Saturday, June 9, 2012

Προβλέπουν μεγάλο σεισμό στο ρήγμα της Ανατολίας. -μέχρι το 2014

 "Ο μεγάλος σεισμός στην Κων/πολη θα γίνει το 2014" αναφέρει τούρκος σεισμολόγος....
-
1. Από το 2010 μέχρι το 2014 μπορεί να συμβεί μεγάλος σεισμός στη Κωνσταντινούπολη...
Από το 2010 μέχρι το 2014 μπορεί να συμβεί μεγάλος σεισμός στη Κωνσταντινούπολη, ενώ η περίοδος μέχρι και τις 17 Απριλίου, είναι πολύ επικίνδυνη προέβλεψε ο διακεκριμένος σεισμολόγος της Τουρκίας Αχμέτ Μετέ Ισίκκαρα.

Ο Ισίκκαρα, μιλώντας σε συνέδριο στην περιοχή Γιάλοβα, είπε χαρακτηριστικά: «Πλησιάζουμε άλλη μια ημέρα στο μεγάλο σεισμό του Μαρμαρά. Αν μέχρι και τις 17 Απριλίου γίνουν 2 σεισμοί μεγέθους 5 Ρίχτερ ή ακόμα και αρκετά μεγαλύτεροι των 5 Ρίχτερ να μην εκπλαγεί κανείς».

Ο πρώην διευθυντής του Σεισμολογικού Ινστιτούτου Καντίλλι της Κωνσταντινούπολης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «συνήθως στην Τουρκία μια φορά το χρόνο συμβαίνουν σεισμοί μεγέθους 6 Ρίχτερ. Όμως έχει να συμβεί αυτό από την 1η Μαΐου του 2003 και αυτό με ανησυχεί. Έτσι ήταν και πριν τον σεισμό της 17ης Αυγούστου του 1999. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο».
Ο Ισίκκαρα τόνισε ότι ο μεγάλος σεισμός που περιμένουν όλοι στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να συμβεί από το 2010 μέχρι και το 2014.  
Η ελληνική διάσταση
Ο καθηγητής σεισμολογίας Κ. Τσελέντης, αν και δηλώνει ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει τις προβλέψεις του Τούρκου συναδέλφου του, θεωρεί πιθανό έναν μεγάλο σεισμό σε αυτή την περιοχή τα επόμενα χρόνια, αφού, όπως λέει, έχει συσσωρευτεί μεγάλο ποσό σεισμικής ενέργειας.
Επισημαίνεται, ότι το ρήγμα της Ανατολίας όπου, σύμφωνα με τον Τούρκο σεισμολόγο αναμένεται να εκδηλωθεί ο μεγάλος σεισμός, προεκτείνεται στον ελλαδικό χώρο μέχρι τις Σποράδες και την Μαγνησία, οπότε οι προβλέψεις του έχουν και ελληνικό ενδιαφέρον.
Στις 17 Αυγούστου 1999, το ρήγμα έδωσε σεισμό μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Richter  με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15.000 άνθρωποι , 45.000 να τραυματιστιού ενώ 600.000 έμειναν άστεγοι.
Είκοσι μία ημέρες αργότερα, στις  7 Σεπτεμβρίου 1999, σημειώθηκε ο πολύνεκρος σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ στην Αθήνα.
Αναδημοσίευση από το zougla.gr
***********

2. Πότε θα ξυπνήσει το ρήγμα της Ανατολίας;

Η Τουρκία θεωρείται σαν μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες του πλανήτη. Η περιοχή του βορείου ρήγματος της Ανατολίας έχει μήκος 1.400 χλμ. Πρόκειται για ένα τεράστιο ρήγμα ανάλογων διαστάσεων με εκείνο του Αγ. Ανδρέα της Καλιφόρνιας. Το ρήγμα χωρίζει την πλάκα της Ανατολίας, η οποία κινείται προς τα δυτικά, από την ευρασιατική πλάκα. Η κίνηση της περιοχής του ρήγματος ήταν 6,5 χιλιοστά τον χρόνο πριν από 15 χρόνια και έφθασε στα 22-30 χιλιοστά τον χρόνο σήμερα, με κατεύθυνση τα νοτιοδυτικά. Στην θάλασσα του Μαρμαρά υπάρχει ένα τμήμα μήκους 100 χιλιομέτρων, το οποίο δεν έχει «σπάσει» από το 1766 και είναι ικανό να «δώσει» σεισμό της τάξης των 7,5-8 Ρίχτερ. Πότε θα ξυπνήσει το ρήγμα; Υπάρχουν διάφορες μελέτες οι οποίες δείχνουν ότι το αναπόφευκτο γεγονός αναμένεται να συμβεί μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια.
 Οι μεγαλύτεροι σεισμοί, στο ρήγμα έγιναν στο Γκάνος το 1912 και στο Ιζμίτ το 1999(7,4 Ρίχτερ ο καθένας) Έρευνες έχουν δείξει ότι το ρήγμα της Ανατολίας, καθώς εισέρχεται στο χώρο του Αιγαίου, διακλαδίζεται σε διαφορετικά συστήματα ρηγμάτων, εκ των οποίων το ένα περνά στο θαλάσσιο χώρο των Σποράδων-Αλοννήσου, ενώ τα άλλα δύο μεταξύ Σποράδων και Χαλκιδικής.Έχουν περάσει λίγα χρόνια ατον σεισµό της Νικοµήδειας που κόστισε τη ζωή σε 18.000 ανθρώπους, η Τουρκία  και ιδίως η Κωνσταντινούπολη  παραµένει ανοχύρωτη απέναντι σε έναν νέο µεγάλο σεισµό. Αυτή είναι η  νέα έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής έρευνας της Τουρκίας.
Οι κανόνες αντισεισμικής προστασίας που θεωρητικά έχουν θεσπιστεί δεν εφαρµόζονται, κατέληξε η επιτροπή ενώ η Τουρκία δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει τον πολεοδοµικό σχεδιασµό, να ενισχύσει τα κτίρια που δεν έχουν κατάλληλη αντισεισµική θωράκιση, να ελέγξει την αστική ανάπτυξη και να τιµωρήσει όλους όσοι παραβιάζουν τους κανονισµούς. Σύµφωνα µε την έκθεση, πολυάριθµες τουρκικές πόλεις κινδυνεύουν από ενδεχόµενο σεισµό, περισσότερο από όλες όµως η Κωνσταντινούπολη: ανάµεσα στο ανατολικό και το δυτικό τµήµα του ρήγµατος της Βόρειας Ανατολίας που βρίσκεται µόλις 20 χιλιόµετρα νότια της Πόλης δεν έχει υπάρξει κινητικότητα από το 1766 και οι επιστήµονες θεωρούν πως οι πιθανότητες να δώσει το τµήµα αυτό του ρήγµατος έναν µεγάλο σεισµό µέσα στα επόµενα τριάντα χρόνια είναι περισσότερες από 65%. Σε παλαιότερη έκθεση που είχε στείλει στο τουρκικό Κοινοβούλιο το Επιµελητήριο των Μηχανικών της χώρας προειδοποιούσε πως έως και 150.000 άνθρωποι µπορεί να χάσουν τη ζωή τους.
Οι γεωλόγοι έχουν καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να κατεδαφίσει 40.000 κτίρια και να ενισχύσει εκατοντάδες χιλιάδες άλλα. Η κυβέρνηση έχει ενισχύσει µέχρι στιγµής εκατοντάδες νοσοκοµεία, σχολεία και άλλα κυβερνητικά κτίρια, καθώς και γέφυρες, δηλώνει όµως πως δυσκολεύεται να βρει τους πόρους προκειµένου να ενισχύσει τα επικίνδυνα κτίρια. 
 
Πηγή-Νέα έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής έρευνας της Τουρκίας.

Βίντεο-Η δυναμική της διάδοσης των σεισμικών κυμάτων από το γεγονός του 7,2Rτου 1944 που προήλθε από το ρήγμα της Ανατόλιας. Οι υπολογισμοί πραγματοποιήθηκαν από Kim Olsen (SDSU) του  Los Alamos National Laboratory σε υπερυπολογιστή, σε συνεργασία με τον Ross Stein και Serkan Bozkurt
Αναδημοσίευση από το Γεωδίφης
**********

3. "Ο μεγάλος σεισμός στην Κων/πολη θα γίνει το 2014" αναφέρει τούρκος σεισμολόγος.
 
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

“O σεισμός το 2014» είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Akşam που αναφέρεται σε δηλώσεις του διάσημου τούρκου σεισμολόγου Αχμέτ Μετέ Ισίκαρα.

Ο τούρκος σεισμολόγος προβλέπει πως το ρήγμα στη θάλασσα του Μαρμαρά θα σπάσει το 2014 με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη. Ο ίδιος υποστηρίζει πως έκανε υπολογισμούς πιθανοτήτων μετά το σεισμό της 17ης Αυγούστου του 1999 και τα δεδομένα στο χέρι του δείχνουν το 2014. «Ισως και να μην συμβεί αλλά υπάρχει αυτή η πιθανότητα» Ο Ισίκαρα επίσης αναφέρει πως επικίνδυνο είναι και το νότιο ρήγμα της βόρειας Ανατολίας το οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί από το 1760. « Αυτή η ηρεμία αιώνων δεν είναι κάτι καλό» ανέφερε ο ίδιος. 


Αναδημοσίευση από το ONALERT
 

25 comments:

 1. Τσελέντης: Δεν αποκλείω ένα μεγάλο σεισμό φέτος!.....

  "Έχει συσσωρευτεί μεγάλη ενέργεια" προειδοποιεί...

  Την πιθανότητα, εντός του 2013, να σημειωθεί ισχυρός σεισμός στον ελλαδικό χώρο εκφράζει ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης.


  Μετά τις αλλεπάλληλες χθεσινές σεισμικές δονήσεις, εκ των οποίων οι δύο σημαντικές, της τάξεως των 5 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή της δυτικής Ελλάδας (Ζάκυνθος, Μεσσηνία) και κάποιες άλλες μικρότερες (στην περιοχή της Φλώρινας) ο κ. Τσελέντης εξέφρασε στο earthquake-now την εκτίμηση ότι οι σεισμοί των 5 Ρίχτερ είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους.


  Πρόσθεσε όμως ότι μέσα στο 2013, κατά τη γνώμη του, θα υπάρξει ένας ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα επειδή έχει συσσωρευτεί μεγάλη ενέργεια.

  Εύχεται δε να είναι σε θαλάσσιο χώρο, υπενθυμίζοντας με την ευκαιρία, ότι «η Πολιτεία πρέπει να επαγρυπνεί πάντα και να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα αλλά και οι πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας στα σπίτια τους» .

  http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=55042&category_id=86

  ReplyDelete
 2. Japan: Earthquake M5.8 quake strikes off Chiba, jolting Kanto region......

  TOKYO —

  An earthquake with a magnitude of 5.8 struck off the coast of Chiba Prefecture on Tuesday night. The Japan Meteorological Agency said the epicenter was 30 kilometers deep.

  The quake, which struck at 9:27 p.m., registered 3 in Saitama and Chiba prefectures, 3 in Tokyo and 2 in Ibaraki Prefecture.

  The agency said there is no danger of a tsunami.

  Japan Today

  ReplyDelete
 3. Powerful quake jolts western Japan...

  A powerful earthquake registering a preliminary magnitude of 6 hit Hyogo Prefecture and it surrounding areas in western Japan early Saturday morning. The quake was strongly felt in Osaka.

  The quake occurred at around 5:33 a.m. local time. The epicenter of the quake was near Awaji Island in Hyogo Prefecture around 10 kilometers underground, the Japan Meteorological Agency said.

  There were no immediate reports of casualties and damages.

  The Japanese government has set up a task force at crisis management center following the strong quake, Kyodo News reported.

  http://english.cntv.cn/20130413/100786.shtml
  13/4/13

  ReplyDelete
 4. Strong 6.3 quake in Japan, but no major damage reported....

  TOKYO — A strong earthquake shook Japan on Saturday near the southwestern city of Kobe, leaving 22 people injured, seven of them seriously — mostly elderly tripping while trying to flee, police said. No one was killed.

  The magnitude 6.3 quake left some homes with rooftop tiles broken and cracked walls, while goods fell off store shelves, according to the Meteorological Agency and Japanese TV news footage.

  The agency had earlier said the magnitude was 6, but later upgraded it.

  The quake was centered on Awaji Island, just south of Kobe, at a depth of 15 kilometers (9 miles).

  The quake was in the area where a magnitude 7.2 quake killed more than 6,400 people in 1995.

  TV news footage showed that some areas on the island had liquefied, a common effect of strong earthquakes. Japan is among the most quake-prone nations in the world. In March 2011, northeastern Japan was struck with a giant quake and tsunami.

  The agency warned there may be aftershocks for about a week.
  AP
  http://www.todayonline.com/world/asia/strong-63-quake-japan-no-major-damage-reported
  13/4/13

  ReplyDelete
 5. M 4.0 - WESTERN TURKEY - 2013-04-27 14:04:19 UTC

  Magnitude ML 4.0
  Region WESTERN TURKEY
  Date time 2013-04-27 14:04:19.0 UTC
  Location 40.05 N ; 26.04 E
  Depth 15 km
  Distances 305 km NE of Athens, Greece / pop: 729,137 / local time: 17:04:19.0 2013-04-27
  32 km W of Çanakkale, Turkey / pop: 87,791 / local time: 17:04:19.0 2013-04-27
  20 km SE of Gökçeada, Turkey / pop: 7,822 / local time: 17:04:19.0 2013-04-27
  Global view
  Source parameters not yet reviewed by a seismologist
  http://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=314477#summary
  27/4/13

  ReplyDelete
 6. M 4.5 - EASTERN TURKEY - 2013-05-15 07:09:58 UTC.....local time: 10:09:58.0 2013-05-15.......

  Magnitude ML 4.5
  Region EASTERN TURKEY
  Date time 2013-05-15 07:09:58.0 UTC
  Location 39.00 N ; 41.19 E
  Depth 16 km
  Distances 314 km SW of Yerevan, Armenia / pop: 1,093,485 / local time: 12:09:58.0 2013-05-15
  39 km NW of Muş, Turkey / pop: 82,536 / local time: 10:09:58.0 2013-05-15
  14 km E of Solhan, Turkey / pop: 15,303 / local time: 10:09:58.0 2013-05-15
  Global view
  Source parameters provided by:
  Disaster and Emergency Management Presidency, Earthquake Department -- Ankara, Turkey (DDA)

  http://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=317023
  15/5/13

  ReplyDelete
 7. "6,5 büyüklüğünde deprem olabilir"....Muğla'da toplam 106 sarsıntı meydana geldi, uzmanlar orta büyüklükteki bir depremin habercisi olduğunu ileri sürdü.....

  Muğla’nın Ula İlçesi’nde dün sabah meydana gelen Richter ölçeğine göre 4.6 büyüklüğündeki depremin ardından kentte, büyüklüğü 4.4 ile 1.4 arasında değişen toplam 106 sarsıntı meydana geldi.

  Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi’nin verilerine göre depremlerin dizilişi şaşkınlık yaratırken, İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, depremlerin, 5.5-6.5 gibi orta büyüklükteki bir depremin habercisi olduğunu ileri sürdü. Prof. Dr. Ercan, İzmir ile ilgili de çarpıcı bilgiler verdi.

  Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre, dün merkez üssü Ula İlçesi olan ve saat 06.02’de meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki depremin ardından, bugün saat 13.06’ya kadar bölgede en küçüğü 1.4, en büyüğü ise 4.4 olan toplam 106 deprem daha oluştu. Depremlerin büyük çoğunluğu hissedilmezken, maddi hasar da meydana gelmedi.

  Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi’nin (European-Mediterranean Seismological Centre) internet sitesindeki verilere göre, depremlerin yatay ve dikey bir şekilde neredeyse aynı hizada meydana gelmesi ise dikkat çekti.

  ORTA BÜYÜKLÜKTEKİ DEPREMİN HABERCİSİ

  İstanbul Teknik Üüniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, bölgede meydana gelen depremlerin 5.5-6.5 gibi orta büyüklükteki bir depremin habercisi olduğunu kaydetti.

  Depremlerin Afrika anakarasının Ege ve Batı Anadolu’nın altına kayması nedeniyle oluştuğunun altını çizen Prof. Dr. Ercan, "Son üç yıldır Batı Anadolu’nun Güney Batı ucu olan İzmir ile Fethiye arası deprem deringenliği açısından oldukça etkin. Bu etkinliğin ana nedeni, Mora Yarımadası, Girit, Rodos ve Fethiye yayı boyunca Afrika anakarasının Ege ve Batı Anadolu’nun altına dalarak sıkıştırması ve yükseltmesi sonucunda yanardağ etkinliklerini tetiklemesi."

  "Bu tetikleme de Ege’nin büyük göçüntü kuşatlarının olduğu Gökova Körfezi’nden Köyceğiz’e kadar, diğer taraftan Kuşadası’ndan Denizli’ye kadar Büyük Menderes göçüntüsü ve Pamucak’tan Tire’ye kadar Küçük Menderes göçüntüsünü geriyor. Bu gerilmeler sonucunda buralarda göçüntü kırıkları oluşuyor. Enerji boşalması da deprem oluşturuyor. Son 10 gün içinde Kuşadası’nda bu dizi depremleri gördük. Şimdi de Küdür Yanardağı etkinliği görülüyor. Bunun yanısıra Ula depremleri başladı. Ula, Gökova Göçüntüsü ile Marmaris-Datça’dan gelen iki kırığın tam taçağını oluşturuyor. Bu noktalar deprem açısından çok önemlidir. Dolayısıyla İzmir ve Fethiye arası 5.5-6.5 gibi orta büyüklükteki bir depremin sancısını yaşıyor" diye konuştu.

  ARAŞTIRMA YAPILMIYOR

  Söz konusu orta büyüklükteki depremin ne zaman meydana geleceği ile ilgili bir tahminde bulunmanın güç olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ercan, "Bunun ne zaman olacağı konusunda bir fikrimiz yok. Bununla ilgili jeofizik çalışması yok bölgede. Dolayısıyla Ula’da depremleri görmeye devam edeceğiz. Bunun ardından da bölgede orta büyüklükte bir deprem olması şaşırtıcı olmaz" dedi.

  EGE BÖLGESİ’NİN ÜSTÜNLÜĞÜ VAR

  Marmara Bölgesi’ne göre Ege Bölgesi’nin dağlık olması nedeniyle avantajlı olduğuna değinen ve Maltepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi de olan Prof. Dr. Ercan, İzmir’le ilgili, "Midilli-Karaburun-Foça üçgeninde olabilecek 6.8-7.2 büyüklüğünde bir deprem İzmir’de 6.0-6.2 büyüklüğünde duyumsanır. Bu deprem de en çok Çanakkale karayolunun güneyinde etki gösterir. Ayrıca Bornova, Mersinli, Basmane ve Alsancak, Kemeraltı, Güzelyalı’nın kıyı kesimi, İnciraltı, Urla, Güzelbahçe’nin kıyı kesimleri de etkilenir. Depremin ardından yüksekliği 1.5 metreyi geçmeyecek dalgalar oluşur" diye konuştu.......http://www.haberturk.com/gundem/haber/845288-6-5-buyuklugunde-deprem-olabilir
  17/5/13

  ReplyDelete
 8. M 3.6 - WESTERN TURKEY - 2013-05-21 10:05:23 UTC....

  Magnitude ML 3.6
  Region WESTERN TURKEY
  Date time 2013-05-21 10:05:23.0 UTC
  Location 40.43 N ; 28.97 E
  Depth 22 km
  Distances 335 km W of Ankara, Turkey / pop: 3,517,182 / local time: 13:05:23.0 2013-05-21
  27 km N of Bursa, Turkey / pop: 1,412,701 / local time: 13:05:23.0 2013-05-21
  9 km NE of Mudanya, Turkey / pop: 23,161 / local time: 13:05:23.0 2013-05-21
  Global view
  Source parameters provided by:
  Disaster and Emergency Management Presidency, Earthquake Department -- Ankara, Turkey (DDA)
  http://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=318254#summary
  21/5/13

  ReplyDelete
 9. M 3.4 - BLACK SEA - 2013-05-28 03:28:33 UTC .....

  Magnitude ML 3.4
  Region BLACK SEA
  Date time 2013-05-28 03:28:33.0 UTC
  Location 42.94 N ; 29.23 E
  Depth 40 km
  Distances 301 km SE of Bucharest, Romania / pop: 1,877,155 / local time: 06:28:33.0 2013-05-28
  111 km E of Varna, Bulgaria / pop: 312,770 / local time: 06:28:33.0 2013-05-28
  86 km SE of Shabla, Bulgaria / pop: 3,901 / local time: 06:28:33.0 2013-05-28
  Global view
  Source parameters not yet reviewed by a seismologist
  http://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=319293#summary
  28/5/13

  ReplyDelete
 10. Third Turkish bridge connecting Europe to Asia....Name of new bridge was announced as ''Yavuz Sultan Selim'' by Turkish President Gul....

  Groundbreaking ceremony for the third bridge in Istanbul was held on Wednesday with the attendance of Turkish President Abdullah Gul, Prime Minister Recep Tayyip Erdogan.and Parliament Speaker Cemil Cicek.

  The ceremony was held on the 560th anniversary of the conquest of Istanbul, doubled the significance of the day.

  Likewise, the bridge is to be completed on May 29, 2015, as Erdogan said at the ceremony, which will be the 562nd anniversary of the conquest of Istanbul.

  President Gul announced the name of the new bridge as ''Yavuz Sultan Selim'' and said "The first bridge was named after Ataturk, the founder of the Republic of Turkey and the first President. The second one was named after Sultan Mehmed the Conqueror, who presented us with Istanbul, while at the same time being honoured to reach the praise of Prophet Muhammad about the conquest of Istanbul. Now, the third bridge is named after Sultan Yavuz Selim. We hope the bridge will be completed on time allowing us to reach Asia from Europe and Europe from Asia."

  The first bridge in Istanbul is widely known as "The Bosphorus Bridge" which was completed in 1973 spanning the Bosphorus strait.

  Fatih Sultan Mehmet is the second bridge, completed in 1988 and named after the 15th century Ottoman Sultan Mehmed the Conqueror who conquered Istanbul and brought an end to the control of the Byzantine Empire.

  The third one, as announced on Wednesday, will be called "Yavuz Sultan Selim'', who was a Sultan of the Ottoman Empire in the 16th century and the first Ottoman sultan taking the title of "Caliph of Islam".
  http://www.aa.com.tr/en/rss/187706--3rd-bridge-over-istanbul-strait-would-be-named-after-yavuz-sultan-selim
  29/5/13

  ReplyDelete
 11. M 4.3 - AEGEAN SEA - 2013-07-12 00:36:57 UTC....local time: 03:36:57......48 km NW of Çanakkale, Turkey

  Magnitude ML 4.3
  Region AEGEAN SEA
  Date time 2013-07-12 00:36:57.0 UTC
  Location 40.37 N ; 25.92 E
  Depth 10 km
  Distances 326 km NE of Athens, Greece / pop: 729,137 / local time: 03:36:57.0 2013-07-12
  48 km NW of Çanakkale, Turkey / pop: 87,791 / local time: 03:36:57.0 2013-07-12
  18 km N of Gökçeada, Turkey / pop: 7,822 / local time: 03:36:57.0 2013-07-12
  Global view
  Source parameters not yet reviewed by a seismologist


  More information at:

  Disaster and Emergency Management Presidency, Earthquake Department Ankara, Turkey
  Kandilli Observatory and Earthquake Research Institute Istanbul, Turkey
  National Observatory of Athens, Geodynamic Institute Athens, Greece
  Department of Geophysics, University of Thessaloniki Thessaloniki, Greece
  University of Patras, Seismological Laboratoty Patras, Greece

  ReplyDelete
  Replies
  1. Σεισμός 4,3R ανατολικά της Σαμοθράκης...

   Ισχυρή σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 3:36, τα ξημερώματα της Παρασκευής και έγινε αισθητή στη Θράκη.

   Τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν ένταση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Σαμοθράκης και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα. Η διάρκεια ήταν πολύ μικρή αλλά το κούνημα ήταν πολύ έντονο. Η συγκεκριμένη περιοχή μεταξύ Ίμβρου και Σαμοθράκης είχε δώσει αρκετούς μικρούς σεισμούς τον περασμένο χειμώνα αλλά τον τελευταίο καιρό είχε ησυχάσει.
   http://www.zougla.gr/sismoi/article/sismos-43-rikter-anatolika-tis-samo8rakis
   12/7/13

   Delete
  2. Çanakkale'de 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi....

   Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, saat 03.36'da Eceabat ilçesi açıklarında Saroz Körfezi'nde (Ege Denizi) 4,3 büyüklüğünde deprem kaydedildi.

   Depremin yerin 27,8 kilometre derinliğinde oluştuğu bildirildi.
   http://www.aa.com.tr/tr/rss/203149--canakkalede-deprem
   12/7/13

   Delete
 12. M 5.1 - AEGEAN SEA - 2013-07-30 05:33:09 UTC....local time: 08:33:09....47 km W of Çanakkale....9 km N of Imvros...

  Magnitude mb 5.1
  Region AEGEAN SEA
  Date time 2013-07-30 05:33:09.0 UTC
  Location 40.28 N ; 25.88 E
  Depth 5 km
  Distances 316 km NE of Athens, Greece / pop: 729,137 / local time: 08:33:09.0 2013-07-30
  47 km W of Çanakkale, Turkey / pop: 87,791 / local time: 08:33:09.0 2013-07-30
  9 km N of Gökçeada, Turkey / pop: 7,822 / local time: 08:33:09.0 2013-07-30
  Global view
  Source parameters reviewed by a seismologist


  More information at:

  Disaster and Emergency Management Presidency, Earthquake Department Ankara, Turkey
  Kandilli Observatory and Earthquake Research Institute Istanbul, Turkey
  National Observatory of Athens, Geodynamic Institute Athens, Greece
  Department of Geophysics, University of Thessaloniki Thessaloniki, Greece
  University of Patras, Seismological Laboratoty Patras, Greece
  30/7/13

  ReplyDelete
 13. Gökçeada (IMVROS)'da deprem...

  Deprem 5.3 büyüklüğünde ölçüldü

  Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde bugün saat saat 08.33'te 5.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul'da da hissedildi.
  http://www.haberturk.com/gundem/haber/864777-gokceadada-deprem
  30/7/13

  ReplyDelete
 14. ΣΕΙΣΜΟΣ 5,2 Ρίχτερ στην Ίμβρο ταρακούνησε την Θράκη ...

  Ισχυρη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα Τρίτη 30 Ιουλίου 2013 στις 8:33 το πρωί, στην περιοχή της Ίμβρου η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Θράκη.

  Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 9 χλμ Βόρεια του νησιού, ενώ
  το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 10χλμ.

  30/7/13

  ReplyDelete
 15. Gökçeada ilçesinde 5.3 şiddetinde deprem oldu....

  ÇANAKKALE

  Gökçeada ilçesinde 5.3 şiddetinde deprem oldu.

  Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden alınan bilgiye göre, Gökçeada'da saat 08.33'te 5.3 şiddetinde deprem meydana geldi.

  Deprem, Çanakkale ile çevre illerden de hissedildi.

  Sıkıntı yok

  AA muhabirinin telefonla ulaştığı Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay, adada meydana gelen 5.3 şiddetindeki depremle ilgili, "Sarsıntı adada kuvvetlice hissedildi. Ancak çok şükür bir sıkıntı yok" dedi.

  Atalay, depremin merkez üssünün Kaleköy olduğunu söyledi.

  "Anormal bir şey değil"

  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek de AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Deprem, Kuzey Anadolu Fayı'nın Semadirek Adası ile Gökçeada arasındaki fay aktivitesidir. Anormal bir şey değildir" dedi.

  Perinçek, depremin sürpriz olmadığını, bölgede insanlarca hissedilmeyen yüzlerce sarsıntı olduğunu söyledi.

  Kuzey Anadolu Fay hattının Saros Körfezi'nden Gökçeada'nın kuzeyine uzandığına işaret eden Perinçek, şunları kaydetti:

  "Keşke böyle onlarca deprem olsa da beklenen büyük Marmara depremi için enerji birikmese. Çünkü enerji birikmesi çok daha kötü sonuçlar veriyor. Keşke her 10-15 günde bir böyle deprem olsa. Kuzey Anadolu Fayı Tekirdağ dolaylarında karaya çıkıyor ve Saros'da denize giriyor. Burada iki fay var, biri Gökçeada'nın yakınında denizin biraz açığında, diğeri Semadirek açıklarında. Bu fay sürekli hareket halinde. Deprem kesinlikle sürpriz değil. Derinlik bu depremde çok önemli değil."

  Bu arada, deprem Bursa ve Balıkesir'de de hissedildi.
  http://www.aa.com.tr/tr/rss/209802--gokceadada-deprem
  30/7/13

  ReplyDelete
 16. Destruction of İstanbul's green spaces poses major quake-related risk....

  İstanbul has long anticipated a potentially devastating earthquake, which the city has been preparing for -- at least on paper -- since the Aug. 17 Marmara earthquake of 1999 in which tens of thousands died in an indelible national trauma.

  In the 14 years since the Marmara earthquake -- which cost the lives of some 40,000 according to unofficial figures -- ongoing work to create quake-resistant cities has come under fire from city planners, engineers, environmental groups and safety experts. Part of the plan is to renew the city's housing stock, replacing old and crumbling buildings with new construction. Civil society groups say this has been going on very slowly and that if the anticipated earthquake were to occur today, the loss of life would be too high, in spite of the 14 years the city has had to prepare since the Marmara earthquake. Professional unions and chambers also say these renewal projects are often developed and organized with the main concern of profiting municipal officials and their friends, rather than constructing better-planned buildings. In addition to sturdier construction, earthquake preparedness efforts include educating residents and improving disaster response systems, efforts in which İstanbul has so far failed badly -- and failed in favor of construction business profiteering.

  When a powerful quake hits the city, with thousands, perhaps even tens of thousands injured, lost, trapped under the rubble in need of immediate rescue or medical attention, İstanbul will need open spaces for the survivors to gather where authorities will be able to help those in need, distribute supplies and minimize further losses from aftershocks as people will be outside buildings. Gathering in open spaces is a fundamental part of post-quake disaster management. But İstanbul, thanks to the influence of contractors and the local government and relevant ministries' cooperation with these individuals in issuing zoning permits, has lost its designated spaces for large crowds to meet.

  Head of the Chamber of Engineers İstanbul Branch Cemal Gökçe told journalists during a press conference last week that 470 such spaces had been designated for post-earthquake convening. However, all of these spots are now taken up by shopping malls, skyscrapers and luxury buildings. Gökçe said currently, realistically, there are no places to put up tents for people to get by in a disaster situation. “All the places that were unoccupied in the year 1999 have since been included in zoning plans.”.....http://www.todayszaman.com//news-323641-destruction-of-istanbuls-green-spaces-poses-major-quake-related-risk.html
  19/8/13

  ReplyDelete
 17. M 3.4 - WESTERN TURKEY - 2013-08-29 09:03:24 UTC....local time: 12:03...25 km N of Bursa...

  Magnitude ML 3.4
  Region WESTERN TURKEY
  Date time 2013-08-29 09:03:24.0 UTC
  Location 40.42 N ; 29.11 E
  Depth 7 km
  Distances 323 km W of Ankara, Turkey / pop: 3,517,182 / local time: 12:03:24.0 2013-08-29
  25 km N of Bursa, Turkey / pop: 1,412,701 / local time: 12:03:24.0 2013-08-29
  4 km W of Gemlik, Turkey / pop: 71,063 / local time: 12:03:24.0 2013-08-29

  ReplyDelete
 18. Fifteen years ago this week, after a cataclysmic earthquake took about 18,000 lives in Turkey, geologists and Turkey's emergency authority are claiming that Istanbul is still not "completely ready" for a future big quake – something which experts say could happen at any moment....

  On August 17, 1999 a magnitude 7.4 quake hit the industrialized town of Izmit in western Turkey. Istanbul – 80 km east of Izmit – was also badly affected by the quake, the deadliest in Turkey in 60 years. Around 1,000 people were killed in buildings unable to withstand the enormous forces generated.

  "No one can say a big-scale quake will not happen today or tomorrow," one geologist at ITU Eurasia Institute of Earth Sciences, Okan Tuysuz, told Anadolu Agency. "We predict a minimum magnitude of 7.2 on the Richter scale at any time," adds Naci Gorur, a geologist at Istanbul Technical University.

  Almost 70 percent of buildings in Istanbul are still at risk and 27 percent of them are at 'high risk' – and must be demolished immediately – according to data from the Ministry of Environment and Urban Planning.

  The government launched building projects in Istanbul and across Turkey in 2012 to renew structures which are not quake resistant. "The most important project launched after the August 17 quake has been urban transformation," geologist Tuysuz says.

  "Strengthening works at buildings, schools and bridges are important works to resist quakes," he said but Tuysuz claims these projects are not sufficient and that most of the transformation works are aimed at generating "unearned income."

  "Some transformation process is being carried out slowly in some risky regions but it is being carried out fast in some regions, which are not at risk and [where] unearned income is high."

  Gorur holds similar ideas: "Yes, there are some works but they are not enough, comprehensive [or] transparent."

  "The public's security of life should be a priority, not building luxury buildings. Instead of constructing many luxury buildings, secure buildings for everyone could have been built," he says.

  Districts which are close to coast are at higher risk compared to the other areas across the Marmara region, geologists say. "Offshore districts are expected to be less affected by a possible quake," Tuysuz says.......................................http://www.aa.com.tr/en/news/371823--earthquakes-still-threaten-istanbul
  17/8/14

  ReplyDelete
 19. Earthquake M 4.5 - WESTERN TURKEY - 92 km E of Bursa - local time: 20:11 ...

  Magnitude mb 4.5
  Region WESTERN TURKEY
  Date time 2014-10-22 17:11:05.4 UTC
  Location 40.41 N ; 30.10 E
  Depth 8 km
  Distances 92 km E of Bursa, Turkey / pop: 1,412,701 / local time: 20:11:05.4 2014-10-22
  31 km N of Bilecik, Turkey / pop: 40,285 / local time: 20:11:05.4 2014-10-22
  9 km NE of Osmaneli, Turkey / pop: 15,708 / local time: 20:11:05.4 2014-10-22
  http://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=405319#summary
  22/10/14

  ReplyDelete
 20. Earthquake M 3.7 - WESTERN TURKEY - 93 km E of Bursa - local time: 19:29 ...

  Magnitude Mw 3.7
  Region WESTERN TURKEY
  Date time 2014-10-23 16:29:10.1 UTC
  Location 40.39 N ; 30.12 E
  Depth 12 km
  Distances 93 km E of Bursa, Turkey / pop: 1,412,701 / local time: 19:29:10.1 2014-10-23
  30 km NE of Bilecik, Turkey / pop: 40,285 / local time: 19:29:10.1 2014-10-23
  10 km E of Osmaneli, Turkey / pop: 15,708 / local time: 19:29:10.1 2014-10-23
  http://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=405463#summary
  23/10/14

  ReplyDelete
 21. Çanakkale'de deprem ...

  Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanlığının tespitine göre, saat 11.02'de merkez üssü Çan olan 4,3 büyüklüğünde yer sarsıntısı kaydedildi.

  Derinliği 7 kilometre olan deprem, il merkezi ve çevre ilçelerde de hissedildi.

  Sarsıntıyı hisseden vatandaşlardan bazıları, ev ve iş yerlerinden çıkıp bir süre dışarıda bekledi.
  http://www.haberturk.com/gundem/haber/1019787-canakkalede-deprem
  ------
  Magnitude ML 4.4
  Region WESTERN TURKEY
  Date time 2014-12-16 09:02:13.7 UTC
  Location 40.15 N ; 27.07 E
  Depth 9 km
  Distances 170 km W of Bursa, Turkey / pop: 1,412,701 / local time: 11:02:13.7 2014-12-16
  57 km E of Çanakkale, Turkey / pop: 87,791 / local time: 11:02:13.7 2014-12-16
  13 km N of Çan, Turkey / pop: 26,201 / local time: 11:02:13.7 2014-12-16

  ReplyDelete
 22. M 4.0 - WESTERN TURKEY - 2015-11-16 ....local time: 17:45...

  Region WESTERN TURKEY
  Date time 2015-11-16 15:45:44.0 UTC
  Location 40.82 N ; 28.77 E
  Depth 10 km
  Distances
  361 km W of Ankara, Turkey / pop: 3,517,182 / local time: 17:45:44.0 2015-11-16
  457 km SE of Bucharest, Romania / pop: 1,877,155 / local time: 17:45:44.0 2015-11-16
  498 km SE of Sofia, Bulgaria / pop: 1,152,556 / local time: 17:45:44.0 2015-11-16
  -----
  Saat 17:45'te Marmara Bölgesi'nde hissedilen bir deprem meydana geldi. Depremin merkez üssünün Marmara Denizi olduğu ve şiddetinin de 4,5 olduğu Euro-Net sismoloji merkezi tarafından açıklandı....

  İlk belirlemelere göre, deprem can ya da mal kaybına yol açmadı.

  Son depremlerin dakika dakika rapor edildiği Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinde ise depremle ilgili herhangi bir kayıt bulunmuyor.........http://www.haber3.com/istanbul-sallandi-marmarada-deprem-3672698h.htm
  16/11/15

  ReplyDelete
 23. Marmara Denizi'nde 4,2 Şiddetinde Deprem...

  Kandilli Rasathanesi’nden verilen bilgiye göre, 17.45'te, Avcılar’ın 18 kilometre güneyinde Marmara Denizi’nde yerin 12 kilometre derinliğinde 4.2 şiddetinde deprem meydana geldi.

  Kandilli Rasathanesi’nden verilen bilgiye göre, 17.45'te, Avcılar’ın 18 kilometre güneyinde Marmara Denizi’nde yerin 12 kilometre derinliğinde 4.2 şiddetinde deprem meydana geldi. Deprem İstanbul’da paniğe neden oldu.
  haberler.com
  16/11/15

  ReplyDelete

Only News

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021

UK Vaccine Queue Calculator

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021

https://www.youtube.com/watch?v=q6zSoc2ntM4

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin