Friday, September 14, 2012

Ντόμινο οργής στο μουσουλμανικό κόσμο - Κόλαση στην Τυνησία - Πεζοναύτες στην Υεμένη

Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους, μετά την προσευχή της Παρασκευής, για να διαμαρτυρηθούν για την ταινία "Η αθωότητα των μουσουλμάνων" που όπως υποστηρίζουν προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ και τη θρησκεία τους. Σε πολλές χώρες και περιοχές όπως στην Αίγυπτο, το Σουδάν, το Πακιστάν, τη λωρίδα της Γάζας, την ανατολική Ιερουσαλήμ, το Αφγανιστάν, την Ιορδανία, οι  μουσουλμάνοι εκδήλωσαν την οργή τους, ενώ και στην Τυνησία μπήκαν στον περίβολο της Αμερικανικής πρεσβείας και έσπασαν τα τζάμια ενώ έβαλαν φωτιά στη Γερμανική πρεσβεία του Χαρτούμ.

Εκτεταμένα επεισόδια στην Τυνησία

Εξαγριωμένοι διαδηλωτές έβλανα φωτιά στο Αμερικανικό σχολείο της πρωτεύουσας της Τυνησίας ενώ τυνήσιοι αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν, με πυροβολισμούς στον αέρα, τους εκατοντάδες διαδηλωτές πουtynhsia-kapnos-presveia-14-9-12 συγκεντρώθηκαν σήμερα το απόγευμα έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, στα προάστια της Τύνιδας.
Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τύνιδα για να διαμαρτυρηθούν για την αντιισλαμική ταινία η οποία έχει προκαλέσει κινητοποιήσεις και ταραχές σε πολλές αραβικές χώρες. Στην πλειοψηφία τους ήταν σαλαφίστες και κρατούσαν μαύρες σημαίες.
Η αστυνομία παρενέβη όταν οι άνδρες της δέχτηκαν βροχή από πέτρες και αρχικά εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών.
Το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα βορείως της πρωτεύουσας, ήταν περικυκλωμένο από ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, ενώ γύρω του είχαν τοποθετηθεί και συρματοπλέγματα.
Από το πρωί οι ιμάμηδες της Τυνησίας καλούσαν τους πιστούς να συγκεντρωθούν έξω από την πρεσβεία για να καταγγείλουν την ταινία "Η αθωότητα των μουσουλμάνων" που όπως υποστηρίζουν προσβάλλει τον προφήτη Μωάμεθ.

Νεκρός στο Σουδάν

Ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του σήμερα στο Χαρτούμ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών και ισλαμιστών που διαμαρτύρονταν κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ για την ταινία που έχει προκαλέσει οργή στον μουσουλμανικό κόσμο.
Ο διαδηλωτής χτυπήθηκε από περιπολικό της αστυνομίας το οποίο έπεσε πάνω σε διαδηλωτές που εκτόξευαν πέτρες στους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.
Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν διαδηλωτές να πηδούν πάνω από την περίφραξη του κτιρίου ενώ ακούγονταν πυρά. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο φρουροί της πρεσβείας που είχαν πάρει θέσεις στη στέγη, πυροβόλησαν προειδοποιητικά εναντίον των συγκεντρωμένων για να τους απωθήσουν.
Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στο Χαρτούμ, ο εξωτερικός χώρος του κτιρίου εκκενώθηκε από τους διαδηλωτές, όπως συνέβη και με τη γερμανική πρεσβεία, οπου όλο το προσωπικό είναι καλά στην υγεία του. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε μάλιστα δήλωσε ότι κατανοεί την οργή στον ισλαμικό κόσμο για την ταινία που προσβάλλει τον Προφήτη Μωάμεθ, τόνισε όμως ότι αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τη βία.

Πεζοναύτες στην Υεμένη

Στην Υεμένη όπου συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, η Ουάσινγκτον έστειλε πεζοναύτες. Συγκεκριμένα, ο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε οτι εστάλη στην Υεμένη μια διμοιρία πεζοναυτών από την αντιτρομοκρατική μονάδα ασφαλείας του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού για να ενισχύσει την ασφάλεια της αμερικανικής πρεσβείας στη χώρα και τώρα βρίσκεται στη Σαναά.
Η ανάπτυξη περίπου 50 στρατιωτών στην Υεμένη "γίνεται εν μέρει σε απάντηση στα γεγονότα των δύο τελευταίων ημέρων στην πρεσβεία μας στην Υεμένη" και αποτελεί επίσης "ένα προληπτικό μέτρο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

Σε άλλες περιοχές

Στο Πακιστάν, το ισλαμικό κόμμα Τζαμάατ ε-Ισλάμι και η ριζοσπαστική οργάνωση Τζαμάατ-ουντ-Ντάουα οργάνωσαν διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως οι διαδηλωτές δεν ξεπερνούσαν τις μερικές εκατοντάδες.
Στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ περίπου 400 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κόκκινο Τζαμί. "Είμαστε όλοι ενωμένοι. Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν αυτά τα κακόβουλα εγκλήματα", είπε στους συγκεντρωμένους ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Τάρεκ Φαζάλ Σαούντρι. Οι διαδηλωτές είχαν υψώσει ένα πανώ στο οποίο έγραφαν ότι ζητούν την απέλαση του Αμερικανού πρεσβευτή από το Ισλαμαμπάντ.
Στο Καράτσι, μια πόλη 17 εκατομμυρίων κατοίκων, εκατοντάδες άνθρωποι φώναζαν συνθήματα κατά του σκηνοθέτη της ταινίας και κατά των ΗΠΑ. "Ο τζιχάντ (ιερός πόλεμος) είναι ο μοναδικός τρόπος για να σωθούν οι ΗΠΑ από το καρκίνωμα", φώναζαν μεταξύ άλλων ενώ μια ειρηνική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στη Λαχόρη.
Στην πόλη Τζαλαλαμπάντ του γειτονικού Αφγανιστάν ενώπιον 4.000 διαδηλωτών οι ουλεμάδες επικήρυξαν τον σκηνοθέτη της ταινίας με το ποσό των 5 εκατομμυρίων αφγκάνι (περίπου 100.000 δολάρια), όπως ανέφερε ο μουλάς Ζάχερ Άλι, ένας τοπικός θρησκευτικός ηγέτης. Οι συγκεντρωμένοι έκαψαν επίσης ένα πορτρέτο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο δεν σημειώθηκαν άλλα επεισόδια.
Μεγάλες διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Στην πρώτη, επικεφαλής των διαδηλωτών τέθηκε ο πρωθυπουργός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε ο οποίος κάλεσε και πάλι την αμερικανική κυβέρνηση "να ζητήσει συγγνώμη από τους Άραβες και τους μουσουλμάνους για την προσβλητική ταινία και να οδηγήσει τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη" ενώ υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και οι ειρηνικές διαμαρτυρίες.
Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και Ισραηλινών αστυνομικών στην είσοδο της Παλιάς Πόλης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ, οι αστυνομικοί διέλυσαν τους συγκεντρωμένους οι οποίοι τους πέταγαν πέτρες στην Πύλη της Δαμασκού.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άτομα. Οι διαδηλωτές ήθελαν να πάνε στη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αλλά εμποδίστηκαν από τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.
Στο Αμάν της Ιορδανίας περίπου 100 ισλαμιστές διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την αμερικανική πρεσβεία φώναζαν συνθήματα εναντίον του προέδρου Ομπάμα και ζητούσαν από την κυβέρνηση να απελάσει τον Αμερικανό πρεσβευτή. Ορισμένοι κρατούσαν σημαίες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και φώναζαν ρυθμικά: "Άκου Ομπάμα, είμαστε όλοι μας Οσάμα".
Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκέντρωσε και η κινητοποίηση που οργάνωσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι σε άλλο σημείο της πόλης. Οι συγκεντρωμένοι έκαψαν την αμερικανική σημαία και φώναζαν συνθήματα όπως "Αμερική, πάρε πίσω τα λεφτά σου, ο μουσουλμανικός κόσμος δεν σε χρειάζεται".
14/9/12
--

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin