Thursday, August 9, 2012

Χαλκιδική: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία προς Ουρανούπολη

Σε άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων προς την Ουρανούπολη Χαλκιδικής, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται από χθες το μεσημέρι στο Άγιο Όρος, προέβησαν στις 12:30 το μεσημέρι οι αρμόδιες Αρχές.
Από νωρίς, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Κεντρικής Μακεδονίας (ΓΑΔΚΜ) είχε απευθύνει προληπτικά έκκληση στους οδηγούς να μην κινούνται προς την Ουρανούπολη και να μην ακινητοποιούν τα οχήματά τους παραπλεύρως της οδού, προκειμένου να μην παρακωλύεται η κίνηση και το έργο των οχημάτων της Πυροσβεστικής.

Προηγούμενο θέμα
Οι συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που από χθες δίνουν μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που ξεκίνησε από το 'Αγιο Όρος και επεκτάθηκε τα ξημερώματα προς την περιοχή της Ουρανούπολης Χαλκιδικής, απειλώντας προς στιγμήν τον οικισμό.
Από νωρίς οι Αρχές έδωσαν εντολή να εγκαταλείψουν την Ουρανούπολη οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένοι, παιδιά, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα κ.ο.κ.), ενώ δέκα λεωφορεία των ΚΤΕΛ Χαλκιδικής βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να τους μεταφέρουν προς την Ιερισσό.
Εξαιτίας της φωτιάς και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί κάποιοι παραθεριστές αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Ουρανούπολη. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής δεν εκκενώθηκαν τουριστικές μονάδες που βρίσκονται στα όρια του οικισμού.
Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, η φωτιά μαίνεται στην ευρύτερη δασική περιοχή της Ουρανούπολης, φτάνοντας κοντά σε εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται διάσπαρτες κοντά στο δάσος, χωρίς ωστόσο να απειληθούν ξενοδοχειακές μονάδες.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, οι προσπάθειες των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων, η κινητοποίηση των οποίων από την πρώτη στιγμή υπήρξε άμεση, απέδωσε καρπούς και ο κίνδυνος να απειλήσει η φωτιά την Ουρανούπολη αποφεύχθηκε. Οι φλόγες το τελευταίο 2ωρο -λόγω της φοράς των ανέμων- κατευθύνονταν προς τη Νέα Ρόδα και την Κομίτσα, που βρίσκονται σε απόσταση 7-8 χιλιομέτρων από την Ουρανούπολη.
Για τη δημιουργία ζώνης προστασίας περιμετρικά της Ουρανούπολης επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα, δύο ελικόπτερα, ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυροσβεστών, μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, του Δήμου Αριστοτέλη και ιδιωτών, ενώ συνεχώς φτάνουν ενισχύσεις από την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.
Με εντολή του αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Διονύση Ψωμιάδη κινητοποιήθηκε η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί και να μεταβεί κλιμάκιό της στον τόπο της πυρκαγιάς.
Να σημειωθεί ότι η φωτιά ξεκίνησε, χθες το μεσημέρι, στην περιοχή Μονοξυλίτης στο 'Αγιον Όρος, κοντά στη Μονή Χιλανδαρίου, χωρίς όμως να απειλήσει τις εγκαταστάσεις της Μονής.
Προηγούμενο θέμα
Διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων που κινούνται προς τις περιοχές, όπου εξελίσσεται η μεγάλη φωτιά στη Χαλκιδική, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης της Κεντρικής Μακεδονίας (ΓΑΔΚΜ), η κίνηση των οχημάτων διεκόπη στους δρόμους που οδηγούν στους οικισμούς της Ουρανούπολης, της Τρυπητής και των Νέων Ρόδων. Ταυτόχρονα, γίνεται έκκληση προς τους οδηγούς να ακολουθούν τις ρυθμίσεις των τροχονόμων που βρίσκονται σε καίρια σημεία των οδικών αρτηριών που οδηγούν στις παραπάνω περιοχές.
Από νωρίς, η ΓΑΔΚΜ είχε απευθύνει έκκληση στους οδηγούς -προληπτικά- να μην κινούνται προς την Ουρανούπολη και να μην ακινητοποιούν τα οχήματά τους παραπλεύρως της οδού, προκειμένου να μην παρακωλύεται η κίνηση και το έργο των οχημάτων της Πυροσβεστικής

Προηγούμενο θέμα
 Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η ευρύτερη περιοχή του Αγίου Όρους, λόγω της πύρινης λαίλαπας που ξέσπασε χθες το μεσημέρι, στην περιοχή Μονοξυλίτης, κοντά στη Μονή Χιλανδαρίου.
Ο οικισμός της Ουρανούπολης δεν φαίνεται να κινδυνεύει, προς το παρόν, αν και εκκενώθηκαν αρκετά σπίτια και ξενοδοχεία. Ηλικιωμένοι και παιδιά, όπως επίσης και όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα έφυγαν από τον οικισμό λόγω του πυκνού καπνού.
Ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να μην υπάρξει πανικός και για προληπτικούς λόγους να κατευθύνονται προς την παραλία της Ιερισσού και εμφανίζεται καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τους εκδρομείς και τους τουρίστες.
«Ο οικισμός της Ουρανούπολης προς το παρόν δεν κινδυνεύει. Έχει δοθεί μερική εκκένωση και κάποιοι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα έχουν φύγει» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιδήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη Κωνσταντίνος Κατσαβαβάκης.
Το μέτωπο της φωτιάς φτάνει τα 25 χιλιόμετρα και ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής καταβάλλουν προσπάθειες με επίγεια και εναέρια μέσα να περιορίσουν τις φλόγες.
Στο μεταξύ, ανακοίνωση- έκκληση προς τους πολίτες εξέδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κίνηση των οχημάτων της Πυροσβεστικής.
«Εξαιτίας πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί σε δασική περιοχή του Αγίου Όρους και κινείται με κατεύθυνση προς Ουρανούπολη Χαλκιδικής, προληπτικά παρακαλούνται οι πολίτες να μην κινούνται προς Ουρανούπολη και να μην ακινητοποιούν τα οχήματά τους παραπλεύρως της οδού, προκειμένου να μην παρακωλύεται η κίνηση και το έργο των οχημάτων της Πυροσβεστικής» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Προηγούμενο ρεπορτάζ
Την προληπτική εκκένωση της Ουρανούπολη Χαλκιδικής διέταξαν οι Αρχές, καθώς η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε, χθες το μεσημέρι, στην περιοχή Μονοξυλίτης στο 'Αγιον Όρος, κοντά στη Μονή Χιλανδαρίου, επεκτάθηκε τα ξημερώματα, λόγω των ανέμων, φτάνοντας μέχρι τις παρυφές του οικισμού.
Η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική, ενώ ο αέρας που πνέει μεταφέρει αποκαΐδια και στάχτες στις απέναντι ακτές της Σιθωνίας.
Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και πεζοπόρα τμήματα έδωσαν ολονύχτια μάχη με τη φωτιά, τα μέτωπα της οποίας εκτείνονταν σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων, κατακαίγοντας πυκνή βλάστηση.
Από νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιούν δεκάδες ρήψεις πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, τα οποία προσπαθούν να αναχαιτίσουν τις φλόγες προτού αυτές φτάσουν στον οικισμό της Ουρανούπολης.
Η φωτιά ξέσπασε χθες γύρω τις 3 χθες το μεσημέρι, χωρίς όμως να κινδυνεύσουν μονές του Αγίου Όρους.
Η κινητοποίηση των Αρχών ήταν από την πρώτη στιγμή μεγάλη. Πυροσβεστικά οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία προωθήθηκαν με πλωτά μέσα στην Αθωνική Πολιτεία, ενώ στο έργο της κατάσβεσης μπήκαν υδροφόρα οχήματα διαφόρων Μονών του Αγίου Όρους.

Προηγούμενο θέμα
Χορτολιβαδική και δασική έκταση καίει η φωτιά που ξέσπασε στις 3 περίπου χθες το απόγευμα στην περιοχή Μονοξυλίτης στο Άγιον Όρος, κοντά στη Μονή Χιλανδαρίου, και είναι σε εξέλιξη.
Στην δύσβατη περιοχή επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 11 οχήματα, καθώς επίσης πολυπληθές πεζοπόρο τμήμα, ενώ κατέφθασαν επτά υδροφόρα οχήματα από διάφορες Μονές της Αθωνικής Πολιτείας. Από νωρίς το πρωί πραγματοποιούσαν πάλι ρίψεις νερού  δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο που είχαν σταματήσει τις ενέργειές τους χθες με τη δύση του ηλίου.
Από τη φωτιά δεν κινδυνεύουν οι εγκαταστάσεις της Μονής Χιλανδαρίου. ρίψεις νερού
9/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin