Sunday, September 9, 2012

Σύσκεψη των 3 αρχηγών στο Μαξίμου - Ενστάσεις εξέφρασε η τρόικα

Κρίσιμη συνάντηση έχει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς με τους Ευάγγελο Βενιζέλοκαι Φώτη Κουβέλη. Ζητούμενο στη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων είναι η συμφωνία για τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις ύψους 11,9 δισ. ευρώ.Νωρίτερα, στο υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των πιστωτών. Σύμφωνα με πηγές από το οικονομικό επιτελείο, πλήρης συμφωνία μεταξύ ελληνικής πλευράς και τρόικας για το πακέτο των δημοσιονομικών παρεμβάσεων δεν επήλθε.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το κλίμα στη συνάντηση ήταν καλό παρότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν τις «αναμενόμενες ενστάσεις». Για «καλή συνάντηση» μίλησε και ο Πολ Τόμσεν μετά το πέρας του μήτινγκ. «Δουλεύουμε μέρα - νύχτα» πρόσθεσε ο Κλάους Μαζούχ.
Η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα διήρκεσε 2,5 ολόκληρες ώρες. Οπως δήλωσε, αμέσως μετά, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «η τρόικα έχει αναμενόμενες ενστάσεις για κάποια μέτρα που δεν τα πολυκαταλαβαίνουν και θέλουν να τα εξειδικεύσουμε».
Ερωτηθείς δε, «εάν στην περίπτωση εξειδίκευσης υπάρχει ενδεχόμενο να απορριφθούν από την τρόικα», απάντησε «ναι», προσθέτοντας, πάντως, ότι «το πακέτο πρέπει να «κλειδώσει» το συντομότερο δυνατόν».
Η τρόικα δεν δέχεται να εγγραφούν στο πακέτο των μέτρων έσοδα από φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας ότι «πρέπει πρώτα να αποδείξουμε πως μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, μέσα από σταδιακή αύξηση των εσόδων».
Η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, άρχισε στις 4 το απόγευμα και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσήλθε σε αυτήν με φακέλους, στους οποίους υπήρχαν μέτρα άνω των 17 δισ. ευρώ, προκειμένου, μετά από τις ενστάσεις και αντιρρήσεις της τρόικας, να προκύψει «καθαρό» αποτέλεσμα 11,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014.
Η ΣΚΥΤΑΛΗ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Η σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων διεξάγεται στον απόηχο της δημόσιας υπόμνησης του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική αλλά και του -με θεσμικά αυστηρό τρόπο- υποβληθέντος αιτήματός του προς το Μαξίμου για επίσημη ενημέρωση για το ραντεβού Στουρνάρα – Σόιμπλε στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Εθνος της Κυριακής (ρεπορτάζ: Φώφη Γιωτάκη) η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα ήθελε πολύ να επικρατήσει μια διαφορετική κουλτούρα συνεργασίας στο νέο πολιτικό σκηνικό.
Επιδιώκει να αποδειχθεί σταθερή η κυβέρνηση συνεργασίας και να ψηφιστούν τα μέτρα αφού όμως πρώτα εξεταστούν και οι «κόκκινες γραμμές» που η ίδια, καθώς και η ΔΗΜΑΡ, προτείνει.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν συζητά αλλαγή στη σύνθεση της κυβέρνησης, ούτε το σενάριο να αναλάβει ο ίδιος (και ο κ. Κουβέλης) ευθύνες αντιπροέδρου. Και δεν πρόκειται να σταματήσει –επισημαίνει συνεργάτης- να χτυπά καμπανάκια προς το Μαξίμου, όταν διαπιστώνει ότι η συνεργασία των τριών αντιμετωπίζεται ως «κηδεμονία».
Απεύχονται επαναφορά αιτήματος για απολύσεις στο Δημόσιο
Νωρίτερα ολοκληρώθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών η συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως στην πορεία των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί η «χρυσή τομή» με τους κυρίους Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, ενώ απεύχονται ενδεχόμενη επαναφορά στο τραπέζι των συζητήσεων του ζητήματος των απολύσεων στο Δημόσιο, μια και το μέτρο της εφεδρείας δεν... πείθει την τρόικα. Δεν κρύβουν πάντως την ανησυχία τους για διαξιφισμούς εντός της κυβέρνησης και κορύφωση των αντιδράσεων από τις θιγόμενες κοινωνικές ομάδες. Κι αυτό καθώς, όπως σημειώνουν, το πακέτο θα υιοθετηθεί στη «σκληρή εκδοχή» του.
Αναφέρουν ως παράδειγμα τις περικοπές στις συντάξεις, όπου θα έχουμε τόσο την κατάργηση των δώρων σε κύριες και επικουρικές για όλους τους συνταξιούχους όσο και κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Επίσης τονίζουν πως οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια δεν κατέστη δυνατόν να αποτραπούν, ούτε καν η αναδρομική ισχύς τους από 1ης Ιουλίου 2012.
Αντιπαράθεση για την ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ
Χθες, εγκαινιάζοντας την 77η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ.Σαμαράς επανέλαβε ότι οι επώδυνες, πλην αναγκαίες περικοπές που περιλαμβάνονται στα νέα μέτρα, θα είναι οι τελευταίες.

Πρόσθεσε ότι καταβάλεται προσπάθεια οι περικοπές να μην είναι οριζόντιες ενώ υποσχέθηκε αποκατάσταση των αδικιών μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, σε βάθος τετραετίας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την κρισιμότητα των επόμενων 6 εβδομάδων, έως την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου, και προανήγγειλε κινήσεις τόνωσης της οικονομίας με την καταβολή της επόμενης δόσης. Ακόμα, επιτέθηκε εμμέσως πλην σαφώς στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε το ελληνικό λόμπι της δραχμής και κάνοντας λόγο για Κασσάνδρες της καταστροφής που νοσταλγούν την Αργεντινή.
Αντιδρώντας στην ομιλία Σαμαρά, ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «θλιβερή εμφάνιση ενός απομονωμένου πρωθυπουργού», ενώ επανάληψη των προεκλογικών ομιλιών, διαπίστωσαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. «Πινόκιο της ΝΔ» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό η Χρυσή Αυγή, ενώ το ΚΚΕ ανέφερε ότι με τα νέα μέτρα ο λαός θα είναι καταδικασμένος για δεκαετίες.
ethnos gr
9/9/12
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin