Friday, August 17, 2012

Μια νέα αρχή

Χρ. Ι. Στεφανάδης
Τι είναι αυτό που καθιστά την οικονομική κρίση που βιώνει ο ελληνικός λαός πιο δυσβάστακτη τόσο συλλογικά όσο και ατομικά; Είναι η άμεση επίδραση στο βιοτικό επίπεδο, η καθαυτού συρρίκνωση της ατομικής δυνατότητας για κατανάλωση και ευ ζην, ο παγκόσμιος διασυρμός μιας ιστορικής χώρας ή είναι κάτι πιο βαθύ, πιο ουσιώδες;


Αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα σαν αυτά, μπορεί να βρει κανείς καταφύγιο στους μεγάλους Ελληνες φιλοσόφους. Ο Επίκουρος είχε πει: «Ο πλούτος που ζητάει η φύση μας είναι ορισμένος και εύκολα αποκτιέται. Ο πλούτος, αντίθετα, που ζητάει η ματαιοδοξία μας εκτείνεται στο άπειρο».


Αυτή η φράση συμπυκνώνει απαντήσεις σε ό,τι ζήσαμε και ό,τι βιώνουμε. Είναι δύσκολο να βάλει κανείς όρια στην ανθρώπινη ματαιοδοξία, στην επιρρέπεια για κατανάλωση, στην ανάγκη για περισσότερη δύναμη. Ως κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες είχαμε φτάσει στο σημείο το έχειν και το κατέχειν να είναι συνυφασμένα με την αναγνώριση, την προβολή, τη δύναμη, την υπεροχή. Η κατάρριψη ενός τέτοιου τρόπου ζωής στο όνομα μιας απροσδόκητης οικονομικής κρίσης μοιάζει με βίαιο ακρωτηριασμό. Ο σύγχρονος Ελληνας βυθίζεται στην κατάθλιψη της κοινωνικής του ταπείνωσης, νιώθει την απομόνωση, τον φόβο. Είναι σαν η ζωή να ρίχνει την αυλαία της τώρα που δεν είμαστε όπως πριν… Είμαστε, όμως, στα αλήθεια ανήμποροι και απομονωμένοι; Αυτό είναι που τελικά ψάχνουμε στη ζωή; Ο πλούτος, όπως και αν αυτός γίνεται αντιληπτός από κάθε άνθρωπο χωριστά, στη σύγχρονη εποχή έχει απόλυτα ταυτιστεί με την ύλη. Οι περισσότεροι πιστεύουμε πως ο σκοπός στη ζωή είναι το έχειν, όχι μόνο για το παρόν αλλά κυρίως για το μέλλον. Το μέλλον των παιδιών μας. Χιλιάδες ένιωσαν τον τρόμο ότι όσα έφτιαξαν για τα παιδιά τους θα χαθεί. Και τότε εκείνα δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν…


Και για άλλη μια φορά το καταφύγιο της ελληνικής φιλοσοφίας έρχεται να απομακρύνει τον κονιορτό από τον αέρα που αναπνέουμε.


«Αν θες να κάνεις κάποιον πλούσιο περιόρισέ του τις επιθυμίες του» (Επίκουρος, συμβουλή προς τον Ιδομενέα).

Και εκεί ακριβώς είναι το μυστικό. Κάθε απρόβλεπτη απώλεια πλούτου, κάθε απρόσμενη αποσταθεροποίηση των κοινωνικών μας δυνατοτήτων δεν συνεπάγεται καταστροφή, ανεπάρκεια, τέλος. Το ζούμε τώρα και μπορεί να το ξαναζήσουμε στο μέλλον. Τα παιδιά μας όμως, η νέα γενιά, οι συνεχιστές μας θα είναι πιο πλούσιοι, πιο δυνατοί και πιο αυτεξούσιοι αν μπορέσουν να απεκδυθούν τη λανθασμένη νοοτροπία ότι ύλη και χρήμα είναι η αρχή και το τέλος του δικού τους κόσμου. Αν οι επιθυμίες τους προσανατολιστούν στις πραγματικά αναγκαίες, αν όλοι εμείς οι δάσκαλοι κατορθώσουμε να τους εμφυσήσουμε την ανάγκη για δημιουργία, φαντασία, έμπνευση, μέσα από ουσιώδη σκληρή προσπάθεια και όχι πνευματική αποκοίμιση στην αγκαλιά του καταναλωτισμού, τότε η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι ζει, αναπνέει, αναγεννιέται από τον πυρήνα της, τη νέα της γενιά.

Η ασφάλεια που μπορεί κανείς να προσφέρει στους νέους ανθρώπους είναι η πλοήγησή τους στην πνευματική επάρκεια, τη δημιουργική εκμετάλλευση της νεανικής ζέσης. Πυρήνας η οικογένεια και αρωγοί οι δάσκαλοι και τα πανεπιστήμιά μας σε έναν αγώνα αφύπνισης των νέων, μεταστροφής της ψυχολογίας αδιεξόδου και ουσιαστικής επένδυσης στα ανεξάντλητα πνευματικά αποθέματα. Αυτός είναι ο πραγματικός πλούτος, η μεγαλύτερη διασφάλιση του μέλλοντος της Ελλάδας, αλλά και το ασφαλέστερο κληροδότημά μας προς τη νέα γενιά.

Σίγουρα υπάρχει ελπίδα η Ελλάδα να ακμάσει ξανά…

*Ο κ. Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης  είναι καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

17/8/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin