Thursday, August 16, 2012

Να αξιοποιήσουμε τα ισχυρά χαρτιά μας...

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΡΟΥΦΑ
πρώην προέδρου του ΔΣΘ
Το έχουμε ξαναπεί: η Ελλάδα δεν έχει βαριά βιομηχανία και δεν αποτελεί κέντρο προηγμένης τεχνολογίας. Εχει όμως άλλα πράγματα: Ιστορία αιώνων, αρχαία μνημεία διάσπαρτα στον ελλαδικό χώρο, ήλιο, θάλασσα, φυσικές ομορφιές και θαυμάσιο κλίμα.
Ολα αυτά, μαζί με την εμπορική μας ναυτιλία που εξακολουθεί ακόμη να είναι πρώτη στον κόσμο και να φέρνει κάθε χρόνο 10-15 δισ. ευρώ, είναι τα δικά μας ισχυρά χαρτιά που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας άλλης ανάπτυξης.

Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζονται πολλά και κυρίως ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προβολής της Ιστορίας και των μνημείων μας διεθνώς με ταυτόχρονη προβολή υποδομών και δράσεων που θα προσελκύσουν τουρισμό υψηλού επιπέδου. Στο πλαίσιο ενός τέτοιου σχεδιασμού θα έπρεπε να εντάσσονται και οι εκδηλώσεις πολιτιστικών φορέων που πρέπει να έχουν εξωστρεφή δράση. Ενδεικτικά αναφέρω ότι θα έπρεπε π.χ. τα προγράμματα θερινών παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου και του ΚΘΒΕ να είναι γνωστά και να προβάλλονται μήνες πριν διεθνώς, ώστε αυτός που θα έρθει το καλοκαίρι για διακοπές στην Ελλάδα να ξέρει ότι θα απολαύσει τις φυσικές ομορφιές αλλά και ότι σε συγκεκριμένα αρχαία θέατρα θα μπορεί να δει παραστάσεις αρχαίου δράματος που δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο. Θα έπρεπε ακόμη να υπάρχουν και να προβάλλονται διεθνώς κοινές δράσεις (θεματικές εκθέσεις κ.λπ.) υψηλού επιπέδου μουσείων και άλλων πολιτιστικών φορέων ή να θεσπιστούν νέοι κύκλοι εκδηλώσεων με αξιοποίηση σύγχρονων υποδομών κι έτσι θα μπορούσε π.χ. η Εγνατία οδός που διασχίζει τη Β. Ελλάδα να λειτουργεί και ως Εγνατία του Πολιτισμού με πολυθεματικούς κύκλους εκδηλώσεων, με αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων κατά μήκος αυτής και με συμμετοχή των ΟΤΑ από όπου περνά (σχετική πρόταση είχε επεξεργαστεί το 2009 το ΚΘΒΕ, αλλά δεν προχώρησε τότε λόγω επικείμενης εφαρμογής του «Καλλικράτη» που άλλαζε τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης).
Ελλείψει χώρου, δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα, αλλά είναι βέβαιο ότι η υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου θα μπορούσε να αυξήσει θεαματικά τους επισκέπτες στη χώρα μας με αύξηση τουριστικού συναλλάγματος και δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα θα είχαμε και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα με προσανατολισμό στην κάλυψη πρωτίστως των αναγκών διατροφής των πολλών εκατομμυρίων επισκεπτών.
Είναι θετικό που η νέα κυβέρνηση επανίδρυσε το υπουργείο Τουρισμού, αλλά, για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα, χρειάζεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα αξιοποίησης τουλάχιστον των κλασικών «ισχυρών χαρτιών» μας για να αποτελέσουν τις βάσεις μιας άλλης ανάπτυξης που θα στηρίζεται στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και θα συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση.
15/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin