Thursday, July 12, 2012

FYROM: Έτοιμος για διάλογο ο Γκρούεφσκι

Ανοιχτός σε διάλογο για λύση του ζητήματος της ονομασίας δηλώνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νικολά Γκρούεφσκι και ζητά από την Αθήνα να σταματήσει τις ανώφελες κατηγορίες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νικολά Γκρούεφκσι σε σχόλιο του την προτροπή του κ. Παπούλια προς τα Σκόπια να εγκαταλείψουν το ιδεολόγημα του «μακεδονισμού» είπε ότι «ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας να προσδώσει κάποια θετική ενέργεια στην όλη υπόθεση. Είναι αρκετά έμπειρος και ώριμος και πέρασε πολλά μέσα από την πολιτική και ξέρει καλά ότι με αυτό τον τρόπο, με συνεχείς αντιπαραθέσεις για να κερδηθούν πόντοι στο εσωτερικό, δεν μπορούν να επιλυθούν τα προβλήματα».

«Εάν ο κ. Παπούλιας χρησιμοποιεί τέτοιες δηλώσεις (σ.σ. περί "μακεδονισμού" ) δίνοντας στον όρο την έννοια της στήριξης της μακεδονικής ταυτότητας, της εθνικότητας και της μακεδονικής γλώσσας, την έννοια ότι σε αυτό το κράτος η πλειοψηφία του λαού είναι "Μακεδόνες" και έχουν τέτοια συνείδηση, έχουν εθνική και γλωσσική οντότητα που συνδέεται με τη Μακεδονία, τότε, υπό αυτή την έννοια, μπορώ όχι μόνον να αποδεχθώ αυτό που λέει, ότι είμαι ηγήτωρ του μακεδονισμού, αλλά μπορώ και να επιβεβαιώσω με ικανοποίηση ότι είμαι και θα είμαι τέτοιος» σημείωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

«Δεν είναι ούτε ντροπή, ούτε αμάρτημα, ούτε πάλι αποτελεί προσβολή για ένα άλλο κράτος, εάν ένας πρωθυπουργός υποστηρίζει την ταυτότητα της πλειοψηφίας του λαού του, τη γλώσσα του, την εθνικότητα, την κουλτούρα του», ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό, δεν εκλαμβάνει ως κατηγορία αυτά που προσάπτει στα Σκόπια ο κ.Παπούλιας.


«Η Ελλάδα, εδώ και 21 χρόνια, με αυτόν τον τρόπο κερδίζει πόντους στο εσωτερικό, όμως δεν έφθασε μακριά. Δείτε τώρα τι συμβαίνει εκεί. Γι 'αυτό, θα τους συνιστούσα να σταματήσουν τέτοιες ανώφελες κατηγορίες και αρνητικές ενέργειες, καταγγελίες, συκοφαντίες κλπ. και μια μέρα νωρίτερα, να πούνε και να ορίσουν μέρος που θέλουν, και εγώ είμαι έτοιμος να πάω και να συζητήσω. Αν πούνε στην Αθήνα αύριο, αύριο θα πάμε στην Αθήνα για να συζητήσουμε να ξεπεραστεί η διαφορά και να βρεθεί μια λύση. Αν πουν στις Βρυξέλλες, πάμε στις Βρυξέλλες. Αν θέλουν στα Σκόπια, στα Σκόπια. Όπου θα αποφασίσουν, με όποια σύνθεση και τρόπο θέλουν. Το σημαντικό είναι να καθίσουμε, όσο το δυνατό νωρίτερα, να συζητήσουμε για να βρεθεί μια λύση, αντί να αποστέλλονται τέτοια αρνητικά μηνύματα και συκοφαντίες», ανέφερε ακόμη ο κ.Γκρούεφσκι.


Ο κ. Γκρούεφσκι πρόσθεσε ότι η χώρα του επιθυμεί την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό, έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, όπως τη διάνοιξη νέων συνοριακών διελεύσεων και την υπογραφή συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υλοποίηση των προτάσεων αυτών θα ήταν επωφελής για τους πολίτες των δύο χωρών και θα εξέπεμπε θετική ενέργεια για τις σχέσεις των δύο χωρών.


Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την προσφώνηση του προς τον Βούλγαρο ομόλογό του Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 4 Ιουλίου, απηύθυνε μεταξύ άλλων μήνυμα προς τα Σκόπια λέγοντας ότι «με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας η θέση μας παραμένει εποικοδομητική αλλά και σταθερή. Η μονοπώληση του όρου Μακεδονία και των παραγώγων του στο όνομα του κράτους, της εθνότητας και της γλώσσας δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα της περιοχής. Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποδέχθηκε την υποχρέωση να διαπραγματευτεί για να εξευρεθεί ένα κοινά αποδεκτό, οριστικό όνομα. Σύμφωνα και με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, το όνομα αυτό δεν θα είναι μόνο για διεθνή ή για μερική χρήση. Θα είναι ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες τις χρήσεις. Όσο τα Σκόπια επιμένουν στο ιδεολόγημα του μακεδονισμού, τόσο θα κρατούν την πόρτα του ΝΑΤΟ κλειστή και την ενταξιακή διαδικασία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση παγωμένη».

---------------------------

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin