Thursday, September 6, 2012

Τ. Αθανασόπουλος: Εφικτός στόχος τα 19 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις ως το 2015

Ως εφικτό εκτίμησε τον στόχο της συγκέντρωσης 19 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2015, ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Τάκης Αθανασόπουλος, υπό την προϋπόθεση ότι το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα θα είναι το κατάλληλο.
Κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ΔΕΚΟ -για την έκφραση γνώμης επί του διορισμού του κ. Αθανασόπουλου ως προέδρου του Ταμείου και του Γιάννη Εμίρη ως διευθύνοντος συμβούλου- ο εισηγητής υπουργός Οικονομικών, Ι. Στουρνάρας τόνισε ότι οι υπουργοί έχουν όλα τα όπλα να προχωρήσουν στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη, αρκεί να μην φοβούνται το πολιτικό κόστος.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τις αποκρατικοποιήσεις μόνον ως ένα μέσο απόσβεσης χρέους αλλά ως αναπτυξιακό μέσο κι επισήμανε πως τρέχει να προλάβει και αξιοποιεί την ορατή πλέον ανατροπή του δυσμενούς κλίματος για τη χώρα μας. «Θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα» δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών.
Απαντώντας στους βουλευτές που μίλησαν για «ξεπούλημα», ιδίως στον Π. Λαφαζάνη (ΣΥΡΙΖΑ), ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε ότι δεν μπορεί να καταλάβει αυτήν τη λέξη, καθώς δεν πρόκειται για πώληση της δημόσιας περιουσίας αλλά για εκχώρηση προς αξιοποίηση (λιμάνια, αεροδρόμια). Εξήγησε, περαιτέρω, ότι η αξία δεν προσδιορίζεται από το τυχόν τίμημα που θα μπορούσε να υπάρξει πριν μια πενταετία, παραδείγματος χάρη, αλλά από τη μελλοντική εισροή εσόδων, προεξοφλημένων στο σήμερα. Διευκρίνισε ότι σε κάθε αποκρατικοποίηση, σημασία έχει πόσο χρήσιμη είναι η εταιρεία στην κοινωνία κι επίσης τι αξία θα έχει για κείνον που την αναλαμβάνει. «Όταν μια επιχείρηση αποκρατικοποιείται, η αξία της, συν των άλλων, είναι σε συνάρτηση του κύκλου της επιχειρηματικής της ζωής. Μερικές δεν έπρεπε να υπάρχουν. Γι αυτό, ας μην ξαφνιαστούμε αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για ορισμένες και πολύ μεγάλο, για άλλες», ανέφερε.
Ειδικά για τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι θα εισαχθεί, πριν την παραχώρηση, ο θεσμός του ρυθμιστή, κάτι που σημαίνει ότι θα τελούν υπό δημόσιο έλεγχο «πιο εξελιγμένο και από ρυθμιστικές αρχές».
Η γνώμη της επιτροπής για τον διορισμό διατυπώθηκε με ψήφους 9 υπέρ και 6 κατά (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή), σε σύνολο 15 παρόντων βουλευτών. Προηγουμένως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε ότι ο διορισμός των δύο στελεχών θα μπορεί να προσβληθεί, επειδή δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία των δύο τρίτων. Απαντώντας, ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανέγνωσε την έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου το οποίο, ομόφωνα, αποφαίνεται ότι η Βουλή, στη συγκεκριμένη Επιτροπή, απλώς γνωμοδοτεί και η κυβέρνηση διορίζει.
ΑΜΠΕ
kathimerini 
6/9/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin