Saturday, July 28, 2012

ΟΙ ΗΠΑ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ & ΑΔΙΚΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Όσο πλησιάζουμε στην ώρα έναρξης των εξορύξεων στην ανατολική Μεσόγειο, τόσο αυξάνεται η πίεση προς την Ελλάδα να εγκαταλείψει τα όσα από τη δική της ΑΟΖ δικαιούται, με στόχο να προχωρήσει σε συμφωνίες συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία. Και όσο βαθαίνει η κρίση στην Ελλάδα, τόσο θα βρίσκει η ηττοπάθεια πρόσφορα ώτα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Θυμίζουμε τα από τις ΗΠΑ εκστομισθέντα (...οι ανακαλύψεις ενεργειακών πόρων στην αν. Μεσόγειο υπερβαίνουν τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες όπως την Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως αργότερα και την Ελλάδα).
Ουσιαστικά οι Αμερικανοί στέλνουν το μήνυμα ότι αυτό που οι τρείς χώρες διαθέτουν, είναι εξαιρετικά πολύτιμο και σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία για να το διαχειριστούν μόνες τους.
Ακριβώς για να υπενθυμίσει τα παραπάνω, έρχεται στην Ελλάδα και αμέσως μετά ταξιδεύει και στην Τουρκία, ο γνωστός για την ανάληψη τέτοιου είδους αποστολών, Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον. Η ξαφνική επίσκεψη του Φ. Γκόρντον, έχει να κάνει με την προώθηση της αμερικανικής πρότασης για μια από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τόσο στο Αιγαίο όσο και στις περιοχές ανατολικά-νοτιοανατολικά του Καστελόριζου στην ανατ. Μεσόγειο. Το μήνυμα που κομίζει είναι σαφές: "Βρείτε τα με την Τουρκία στο θέμα των κοιτασμάτων για να κερδίσετε και οι δύο".
Εμείς ως ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. περιοριζόμαστε να θυμίσουμε ότι ο υφιστάμενος του Γκόρντον, ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού ΥΠΕΞ για θέματα ενέργειας Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, σε ομιλία του στην Αθήνα τον παρελθόντα Μάρτιο, δήλωσε ευθέως ότι "...από τις ανακαλύψεις αυτές θα πρέπει να κερδίσουν όλοι (σ.σ. και η Τουρκία, δηλαδή). Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, όμως από τους πόρους που θα προκύψουν θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι".
Επεσήμανε ότι "...θα είναι κρίμα οι χώρες της περιοχής να στερηθούν τα οφέλη των ανακαλύψεων", στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την πιθανή απώλεια αυτών των ενεργειακών πόρων λόγω προστριβών, τονίζοντας όμως έμμεσα και την θέση των ΗΠΑ ως ρυθμιστή του γεωπολιτικού παιχνιδιού που εξελίσσεται στην περιοχή.
Με την αποδοχή ότι η Τουρκία έχει συμφέροντα στην περιοχή (προφανέστατα πέρα από όσα το Διεθνές Δίκαιο της επιδικάζει), οι ΗΠΑ στερούν από την ΕΕ την δυνατότητα αποκλειστικής εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της Αν. Μεσογείου, μέσω της Ελλάδας και της Κύπρου. Ουσιαστικά οι Αμερικανοί τοποθετούν την Τουρκία ως χωροφύλακα στα σημαντικότερα ίσως ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο ευρωπαϊκών κρατών, της Κύπρου και της Ελλάδας.
Οι Αμερικανοί, προτείνουν και προδικάζουν μια σειρά ελληνικών υποχωρήσεων που θα υποβαθμίσουν τον χάρτη των δικαιωμάτων των δύο ελληνικών κρατών στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο. Εμείς, εμμένουμε στην σθεναρή υπεράσπιση των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της Ελλάδος αλλά και της Κύπρου, δίχως εκπτώσεις και μέσα από την σύναψη αξονικών συμμαχιών με όλους τους παίκτες στην περιοχή.
27/7/2012
-----------------
 -----

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin