Thursday, May 10, 2012

Θεσσαλονίκη: "Μυστική" σύσκεψη για τις αποκρατικοποιήσεις ...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΗΤΡΑΚΗΣ (agelioforos gr)
Το λιμάνι, η ΕΥΑΘ, η Διεθνής Εκθεση, το αεροδρόμιο «Μακεδονία», η Εγνατία οδός αλλά και μια σειρά από ακίνητα - «φιλέτα» που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην ευρύτερη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης σε ιδιωτικό χώρο στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στους επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και λίγους διακεκριμένους παράγοντες της πόλης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά του ταμείου ο πρόεδρος, Γιάννης Κουκιάδης, και ο διευθύνων σύμβουλος, Κώστας Μητρόπουλος, ενώ η πόλη «εκπροσωπήθηκε» από το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, τους προέδρους του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δημήτρη Μπακατσέλο, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Νίκο Πέντζο, του Συνδέσμου Εξαγωγέων, Δημήτρη Λακασά, και τον επιχειρηματία Νίκο Ευθυμιάδη, ως εκπρόσωπο του Business Advisory Council for South Eastern Europe (BAC).
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, επρόκειτο στην ουσία για μια ιδιωτική συνάντηση, που όμως μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική, υπό την έννοια ότι μακριά από φλας, μικρόφωνα, κάμερες και πρακτικά οι συζητήσεις είναι πιο χαλαρές και συνήθως πιο… ειλικρινείς. Ακόμη, μπορεί να θεωρηθεί ως προκαταρκτική επαφή εν όψει των θεσμικών συζητήσεων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το σύνολο των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά τις διαφαινόμενες επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου και αφού ξεκαθαρίσει το τοπίο στην κεντρική πολιτική σκηνή και η χώρα αποκτήσει κυβέρνηση, ο κ. Γιάννης Μπουτάρης έχει αναλάβει την υποχρέωση να καλέσει τους φορείς της πόλης και της περιοχής, ώστε τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ να προβούν στην αναγκαία για τη διαφάνεια αναλυτική ενημέρωση των προθέσεών τους. Οπως είπε στον «Α» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε επισκεφτεί πριν από μερικές εβδομάδες τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ στην Αθήνα, ο ίδιος έχει πειστεί ότι το ταμείο ακολουθεί σωστές και σοβαρές διαδικασίες για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και το κρίσιμο στοίχημα είναι αν εκδηλωθεί αξιόλογο ενδιαφέρον από επενδυτές.

Δεν πωλούνται υποδομές

Κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνάντησης, ο κ. Μητρόπουλος επιχείρησε να φανεί καθησυχαστικός. Διευκρίνισε προς τους συνομιλητές του ότι δεν τίθεται επ' ουδενί ζήτημα πώλησης πάγιων στοιχείων του Δημοσίου. Ειδικότερα για το λιμάνι, την ΕΥΑΘ, την ΔΕΘ, την Εγνατία οδό και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ξεκαθάρισε ότι το σενάριο είναι η μακροχρόνια παραχώρηση χρήσεων και δραστηριοτήτων που συνδέονται με τις συγκεκριμένες υποδομές. Ακόμη και στις περιπτώσεις της ΟΛΘ ΑΕ και της ΕΥΑΘ ΑΕ, δύο εισηγμένων ΔΕΚΟ που το ΤΑΙΠΕΔ και η τρόικα έχουν ανακοινώσει ότι θα αποκρατικοποιηθούν, δηλαδή ότι θα διατεθούν σε ιδιώτες πλειοψηφικά μετοχικά πακέτα, ο κ. Μητρόπουλος υποστήριξε ότι θα πωληθούν ή θα παραχωρηθούν υπηρεσίες, όπως η φορτοεκφόρτωση και η διανομή νερού, και όχι οι προβλήτες ή τα δίκτυα. Αλλωστε, τα πάγια στοιχεία και σήμερα παραμένουν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου κι έχουν εκμισθωθεί στην ΟΛΘ και στην ΕΥΑΘ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάποιων ετών. Αλλωστε, η λύση της «μακροχρόνιας μίσθωσης» εξυπηρετεί και το πρόβλημα της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, που σε καιρό κρίσης είναι απομειωμένη και κανείς δε θα βάλει εύκολα υπογραφή για μια πράξη που θα χαρακτηριστεί ως ξεπούλημα.

ΣΕΔΕΣ και ΠΑΣΕΓΕΣ

Στη συνάντηση της Τρίτης, ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε και στα ακίνητα του Δημοσίου, που έχουν περιέλθει στη δικαιοδοσία του ταμείου. Οπως είπε, σε όλη την Ελλάδα είναι χιλιάδες, αλλά ένα μικρό ποσοστό από αυτά έχουν αντικειμενικά σημαντική αξία. Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, κατονόμασε την έκταση του πρώην στρατιωτικού αεροδρομίου του ΣΕΔΕΣ -πάνω από 1.000 στρέμματα-, την έκταση της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θέρμη -περί τα 300 στρέμματα-, καθώς και 600 περίπου παραθαλάσσια στρέμματα της ΚΕΔ, ακριβώς δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία».

Η πρώτη κατά κάποιον τρόπο επίσημη και οργανωμένη παρουσίαση των σχεδίων του ΤΑΙΠΕΔ για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα το απόγευμα της 1ης Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Hyatt, σε ομιλία του Κ. Μητρόπουλου στην ενότητα «Ελλάδα: η επόμενη ημέρα», κατά τη δεύτερη ημέρα συνεδρίου με θέμα τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για ανάπτυξη σε καιρό κρίσης, που οργανώνει το BAC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε παράγοντες της Θεσσαλονίκης που συναντήθηκαν την Τρίτη με το ΤΑΙΠΕΔ επισήμαναν την ανάγκη να υπάρχει πλήρης ενημέρωση, ώστε να διαμορφώνεται μία ενιαία και σταθερή θέση για κάθε θέμα που αφορά την πόλη. Ανέφεραν, μάλιστα, ως παράδειγμα το αλαλούμ γύρω από το χωροταξικό μέλλον της ΔΕΘ και τις πολλές προτάσεις που υπάρχουν για το σημείο όπου θα κατασκευαστεί -αν και όταν- το νέο εκθεσιακό κέντρο.

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin