Friday, September 7, 2012

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν είναι μόνο τραγικό. Αυτό είναι ένα έγκλημα που έγινε και υπάρχουν υπεύθυνοι και ελπίζω ότι θα τιμωρηθούν με τους αυστηρότερους όρους διότι υπάρχουν ευθύνες.

Απόσπασμα από την συνέντευξη Εκπρόσωπου ΥΠΕΞ, Γρ. Δελαβέκουρα στον τ/σ NET και τους δημοσιογράφους Φ. Παπαθανασίου και Λ. Κλείτου (Ελληνικό ΥΠΕΞ 7/9/12)
........Λ. ΚΛΕΙΤΟΥ: Μάλιστα. Κύριε Δελαβέκουρα, αυτά όσον αφορά τις ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών σε αυτήν την κατεύθυνση. Να σας βάλω σε ένα άλλο ζήτημα, το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, είχαμε και ένα τραγικό περιστατικό με 60 νεκρούς ανοιχτά της Σμύρνης. Θα ήθελα να μου πείτε τί γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση.


Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δεν είναι μόνο τραγικό. Αυτό είναι ένα έγκλημα που έγινε και υπάρχουν υπεύθυνοι και ελπίζω ότι θα τιμωρηθούν με τους αυστηρότερους όρους διότι υπάρχουν ευθύνες. Οι διακινητές είναι σύγχρονοι δουλέμποροι και πρέπει όλες οι χώρες της περιοχής να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο αποφασιστικά. Δυστυχώς η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αυτή τη στιγμή ταλανίζεται από συγκρούσεις και ειδικά η κατάσταση στη Συρία...

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Δελαβέκουρα, τώρα, φυσικά με τις εξελίξεις στη Συρία θα υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία.

Λ. ΚΛΕΙΤΟΥ: Ακριβώς.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Λαμβάνονται κάποια ιδιαίτερα μέτρα σε πολιτικό επίπεδο; Ασφαλώς, εκεί, στο άτυπο Συμβούλιο στην Κύπρο που θα συμμετάσχουν όλοι και ο κύριος Αβραμόπουλος θα το συζητήσουν αυτό.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Είναι ένα από τα βασικά θέματα και αυτό ακριβώς σας έλεγα, για την κατάσταση στη Συρία, η οποία δυστυχώς επιδεινώνεται συνεχώς. Βρισκόμαστε πια και αντιμετωπίζουμε έναν ανοικτό εμφύλιο πόλεμο. Καθημερινά έχουμε περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων και εκ των πραγμάτων αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από τη χώρα για ν’ αποφύγουν τις συγκρούσεις. Ήδη έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 200.000 οι πρόσφυγες που έχουν φύγει από τη Συρία και βρίσκονται σε γειτονικές χώρες, όπως την Ιορδανία, το Λίβανο, την Τουρκία και το Ιράκ. Προχθές ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν στην Ιορδανία και η ιορδανική ηγεσία τόνισε πόσο μεγάλες πιέσεις δέχεται αυτή τη στιγμή η χώρα. Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει συνολικά το πρόβλημα.

Φ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Και πρέπει, κύριε Δελαβέκουρα, αν μου επιτρέπετε, αν δεν λυθεί, αν δεν υπάρξει κάποια πιο δυναμική παρέμβαση προς την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία, ό,τι και να κάνει το Λιμενικό δε λύνεται το θέμα.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτό ισχύει. Όπως σας έλεγα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία και το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης και των προσφύγων σίγουρα θα είναι από τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεών τους. Σαφέστατα είναι απαραίτητη η καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, όχι μόνο στο διμερές συμβατικό επίπεδο, όπου όπως γνωρίζετε υπάρχει μία συμφωνία επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας από το 2002, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη συμφωνία επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, η οποία δυστυχώς ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί από την πλευρά της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα πρέπει να προχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα. Ταυτόχρονα, με όλες τις επιχειρησιακές δράσεις και το σχεδιασμό που γίνεται από πλευράς ελληνικής πολιτείας εργαζόμαστε προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις που μπορεί να ανακύψουν.
Είμαστε σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, φυσικά και με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς είμαστε πιο κοντά στην περιοχή και γι’ αυτό το ζήτημα μας απασχολεί πολύ περισσότερο.

Ελληνικό ΥΠΕΞ 7/9/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin