Sunday, August 26, 2012

ΠΥΡΚΑΪΕΣ- ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΑΠΛΟΙ ΘΕΑΤΕΣ

Η Χίος καίγεται σήμερα για 4η ημέρα (21/8/12). Η Κορινθία επίσης. Η Ζάκυνθος για τρίτη φορά αυτό το χρόνο. Η Κρήτη,  η Θράκη επίσης. Παρά λίγο να δούμε καταστροφή στην Ήπειρο και ο κατάλογος όλων των περιοχών που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται από πυρκαϊές δεν έχει τέλος.  Η Ελλάδα μετράει πληγές σε ευαίσθητες κυρίως περιοχές κοντά στα σύνορα και σε οικονομικά κέντρα.
Μία προσεκτική μελέτη των πυρκαϊών τα τελευταία χρόνια εύκολα δείχνει ότι οι παραμεθόριες περιοχές και κυρίως αυτές που ευρίσκονται στα σύνορα με την Τουρκία καίγονται συστηματικά.
  Κάθε χρόνο ένα διαφορετικό μεγάλο νησί θα παραδοθεί στις φλόγες. Η Σαμοθράκη  καταστράφηκε ολοσχερώς πριν κάποια χρόνια.  Μετά ακολούθησε η Λήμνος.  Όλοι θυμόμαστε την μεγάλη φωτιά στην Σάμο που κατέστρεψε περιουσίες και σπίτια σε 9 χωριά.  Η λίστα δεν έχει τέλος. Τα ελαιόδεντρα της Μυτιλήνης έχουν υποφέρει πολλές φορές από τις «τυχαίες» πυρκαϊές.  Η Ρόδος και η Κως έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα.  Τρείς ή τέσσερεις  φορές έχει καεί η Ικαρία.
Βέβαια δεν είναι μόνο οι παραμεθόριες περιοχές και κυρίως τα μεγάλα νησιά που υποφέρουν από πυρκαϊές.  Υπάρχουν και άλλες ευαίσθητες περιοχές, (Μεγαλόπολη, Πτολεμαΐδα, αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας κ.α.), πού δοκιμάστηκαν ήδη και κινδυνεύουν κάθε χρόνο.
Αν εξαιρέσουμε τις πυρκαϊές που μπαίνουν από αμέλεια ή βλακεία η ιδιοτέλεια, (κάψιμο χόρτων, περιουσιακά, βοσκοτόπια), υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός πυρκαϊών που δεν μπορούν να αποδοθούν στον «στρατηγό άνεμο», όπως βλακωδώς  είχε πει κάποιος ανίδεος πολιτικός προϊστάμενος στο κάψιμο της Ολυμπίας.  Υπάρχουν πυρκαϊές , οι οποίες δεν είναι δυνατόν να αποδοθούν σε άλλα αίτια παρά μόνο σε εμπρησμό.
Όταν λοιπόν έχουμε εμπρησμό, βεβαιωμένο από ευρήματα του ανακριτικού της Πυροσβεστικής, όταν έχουμε ευαίσθητη περιοχή, (κοντά σε Βιομηχανίες, στρατόπεδα, αρχαιολογικούς χώρους, μεγάλα αστικά κέντρα, συνοριακή γραμμή, μεγάλα νησιά κοντά σε θαλάσσια σύνορα), όταν έχουν πιαστεί ύποπτοι αλλοεθνείς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, (Άνδρος, Κορινθία, Ηλεία, Ήπειρος), τότε η Δημοσία Διοίκηση και η πολιτική ηγεσία δεν έχουν άλλο δρόμο και μεθοδολογία από την εμπλοκή της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ στην διερεύνηση των συνθηκών και αιτίων.
Η επιλογή της ΕΥΠ και της ΕΛΑΣ να εμπλακούν στην διερεύνηση των πυρκαϊών έπρεπε να έχει γίνει σε μόνιμη βάση εδώ και 10 χρόνια ή τουλάχιστον από την μεγάλη καταστροφή της Σάμου και της Ηλείας.   Αυτό θα έκανε μία υγιής και στοιχειωδώς εργαζομένη πολιτική ηγεσία μαζί με τα αρμόδια στελέχη καριέρας. Το αρμόδιο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. αν   είχε πειστεί ότι υπάρχει σχέδιο και τακτική ερήμωσης  ευαίσθητων Ελληνικών εκτάσεων, τότε έπρεπε να προχωρήσει σε μέτρα επιτήρησης και φύλαξης.  Έπρεπε να κινητοποιήσει κάθε τοπική κοινωνία με χρηματική υποστήριξη για εθελοντική επιτήρηση, συστηματική εκπαίδευση των κατοίκων με κίνητρα και στοιχειώδη αυτάρκεια των μέσων.  Οι τυχαίοι έλεγχοι, μπλόκα σε ευαίσθητες περιοχές με τις πληροφορίες της ΕΥΠ θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά.  Επίσης η σκληρότερη και άμεσα επιβαλλόμενη νομοθεσία θα ήταν ένα σοβαρό αποτρεπτικό μέτρο.
Σήμερα μετά από μια καταστροφή  80000 στρεμμάτων Μαστιχόδενδρων και καταστροφή του 60% της παραγωγής του αποκλειστικού αυτού προϊόντος, η Χίος μετράει μία φυσική, ζωική και οικονομική καταστροφή.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι εστίες εκδηλώθηκαν όλες νύκτα, περί την 0200 ή 0300, με σκοπό να γίνουν αντιληπτές μετά από αρκετές ώρες.  Επίσης όλες οι εστίες ήταν ανεξάρτητες και παρουσιάζονταν κάθε ξημέρωμα χωρίς κάποια άλλη λογική εξήγηση από αυτή του εμπρησμού.  Οι αρχές συνδέουν και το γεγονός της κατάργησης της βίζας για τούρκους τουρίστες με σκοπό την τόνωση του τοπικού τουρισμού, με αποτέλεσμα να μπουν ανεξέλεγκτα κάθε λογής άτομα από τα τουρκικά παράλια στη Χίο.  Ένα άλλο σημαντικό γεγονός που καταγράφηκε ήταν η σοβαρή ανεπάρκεια καυσίμων στη Χίο.  Η έλλειψη είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό των ωρών πτήσεως ελικοπτέρων και Αεροσκαφών.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν, το λιγότερο, άγνοια του κινδύνου, μια επικίνδυνη επιπολαιότητα της Πολιτικής και Πυροσβεστικής ηγεσίας.  Η Χίος κάηκε κατά 80.000 στρέμματα, μια ακόμη καταστροφή έγινε.  

Κάθε λογικός και ανήσυχος πολίτης διερωτάται :
Α.  Πόσες ακόμη καταστροφές πρέπει να γίνουν για να οργανωθεί η επιτήρηση, η εκπαίδευση του κόσμου, η πρόληψη και η κατάσβεση;
Β. Πόσα συνοριακά στρέμματα «ευαίσθητης» γης πρέπει να καούν για να ασχοληθεί η ΕΛΑΣ και η ΕΥΠ με την ασφάλεια;
Γ. Πόσοι αλλοδαποί πρέπει να συλληφθούν σαν εμπρηστές για να γίνει κατανοητό ότι υπάρχει σχέδιο οικονομικής υποβάθμισης ευαίσθητων περιοχών;
Δ. Πόσα εναέρια και χερσαία μέσα πρέπει να ακινητοποιηθούν από ανταλλακτικά και καύσιμα για να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια που ζητάει η Πυροσβεστική ηγεσία;
Το κράτος, παρ όλα τα προβλήματά του, πρέπει στοιχειωδώς να παρέχει την ασφάλεια στους πολίτες του χωρίς καμία έκπτωση και έλλειψη να είναι αποδεκτή.  Ας ελπίσουμε η Χίος να είναι η τελευταία μας καταστροφή.

Υποναύαρχος ε.α.  Δημήτριος ΠΑΛΗΑΤΣΟΣ Π.Ν.
21/8/2012
---
 

ΔΑΣΗ ΦΩΤΙΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin