Thursday, May 10, 2012

Κίνα: Αυξανόμενη ένταση με τις Φιλιππίνες για τις βραχονησίδες. Πόλεμο στη Νότια Σινική Θάλασσα «βλέπει» ο επίσημος Τύπος ...

Αυξήθηκε η ένταση την Πέμπτη ανάμεσα στη Μανίλα και στο Πεκίνο, που διεκδικούν ένα σύμπλεγμα υφάλων και βραχονησίδων στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο επίσημος κινεζικός Τύπος υπογραμμίζει ότι το Πεκίνο δεν θα δίσταζε να ξεκινήσει πόλεμο, η Κίνα είναι έτοιμη για αυτό ώστε να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στο Σκάρμπορο, ένα σύμπλεγμα από υφάλους και βραχονησίδες στη Νότια Σινική Θάλασσα.


«Παρά τη βούλησή μας να συζητήσουμε το θέμα, οι σημερινοί φιλιππινέζοι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να μας σπρώξουν σε μια κατάσταση όπου η μόνη δυνατή επιλογή θα είναι αυτή των όπλων», αναφέρει σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα «China Daily».


Ο κινεζικός Τύπος δημοσίευσε τις τελευταίες ημέρες σχόλια που δείχνουν ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει την πολύ μεγάλη στρατιωτική υπεροχή του έναντι των Φιλιππίνων.


Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών φάνηκε από την πλευρά του λιγότερο πολεμοχαρές:


«Η Κίνα παραμένει αποφασισμένη να επιλύσει τη σημερινή κατάσταση μέσω διπλωματικών διαβουλεύσεων και διαπραγμάτευσης», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χονγκ Λέι.


«Ζητούμε από τη φιλιππινέζικη πλευρά να απαντήσει σοβαρά στις ανησυχίες της Κίνας και να επιστρέψει στην κατάλληλη οδό για να διαχειριστούμε το ζήτημα», πρόσθεσε.


Τα κινεζικά πρακτορεία ταξιδιών ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι ανέστειλαν προγράμματα διακοπών στις Φιλιππίνες κατόπιν εντολής της κυβέρνησης. Η κινεζική πρεσβεία στη Μανίλα ζήτησε από τους πολίτες της που επισκέπτονται τη χώρα αυτή να μη βγαίνουν στους δρόμους επειδή αναμένονται διαδηλώσεις.


«Αποφεύγετε να βγαίνετε έξω αν είναι δυνατόν και, εάν όχι, αποφεύγετε να βγαίνετε μόνοι. Αν βλέπετε μια διαδήλωση, φύγετε, μην μένετε για να δείτε», συμβουλεύει η πρεσβεία στον ιστότοπό της.


Οργανώσεις φιλιππινέζων ακτιβιστών σχεδιάζουν να οργανώσουν συγκεντρώσεις μπροστά από τις κινεζικές πρεσβείες ανά τον κόσμο, σε ένδειξη υποστήριξης της Μανίλας.

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin