Thursday, August 16, 2012

Ισραήλ: Συζήτηση στη βουλή για ενδεχόμενη επιδρομή εναντίον του Ιράν

Τη στάση του προς το Ιράν, ειδικά στο θέμα των πυρηνικών, εξετάζει το Ισραήλ, με το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης, να παραμένει υπαρκτό, αλλά να θεωρείται η έσχατη δυνατή επιλογή. Απαντώντας στην αντιπολίτευση που κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι μεθοδεύει πόλεμο με το Ιράν, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, μιλώντας στη Βουλή, δήλωσε ότι: «Υπάρχει ένα φόρουμ εννέα υπουργών, υπάρχει ένα συμβούλιο ασφαλείας και η απόφαση, όταν θα χρειαστεί, θα ληφθεί από την ισραηλινή κυβέρνηση». Στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρθηκαν και οι ΗΠΑ, με δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Λίον Πανέτα, που εκτίμησε ότι: «Δεν πιστεύω ότι έχουν πάρει μία απόφαση σχετικά με το αν θα προχωρήσουν σε μια επίθεση κατά του Ιράν αυτήν την εποχή ή όχι».

Επίσης, μιλώντας στην ισραηλινή τηλεόραση, ο πρόεδρος της χώρας Σιμόν Πέρες, ανέφερε τα εξής: «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ. Είμαι πεπεισμένος ότι ο Ομπάμα γνωρίζει το αμερικανικό συμφέρον και δεν το λέει αυτό μόνον για να κάνει εμάς χαρούμενους. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι' αυτό, έπειτα από τις συνομιλίες που είχα μαζί του. Τώρα είναι σαφές σε εμάς ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Μπορούμε να καθυστερήσουμε το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Είναι σαφές σε εμάς ότι πρέπει να προχωρήσουμε μαζί με την Αμερική. Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τον συντονισμό και την επιλογή του κατάλληλου χρόνου, αλλά όσο σοβαρός κι αν είναι ο κίνδυνος, αυτήν την ώρα τουλάχιστον δεν είμαστε μόνοι».

Το Ιράν, από την πλευρά του, συνεχίζει να διαψεύδει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει ως στόχο την κατασκευή πυρηνικού όπλου, αλλά δεν διστάζει να απειλεί το Ισραήλ με αντίποινα, αν δεχτεί επίθεση.
Τέλος, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αναμένεται να δημοσιοποιήσει την επόμενη έκθεσή της για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στα τέλη Αυγούστου, ενώ μια διαφορά 19,8 κιλών ουρανίου, που προέκυψε μετά από προηγούμενους ελέγχους και δημιούργησε ανησυχία ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς, εξηγήθηκε και βελτίωσε το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών.
16/8/12
-----------

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin