Saturday, September 1, 2012

Κρίση στις σχέσεις Αρμενίας-Ουγγαρίας λόγω απελευθέρωσης Αζέρου αξιωματικού

Αμέσως  απελευθερώθηκε και του απονεμήθηκε χάρη από τον πρόεδρο της χώρας, Ιλχάμ Αλίγεφ. 
Ο πρόεδρος της Αρμενίας ανακοίνωσε ότι η χώρα του διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ουγγαρία γιατί η Βουδαπέστη απελευθέρωσε Αζέρο αξιωματικό π οποίος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία Αρμένιου αξιωματικού πριν από οκτώ χρόνια.

Ο υπολοχαγός Ραμίλ Σαφάροφ αφέθηκε την Παρασκευή από τις ουγγρικές Αρχές και στάλθηκε στο Αζερμπαϊτζάν το οποίο διαβεβαίωνε ότι θα εξέτιε εκεί τα υπόλοιπα 17 χρόνια της ποινής του.



Ωστόσο αμέσως  απελευθερώθηκε και του απονεμήθηκε χάρη από τον πρόεδρο της χώρας, Ιλχάμ Αλίγεφ.

Το 2004 είχε καταδικαστεί σε ισόβια (25 χρόνια) από ουγγρικό δικαστήριο γιατί σκότωσε έναν Αρμένιο υπολοχαγό με τον οποίο φοιτούσαν μαζί σε σχολείο γλωσσών του ΝΑΤΟ στην Ουγγαρία.

Στην δίκη ο Σαφάροφ είπε ότι ο Αρμένιος τον προκαλούσε και τον κορόιδευε για τη σύγκρουση ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι δικηγόροι του Σαφάροφ επισήμαναν ότι είχε χάσει συγγενείς από τη δράση Αρμένιων αυτονομιστών.

Σε απάντηση στην ενέργεια των αζερικών Αρχών, ο Αρμένιος πρόεδρος Σαρκισιάν είπε ότι διακόπτονται όλες οι διπλωματικές και επίσημες σχέσεις με την Ουγγαρία.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν είχαν έρθει σε ένοπλη αντιπαράθεση αμέσως μετά την ανακήρυξη ανεξαρτησίας από τη Σοβιετική Ένωση με αφορμή το θύλακο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η ένταση επανέρχεται κατά διαστήματα με συνοριακές αψιμαχίες και σύντομα θερμά επεισόδια και το θέμα του θυλάκου παραμένει ακόμη ανοιχτό.

tanea gr
31/8/12
---

[1] Armenia cuts ties with Hungary over Azerbaijan killer pardon

Armenia says it is severing diplomatic ties with Hungary after the release of an Azeri army officer convicted of murdering an Armenian soldier.
The Azeri serviceman, Ramil Safarov, was given a life sentence for hacking Armenian Gurgen Markarian to death with an axe in 2004 in Budapest.
On Friday, Safarov was flown to Baku and pardoned, despite Baku's assurances that his sentence would be enforced.
Armenia and Azerbaijan fought a bitter war over an enclave in the early 1990s.
Armenia said on Friday that Hungary had made a "grave mistake" in sending Safarov back to Azerbaijan..... BBC 31/8/12
--
Ramil Safarov was greeted as a national hero in Baku, reports say

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin