Thursday, August 30, 2012

Draghi: «Η ευρωζώνη δεν είναι έθνος-κράτος»

O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αιφνιδίασε με την δήλωσή του, απορρίπτοντας  τις «δύο επιλογές» για το μέλλον της ευρωζώνης, και τονίζοντας ότι ούτε οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» αλλά ούτε η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα σταματήσουν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.
«Αυτοί που ισχυρίζονται ότι μόνο μια πλήρης ομοσπονδία θα είναι βιώσιμη, θέτουν τον πήχη πολύ ψηλά», έγραψε ο Mario Draghi σε άρθρο την Τετάρτη (29 Αυγούστου).

 «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σταδιακή και δομημένη προσπάθεια ολοκλήρωσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης» επισήμανε, στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Die Ziet[1].
Η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel  είπε το σαββατοκύριακο ότι ελπίζει στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου οι ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα βήματα για την κατάρτιση μιας νέας συνθήκης [2] που επιφέρει μεγαλύτερη οικονομική και νομισματική ένωση στην ευρωζώνη. 
Έκανε λόγο για «πολιτική ένωση» - και για κεντρική εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο- προκειμένου να διασωθεί το ευρώ από την κατάρρευση υπό το βάρος του υπερβολικού χρέους. 
Αν και η οικονομική δύναμη της Γερμανίας αποτελεί ισχυρό χαρτί για να περάσει μια αλλαγής της συνθήκης της ΕΕ, η Merkel ίσως έρθει αντιμέτωπη με ένα δύσκολο έργο. Πολλά κράτη μέλη, όπως η Γαλλία, διστάζουν να μπουν σε άλλη μία μακρόχρονη διαδικασία θεσμικής μεταρρύθμισης, με νωπή ακόμη τη μνήμη της διαμάχης για την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Το Παρίσι διστάζει να κάνει το «φεντεραλιστικό» άλμα που ζητά η Γερμανία, πιέζοντας αντίθετα για μεγαλύτερη «αλληλεγγύη» και για τα ευρωομόλογα, μια ιδέα που απορρίπτει ρητά το Βερολίνο που θέτει ως προϋπόθεση τη βελτίωση του ελέγχου των δημοσιονομικών.
 «Δε χρειαζόμαστε συγκέντρωση όλων των οικονομικών πολιτικών», έγραψε ο Draghi. Ωστόσο, «για τις δημοσιονομικές πολιτικές πράγματι χρειαζόμαστε εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών»[3], πρόσθεσε διότι «δεν μπορούμε να αντέξουμε μια κατάσταση όπου κάποιες χώρες τρέχουν μόνιμα ελλείμματα έναντι κάποιων άλλων».
 «Η ευρωζώνη δεν είναι έθνος-κράτος», συμπέρανε, αλλά «η κατανομή των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών μπορεί να γίνει παράλληλα».
 EurActiv.gr  

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin