Monday, August 20, 2012

Ύδρα: Κακοστημένες παραστάσεις

Με κοινότοπες μεγαλοστομίες σχολίασε η κυβέρνηση τα τραγικά - για τη σοβαρότητα του ελληνικού κράτους - γεγονότα της Υδρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος βρήκε αφορμή και δεν δίστασε να μιλήσει για «αποφασιστική αντιμετώπιση των όποιων επιτήδειων», για «κατάλυση του κράτους που δεν θα γίνει ανεκτή», για «το τεράστιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής που μαστίζει την ελληνική κοινωνία», για «την ανάγκη να αναλάβουν όλοι το ηθικό και πρακτικό μερίδιο που τους αναλογεί στην ανάκτηση της αξιοπιστίας μας» και άλλα αντιστοίχου μεγέθους.
Και με πεδίο μια φορολογική παράβαση που -αν είναι δυνατόν- προκάλεσε κινητοποίηση των ΜΑΤ, πολιορκία αστυνομικού τμήματος, κατάληψη ακτοπλοϊκών Μέσων.
Για να συλλάβει η κυβέρνηση τη φοροδιαφυγή δεν είναι απαραίτητο να παίζουν κλεφτοπόλεμο τα στελέχη της οικονομικής αστυνομίας ή του ΣΔΟΕ με περιφερειακούς μικρομεσαίους φοροφυγάδες που «ξέχασαν» να κόψουν μια ή και περισσότερες αποδείξεις. Η συγκεκριμένη παραβατική συμπεριφορά, ασφαλώς και πρέπει να ελεγχθεί, αλλά αποτελεί μόνο ένα μέρος, και μάλιστα όχι το μεγαλύτερο, του τεράστιου προβλήματος της φοροδιαφυγής.
Αλλά ακόμη και αν τη δει κανείς στην πραγματική της διάσταση, είναι βέβαιο, ότι δεν αντιμετωπίζεται με τις επαναλαμβανόμενες κακοστημένες παραστάσεις δήθεν ελέγχων των ειδικών κλιμακίων στις τουριστικές περιοχές. Σε μια περίοδο, μάλιστα, όπου η μικρομεσαία επιχείρηση δίνει μάχη επιβίωσης με οριακά αποτελέσματα, τα οποία δεν θα της επιστρέψουν να «δει» και την επόμενη τουριστική σεζόν.
Η φοροδιαφυγή είναι, πράγματι, μέγιστο πρόβλημα και η σύλληψή της αποτελεί ανάγκη πρώτης προτεραιότητας στην Ελλάδα της κρίσης, αλλά ο πόλεμος εναντίον της δεν ξεκινά από την απόδειξη των 2 ευρώ που δεν κόπηκε στην Κίμωλο ή στη Νίσυρο, έστω και στην Υδρα.
Η καταπολέμηση ξεκινά από εκεί που κανένας δεν τόλμησε να πάει. Από το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει θελήσει να δημιουργήσει, έως τώρα, συγκριτικές βάσεις δεδομένων που να μπορούν να διαπιστώσουν, άμεσα και χωρίς κόπο, αν το επίπεδο διαβίωσης ή η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης, καθενός εξ ημών, βρίσκεται σε αρμονία με τα δηλωμένα εισοδηματικά του δεδομένα. Από το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ουσιαστική προσπάθεια να γενικευθεί η χρήση ηλεκτρονικών μέσων στις πληρωμές και η παρεμβολή τραπεζικών διαδικασιών στις επαγγελματικές συναλλαγές. Από το γεγονός ότι ο όποιος ελεγκτικός μηχανισμός επιθυμεί να δουλέψει, κινείται μόνο μέσα στα όρια που ορίζουν οι πολιτικές παρεμβάσεις, οι οποίες χαράζουν τις κόκκινες γραμμές, για το πού ο έλεγχος δεν προκαλεί σοβαρές ενοχλήσεις.
Η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να είναι «καινούργια», αλλά αυτό δεν την απαλλάσσει από την κληρονομιά των προηγούμενων σε ό,τι αφορά την αναποτελεσματικότητα σύλληψης των πολύτιμων δημοσίων εσόδων. Αλλωστε ο χρόνος της τρέχει, με διαφορετικούς ρυθμούς από αυτούς άλλων εποχών, και τα γεγονότα της Υδρας «έσκασαν» στα χέρια της.
ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - nfran@naftemporiki.gr 
20/8/12
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin