Friday, June 29, 2012

Ηθη καταστροφής...

Πριν από τις εκλογές του Μαΐου και προφανώς εν όψει αυτών ο τότε πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς διορίσθηκε μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής, με πενταετή θητεία. Σημαντική θέση και απόρροια των πολλών κόπων του, είναι αλήθεια, στα προηγούμενα δυόμισι χρόνια.

Μετά το αδιέξοδο σχηματισμού κυβέρνησης αναβαθμίσθηκε στη θέση του υπουργού  Οικονομικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμένου, την οποία και διατηρεί μετά τα απρόσμενα που καταδιώκουν τη σημερινή τρικομματική κυβέρνηση.
'Ετσι ανέλαβε το άχαρο έργο των αλλαγών στις εποπτευόμενες από το υπουργείο του Τράπεζες. Το οποίο παρεμπιπτόντως απέφυγε να διεκπεραιώσει, μη αποδεχόμενος τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο ασθενήσας  πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασίλης Ράπανος.

Ήταν  λοιπόν ο κ. Ζανιάς  το πρόσωπο που μετέφερε την επιθυμία της κυβέρνησης για υποβολή παραίτησης στον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ.
Απ.Ταμβακάκη. Μέχρι εδώ καμία έκπληξη. Τηρήθηκαν ακόμη μια φορά οι παλαιοκομματικές ελληνικές παραδόσεις, που θέλουν τις διοικήσεις των Τραπεζών να αλλάζουν με την εκλογή νέας κυβέρνησης.

Το ζήτημα είναι ότι αφού έγιναν τα άχαρα τηλεφωνήματα, υπέστησαν οι παραιτούμενοι το μαρτύριο της γενικής συνέλευσης και εδόθησαν οι παραιτήσεις, έγινε γνωστό ότι ο κ. Ζανιάς θα είναι πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, αποποιούμενος τη θέση που προεκλογικά κατέκτησε στο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής.


Βαρβαρικές πράξεις με άλλα λόγια, δείγματα ακραίου παλαιοκομματισμού και ενδεικτικά μιας νοοτροπίας που δεν λέει να πεθάνει, ούτε τώρα που πεθαίνει η χώρα ολάκερη.  Και δεν είναι το μόνο περιστατικό. Προετοιμάζονται αντίστοιχες άγαρμπες πράξεις και σε άλλες ζώνες του δημόσιου τομέα.    


Δυστυχώς είναι αυτά σημάδια που σχεδόν προδιαγράφουν το μέλλον. Στην πολιτική οι πρώτες πράξεις, οι πρώτες επιλογές είναι ενδεικτικές και συνήθως καθοριστικές, καθώς μεταφέρουν κουλτούρα και ατμόσφαιρα διακυβέρνησης. Και η κουλτούρα είναι κομματική, παλαιομοδίτικη, χωρίς τακτ.


Πράγμα που μάλλον επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους των περισσοτέρων ότι η χώρα βαδίζει σε δρόμο χωρίς επιστροφή....

tovima gr 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin