Monday, May 14, 2012

Στον κόσμο μας ...

TOY MAKH ΒΟΪΤΣΙΔΗ (agelioforos gr)
mvoitsidis@gmail.com
Κανένας λαός στην Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένος να πληρώνει περισσότερους φόρους για να ζουν οι Ελληνες ακριβώς όπως ζούσαν. Αλλά εμείς αρπάζουμε από τα μαλλιά μια δήλωση συμπάθειας του Ολάντ ή μια ακτιβίστικη ενέργεια εκατό νεαρών στο Λονδίνο (που οι μισοί είναι Ελληνες φοιτητές) και νομίζουμε ότι στην Ευρώπη υψώνονται κύματα που θα αναγκάσουν τη Μέρκελ να επιστρέψει άρον άρον σε άλλα δημοσιονομικά λιμάνια.
Στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες που μέχρι το '89 ζούσαν σε φτώχεια καταραμένη. Εργάζονται σκληρά, έχουν χαμηλότερο ΑΕΠ από το δικό μας, αλλά μας δανείζουν. Δεν θα έπρεπε να είμαστε εθνικά υπερήφανοι που δανειζόμαστε από την Εσθονία ή τη Σλοβακία, αλλά άντε να πεις στον Μίκη ότι υπάρχουν και άλλες ερμηνείες για το τι σημαίνει «εθνική υπερηφάνεια».
Υπάρχουν χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που αντιμετωπίζουν ύφεση και ανεργία, αλλά δανείζονται ακριβά για να μας δανείζουν φτηνά. Και ακόμη, υπάρχουν χώρες οικονομικά ισχυρές, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, όπου μεγάλο μέρος της κοινωνίας βλέπει με επιφυλακτικότητα την ευρωπαϊκή ενοποίηση και θεωρεί ότι οι χώρες του Νότου εκμεταλλεύονται την κοινοτική αλληλεγγύη για να ζουν σε βάρος των Βορείων.
Ποιος έχει δίκιο, ποιος έχει άδικο, είναι μεγάλη ιστορία, αλλά όχι της στιγμής. Το βέβαιο είναι ότι η χώρα μας έχει αποκτήσει κακή εικόνα στην Ευρώπη. Και, μοιραία, από αυτά τα εκλογικά σώματα εξαρτάται αν θα συνεχιστεί ο δανεισμός. Οταν εδώ γινόμαστε χίλια κομμάτια αν πρέπει να πάρουμε τα δανεικά, γιατί είναι αυτονόητο ότι οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι πρέπει να συμφωνούν ότι θα μας τα δώσουν; Ποιος Ολάντ και ποια «ανατροπή στην Ολλανδία» θα ακυρώσουν το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας, όπως άρχισε να διαδίδεται στα αντιμνημονιακά καφενεία; Αυτές είναι χώρες με άλλα μεγέθη οικονομίας. Δεν βρίσκονται στην είσοδο του πτωχοκομείου. Εστω και μια φορά, θα μπορέσουμε να βγούμε από το μικρόκοσμό μας;
agelioforos gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin