Wednesday, July 25, 2012

Άρθρο του «Φ»: Ενθαρρύνοντας τους Τούρκους

ΤΗΝ ΩΡΑ που η προσοχή είναι στραμμένη, εκ των πραγμάτων, στις συζητήσεις με την Τρόικα, μια σειρά από άλλες εξελίξεις, οι οποίες μας αφορούν «τρέχουν». Στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία δρα παρελκυστικάεπιχειρώντας με τρόπους μη ορθολογιστικούς πολιτικά να προκαλέσει προβλήματα στην κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Άγκυρα εφαρμόζει μια πολιτική εδώ και χρόνια, σύμφωνα με την οποία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Εάν αυτή η πολιτική αναθεωρηθεί, τότε ανατρέπονται στρατηγικές δεκαετιών, που αφορούν τον έλεγχο του νησιού και κατ΄ επέκταση και της περιοχής. Γι’ αυτό, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δεν διαβλέπεται καμία αλλαγή, έστω και διαφοροποίηση σε τακτικό επίπεδο, της τουρκικής πολιτικής. Είναι προφανές πως αυτό το εξάμηνο, στη διάρκεια του οποίου θα ασκεί η Κύπρος την Προεδρία της Ε.Ε., η Άγκυρα θα εντείνει τις προσπάθειες της, καθώς προδήλως δεν θέλει να αποκτήσει η Λευκωσία πολιτικά -διεθνή- πλεονεκτήματα από αυτό τον ρόλο που έχει αναλάβει.
Όπως αποκάλυψε ο «Φ», μερικές ημέρες πριν να αναλάβει η Κύπρος την Προεδρία της Ε.Ε., η Τουρκία απέστειλε επιστολές προς εκπροσώπους της δανικής Προεδρίας σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς, υποδεικνύοντας πως δεν θα αναγνωρίζει αποφάσεις της Ε.Ε. το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Στις επιστολές καταγραφόταν η θέση πως «…η Τουρκία δεν θα ευθυγραμμιστεί με καμία απόφαση της ΕΕ μεταξύ της 1ης Ιουλίου και της 31ης Δεκεμβρίου του 2012. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα λάβουμε υπόψη καμία προτροπή για συμμόρφωση. Κατά συνέπεια, η Τουρκία δεν θα συμμετέχει στις εβδομαδιαίες συσκέψεις μεταξύ της ΕΕ και των υποψήφιων χωρών κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσας περιόδου».
Είναι προφανέςπως τα κράτη-μέλη έχουν ενημερωθεί και καταγράφηκαν και κάποιες αντιδράσεις για την τουρκική συμπεριφορά και τα ακραία τερτίπια της Άγκυρας. Ωστόσο, η Τουρκία δεν φαίνεται να έχει κανένα κόστος από τη στάση της έναντι ενός κράτους-μέλους και του θεσμού της Προεδρίας. Γιατί τα μουρμουρητά στην πολιτική και ειδικότερα στη διεθνή σκηνή, δεν αποδίδουν. Απλά καταγράφεται η δυσφορία και «η ζωή συνεχίζεται». Αυτό όχι μόνο λειτουργεί αποτρεπτικά, αλλά αποθρασύνει τους Τούρκους. Θα επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά: Χρειάζεται να έχει κόστος η Άγκυρα για να εγκαταλείψει τις ακραίες συμπεριφορές της.

25/7/2012

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin