Friday, August 17, 2012

Κ. Μουσουρούλης: Δεν υπάρχει νησιωτική πολιτική

Στόχος του υπουργείου η λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης σε νησιά με πρόβλημα υδροδότησης.
«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική», επεσήμανε πρόσφατα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης σε ομιλία του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Και πρόσθεσε ότι «οι όποιες μεμονωμένες παρεμβάσεις που έχουν γίνει κατά το παρελθόν, είχαν σαν στόχο να μειώσουν το κόστος επενδύσεων, παραγωγής και διαβίωσης των κατοίκων, δεν κατάφεραν όμως, να αντισταθμίσουν τις αρνητικές συνέπειες άλλων κλαδικών πολιτικών της κεντρικής εξουσίας και έτσι δεν μπόρεσαν να προσφέρουν λύσεις στο αναπτυξιακό πρόβλημα των νησιών».

Ο κ. Μουσουρούλης αναφερόμενος στο ζήτημα του τουρισμού σημείωσε ότι η ανάπτυξη του σε ένα σημαντικό αριθμό νησιών μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα να αναστραφεί προσωρινά ο οικονομικός κατήφορος ωστόσο δεν δημιούργησε αναπτυξιακή διαδικασία. Συμπλήρωσε ακόμη ότι «η δε ανεξέλεγκτη, όπως βλέπουμε διά γυμνού οφθαλμού στα νησιά μας, κατανάλωση φυσικών και πολιτιστικών πόρων, που είναι και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, τόσο από δημόσιους φορείς, όσο και από ιδιώτες, οδήγησε στην υποβάθμιση του ίδιου του τουριστικού προϊόντος. Άρα, ο ίδιος ο τομέας στον οποίο επενδύσαμε για να «τραβήξει το κάρο», μακροπρόθεσμα το κόλλησε».

Υδροδότηση νησιών
Ο υπουργός Ναυτιλίας για την υδροδότηση των άνυδρων νησιών είπε πως «στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις εγκαταστάσεις και τη λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης, έτσι ώστε να σταματήσει η μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία». Παράλληλα για το περιβάλλον, πρόσθεσε, στόχος είναι η προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος και των υπουργικών αποφάσεων που τροποποιούν τα ρυμοτομικά σχέδια και τις πολεοδομικές μελέτες σε διάφορα νησιά του Αιγαίου.

«Για το χωροταξικό σχεδιασμό, θυμίζω ότι το 2009 υπήρχε ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον παράκτιο χώρο και τα νησιά που είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Το σχέδιο αυτό, για κάποιους λόγους, δεν προχώρησε. Θα συνεννοηθούμε με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να το επαναφέρουμε, δεδομένου ότι καθόριζε χρήσεις γης, θέσπιζε όρους δόμησης του παράκτιου χώρου και γενικότερα αντιμετώπιζε πολλές οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες στα νησιά», σημείωσε ο κ. Μουσουρούλης.
17/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin