Friday, June 1, 2012

El Pais: μάχη ζωής και θανάτου για το ευρώ, σε Ισπανία και Ιταλία ...

Η κυβέρνηση Ραχόι επικρίνεται για την πολιτική της από τις Βρυξέλλες σύμφωνα με την εφημερίδα
«Η μάχη του ευρώ διεξάγεται τη στιγμή αυτή σε πολύ σημαντικές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία και, για αυτό, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπεύθυνοι», δήλωσε χτες ο Λουίς δε Γκίντος, υπουργός οικονομικών της Ισπανίας, σε εκδήλωση του Κύκλου των Οικονομολόγων στο Σίτγκες της Καταλονίας.

Σε μια τοποθέτηση που απευθύνεται προς τις γερμανικές αρχές, όπως το ερμηνεύει ο
Λιουίς Πελισέρ της El Pais, ο Γκίντο είπε πως το ευρώ βρίσκεται σε «σταυροδρόμι» και το μέλλον του θα εξαρτηθεί στις «επόμενες μέρες ή εβδομάδες».
Σε αυτές θα χρειαστεί να συγκροτηθεί ένας μηχανισμός κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών της ευρωζώνης. Επίσης υποστήριξε την ανάγκη να προχωρήσουμε προς μια ευρωπαϊκή «τραπεζική ένωση», έτσι ώστε η εποπτεία των χρηματοπιστωτικών οργανισμών να είναι πιο συντονισμένη, με ένα «πιο ολοκληρωμένο σύστημα καταθέσεων» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως άλλωστε το υπονοούν και οι Βρυξέλλες.

Ο Γκίντο αναφέρθηκε επίσης και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ισπανίας που δείχνουν ότι υπάρχει σημαντική διαρροή κεφαλαίων. Κατά τη γνώμη του, τα στοιχεία αυτά δεν δείχνουν φυγή, αλλά απλώς τις
«δυσκολίες χρηματοδότησης στις χρηματικές αγορές».

Σύμφωνα πάντως με τα χθεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ισπανίας, μόνο τον Μάρτιο υπήρξε απόσυρση κάπου 6 66 δισ.ευρώ, το οποίο αποτελεί ισπανικό ρεκόρ -και είναι το διπλάσιο από τον Μάρτιο του 2011. Τα ισπανικά spread δε σημειώνουν καθημερινά ρεκόρ -σήμερα το πρωί έφτασαν τις 541 μονάδες.


Η διαχείριση της κρίσης στην Ισπανία από την κυβέρνηση
Μαριάνο Ραχόι δεν φαίνεται να προκαλεί ομοθυμία. Σύμφωνα με τον Κλαουντί Πέρες της El Pais, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «επικρίνει σκληρά τα μέτρα του Ραχόι». Πέρα από τη διαχείριση της κρίσης της Bankia και του τραπεζικού τομέα γενικότερα, οι συστάσεις της Επιτροπής την Τετάρτη αποτελούν «χτύπημα για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται την κρίση». Όχι μόνο στα ζητήματα όπως «η αύξηση του φόρου εισοδήματος» που «είναι ακριβώς το αντίστροφο απ'ό,τι ζητούν οι Βρυξέλλες», αλλά και σε όσα, όπως η «εργασιακή μεταρρύθμιση», που μπορεί να επικρίνονται για το ότι δεν είναι «αρκετά φιλόδοξα», ενώ μπορεί να προσκρούουν και σε ζητήματα νομιμοποίησης.
-------------------
ΣΧΕΤΙΚΑ1:

------------------

***Bruselas critica con dureza las medidas de Rajoy contra la crisis

El tono general no es malo, pero en la evaluación de Bruselas sobre las iniciativas tomadas por España para combatir la crisis hay un golpe tras otro a las medidas más relevantes aprobadas por el Ejecutivo de Mariano Rajoy en sus cinco meses de Gobierno. El examen de los mercados no es mucho mejor: Rajoy fue investido con la prima de riesgo alta (en torno a 311 puntos), pero la deuda se acerca peligrosamente a territorio comanche, a zona de intervención; van ya varias semanas por encima de 500 y subiendo. Bruselas deja una pista sobre el porqué: la reforma financiera "no ha garantizado la estabilidad del sistema bancario"....................EL PAÍS  

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin