Friday, May 4, 2012

Το ίχνος Παπαδήμου ...

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ (agelioforos gr)
-
Η κυβέρνηση Παπαδήμου αφήνει πίσω της μία διπλή παρακαταθήκη. Πρώτον, ολοκλήρωσε το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Και δεύτερον, έδειξε ότι υπάρχουν συνεργασίες καλύτερες από την καρικατούρα του ΄89. Τότε που οι μονίμως «αθώοι» μικροί έχασαν το φωτοστέφανο και αποδείχθηκε ότι, αγγίζοντας την εξουσία, μπορούν να γίνουν ίδιοι και χειρότεροι από τους μεγάλους.

Η ανταλλαγή των ομολόγων υπήρξε προϋπόθεση για να διατηρηθεί εν ζωή η ελληνική οικονομία. Μπορεί καθένας να λέει ό,τι του κατεβεί στο μυαλό ,αλλά, εάν ο μεθοδικός Παπαδήμος δεν είχε διεκπεραιώσει το PSI, σήμερα ο δημόσιος διάλογος δε θα είχε την πολυτέλεια να ασχολείται με το «αν θα περικοπούν άλλο οι συντάξεις» ή «αν θα κοπούν επιδόματα από το προσωπικό της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ». Πολύ απλά, δε θα υπήρχαν συντάξεις και η ΔΕΗ θα είχε κηρύξει στάση πληρωμών. Απλώς, έτσι είναι η ανθρώπινη φύση. Μόλις αποφύγεις το χειρότερο, σκέφτεσαι αυτό που χάθηκε. Αλλωστε, όσοι θεωρούν καταστροφική τη δανειακή σύμβαση θα έχουν κι άλλες ευκαιρίες. Την επομένη, μόλις μεθαύριο. Καμιά τριανταριά κόμματα διεκδικούν την «αντιμνημονιακή ψήφο» και την ευκαιρία να αποδείξουν ότι υπάρχει ζωή και εκτός ευρώ.
Εξίσου, η Ελλάδα χρειαζόταν να δει ότι δύο ή περισσότερα κόμματα, ανάμεσά τους οι παραδοσιακοί αντίπαλοι του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος, μπορούν να συνεργαστούν. Εστω και υπό συνθήκες έκτακτες. Βεβαίως, δεν ήταν μια υποδειγματική συνεργασία. Πίσω από την πλάτη ενός πρωθυπουργού που είχε γίνει χίλια κομμάτια για να πετύχει το βασικό στόχο, είδαμε και κλοτσοπατινάδες και λαϊκισμούς και πολιτικαντισμούς. Αλλά συνήθειες χρόνων δεν κόβονται εύκολα και χωρίς τις εκλογές να περιμένουν στη στροφή, η επόμενη προσπάθεια μπορεί να είναι καλύτερη. Με πρωθυπουργό πάλι τον Παπαδήμο; Γιατί όχι; Βεβαίως, ο πρόεδρος Καρατζαφέρης επιμένει ότι ο επόμενος πρωθυπουργός πρέπει να μην είναι τεχνοκράτης. Μόνο που ο πρόεδρος Καρατζαφέρης άλλα λέει το πρωί και άλλα το βράδυ, χώρια που είναι πολύ αμφίβολο εάν κάπου θα χωρέσει στο μετεκλογικό σκηνικό.
agelioforos gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin