Tuesday, June 12, 2012

Αποφασιστική καμπή ...

Κοινότυπη η διαπίστωση ότι η χώρα μας βρέθηκε απόλυτα απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει τη κρίση που έπληξε- και θα πλήττει στο προσεχές μέλλον όχι μόνο την Ευρωζώνη αλλά και  τις ΗΠΑ και λιγότερο την Κίνα και τις Αραβικές οικονομίες.
Τα τελευταία 8-10 χρόνια πριν από το 2010 εξ αιτίας του πολιτικού κόστους η πολιτική ηγεσία αντί για στόχο την αύξηση εγχώριας παραγωγής και ανταγωνιστικότητας, επέλεξε ήπιες προσαρμογές και συνέχιση του καταναλωτικού οργασμού κληροδοτώντας ένα εκρηκτικό μηχανισμό...  Η τελευταία διετία βρήκε την Ελλάδα, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, στην πρωτοπορία  της εμφάνισης του πρωτόγνωρου για την Ευρώπη προβλήματος και αναγκάστηκε να υποστεί ίαση που και οξύτητα είχε αλλά και σποραδικά εφαρμόστηκε...
Όπως και σε άλλες χώρες μέχρι σήμερα το υπερτροφικό χρέος αντιμετωπίζεται μόνο με αυστηρή λιτότητα που επιβάλλουν οι ανεξέλεγκτες αγορές και οι δανειστές. Βέβαια το πολιτικό κόστος στη διετία υπήρξε δυσανάλογα τεράστιο. Και οι αγανακτισμένοι πολίτες αντί για τα αίτια εξόρκιζαν το σύμπτωμα και την λανθασμένη συνταγή. Αντί να σημάνουν συναγερμό για περισσότερα προϊόντα με επιγραφή made in Greece, αντί για λιγότερη γραφειοκρατία και λαϊκισμό μούντζωναν τη Βουλή και καταριόταν το μνημόνιο ξεχνώντας ότι η Βουλή είναι ο καθρέφτης τους και το μνημόνιο κακότεχνη απόρροια ετών πλαστής ευδαιμονίας και ευρωπαϊκής ανεπάρκειας.  
Και τώρα βρισκόμαστε σε ιστορικά αποφασιστική καμπή. Υπάρχει ο δρόμος της διάρρηξης και του άμεσου σχεδόν θανάσιμου κινδύνου και ο δρόμος της αναζήτησης μέσα σε ένα βελτιούμενο διεθνές κλίμα για συμπλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής με ενίσχυση της ζήτησης και της ανάπτυξης. Οι εκλογές  της 17ης Ιουνίου δεν μπορεί να είναι ξανά ευκαιρία αποσυμπίεσης δίκαιης οργής. Είναι αποφασιστικές για το μέλλον της χώρας για πολλές δεκαετίες και κρίσιμες για τα εθνικά μας θέματα και τη διεθνή θέση της πατρίδας μας. Τα τραγικά λάθη του ελληνικού λαού του 1920 ας μην επαναληφθούν.
* Ο κ. Σωτήρης Μουσούρης είναι οικονομολόγος, τ. Επίκουρος Γεν. Γραμματέας  

tovima gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin