Thursday, May 17, 2012

Η ευθύνη για το αύριο της χώρας ...


Από τον Θεόδωρο Χατζηπαντελή Καθηγητή του ΑΠΘ

Ο Ελληνισμός μπροστά σε ερωτήματα ύπαρξης που ξεπερνούσαν τη διαχείριση της καθημερινότητας απαντούσε έτσι ώστε εθνικός στόχος του αύριο να γίνεται ό,τι είχε και έχασε με την απόφασή του.Οταν εκστρατεύσαμε στον Σαγγάριο, οι τότε σύμμαχοί μας όριζαν τα σύνορα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Μας έδιναν δηλαδή την Κωνσταντινούπολη. Δεν είναι γνωστό τι θα ακολουθούσε για τη διασφάλιση της ομογένειας στα παράλια της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Ομως η συνέχεια της εκστρατείας μετέτρεψε την υπόθεση σε εφιάλτη και έθεσε τον στόχο των χαμένων πατρίδων. Αυτό που μας έδιναν έγινε το όνειρο και η διεκδίκηση...

Η Ελλάδα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στάθηκε ενάντια στον Αξονα. Πολέμησε σκληρά, ανέπτυξε παλλαϊκό απελευθερωτικό αγώνα, απελευθερώθηκε. Η κατανομή σε ζώνες επιρροής μάς τοποθετούσε στη Δύση. Η χρηματοδότηση της αποκατάστασης, της οικοδόμησης των υποδομών, η αναγέννηση, συνέβαινε σε όλη την Ευρώπη. Εμείς μπλεχτήκαμε στον εμφύλιο, που καθυστέρησε κάθε ανοικοδόμηση, συνέβαλε στην καταστροφή της υπαίθρου και στην άναρχη αστικοποίηση. Η ενότητα του λαού μετά την απελευθέρωση έγινε το αίτημα της άρσης του διχασμού μετά τον εμφύλιο. Το ξεπεράσαμε τη δεκαετία του 1980? Μετά αγωνιστήκαμε για την απελευθέρωση της Κύπρου. Το αίτημα της ένωσης και ό,τι ακολούθησε συνέβαλε στη δικτατορία και στην κατοχή μέρους της Κύπρου.
Η Κυπριακή Δημοκρατία εκείνης της εποχής είναι ένα από τα αιτήματα του Ελληνισμού σήμερα. Πονάμε στη γραμμή της Λευκωσίας που συμβάλαμε στη χάραξή της με τις ενέργειές μας? Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας ενταχθήκαμε το 1980 στην ΕΟΚ. Μετά την κατάρρευση των «λαϊκών δημοκρατιών», αντί να εγγυηθούμε τα σύνορα της Αλβανίας και να απαιτήσουμε το νότιο μέρος της να αποκτήσει αυτονομία, καλέσαμε τους κατοίκους να έρθουν σε μας. Αντί να απαιτήσουμε ανταλλάγματα για τη συμφωνία στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας αφού η χερσαία σύνδεση διεκόπη υπογράψαμε χωρίς όρους. Η Εγνατία έγινε 10 χρόνια μετά. Το όνομα που μας προσέφεραν για τη FYROM τότε αποτελεί τον στόχο του σήμερα? Ενταχθήκαμε στην Ευρωζώνη. Γίναμε μία από τις ισχυρές οικονομίες. Τώρα, στο θέατρο του παραλόγου μετά δεκαετίες υπερδανεισμού και αναποτελεσματικού κράτους, η διεθνής κοινότητα της οποίας αποτελούμε μέρος μάς έδωσε μια ευκαιρία. Τα μέτρα και οι συνθήκες διαπραγμάτευσης υπό το κράτος του πανικού μάς δίνουν λίγα περιθώρια. Πάντα υπάρχουν οι δυνατότητες, αρκεί να σκεφτούμε ξεπερνώντας τις επιμέρους διαφορές. Αρκεί ώριμα να διαβουλευτούμε.
Οταν η Ευρώπη αλλάζει και μοιάζει να αφήνει περιθώρια, εμείς απλώς θα είμαστε εκτός! Κινδυνεύουμε να βρεθούμε την επόμενη 20ετία να διεκδικούμε αυτό που μοιάζει κεκτημένο. Την ένταξη στην Ευρωζώνη. Για άλλη μια φορά θα καταστρέψουμε με τις ενέργειές μας το σήμερα και δυστυχώς θα το κάνουμε στόχο για το αύριο. Μπροστά στον καθένα μας υπάρχει πλέον για τις επικείμενες εκλογές ένα ερώτημα ύπαρξης. 
Το πώς θα απαντήσουμε πλέον ο καθένας μας, αφού τα κόμματα δεν απάντησαν, θα καθορίσει το μέλλον...
ethnos gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin