Λάφυρα, πολεμικό υλικό και τρόφιμα αξίας 4.000.000 δρχ. τα περισσότερα μακαρόνια. Ζητήθηκαν ευθύνες και εξηγήσεις για την καθυστέρηση των τριών ημερών και την άρνησή του να επιτεθεί αμέσως όπως διατάχθηκε. Απάντηση τηλεγραφική του Τσολάκογλου: «Τις τρεις αυτές μέρες δεν τις ανταλλάσσω με την ζωή ενός στρατιώτη μου». Απορώ πώς ο άνθρωπος αυτός ο έξυπνος και λογικός πατριώτης μεταβλήθηκε έξαφνα σε προδότη και δοσίλογο;

Τον Απρίλη του 1941 τα οχυρά έπεσαν μετά από ηρωϊκό αγώνα τριών ημερών και οι Γερμανοί προχωρούσαν προς την Θεσσαλονίκη. Στην Ήπειρο και την Δυτ. Μακεδονία όπου ήταν οι δυνάμεις του Γ’ Σ.Σ., κράτησαν τους Γερμανούς. Με αντεπιθέσεις έπιασαν και Γερμανούς αιχμαλώτους. Οι Γερμανοί έμειναν κατάπληκτοι. Πουθενά αλλού δεν συνάντησαν τέτοιο στρατό. Σταμάτησαν τις επιθέσεις πεζικού και βομβάρδιζαν τα ελληνικά τμήματα με πυροβολικό και με τα φοβερά στούκας. Εντελώς απροστάτευτοι, χωρίς αεροπορία και αντιαεροπορικά έπαθαν μεγάλη φθορά. Μόνο την Μεγάλη Εβδομάδα οι ανθρώπινες απώλειες ξεπέρασαν τις απώλειες ολόκληρου του αλβανικού μετώπου όλης της περιόδου του πολέμου από 28-10-1940 έως 10-4-1941. Οι λόχοι διαλύθηκαν. Ζήτησε ο Τσολάκογλου μονάδες από την Αλβανία για ενίσχυση. Όταν όμως έφθασαν διαπίστωσε ότι δεν είχαν καμιά μαχητική αξία. 

Άσιτοι, πεινώντας και αποσκελετωμένοι φαντάροι, κατάκοποι από την συνεχή πορεία, τραυματισμένοι και κρυοπαγημένοι, με πεσμένο ηθικό και διάθεση να πάνε στα σπίτια τους. Οι λόχοι αποδεκατισμένοι. Έγιναν και λιποταξίες. Χωρίς αντιαεροπορικά και αντιαρματικά ήταν σχεδόν άοπλοι. Οι λίγες σφαίρες που διέθεταν και η ξιφολόγχη στα μάνλινχερ ήταν άχρηστα απέναντι στα άρματα.
Οι Γερμανοί δεν γνώριζαν την κατάσταση αυτή. Επηρεασμένοι από τις πρώτες μάχες φαντάζονταν ότι ο ελληνικός στρατός ήταν έτοιμος να πολεμήσει και να επαναλάβει το έπος της Βόρειας Ηπείρου. Με αυτήν την ιδέα θα δέχονταν διαπραγματεύσεις. Έπρεπε όμως να γίνει σύντομα αυτό. Την 15η-4-1941 Μεγάλη Τρίτη οι επιτελάρχες Α’ Σ. Στρ. Δεμέστιχας, Β’ Σ. Στ. Μπάκος και Γ’ Σ. Στρατού Τσολάκογλου με τον αρχηγό της μαχόμενης στρατιάς Πιτσίκα τηλεγραφούν στο αρχηγείο και ζητούν να εκδώσει διαταγή συνθηκολόγησης. Ο αρχιστράτηγος και το επιτελείο του βρισκόταν στο καταφύγιο του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία μαζί με τον ανώτατο άρχοντα, τον βασιλιά. Ο βασιλιάς διατάζει να συνεχισθεί ο αγώνας μέχρι και του τελευταίου στρατιώτη. Γνώριζε ότι αυτό θα σήμαινε την εξόντωση του άνθους του ελληνικού έθνους, μια ολόκληρη γενιά και η Ελλάδα θα γινόταν απέραντο νεκροταφείο. Ο Πιτσίκας παρακάμπτει τον αρχιστράτηγο Παπάγο και τον βασιλιά και τηλεγραφεί προσωπικά στον πρωθυπουργό Κορυζή.

Τηλεγράφημα 9388/18-4-1941: «Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο». Μόλις το έλαβε ο Κορυζής επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Πιτσίκα. Ενημερώνεται και πείθεται για την ανάγκη συνθηκολόγησης. Εν συνεννοήσει με τον υπουργό στρατιωτικών υποσχέθηκε στον Πιτσίκα να του στείλει την διαταγή συνθηκολόγησης μέχρι το μεσημέρι 18-4-41. Ο Πιτσίκας είπε στον πρωθυπουργό ότι ο βασιλιάς και ο Παπάγος είχαν εκδώσει διαταγή συνέχισης του αγώνα μέχρις εσχάτων. Δεν δέχθηκαν την συνθηκολόγηση που πρότεινε αυτός. Θα τους παρακάμψουμε μαζί με τον υπουργό στρατιωτικών, είπε ο Κορυζής. Βέβαιος ο Πιτσίκας ότι θα λάβει την διαταγή το μεσημέρι, καλεί τον δεκανέα Παναγιώτη Κανελόπουλο, καθηγητή πανεπιστημίου, νομικό και πολιτευτή τον οποίο είχε στο γραφείο του ο Γ. Τσολάκογλου και του ζητά να συντάξει πρωτόκολλο συνθηκολόγησης. Με το πρωτόκολλο έτοιμο περίμενε μάταια ως το βράδυ. Την άλλη μέρα το πρωΐ τηλεγραφεί. 

Τηλεγράφημα αρ. 9404/19-4-1941. «Προς τον πρωθυπουργόν Κορυζή. Παρακαλώ κοινοποιήσατε επειγόντως απόφασίν σας επί αναφοράς μου 9388/18-4-41». Το τηλεγράφημα έφθασε στην Αθήνα την ώρα που γινόταν η κηδεία του Κορυζή. Το επίσημο ανακοινωθέν των ανακτόρων έλεγε ότι είχε αυτοκτονήσει την προηγουμένη. Αργότερα μαθεύτηκε ότι η αυτοκτονία πραγματοποιήθηκε με δύο σφαίρες αλλεπάλληλες. Πρέπει να πείσω τον εαυτό μου και να πιστέψω ότι αφού έριξε την πρώτη σφαίρα παρατήρησε το τραύμα του και αμφέβαλλε αν ήταν θανατηφόρο ή όχι. Σκέφθηκε: Ας ρίξω ακόμη μια για σιγουριά! Η δυσπιστία μου εκτρέπει την σκέψη μου σε δυσάρεστο σενάριο. Ο στρατηγός Τσολάκογλου τα έζησε όλα αυτά. Με την σύμφωνη γνώμη των άλλων σωματαρχών και την ευλογία του μητροπολίτη Ιωαννίνων παρακάμπτει πραξικοπηματικά τον Πιτσίκα και αναλαμβάνει την αρχηγία του μαχόμενου στρατού. Τηλεγραφεί: «Κατάσταση δεν επιδέχεται αναβολή διότι θα κλαύσωμεν ερείπια χειρότερα της Μικράς Ασίας». Αποστολεύς Γ. Τσολάκογλου.


Μόλις πήραν στη Μ. Βρετανία το τηλεγράφημα και διάβασαν το όνομα του αποστολέα, τηλεγραφούν. Έρχεται το τηλεγράφημα από εκεί στην στρατιά προς στρατηγόν Πιτσίκαν. «Αντικαταστήσατε αμέσως Τσολάκογλου». Το τηλεγράφημα παραλαμβάνει ο Τσολάκογλου και τηλεγραφεί ότι δέχεται την αντικατάσταση και αναμένει αντικαταστάτη. Το τηλεγράφημα συμπληρώνει: «Όστις νομίζει ότι δύναται να σηκώσει και να φέρει τον σταυρόν του μαρτυρίου ικανότερον εμού ας έρθει να με αντικαταστήσει δια να κλαύσει επί των ερειπίων διότι τα ιδικά μου δάκρυα εστέρευσαν» Γ. Τσολάκογλου. Κοινοποίηση προς όλες τις μονάδες.

Παρ’ όλη την αναζήτηση ο βασιλιάς δεν μπόρεσε να πείσει κανέναν να αντικαταστήσει τον Γ. Τσολάκογλου. Ενώ γίνονταν αυτά οι πύλες του Μετσόβου και της Δ. Μακεδονίας ήσαν ανοιχτές. Ο βασιλιάς και η κυβέρνηση έφευγαν αφήνοντας τον ελληνικό λαό στα χέρια των κατακτητών. Αν οι Γερμανοί γνώριζαν την κατάσταση δεν θα δέχονταν όρους. Η αιχμαλωσία του στρατού και η εξόντωσή του στα στρατόπεδα της Γερμανίας θα ήταν χειρότερο από τον ένδοξο θάνατο στις μάχες. Το πρωΐ της 20-4-1941 στέλνει ο Τσολάκογλου δύο αξιωματικούς με λευκή σημαία στους Γερμανούς για να προτείνουν συνθηκολόγηση. 

Ο νομομαθείς δεκανέας Παναγιώτης Κανελόπουλος τον ενημέρωσε για τις συνέπειες.

-Παίζετε την στρατιωτική σας τιμή και την ζωή σας με αυτό που κάνετε. 

-Και ποιος νοιάζεται; Βρίσκεται σε κίνδυνο τώρα ολόκληρο το έθνος. 

Η ζωή και η τιμή του καθ’ ενός ατόμου δεν έχει αξία τέτοιες στιγμές. 

Όταν οι δύο αξιωματικοί με την λευκή σημαία έφθασαν στο στρατόπεδο των Γερμανών τα άρματα ζέσταιναν τις μηχανές. Η επίθεση σταμάτησε την τελευταία στιγμή. Ο αρχηγός της επίθεσης συνταγματάρχης των S.S. ενημέρωσε τον στρατηγό προϊστάμενό του και εκείνος τον ίδιο τον Χίτλερ για τα γεγονότα. Με την έγκριση του ιδίου του Χίτλερ οι αξιωματικοί των S.S. ξεκίνησαν για να πάνε μαζί με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς στο γραφείο του Γ. Τσολάκογλου. Ο Τσολάκογλου το είχε προβλέψει και είχε στη διαδρομή πολλούς στρατιώτες για να εντυπωσιάσει τους Γερμανούς. Όταν έφθασαν στο γραφείο του τους χαιρέτισε με ύφος υπεροπτικό, τους άφησε αρκετή ώρα να περιμένουν κάνοντας τάχα τηλεφωνήματα σε ανύπαρκτες μονάδες και δίνοντας διαταγές παύσης πυρός. Όποιος παίζει πόκερ γνωρίζει τι σημαίνει μπλόφα. Οι Γερμανοί πείστηκαν ότι υπήρχαν κρυμμένα τμήματα του ελληνικού στρατού έτοιμα να πολεμήσουν τους Γερμανούς. Είχαν την εμπειρία από τις πρώτες επαφές και όλα αυτά τους έκαναν να είναι υποχωρητικοί στις προτάσεις του Τσολάκογλου.

Με ύφος επιτιμητικό τους κατέστησε υπόλογους για τους νεκρούς Γερμανούς και τους απείλησε ότι θα δώσουν λόγο στον Χίτλερ! Η εντολή συνθηκολόγησης είχε δοθεί από τον ίδιο τον Χίτλερ στα S.S. τα οποία ήταν εκλεκτές μονάδες στρατού του Χίτλερ. Η μπλόφα έπιασε. Δέχθηκαν τους όρους του Τσολάκογλου και υπέγραψαν την συνθηκολόγηση. Ο βασικός όρος του Τσολάκογλου ήταν να μη συλληφθεί αιχμάλωτος ο ελληνικός στρατός, αλλά αφού αφοπλισθούν οι στρατιώτες να αφεθούν ελεύθεροι να επιστρέψει καθ’ ένας στο σπίτι του. Πράγμα που έγινε. Υπήρχαν και άλλοι όροι που τους δέχθηκαν οι Γερμανοί όπως να κρατήσουν οι αξιωματικοί τα διακριτικά του βαθμού τους, τα ξίφη τους και τα περίστροφά τους. Δεν υποπτεύθηκαν την μπλόφα του Τσολάκογλου. Είναι ψέματα ότι έκανε την συνθηκολόγηση άνευ όρων.

Όταν αργότερα αντιλήφθηκαν οι Γερμανοί ότι εξαπατήθηκαν επέβαλαν άλλες δύο φορές με την βία νέες διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετείχαν και Ιταλοί. Αποσύρθηκαν ορισμένοι όροι. Τα περίστροφα των αξιωματικών τους τα πήραν οι Γερμανοί. Ανυποχώρητος ήταν ο Τσολάκογλου στον όρο να μην συλληφθούν αιχμάλωτοι οι στρατιώτες πράγμα που το επέτυχε.
Η Αθήνα κατελήφθη την 24-4-1941. 

Στην Ακρόπολη κυμάτιζε η ελληνική σημαία. Φρουρός της ήταν ο στρατιώτης Κωνσταντίνος Κουκίδης. Αρνήθηκε να την παραδώσει στους Γερμανούς. Προσπάθησαν να του την πάρουν με τη βία. Τυλίχθηκε μ’ αυτήν και ρίχθηκε μαζί της στο γκρεμό. Η σημαία που πήραν οι Γερμανοί ήταν ποτισμένη με το αίμα του εθνομάρτυρα Έλληνα φαντάρου. 

Την 27η και 28η Απρίλη 1941 έγινε στην κατεχόμενη Αθήνα σύσκεψη στην οποία έλαβαν μέρος Βούλγαροι, Ιταλοί, Τσάμηδες υπό την προεδρία των Γερμανών. Σκοπός και πρόταση αυτών ήταν να διαμελισθεί η Ελλάδα. Ανατολική Μακεδονία και Θράκη υπό βουλγαρική διοίκηση. Ιόνια νησιά και Ήπειρος προτεκτοράτο των Ιταλών τύπου Αλβανίας, ενσωματωμένα στην Αλβανία δημιουργία κράτους Τσάμηδων στην  Θεσσαλία και Θεσπρωτία (Τσαμουριά). Στην σύσκεψη αυτή ευτυχώς παρευρέθηκαν ο στρατηγός Γεώργιος Τσολάκογλου και ο δεκανέας Παναγιώτης Κανελόπουλος. Ο Τσολάκογλου έπεισε τους Γερμανούς ότι ήταν προς το συμφέρον τους να μη διαμελιστεί η Ελλάδα αλλά ενιαία να έχει κυβέρνηση που να συνεργάζεται με τους Γερμανούς. Οι Γερμανοί πείσθηκαν.

Η κυβέρνηση «Τσολάκογλου» ορκίσθηκε μόνη χωρίς τον αρχιεπίσκοπο Χρύσανθο την 30η Απριλίου. Στην κυβέρνηση συμμετείχε ο δεκανέας Παναγιώτης Κανελόπουλος. Από δεκανέας έγινε υπουργός, νομίζω στρατιωτικών. Υπουργός έγινε και ο υποστράτηγος Μιχαήλ Μουτούσης. Έχω ακούσει στην κατοχή το όνομά του από τον πατέρα μου. Ο αδελφικός φίλος του πατέρα μου Κίμων Τριανταφυλλίδης πρόσφυγας Πόντιος κι αυτός, πέτυχε να γίνει έμπιστος διερμηνέας της Γκεστάπο, γνωστός με το ψευδώνυμο Τέο. Κατόρθωνε να αποσπά πληροφορίες για τις αποστολές των Γερμανών και να τις διοχετεύει στον Μουτούση ο οποίος συνεργαζόταν με τους «Βύρωνες». Με πλαστά χαρτιά και ταυτότητες φυγάδευσαν Άγγλους μεταξύ των οποίων γνωστοί δύο ανώτεροι αξιωματικοί και πολλούς Έλληνες που εντάχθηκαν στον στρατό που πολέμησε στο Ελ Αλαμέιν και στο Ρίμινι. Το τέλος του Κίμωνα ήταν τραγικό. Θανατώθηκε από λαϊκό δικαστήριο (όχλο) ως συνεργάτης και δοσίλογος. Πειστήριο ήταν το περιβραχιόνιο με τον αγκυλωτό σταυρό που βρέθηκε στο σπίτι του. Υποθέτω το κράτησε για ενθύμιο ή ότι το ξέχασε. 

Όταν καταθέτουμε τα στεφάνια στο ηρώο οι ψυχές του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κουκίδη και του δήθεν δοσίλογου Κίμωνα Τριανταφυλλίδη βρίσκονται μαζί και παίρνουν δικαιωματικά το μερίδιό τους από αυτά. Η κυβέρνηση «Τσολάκογλου» έκανε νομοθέτημα με το οποίο παραχώρησε ολόκληρη την Ελλάδα με τα καθορισμένα σύνορά της στους Γερμανούς. Άκουσα τώρα από την τηλεόραση κάποιον πολιτικάντη, να χαρακτηρίζει τον Τσολάκογλου «δοσίλογο» γιατί πούλησε την Ελλάδα με νομοθέτημα στους Γερμανούς!

Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Δεν την πούλησε, την χάρισε στους Γερμανούς ολόκληρη την Ελλάδα με σκοπό να αποφύγει τον διαμελισμό. Η Ελλάδα όμως δεν ανήκε τότε στην ελληνική κυβέρνηση. Ήταν υπό γερμανική κατοχή, δηλαδή ανήκε ήδη στους Γερμανούς, άρα δεν τους χάρισε τίποτα. Ο νόμος αυτός ήταν μέρος του αγώνα για να μη διαμοιραστεί η Ελλάδα. Να είναι υπό ελληνική ενιαία διοίκηση, υπό τον έλεγχο ασφαλώς των Γερμανών, αλλά να μπορεί να επεμβαίνει σε δημόσιες υπηρεσίες, αστυνομία, τράπεζες και κοινότητες. Ακόμα ισχύουν οι οικονομικές συμφωνίες των δανείων τις οποίες έκανε η κατοχική κυβέρνηση πιστεύοντας στην απελευθέρωση και απεδέχθησαν οι Γερμανοί πιστεύοντας ότι θα ήταν αυτοί οι νικητές και δεν θα ήταν ποτέ υποχρεωμένοι να τις εφαρμόσουν. 

Όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης «Τσολάκογλου» έγιναν με την προσδοκία της απελευθέρωσης οπότε ο νόμος με τον οποίο «χαρίσθηκε» η Ελλάδα στους Γερμανούς αποτελεί σενάριο κωμωδίας. Το ότι αρνήθηκαν και αρνούνται ακόμη να μας αποδώσουν οι Γερμανοί τα οφειλόμενα, εφαρμόζοντας το δίκαιο του ισχυροτέρου, δεν μειώνει την αξία της προσπάθειας του Γεωργίου Τσολάκογλου. 

Οι Έλληνες είμαστε συναισθηματικός λαός. Οι πράξεις των Ελλήνων καθοδηγούνται από δύο οδούς: Την λογική του νου και το συναίσθημα, το οποίο πολλές φορές αν όχι και όλες επικαλύπτει την λογική. Το ότι κατηγορήθηκαν ως προδότες δεν μεταβάλλει την αλήθεια ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν εξυπηρέτησαν τους κατακτητές αλλά το ελληνικό έθνος. Το γεγονός ότι αγωνίσθηκαν με τον τρόπο τους για την απελευθέρωση ενώ γνώριζαν τι τους περιμένει, τους τοποθετεί στην ανώτερη θέση μεταξύ των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης.

Τον Δεκέμβριο του 1942 οι Γερμανοί αθέτησαν την συμφωνία, παραχώρησαν δικαιώματα στους Βουλγάρους, Ιταλούς και στους Τσάμηδες. Μεταξύ των δικαιωμάτων των τελευταίων ήταν τα τάγματα ασφαλείας που επανδρώθηκαν κυρίως από Τσάμηδες και άτομα χωρίς ελληνική συνείδηση που έκαναν βιαιότητες στον ελληνικό πληθυσμό. Οι όροι που έθεσε ο Γ. Τσολάκογλου δεν έγιναν δεκτοί. Τον Δεκέμβριο του 1942 υπέβαλε την παραίτηση του και ιδιώτευσε. 

Το 1945 δικάστηκε από ειδικό δικαστήριο εν ονόματι του Βασιλέως Γεωργίου Β’ Γουλιέλμου Γκλύξμπουργκ Όλντεμπουργκ. Η πρώτη ερώτηση του Γεωργίου Τσολάκογλου ήταν: Πού βρισκόταν τότε οι κατήγοροί μου; Βρίσκω ομοιότητες με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον πολυμήχανο Οδυσσέα. Ο Κολοκοτρώνης είπε: «Αν δεν μπορείς να κινήσεις τον ταύρο από τα κέρατα πιάστον απ’ τα αχαμνά». Τον δίκασαν κι εκείνον σαν προδότη με εντολή πάλι άλλου βασιλιά. Θα χαρακτήριζαν άραγε προδότη τον Οδυσσέα επειδή χάρισε στους Τρώες τον Δούρειο Ίππο αν δεν έπεφτε η Τροία;  Ο Γ. Τσολάκογλου καταδικάστηκε σε θάνατο. Η ποινή μετετράπη σε ισόβια δεσμά από το συμβούλιο χαρίτων. Πέθανε το 1948 σε νοσοκομείο από λευχαιμία. Δεν κατηγορούσε κανέναν. Γνώριζε τι θα επακολουθούσε μετά την απελευθέρωση. Τον είχε ενημερώσει για τις συνέπειες ο δεκανέας Παναγιώτης Κανελόπουλος. Δεν μετανόησε για τις πράξεις του. Είπε: «Το ίδιο έπρεπε να κάνει κάθε Έλληνας πατριώτης».

Πέθανε γράφοντας τα απομνημονεύματά του, βέβαιος ότι έκανε το καθήκον του σαν Έλληνας και σαν στρατιώτης και με την βεβαιότητα ότι θα τον δικαιώσει η ιστορία.
-------
 ΣΧΕΤΙΚΑ:

Πόσο δωσίλογος ήταν τελικά ο Τσολάκογλου;

 ------------

*21-4-1941: ανεπίδοτο τηλεγράφημα

Ο αντιστράτηγος Γεώργιος Τσολάκογλου*
Υποστράτηγος Χέιγουντ (T. G. Heywood), Αρχηγός της Βρετανικής Αποστολής, Σύνδεσμος στο Γενικό Στρατηγείο, σε τηλεγράφημα της 21ης Απριλίου 1941, προς τον Αντιστράτηγο Πιτσίκα:
Πληροφορούμαι ότι Αντιστράτηγος Τσολάκογλου ανέλαβε πρωτοβουλίαν συνθηκολογήσεως. Δέον να κατανοηθή παρά πάντων, ότι ύψιστα συμφέροντα πατρίδος απαγορεύουσι τούτο. Επικαλούμαι πατριωτισμόν πάντων. Στρατός δέον αγωνισθή μέχρις εσχάτου ορίου δυνατότητός του. Αντικαταστήσατε αμέσως Τσολάκογλου
Το τηλεγράφημα δεν παρελήφθη ποτέ από τον Αντιστράτηγο Πιτσίκα, επειδή αυτός είχε καθαιρεθεί ήδη από τον Τσολάκογλου και ήταν καθ’οδόν προς την Αθήνα.
----
*Ο αντιστράτηγος Γεώργιος Τσολάκογλου (καθιστός δεξιά) συζητά με τον Γερμανό στρατηγό Γιοντλ (Alfred Jodl, καθιστός δεύτερος από αριστερά) και τον Ιταλό στρατηγό Φερρέρο (Ferrero, προς τα δεξιά με την πλάτη προς τον φακό) το τρίτο και οριστικό πρωτόκολλο παράδοσης της Ελλάδας στη ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία. Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 1941
-----
**Ιωάννης Πιτσίκας :Γεννήθηκε το 1881 στην Καλλιθέα Σπερχειάδος και σπούδασε στη Σχολή Επιτελών και στο Κέντρο Ανωτέρας Στρατιωτικής Εκπαιδεύσεως της Γαλλικής Αποστολής. Υπηρέτησε ως διοικητής της 6ης Μεραρχίας και το 1935 έγινε αντιστράτηγος. Διετέλεσε επίσης διοικητής του Α΄ Σώματος Στρατού (1935-1940). Κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο ηγήθηκε του Ελληνικού Στρατού στη Βόρειο Ήπειρο ως διοικητής του Τμήματος Στρατιάς Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας. Τον Ιούλιο του 1943 συνελήφθη από τους Γερμανούς και μεταφέρθηκε μαζί με τον Αλέξανδρο Παπάγο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία, απ' όπου απελευθερώθηκε το 1945. Μεταπολεμικά διετέλεσε δήμαρχος Αθηναίων (1946-1950), υπουργός Εθνικής Αμύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Κιουσόπουλου και Βορείου Ελλάδος στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Δόβα. Πέθανε το 1975.
----------------------------

26 comments:

  1. Каждый выбирает свой путь к циррозу печени
    !!!

    ReplyDelete
  2. Συγγνώμη, αλλά σε ποιό σοβαρό ιστορικό βιβλίο διαβάσατε ότι ο Τσολάκογλου ήταν μέραρχος της 4ης μεραρχίας στην Μικρασία; Ολόκληρη η παράγραφος είναι γεμάτη από ιστορικά λάθη τόσο χοντροκομμένα που μάλλον έχουν γίνει εσκεμμένα. Η αλήθεια είναι η εξής: Η 4η Μεραρχία όντως αντιμετώπισε μαζί με την 1η τον κύριο όγκο της τουρκικής επίθεσης τον Αυγουστο του 1922. Την πρώτη μέρα δηλ. στις 13/8 αντεξε όπως-όπως μετά από την ηρωική αντίσταση που προέβαλε το ένα από τα τρία συντάγματά της το 35ο στο άκρο δεξιό της της παράταξης. Όμως οι απώλειες ήσαν τρομέρές και είχε ήδη χαθεί η πρώτη και σημαντικότερη γραμμή άμυνας. Την επομένη, 14 Αυγούστου, με την επανέναρξη της τουρκικής επίθεσης η οποία επεκτάθηκε από το δεξιό και στο κέντρο της παράταξης όπου βρισκόταν τμήματα και από το 35ο αλλά και από τα άλλα δύο συντάγματα το 11ο και το 8ο, η άμυνα διεσπάσθη πλήρως, με πρώτο να καταρρέι το δεξιό και κατόπιν το κέντρο. Τότε, ήταν λίγο πριν το μεσημέρι, ο Διοικητής της Μεραρχίας Δημαράς (και όχι ο Τσολάκογλου ο οποίος ήταν επιτελάρχης) αφού ενημέρωσε τον Διοικήτη του Α' σώματος στρατού τον Τρικούπη στο Αφιόν Καραχισάρ, άρχισε να υποχωρεί σύμφωνα με προσυμφωνημένο σχέδιο υποχώρησης προς Μπάλ Μαχμούτ. Γεγονός είναι ότι η αρχική απαγκίστρωση έγινε με κάποια σχετική τάξη. Το 35ο σύνταγμα έφυγε πρώτο μετά το 8ο (στο οποίο υπηρετούσε ο παπούς μου ο οποίος μάλιστα τραυματίστηκε αλλά τελικά κατάφεραν να τον βάλουν σε ένα βαγόνι και έτσι σώθηκε) και ακολούθησε το 11ο. Δυστυχώς, την επομένη και κατόπιν συνεχούς αλλά απρόσεκτης πορείας ώστε να αποκτήσουν μεγάλυτερη απόσταση ασφαλείας από τα προελαύνοντα τουρκικά τάγματα, η 4η μεραρχία έπεσε σε ενέδρα και ούτε λίγο ούτε πολύ μετά από ολιγόωρη μάχη υποχώρησε άτακτα και μέσα σε γενική σύγχυση. Από την στιγμή αυτή και μετά ουσιαστικά 4η μεραρχία ΔΕΝ υφίσταται στην Μικρασία διότι ο μέραρχος Δημαράς και μέρος του επιτελείου του από μία δύναμη τουλάχιστον 8.000 στρατιωτών δεν είχαν στην διάθεσή τους παρά μόνο περίπου 500 οι οποίοι ακολούθησαν μοιρολατρικά τον τυπολάτρη Τρικούπη ο οποίος μη εννοώντας να καταλάβει ότι έπρεπε να αναπτύξει ιδία πρωτοβουλία περίμενε διαταγές από τον αρχιστράτηγο Χατζηανέστη οποίος έπινε τσάι στην Σμύρνη. Αποτέλεσμα, μετά από συνεχείς πορείες, μάχες, ήττες, τρομέρες απώλειες χωρίς νερό χωρίς τροφή χωρίς πυρομαχικά τα υπολείματα της 4ης μεραρχίας παρεδόθησαν μέχρι του τελευταίου άνδρα, στους τούρκους έξω από το Ουσάκ. Η 4η μεραρχία διελύθη λοιπόν κατά την υποχώρηση, και η αρχιά τακτική υποχώρηση εξελίθχθηκε σε άτακτη φυγή με αποτέλεσμα την αιχμαλωσία. Ούτε στην Μυτιλήνη έφτασαν, ούτε στον Έβρο, ούτε αποτέλεσε διαπραγματευτικό χαρτι του Βενιζέλου, απλά διότι δεν υπήρχε. Όσο για τον Τσολάκογλου τον μπερδεύετε με τον συνταγματάρχη Πλαστήρα ο οποίος ως διοικητής του 5/42 ευζωνικού τάγματος όντως γνώριζε του στρατιώτες του με το μικρό τους όνομα και τους αποκαλούσε "παιδιά" μου. Το 5/42 κανονικά ανήκε στην 13η μεραρχία αλλά είχε αποσπασθεί στην πόλη του Αφιόν για τήρηση της τάξης και όταν άρχισε η τουρκική επίθεση και η 4η μεραρχία κλονίστηκε την 1η μέρα ο Τρικούπης έστειλε τον Πλαστήρα με το σύνταγμα του να βοηθήσει κυρίως στο δεξιό όπου αποδεκατίζονταν οι φαντάροι του 35ου συντάγματος. Ειλικρινά δεν γνώρίζω γιατί αλλά τόσα λάθη είναι αδύνατον να τα κάνατε κατά λάθος. Υπάρχει η ιστορία της Μικρασιατικού Πολέμου από την ιστορία στρατού όπου μπορείτε να επιβεβαιώσετε τα όσα λέω. Επιβάλλεται όμως να διορθώσετε τα όσα γράψατε διότι δεν έχουν καμμία σχέση με την πραγματικότητα.

    ReplyDelete
  3. Η παραχαραξη τησ ιστοριας εγκλημα κατα της ανθρωποτητας Οπως προκυπτει απο απομνημονευματα Αλεξ.Εδιπιδη Σπυροπουλου κ.α. ο Γεωργιος Τσολακογλου το 1923 βρισκοταν στην Θρακη με τον βαθμο αντισυνταγματαρχη .Στην Μ.Ασια επιτελαρχης της iv μεραρχιας λογω αβουλιας του μεραρχου Ι.Δημαρα ανεπτυσε πρωτοβουλια Η μεραρχια ειχε δυναμη 6500 μαχημων για να καλυπτει μετωπο 14 χιλιομετρων η νοτια πλευρα της ηταν το υψωμα κιοπουρλου το οποιο προασπιζε το 5/42 συντ. ευζωνων του Πλαστηρα την νυχτα πριν την επιθεση των Τουρκων το συνταγμα εγκατελειψε ανευ μαχης το υψωμα κιοπρουλου .Το πλευρο τησ μεραρχιας εμεινε ακαλυπτο .Υπο τις συνθηκεσ αυτες επιτεθηκαν την 4η πρωινη 25000 Τουρκοι με βαρυ οπλισμο .Μετα απο ηρωικο αγωνα η μεραρχια υποχωρησε ..Ακολουθησε την φαλαγγα Α.ΣΣ.του στρατηγου Τριλουπη που εκτελουσε κατα γραμμα τη διαταγη του αρχιστρατηγου Χατζηανεστη.Προταση του Τολακογλου να κινηθουν γρηγορα δεν εγινε δεκτη.Τη νυχτα της15-8 η φαλαγγα Τρικουπη διανυκτερευε παρατην θεση Τουλου μπουναρ .Ταχεως κινουμενη περασε απο την θεση αυτη η φαλαγγα του στρατηγου Φραγκου .Ο.Τσολακογλου με τις μεραρχιες 9η και5η. και οσους τον ακολουθησαν απο την 4η εγκαταλειπει την φαλαγγα Τρικουπη και ακολουθει την φαλαγγα Φραγκου .Με πορεια στο μουρατ νταγ εφθασαν στην Ερυθραια-νησια-Θρακη .Ο Τσολακογλου πηρε τον βαθμο αντισυνταγματαρχη και ανασυγκροτησε την 4η μεραρχια μετα παιδιατου οπως συνηθιζε να αποκαλει τους νεαρους φανταρους....Την 20-8 η φαλαγγα Τρικουπη αιχμαλωτισθηκε στο Καρα χισαρ με τον Δημαρα και τους 400 που τον ακολυθησαν .Προηγηθηκε η φονικη μαχη στο Αλιβερι .Ο Δημαρας το 1923 ελευθερος αποστρατευθηκαι σε ηλικια 54 χρονων.Το 1940 ο Γεωργιος Τσολακογλου με βαθμο αντιστρατηγου μαζυ με τον Κατσιμητρο και τον Δαβακη ηταν οι πρωτεργατες του επους της Β.ΗΠΕΙΡΟΥ .Οιστορικος του μελλοντος θα μελετησει και θα κρινει ...Φαιδων Ζαμπογλου.DZAM36.

    ReplyDelete
  4. Ειναι απαραδεκτο να ασχολειται ενας ανονυμος με ιστορικα θεματα Ο ιστορικος που θα διαβασει αυτα τα δυο κειμενα θα σχηματισει την γνομη οτι η ιστορια σαυτα τα κειμενα δεν ειναι ολοκληρωμενη κατι λειπει.Σεκανενα δεν αναφερεται Κονσταντινος Βεντηρησ διοικητης του 23ου συνταγματος ο οποιος μετα την καταρευση Μ. Α. 1922 συγκροτησε την στρατια του εβρου με τον αντισυνταγματαρχη Γ. Τσολακογλου Ας τα βρουνε μεταξυ τους οι ανωνυμοι ερασιτεχνες ιστορικοι.Σχετικα γραφει ο Σ Θεοτοκησ

    ReplyDelete
  5. Ανωνυμε Ν1 .Ειναι πιθανο να υπαρχουν στο αρθρο μου ανακριβειες που σε βεραιω οτι δεν ηταν σκοπιμες.Οσο για.τον.Ταγματαρχη Τσολακογλου ασφαλωσ και δεν ηταν Μεραρχος .Ως επιτελαρχης ομως
    ποοαναλαμβανε προτοβουλιες και πολοι που επερναν διταγες τον νομιζαν μεραρχο.Το δικοσου λαθος ομως να θαψεις τον Τσολακογλου στην Μικρασια ειναι ασυνχορητο.Η δικη μου ερευνα εχει αλλη εκδοχη .Την νυχτα της 15-8-ηφαλαγκα του Τρικουπη με τον Δημαρα και τουσ αλλους παρα την θεση Τουλου-Μπουναρ στρατοπεδευσε περιμενοντας διαταγες του αρχηγιου.Η προταση του Τσολακογλου να φυγουν αμεσως ακολουθοντας την φαλαγκα Φραγκου δεν εγινε δεκτη.Την υποχοριση καλυπτε το 5/42 συνταγμα Πλαστηρα .Ο ταγματαρχης Τσολακογλου με αξιοματικους και
    ανδρες της 4ης κανει κινημα αποχωριζετε απο την φαλαγκα Τρικουπη .Ακολουθοντας ορεινα μονοπατια προφθασαν την φαλαγγα Φραγκου στο Ο..ΣΑΝ δυσαναγνοστο... Την 20-8 η φαλαγα Τπρικουπη μετα την φονικη μαχη του ΑΛΗ-ΒΕΡΑΝ.ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΘΗΚΕ μετον Δημαρα και οσους δεν ακολουθησαν τον Τσολακογλου .Ο Δημαρας ελευθερωθηκε κι αμεσως αποστραευθηκε 54 χρονων .Την 12-9-παρουσιασθηκε ο Τσολακογλου με τους ανδρες στον αρχηγο στρατιας Εβρου Πολυμενακο.Αυτος ηθελε να τον στηλει στο στρατοδικειο ειχε το αρχηγειο στη Ραιδεστο.Την αρχηγια ανελαβε ο Θεωδωρος Παγκαλος .Ρωτησε τονΤσολακογλου τι ειναι αυτοι που του εφερεσς ,αποποια μοναδα ειναι? ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑΜΟΥ!Εσκισε το παραπεμπτικο του στρατοδικειου και εκανε προταση προαγης.Το βεβαιο ειναι οτι ο Τσολακογλου ηταν στον Εβρο ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ .Αν εχεις ντοκουμεντα που διαφωνουν ειμαι προθυμος να τα ακουσω .Η ιστορια γροφεται στο αμπρι στο γονατο του ανθυπολοχαγου.Μετα απο χρονια ττα γεγονοτα τα κανουν οπως τα θελουνοιφιλολογοι ΦΑΙΔΩΝ ΖΑΜΠΟΓΛΟΥ.

    ReplyDelete
  6. ΟΠΟΙΟΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟς ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟΥς ΕΠΙΚΡΙΤΕς ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙς ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ.ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΟΤΑΝ ΠΟΛΛΟΙ.ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΔΙΚΟ.Στοθεμα μες τωρα..Στον Εβρο ο Θ.Παγκαλοςορισε τον Γεωργιο Τσολακογλου επιτελαρχη της 4ης Μεραρχιας μετην εντολη να την ανασυγκροτησειΜε τον βαθμο αντισυνταγματαρχη δεν ηταν δυνατον ναγινει διοικητης .Προαχθεις ο τσολακογλου κατ' απολυτοεκλογην εις ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ορισθηκε διοικητης της ανασυγκροτηθησης 4ης.Μεραρχιας ΜΕΡΑΡΧΟς.Αποσπασε τα συγχαρητηρια ολων.ΦΑΙΔΩΝ ΖΑΜΠΟΓΛΟΥ.

    ReplyDelete
  7. Μια διορθωση .Καποιος συνεργατης μου παρατηρει οτι ο Φραγκου δεν ηταν στρατηγος οπως λανθασμενα τον ονομαζω αλλα συνταγματαρχης .Ηταν
    γεναιοςκαι ανεπτυσε πρωτοβουλιες .Αντιθετα με τον Δημαρα. ΦΑΙΔΩΝ ΖΑΜΠΟΓΛΟΥ

    ReplyDelete
  8. Ωπως προκυπτει το κινημα του Τσολακογλου το 1941 ηταν το ταταρτο της καριερας του .Ενα στην Ουκρανια δυο στην Μικρα Ασια το τεταρτο στο Βοτονασι .Ολα θεωρουνται εσχατη προδοσια .Οαξιωματικος πρεπει να εκτελει τις διαταγες των ανωτερων χωρις να τις κρινει .Σε καιρο πολεμου παρακοη ειναι εσχατη προδοσια .Ξερο κεφαλη ο Τσολακογλου η εξηγηση ειναι οτι ηταν Βλαχος.

    ReplyDelete
  9. 0 ΦΡΑΓΚΟΥ σε αλλα κειμενα αναφερεται ως συνυαματαρχης και αλλου στραηγος .Στην Μ. Ασια πηγε συνταγματαρχης στρατηγοσ εγηνε εκει.

    ReplyDelete
  10. Θαυμαστος ο ηρωικος θανατος υπερ πατριδος .Συμαντικοτερον ομως η επιβιωση του εθνους Εις τι χρησιμευε η εξοντωση 300000 Ελληνοπουλων μια ολοκληρη γενια ? Ασφαλως θα πλουτιζε η ιστοπια με σελιδες δοξης .Το ονομα του τσολακογλου θα ηταν γραμμενο σε καποιο ηρωο .Το εθνος ομως ακομα δεν θα ειχε συνελθει κι ολοι εμεις δεν θα ειχαμε αντικρισει τον ηλιο ποτε .Τα μονα που προδοσε ο Τσολακογλου ηταν ,η τιμη η οικογενεια ,η περιουσια του και η αγαπημενη συζυγοτος του Αποκτησε τιτλους προδοτης δοσιλογος εν γνωσει του οτι θα τα υποστει αυτα εκανε οτι εκανε με σκοπο την σωτηρια του ΕΘΝΟΥΣ.

    ReplyDelete
  11. Εχεις σωστη αποψη για την συνθηκολογηση μηπως ομως ηταν καλιτερα να μας κυβερνουν Ιταλοι και Τσαμηδες ο Φαρινατσι και ο Διαμαντης αντι για την κυβερνηση των Ελληνων δοσιλογων .Μηπως νομιζε ο Τσολακογλου οτι θα δοξαστει . Τοσο κουτος ηταν. Η μηπως ηθελε να αυξησει την μαγαλη περιουσια του ? Αποτελεσμα αν οστρατοδικης Γ.Π. δεν διαφωνουσε θα τον εστειναν στον τοιχο αποκτησε ομως τον τιτλο προδοτης .Η περιουσια του στην διαρκεια τησ προθυπουργιας του 1941-1942. εξαφανησθηκε νοσυλευθηκε ωε απορος και πεθανε παμφτωχος μονο με τις μπιτζαμες που φορουσε .ολα αυτα γνωριζοντας οτι επασχε απο χ.λ.λευχαιμια κααι η ζωη του ηταν μετριμενη .Εσυ αναγνοστη τι θα εκανες αν ησουν στη θεση του .Πριν αρχισεις να τον βριζεις σκεψου το αυτο.

    ReplyDelete
  12. ΦΙΛΕ ΑΨΝΩΣΤΕ δεν μετρησες το πραξικοπημα του Τσολακογλου του μοραβα . Ο σχεδιασμος του στρατηγειου Παπαγος διεταξε .Λιγες τουφεκιες για την τιμη των οπλων και υποχωριση στη γραμμη Β1 η στην γραμμη αμυνης Β2 .Αγνοησε την διαταγη οπως εκαναν οΚατσιμητρος και ο Δαβακης .Επιτηθεται στον Μοραβα και ανοιγει τον δρομο για την κορυτσα .Ξερο κεφαλι ,παρτριχα γλυτωσε απο τον Βασιλια και τον Παπαγο

    ReplyDelete
  13. Ο Τσολαγογλου γνωριζε τι θα αντιμετωπιζε μετα την απελευθερωση . Η ζωη του δεν τον ενδιεφερε .< ΠΕΡΙ ΤΙΜΗΣ ΔΕΝ ΟΜΙΛΩ ΔΙΟΤΙ Η ΑΤΙΜΩΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ > Γ.Τσολακογλου.

    ReplyDelete
  14. Στο κειμενο -Η προσωπικοτητα του Γ. Τσολακογλου δικαιωνεται απο την ιστορια-εχω τρια λαθη .Παρασυρθηκα απο κειμενα ιστορικων.Διορθωση.Ο Παν. Κανελλοπουλος δεν ηταν υπουργος αλλα συνβουλος.-Δεν ανετρεψε ο Τσολακογλου πραξικοπηματικα τον Ι. Πιτσικα αλλα κατωπιν συνεννοησης .Ο Τσολακογλου στην δικη του καλυψε τον Πιτσικα.-Ο Τσολακογλου παραιτηθηκε διοτι η παθηση του Χ.Λ.Λ.παρουσιασε εξαρση και ειχε αναγκη κουρας και ηρεμιας .Δεν ιδιωτευσε. ιατρος Κων. Μερμυγκας ΦΑΙΔΩΝ ΖΑΜΠΟΓΛΟΥ.

    ReplyDelete
  15. Ο Τσολακογλου αποκαλουσε τους στρατιωτες ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ .Αναμνησεις του πολεμου.Μαθαμε οτι ηρθε στην Κορυτσα ο Στρατηγος Τολακογλου και πηγαμε να τον δουμε .-Τι θελετε παιδια? Δεν θελουμε τιπουα στρατηγε απλα να σε δουμε.-Μη με κοιτατε ετσι ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ .Σε λιγο θα μας χτυπησουν οι Γερμανοι και θα πανε τα κοπια μας χαμενα.Πραγματι ετσι εγινε αλλα χαρις στην συνθηκολογηση και χαρις στον Τσολακογλου γυρισαμε πισω στο χωριο ζωντανοι .Περπατουσαμε δυο εβδομαδεςχωρις να μας πειραξει κανενας Γερμανος

    ReplyDelete
  16. Ο Τσολακογλου εγραψε -Επετυχα την διασωση των ηρωων της Αλβανιας χαριν των οποιων ειμαι προθυμος να υποστω αγογγιστως οσα αδικως υφισταμαι.Εσυ Ελληνοπουλο που τον βριζεις αν ο παππους σου ηταν στρατιωτης του 1941 πρεπει να αναβεις ενα κερι στο μνημα του Τσολακογλου.

    ReplyDelete
  17. Απομνημονευματα Γ. Τσολακαγλου.Επετυχα την διασωσιν των ηρωων της Αλβανιας χαριν των οποιων ειμαι προθυμος να υφισταμαι αγογγυστως ολα οσα αδικως υφισταμαι .

    ReplyDelete
  18. Ο αναγερομενος Γ Π. δεν ηταν δικαστης στην δικη των δοσιλογων.Ηταν συμβουλος σε στρατιωτικα θεματα .Εξηγησε οτι ο ορος επαφη με τον εχθρο που αποδοθηκε στον Τσολακογλου στην στρατιωτικη ορολογια σημαινει ΜΑΧΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και οχι συναλλαγη με τον εχθρο οπως θεωρισε ο κατηγορος .Το Γ΄σωμα στρατου πολεμισε τους Γερμανους .Ελληνας ποντιος μεταναςτης.

    ReplyDelete
  19. Στο κειμενομου δεν ονομαζω τονΤσολακογλου μεραρχο αλλα διοικητη .Κατα μαρτυριες αξιωματικων της 4ης Μερ ο μεραρχος Δ. Δημαρας ηταν ανυπαρκτος και την διοικηση της μεραρχιας ανελαβε οΤσολακογλου.Ειναι δυσκολο να αναφερω της πηγες μου .Οι αποψεις μου εχουν διαμορφωθει απο μελετη πολων ετων .Ο μεραρχος Δημαρας Ελληνας πατριωτης θρησκευομενος και πονοψυχος ενισχυσε τα ορφανα και τις χηρες των φονευθεντων στρατιωτων .Απο το γεγονος οτι αποστρατευθηκε δια λογους υγειας το 1923 σε ηλικια 54 ετων συναγεται οτι ηταν ασθενηςστην Μ. Ασια .Φαιδων Ζαμπογλου

    ReplyDelete
  20. Ανωνυμε 10 ιαν 1913 ,σε παρακαλω να ξεθαψεις τον Τσολακογλου απο την Μ.Ασια.Το βιβλιαρακι ιστοριας που διαβασες ειναι κατευθυνομενο .Σε συμβουλευω , αν αποφασισεις να ασχοληθεις με την ιστορια ,να διαβασεις 10 τουλαχιστον σοβαρους ιστορικους.Να βαλεις το μυαλο σου να δουλεψεικαι μετα να να σχηματισεις γνωμη την οποια θα προβαλλεις επωνυμα και με επιφυλαξη .Δεν ειναι εντροπη να ανακαλεσεις μια λανθασμενη εκδοχη .Το κειμενο σου εχει την βεβαιοτητα του ΑΛΑΘΗΤΟΥ !!!του ευαγγελιου.Φαιδων Ζαμπογλου .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η παραποιημενη ιστορια πρεπει να περιλαμβανει ψηγματα αληθειας για να γινεται πιστευτη Φ. Ζ.

      Delete
  21. Για να μη παρεξηγηθω δηλωνω οτι δεν εχω οφελος κανοντας ερευνα για τον δωσιλογισμο και τον Στρ. Γ. Τσολακογλου.Εγινα ομως στοχος χυδαιοτητων απο ατομα που ισχυριζονται οτι προδωσε ο Τσολακογλου με ανταλλαγμα την πρωθυπουργια!! Προσεξατε τις φωτογραφιες . Σε καμια δεν χαμογελα .Το υφος του φανερωνει οτι φερει βαρυ φορτιο. Το 1941 ειχε αξιολογη περιουσια αποκτημενη εντιμα .Την διεθεσε ολη για εθνικο σκοπο. Οι απατεωνες με τα κλεψιμεικα δεν κανουν ευεργεσιες τα πανε στην Ελβετια....Το καλοκαιρι 1941 ο Τσολακογλου προσεβληθη απο Χ.Λ.Λ. .Η μορφη αυτη λευχαιμιας προσβαλλει τους ενηλικες εχει αργη εξελιξη και μοιραια καταληξη.Αυτο το γνωριζε ο Τσολακογλου. Ο φιλος του γιατρος Κωνσταντινος Μερμυγκας του συνεστησε να συνταξιοδοτηθει .Ειχε αναγκη αναπαυσης σωματικης και ψυχικης . Συνεβη ομως ενα γεγονος που συνταραξε ολους τους Ελληνες . Ο τορπιλισμος της ΕΛΛΗΣ στην Τηνο την ημερα της γιορτης της Παναγιας .Η ατιμη αυτη πραξη αποδοθηκε στους Ιταλους. Ο Τσολακογλου αλλαξε την αποφαση συνταξιοδοτησης.Ο Μουσουλινι πηρε το μαθημα του στον Μοραβα και στην Κορυτσα. Την εξηγηση μας την δινει ο Αγγελος Τερζακης. Στο μετωπο της Αλβανιας ο καθε φανταρος ειχε τις νυχτες το ιδιο οραμα. Μια γυναικεια μορφη να προβαδιζει.Ψηλολιγνη, αλαφροπερπατουσα ,με την καλυπτρα της ριγμενη απο το κεφαλι στους ωμους .Την γνωριζε απο τοτε που ηταν μωρο και του την τραγουδουσαν στη ν κουνια.Ηταν η μανα η μεγαλοψυχη στον πονο και στην δοξα .Η λαβωμενη της Τηνου η υπερμαχος στρατηγος. Ζαμπογλου Φαιδων.

    ReplyDelete
  22. Διορθωση στο κειμενο. Το καλοκαιρι του 1940 ο Τσολάκογλου.........Αυτό είναι το σωστο και όχι 1941 που είναι γραμμενο από λαθος Ζ. Φ.

    ReplyDelete
  23. Το καλοκαιρι του 19940 .Χιλια ενιακοσια σαραντα . ο Γ. Τσολάκογλου απεκρυψε την παθηση του ΧΛΛ για να μην αποστρατευθεί.Δεν τιμωρηθηκε όμως διοτι στην στρατιωτικη δικαιωσυνη δεν υπαρχει προβλεψη για το αδίκημα αυτό .Αντιθέτως τιμωρείται εκεινος που υποκρινεται ψευδως ανυπαρκτη παθηση για να αποφυγει την στρατευση του. Ο Γ. Τσολάκογλου πληρωνει ακομα το τολμημα του.Ζ. φ.

    ReplyDelete
  24. Σε ομαλες συνθηκες την Μεραρχια πρεπει να διοικεί Συνταγματάρχης η Υποστράτηγος .Εν αδυναμια την διοικηση αναλαμβανει ο ανωτερος υπαρχων αξιωματικος . Τον Λοχο διοικεί Λοχαγος η Υπολοχαγος. Κατά την εαρινη επιθεση των Ιταλων ο Διοικητης του 10ου λοχου 3ου Ταγματος 29ου Συνταγματος Υπολοχαγος Κωνσταντινος Χαλδουπης τραυματισθηκε όπως και ο Ανθυπολοχαγος Κατερινακης. Καλει ο Υπολοχαγος τον Λοχια Παπλωματα.-Αναλαμβανεις την διοικηση του λοχου .Η διαταγή είναι να κρατηθεί το υψωμα μεχρις εσχατων .Νομιζω ότι ηταν το υψωμα 717 γειτονικο του θρυλικου 731 . Ζαμπογλου Φαιδων.

    ReplyDelete
  25. Σε κατασταση ανάγκης ο Λοχιας Διοικητης Λοχου και ο Ταγματάρχης Διοικητης Μεραρχίας.Φ. Ζ.

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin