Friday, June 1, 2012

Αυστραλιανό think tank: «Aναπότρεπτη η καταστροφή της Ελλάδας» ...


Αυστραλία 1 Jun 2012 (neoskosmos)
Στο μπλογκ του Ινστιτούτου διεθνούς πολιτικής Lowy, σημαντικού αυστραλιανού think tank, αναρτάται με τίτλο «Greece-euro: Descent into maelstrom» άρθρο γνώμης του Stephen Grenville, συμβούλου οικονομικών, ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη στην Τζακάρτα, σύμβουλος στην Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας αλλά και στο Υπουργείο Εξωτερικών για θέματα οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας.
Ο κ. Grenville διατείνεται ότι, μέχρι στιγμής, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, «η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν διαχειρίσιμη». Τώρα όμως «είναι ανεξέλεγκτη, καθώς οι καταθέτες αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους οδηγώντας με ταχύτατους ρυθμούς στην κατάρρευση του τραπεζικό συστήματος». Προκειμένου, λοιπόν, οι ελληνικές τράπεζες να ανταποκριθούν σε αυτές τις απώλειες κεφαλαίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκταμίευσε επιπλέον 100δις ευρώ.
Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει αυτήν την πρακτική, αν και οτιδήποτε διαφορετικό θα συνεπαγόταν τεράστιες απώλειες που θα έπλητταν και την ίδια σε επίπεδο διεθνών αγορών».
Θεωρεί, επίσης, ότι χάθηκε η μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κρίση «αφενός μέσω της εφαρμογής μέτρων λιτότητας για την Ελλάδα και αφετέρου μέσω της εγγύησης των ευρωπαίων ετέρων και της έμπρακτης προστασίας της ελληνικής οικονομίας από την αδυσώπητη επίθεση των διεθνών αγορών. Αυτή η προσέγγιση είτε θα επέφερε άμεσα θετικά αποτελέσματα αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των αγορών είτε θα αποτύγχανε και στην περίπτωση της Ελλάδας απέτυχε οικτρά, σε σημείο που να μη γίνεται λόγος πια για κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας αλλά για ολική καταστροφή».
Η παρατεταμένη αγωνία δε «κατάφερε πλήγμα και στην εικόνα του ΔΝΤ, το οποίο θα μπορούσε, ήδη από το Μάιο του 2010 που ξέσπασε η κρίση, ως Προμηθεύς να απαιτήσει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προλαβαίνοντας την επίθεση των αγορών. Η οδυνηρή πτώση του επιπέδου διαβίωσης θα ήταν σύντομης διάρκειας καθώς η ανάπτυξη αλλά και η διείσδυση στις ξένες κεφαλαιακές αγορές θα ήταν άμεσες». Η αδυναμία ανταπόκρισης έγκαιρα και αποτελεσματικά, υποστηρίζει, έχει οδηγήσει το ΔΝΤ στην αναγκαιότητα για δανεισμό της Ελλάδας με όλο και μεγαλύτερα ποσά, κυρίως εάν ληφθεί υπόψη ότι «οι ιδιώτες δανειστές μετακύλησαν τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και σε ευρωπαϊκούς φορείς».
Σχολιάζει, εν κατακλείδι, ότι «ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστεί στοιχειωδώς η κρίση είναι να γίνει αλλαγή πολιτικής εκ θεμελίων κυρίως από τη Γερμανία και να μετριαστεί η αυστηρότητα του προγράμματος λιτότητας. Προς ώρας όμως φαίνεται ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την καταστροφή».
neoskosmos

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin