Wednesday, May 30, 2012

«Έξι λόγοι για τους οποίους η Ισπανία θα φύγει πρώτη από το ευρώ» ...

της Λήδας Φιλιππάκη 
Ο γνωστός Βρετανός οικονομικός αναλυτής και αρθρογράφος Matthew Lynn, βάζει τη δική του «πινελιά» στα οικονομικά πράγματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι η Ισπανία θα πει πρώτη «αντίο» στο ευρώ.

Σύμφωνα με τον Lynn, το σκεπτικό του βασίζεται στο γεγονός ότι, πρώτον η Ισπανία είναι μια τεράστια οικονομία για να διασωθεί, δεύτερον η πολιτική της ηγεσία δεν προβληματίζεται στην προοπτική να τα «σπάσει» με την ΕΕ, τρίτον οι Ισπανοί είναι κουρασμένοι από τη λιτότητα και τέταρτον, κάλλιστα θα μπορούσαν, αν αποχωρούσαν από το κοινό νόμισμα, να αναπτυχθούν σε όλο τον υπόλοιπο ισπανόφωνο κόσμο. Όσο για τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη, αυτοί, όπως γράφει ο δημοσιογράφος είναι τόσο λίγοι που δεν μπορούν να τη βοηθήσουν.
Ακόμα λιγότερα είναι τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι οι Ισπανοί θα άντεχαν τις θυσίες και τις επιταγές λιτοδίαιτων πολιτικοοικονομικών σχεδίων έως ότου ξεπεραστεί η κρίση.

Παραπάνω αναφέρθηκαν τέσσερις από τους άξονες μέσω των οποίων ο Lynn δικαιολογεί το γιατί η Ισπανία θα έκανε πιο εύκολη έξοδο από την Ελλάδα, από το ευρώ.


Υπάρχουν ακόμα δύο άξονες: η –αυτόνομη- πολιτική ασφάλεια της χώρας και το γεγονός πως η συζήτηση για παραμονή ή μη στο ευρώ και τη γενικότερη διάρκεια ζωής του, το χρησιμοποιεί δεν το χρησιμοποιεί η Ισπανία, έχει ήδη αρχίσει με οικονομολόγους και αυθεντίες των αγορών να τοποθετούνται κατά του, υπογραμμίζοντας πως το ίδιο το ευρώ είναι το πρόβλημα.


Αναλύοντας το πέμπτο σημείο είναι χρήσιμο να ειπωθεί ότι η χώρα του Ραχόι δεν είναι στην ευρωζώνη για να νιώθει ασφαλής όπως άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες όπως η ελληνική, η λετονική και η ιρλανδική που μπαίνοντας στην ένωση ήξεραν ότι αποτάσσουν ζυγούς και απομακρύνουν επιρροές όπως η τουρκική, η ρωσική και η βρετανική αντίστοιχα.


Τέλος, ο έκτος άξονας στην ουσία λέει ότι αν η Ισπανία βγει από το ευρώ θα σταθεί και πάλι στα πόδια της από οικονομικής άποψης, αμέσως μόλις τα ισπανικά δάχτυλα ξανανιώσουν στο δέρμα τους την πεσέτα. «Δεν υπάρχει ταμπού επ’ αυτού», τονίζει ο Lynn, για να πει, αμέσως μετά ότι «δεν ισχύει το ίδιο και για την Ελλάδα, όπου ακόμα και ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως η χώρα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ».

----------------------

ΣΧΕΤΙΚΑ:


No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin