Tuesday, June 26, 2012

Πολωνική «εισβολή» στην ανατολική Γερμανία. Αντιδράσεις από κατοίκους που ισχυρίζονται ότι «τους παίρνουν τις δουλειές» ...

Μπορεί η Γερμανία να αποτελεί τον οικονομικό «καταλύτη» της ΕΕ, αλλά η ανατολική πλευρά της εξακολουθεί, είκοσι και πλεόν χρόνια μετά την ενοποίηση της χώρας, να παραμένει αναξιοποίητη κι υπανάπτυκτη σε οικονομικό επίπεδο.
Αυτό ακριβώς έχουν εκμεταλλευτεί οι ανατολικοί γείτονες των Γερμανών, οι Πολωνοί, οι οποίοι συρρέουν σε μικρές πόλεις και κωμοπόλεις της μεθορίου με την χώρα τους, ανοίγοντας επιχειρήσεις και αγοράζοντας σπίτια.

Η μικρή πόλη του Λόεκνιτζ αποτελεί ένα από τα πλέον τρανταχτά παραδείγματα: από το 2004, που η Πολωνία μπήκε στην ΕΕ, μέχρι και σήμερα ο πολωνικής καταγωγής πληθυσμός της πόλης έχει γνωρίσει μια ραγδαία αύξηση. Από 85 Πολωνούς που έμεναν μόνιμα εκεί το 2004, πλέον ζουν στη πόλη 1.103, οι οποιοι συνεισφέρουν τα μάλα στην τοπική οικονομία.

Φυσικά, δε λείπουν και οι γνωστές φωνές αντίδρασης, όπως είθισται σε κάθε μικρή κωμόπολη που δέχεται μια ξαφνική εισροή ξένων επιχειρηματιών ή μεταναστών -πόσω μάλλον σε μια πόλη που κατέχει τα πρωτεία της ανεργίας σε όλη τη γερμανική επικράτεια: «Οι Πολωνοί μας παίρνουν τις δουλειές», τονίζει η Κολέτ Χοχ, δασκάλα στο δημοτικό σχολείο του Λόεκνιτζ, προσθέτοντας «όταν ψάχνεις εναγωνίως για μια δουλειά, ειναι λογικό να εκνευρίζεσαι όταν κατόπιν μαθαίνεις πως σου πήρε τη θέση ένας Πολωνός».

Κάπως έτσι δικαιολογείται και το ποσοστό 22% που πήρε στις πρόσφατες τοπικές εκλογές το νεοναζιστικό κόμμα, με «σημαία» το γεγονος ότι το 22% του πληθυσμού του Λόεκνιτζ ζει κάτω από το όριο της φτώχειας  - το μεγαλύτερο ποσοστό στη Γερμανία.
«Δεν υπάρχουν δουλειές, δεν υπάρχουν εργοστάσια, δεν υπάρχει προοπτική εδώ», λεει ο κτηματομεσίτης Ράντοσλαβ Ποπιέλα, συμπληρώνοντας πως «οι Πολωνοί προσπαθούν, με τις επιχειρηματικές τους κινήσεις και τις αγορές ακίνητων να προσδώσουν μια οικονομική πνοή στην κωμόπολη. Πιστεύω πως σκέφτονται με γνώμονα την ανάπτυξη και το μέλλον της περιοχής».

Στο ιδιο μήκος κύματος κινείται και ο δήμαρχος του Λόεκνιτζ, Λόταρ Μάιστρινγκ που σπεύδει να υπερασπιστεί αυτό το ξαφνικό κύμα ενδιαφέροντος από τους Πολωνούς επιχειρηματίες: «Μπορώ να σας δείξω όλες τις επιχειρήσεις που εχουν ξεκινήσει στη πόλη οι Πολωνοί και κατόπιν να σας ρωτήσω «πού ειναι ακριβώς αυτές οι δουλειές που οι κάτοικοι ισχυρίζονται πως παίρνουν από τους ντόπιους;», καταλήγει με νόημα ο Μάιστρινγκ.

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin