Monday, September 24, 2012

Ομιλία του Υπουργού ΑνΥπ Κωστή Χατζηδάκη στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ

Κυρίες και Κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. Ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, οφείλουμε  να έχουμε μια λειτουργική συνεργασία για όλα τα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν. Στη δεδομένη, μάλιστα, στιγμή, καλούμαστε να κάνουμε σε λίγους μήνες, όσα δεν έγιναν σε δεκαετίες. Η πατρίδα μας βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση, τη μεγαλύτερη στη μετεμφυλιακή της ιστορία. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις έχουν υποβληθεί σε τεράστιες θυσίες.  Αυτή τη στιγμή δίνουμε μια μάχη για να μη γυρίσουμε δεκαετίες πίσω. Δίνουμε μια μάχη για την Ελλάδα. Για τα σπίτια μας και τις οικογένειές μας.  Και αυτό μας αφορά όλους: κυβέρνηση, αντιπολίτευση, φορείς, εργαζόμενους και φυσικά τον επιχειρηματικό κόσμο. Είναι πατριωτικό μας καθήκον να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας.
  Με ενότητα και υπευθυνότητα. Γιατί κανείς δεν πρέπει να νομίζει πως μπορεί να δομήσει την πολιτική του επιτυχία, πάνω στα συντρίμμια μιας εθνικής καταστροφής. Και κανείς δεν πρέπει να ελπίζει πως μπορεί να δομήσει τη μικρή προσωπική του ευτυχία, εντός μιας κοινωνίας σε κρίση.  Καθένας πρέπει να συνεισφέρει ό,τι του αναλογεί σε αυτόν τον αγώνα, χωρίς υπεκφυγές. Μονάχα ενωμένοι θα νικήσουμε.
Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να κάνουμε τρία βήματα: πρώτον, να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας ως χώρα, δεύτερον, να εξασφαλίσουμε τη ρευστότητα και τρίτον, να προχωρήσουμε άμεσα όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές.
Επομένως αρχικά, η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την λογική της μάχης οπισθοφυλακών, για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη. Πρέπει να πείσουμε πως αυτά που λέμε τα εννοούμε. Ξεκινώντας από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις, αγνοώντας το πολιτικό κόστος.  Να συνειδητοποιήσουν όλοι πως έχουμε περάσει πλέον σε έργα. Νομίζω πως ακριβώς επειδή αυτό το μήνυμα εκπέμπεται σταθερά εδώ και δυόμιση μήνες, το κλίμα κάπως αλλάζει στην Ευρώπη. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι τη λήψη των αποφάσεων από την Τρόικα και τους εταίρους μας, είναι κρίσιμος  για το μέλλον της πατρίδας μας.
Εάν τώρα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, εάν κερδίσουμε τη μάχη της αξιοπιστίας, θα μπορέσουμε να εκπλήξουμε ευχάριστα. Όλοι οι παράγοντες της αγοράς διαβεβαιώνουν πως  έχει μεν προηγηθεί μία σημαντική απώλεια τόσο εισοδήματος όσο και εμπιστοσύνης, ωστόσο με τον ίδιο θεαματικό τρόπο, μπορεί να ακολουθήσει και μια περίοδος ανάκαμψης. Γι “ αυτό αξίζει να δώσουμε τη μάχη με υπευθυνότητα και εθνική ενότητα. Γιατί τώρα κρίνονται όλα.
Άμεσα, βέβαια, πρέπει να γίνει και το δεύτερο βήμα, η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς. Γιατί αγορά χωρίς ρευστότητα, είναι βρύση χωρίς νερό. Όπως γνωρίζετε, εκκρεμεί το ζήτημα της δόσης που πιστεύουμε πως θα λήξει άμεσα  και ακολούθως, η επιστροφή οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Βεβαίως, αναγκαίο είναι να γίνει το ταχύτερο δυνατόν, και η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως ανέφερε και ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Στουρνάρας. Και ασφαλώς να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επιστροφή των καταθέσεων, με βάση όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.
Όλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε εμείς, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στην εκτέλεση του σχεδιασμού μας. Γιατί ειδικώς, όλα όσα σχετίζονται τη ρευστότητα, εξαρτώνται σε ένα βαθμό, άμεσα ή έμμεσα, από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Στη δική μας προσπάθεια, η θετική έκβαση για τις διαπραγματεύσεις αυτές είναι σημαντική, διότι η πολιτική μας , έχει ως προαπαιτούμενο την υπέρβαση αυτής της αβεβαιότητας. Πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Κανένα σπίτι δεν μπορεί να έχει πρώτο όροφο χωρίς ισόγειο.
Ωστόσο, πρόσφατα είχαμε μια θετική εξέλιξη. Ειδικότερα, σε σχέση με τις συμφωνίες που γίνονται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στηρίζουν αποφασιστικά την ελληνική οικονομία. Μετά το πλαίσιο για το δάνειο των 440 εκατομμυρίων ευρώ που υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών, επιβεβαιώσαμε με τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ πως θα προχωρήσει ταχύτατα και η συμφωνία για το άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο, ύψους ενός δις ευρώ. Αυτό θα υποστηριχθεί επίσης από την ΕΤΕπ και αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ως εκ τούτου το σύνολο της οικονομίας.
Εντός των επομένων εβδομάδων θα έχουμε και άλλες σημαντικές εξελίξεις: η ΕΤΕπ  εξετάζει έναν ειδικό μηχανισμό έτσι ώστε να υπάρχει σε κάποιο βαθμό κάλυψη ελληνικών εισαγωγικών επιχειρήσεων οι οποίες δυσκολεύονται για τις εισαγωγές. Ταυτόχρονα έχουμε υποβάλει αίτημα στην EBRD που δραστηριοποιείται στο χώρο των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προκειμένου να εξετάσει την αντιμετώπιση αναλόγων προβλημάτων για τις ελληνικές εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην εν λόγω περιοχή. Εντός των επομένων ημερών, θα δοθούν τα συμπεράσματα της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της KFW, για τη δημιουργία ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με στήριξη και από ευρωπαϊκούς πόρους.
Εδώ, θέλω να επισημάνω το εξής: στην πορεία του ΕΣΠΑ, υπάρχουν πράγματι σοβαρά προβλήματα. Εκτός των άλλων, το ΕΣΠΑ είναι ως ένα βαθμό όμηρος των προβλημάτων ρευστότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι οι τέσσερις μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, αλλά και άλλα προγράμματα στα οποία υπάρχει συνεισφορά ιδιωτών. Ωστόσο, σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη, η απορροφητικότητα μας επί του ΕΣΠΑ  είναι άνω του μέσου όρου των λοιπών κρατών – μελών. Έχουμε ακόμη δεσμευθεί πως μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα μειώσουμε αισθητά τις διαδικασίες και τις υπογραφές για την ένταξη των έργων. Και επίσης έως τότε, θα έχουμε εξορθολογήσει το σύστημα χρηματοδότησης.
Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη και η πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Παράλληλα, επίσης, οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά απ” όταν καταρτίσθηκε το ισχύον πρόγραμμα, και  θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε μέτρα προώθησης της επιχειρηματικότητας και καταπολέμησης της ανεργίας. Γι” αυτό τις επόμενες ημέρες, εντός Σεπτεμβρίου, σκοπεύουμε να υποβάλουμε τις αναλυτικές προτάσεις μας για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2007-2014 .
Μετά την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η ενίσχυση της ρευστότητας είναι το πρώτο βήμα προς την ανάκαμψη. Γι” αυτό και επισημαίνουμε πάντα στους εταίρους μας την ιδιαίτερη σημασία του παράγοντα “ρευστότητα”, για την επιτυχία του προγράμματος. Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να συνδυάζεται και με αναπτυξιακά μέτρα, διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε έναν φαύλο κύκλο ελλειμμάτων και ύφεσης. Αναπτυξιακό μέτρο, όμως, είναι σίγουρα και η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Εμείς, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε εκείνα για τα οποία δεσμευθήκαμε έναντι του ελληνικού λαού. Όλα όσα δηλαδή, οφείλει να πράξει η χώρα τόσο στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της και κυρίως όσα αφορούν το δικό μας εθνικό σχέδιο για την ανάκαμψη. Θέλουμε να είμαστε το Υπουργείο των διαρθρωτικών αλλαγών. Γι” αυτό δουλεύουμε με χρονοδιαγράμματα και στοχοδιαγράμματα για να φέρουμε  άμεσα, απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.  Γιατί τα λόγια έχουν τελειώσει, χρειαζόμαστε αποτελέσματα. Αποτελέσματα που θα επιφέρουν ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και ως εκ τούτου ενίσχυση  της απασχόλησης.
Δεν έχω σκοπό τώρα να κάνω μια πλήρη παρουσίαση των δράσεών μας για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτές έχουν παρουσιασθεί σε μεγάλο βαθμό, ήδη από τον Αύγουστο, σε δύο αναλυτικές συνεντεύξεις τύπου.  Σήμερα θα ήθελα να αναφερθώ συγκεκριμένα, σε μερικά από αυτά που έχουμε ήδη κάνει και μετά, σε ορισμένα από όσα έχουμε προγραμματίσει με ορίζοντα μηνός κυρίως. Οφείλουμε να μιλάμε πρακτικά και με ακρίβεια, γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ούτε για την οικονομία ούτε και για την Ελλάδα, γενικότερα.
Τι έχουμε κάνει ήδη: όπως προείπα, είναι απαραίτητο να έχουμε άμεσα αποτελέσματα και λειτουργικό συντονισμό. Γι” αυτό στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, έχουμε ορίσει ήδη από τον προηγούμενο μήνα συντονιστές ανά τομέα έργου, για την υλοποίηση των προτεραιοτήτων, σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Υπογράψαμε ήδη, επίσης, τη σύμβαση με τον ΟΟΣΑ  για την εφαρμογή του προγράμματος  Εργαλειοθήκη (Toolkit) του ΟΟΣΑ σχετικά με την Αξιολόγηση του Ανταγωνισμού. Θα εφαρμοσθεί στους τέσσερις ακόλουθους τομείς: οικοδομικών υλικών, λιανικού εμπορίου, βιομηχανικής παραγωγής και τουρισμού. Οι ειδικοί του ΟΟΣΑ θα συνεργασθούν στενά με τις ελληνικές αρχές για να εντοπίσουν τους μη αναγκαίους περιορισμούς και να προτείνουν εναλλακτικές, λιγότερο επιβαρυντικές, επιλογές. Σε σχέση, επίσης, με την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και τη συγκράτηση των τιμών, έχουμε στείλει σχετική επιστολή  προς επιχειρηματικές και καταναλωτικές οργανώσεις για  να μας υποβάλουν τις προτάσεις τους. Αναμένουμε τις απαντήσεις τους μέχρι τέλος του μηνός. Αυτές οι δράσεις συνδυάζονται και με την απλοποίηση και αναμόρφωση της Αγορανομικής νομοθεσίας που έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Την ίδια περίοδο, θα δημοσιευθούν και τα τρία Προεδρικά Διατάγματα που καταρτίσαμε για τεχνικά επαγγέλματα,  με τους συναρμόδιους φορείς και έχουν ήδη εγκριθεί από το ΣτΕ.
Ακολούθως, έχουμε δεσμευθεί για συγκεκριμένα μέτρα ευρύτερης ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και αύξησης της απασχόλησης που ήδη δρομολογούνται και στα οποία υπήρχαν πολύ σημαντικές καθυστερήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επανέναρξη των 4 αυτοκινητοδρόμων, που θα συνεισφέρουν άμεσα δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.  Οι αρκετά δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους είναι σε εξέλιξη και σε λίγες μέρες θα προβούμε στις σχετικές ανακοινώσεις. Αμέσως μετά προχωρούμε στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για το θέμα.
Στο ίδιο πλαίσιο για την τόνωση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, εντάσσεται και η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως προανέφερα, όπου οι συνολικές μας προτάσεις θα κατατεθούν στην Κομισιόν, ως το τέλος του τρέχοντος μηνός. Η αναθεώρηση έχει ως κεντρικό άξονα την ενίσχυση των Προγραμμάτων Απασχόλησης & Επιχειρηματικότητας.
Την ίδια περίοδο, θα έχει ολοκληρωθεί και η πρώτη φάση του Εθνικού Σχεδίου διευκόλυνσης των εξαγωγών σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ. Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις. Γνωρίζω μάλιστα πως ο ΣΕΒ έχει δημιουργήσει μαζί με τον ΣΕΒΕ, μια ομάδα για το ζήτημα της εξωστρέφειας, γενικότερα. Είναι αλήθεια πως κατά καιρούς έχουν ειπωθεί πολλά, από πλευράς πολιτικού κόσμου, χωρίς να υπάρξει τελικά σημαντική εξέλιξη. Το σίγουρο είναι πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία, για να περάσουμε σε περαιτέρω δράση. Ειδικά μάλιστα στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της Νέας Εθνικής Στρατηγικής για τις εξαγωγές που θα ολοκληρωθεί εντός Οκτωβρίου και περιλαμβάνει συγκεκριμένο οδικό χάρτη μέτρων και δράσεων. Σε σχέση με αυτό, να επισημάνω πως συνεχίζουμε και την συστηματική συνεργασία μας με την ομάδα των Ολλανδών ειδικών της Task Force, για την καλύτερη προώθηση των προϊόντων, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές. Πάντως, σε ό,τι αφορά όσα ήδη είχαν δρομολογηθεί το προηγούμενο διάστημα για να μειώσουμε το διοικητικό βάρος των εξαγωγών και τις χρονοβόρες διαδικασίες, το Single Window – δηλαδή  το one-stop-shop για τις εξαγωγές – βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης. Θα έχουμε απλοποίηση των προ-τελωνειακών αλλά και των τελωνειακών διαδικασιών, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πλέον. Σημαντική είναι και η υλοποίηση ενός ενιαίου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος για τις εξαγωγές.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της διαφάνειας, που είναι κρίσιμος για τις διαρθρωτικές αλλαγές, θέλω επίσης να επισημάνω πως τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για τη λειτουργία της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων θα σταλούν στο ΣτΕ, επίσης μέχρι το τέλος του μηνός.
Ένα άλλο ζήτημα είναι το ζωτικής σημασίας θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο, όπως γνωρίζετε πρόκειται για ζήτημα που αφορά άμεσα και άλλους φορείς όπως το Υπουργείο Οικονομικών, το ΤΑΙΠΕΔ και άλλους. Δηλαδή, το Υπουργείο Ανάπτυξης σχετίζεται καταρχήν  με το ρυθμιστικό πλαίσιο κυρίως, για τις ενότητες που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά  του.  Για να γίνω πιο συγκεκριμένος:
Μέχρι τέλος του μηνός, θα έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο πολιτικής για την αξιοποίηση και λειτουργία των αεροδρομίων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και την ίδια περίοδο, θα έχουμε καταρτίσει, με τους συναρμόδιους φορείς, τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για το ρυθμιστικό πλαίσιο σχετικά με: τις υποχρεώσεις κοινής ωφέλειας των ταχυδρομικών υπηρεσιών και το τμήμα που αφορά το Υπουργείο Ανάπτυξης, για την διαμόρφωση της πολιτική τιμολόγησης για την ΕΥΑΘ.
Όλο αυτό το πλέγμα δραστηριοτήτων γίνεται πέραν των άλλων και για να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις. Χωρίς αυτές δεν μπορεί να γίνει τίποτα, δεν μπορεί να αναθερμανθεί η οικονομία. Και έχουμε κάποια πρόοδο στο θέμα. Την προηγούμενη Πέμπτη για παράδειγμα, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων αποφάσισε να εντάξει στη διαδικασία “fast-track’’, την επένδυση στο Κάβο Σίδερο στην Κρήτη. Παρόλα αυτά, βέβαια, γνωρίζουμε πως η προσπάθεια για επενδύσεις στην Ελλάδα σήμερα, είναι μια προσπάθεια κόντρα στον άνεμο.  Γι” αυτό έχουμε δρομολογήσει ορισμένες αλλαγές στο  ευρύτερο πλαίσιο για τις επενδύσεις. Ο νέος νόμος που θα φέρουμε προς ψήφιση, προβλέπει κεντρικό σύστημα αδειοδότησης και ένα μοναδικό σημείο ελέγχου.  Ενεργοποιούμε, επίσης, σε όλα τα           στάδια το one-stop-shop, ώστε να μην χρειάζεται η εμπλοκή άλλου φορέα για την ολοκλήρωση μιας επένδυσης και να παρακάμπτεται η γραφειοκρατία. Και παρακολουθούμε με ηλεκτρονικό τρόπο όλες τις επενδύσεις και το βαθμό ωρίμανσης τους. Με ειδική σηματοδότηση καθυστερήσεων μάλιστα, για την οποία θα λογοδοτούν οι αρμόδιοι, ώστε με τον τρόπο αυτό να ενισχυθεί και η διαφάνεια. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, προχωρούμε και σε στοχευμένες διορθώσεις στον Επενδυτικό Νόμο, που θα συμβάλουν στην καλύτερη εφαρμογή του, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της ύφεσης στην αγορά.
Κυρίες και Κύριοι,
Σας παρουσίασα μερικά από όσα έχουμε ήδη κάνει εντός σαράντα ημερών και ορισμένα από αυτά που πρόκειται να γίνουν με ορίζοντα μηνός, κατά βάση. Νομίζω πως είναι ορατό πως είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας, χωρίς κωλυσιεργίες και αγνοώντας το πολιτικό κόστος.
Ασφαλώς, οι διαρθρωτικές αλλαγές συγκεκριμένα, πρέπει να συντελεσθούν σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους για να είναι λειτουργικές.  Ειδικώς σε ό,τι αφορά το ΣΕΒ που εκπροσωπεί τόσο τη βιομηχανία όσο και άλλους επιχειρηματικούς κλάδους, θα ήθελα στο προσεχές μέλλον να ενημερωθώ για τις απόψεις σας σχετικά με πράγματα που ήδη μελετούμε  και   για τους άλλους τομείς, όπως είναι τα logistics, όπου γνωρίζω πως έχετε ήδη διαμορφώσει σχετική ομάδα εργασίας. Το ίδιο αφορά και το θέμα της καινοτομίας, που πρόσεξα πως εντάσσεται στο σχετικό σας υπόμνημα. Η καινοτομία είναι εξόχως σημαντικό ζήτημα και δεν αναφέρομαι με αυτό μονάχα στο τεχνολογικό της σκέλος, αλλά και σ” αυτήν που αφορά  το εμπόριο,  τον κλάδο της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών.
Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να κάνει ένα άλμα για να καλύψει το χαμένο έδαφος και σε αυτό τον τομέα.
Άλλωστε, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους πως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια. Οι στιγμές που βιώνουμε είναι ιστορικές και αν δειλιάσουμε ή ολιγωρήσουμε, οι συνέπειες δεν θα είναι απλά αρνητικές: θα είναι καταστροφικές.
Αυτό αφορά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Και ειδικά ο επιχειρηματικός κόσμος οφείλει ξανά, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν, να δώσει το παράδειγμα σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Σας καλώ, λοιπόν, να κάνουμε αυτό που επιτάσσει η κρισιμότητα της κατάστασης: να υπερβούμε τους εαυτούς μας, να συνεισφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα. Καθένας μας πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτόν τον αγώνα , με υπευθυνότητα και αίσθημα πατριωτικού καθήκοντος. Και να συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνάμεις του. Για να επιτύχουμε, πρέπει ο προγραμματισμός μας να έχει κατά το δυνατόν, τα χαρακτηριστικά της δικαιοσύνης και της αποτελεσματικότητας. Διαφορετικά, θα επικρατήσουν οι δυνάμεις της τυφλής αγανάκτησης και του λαϊκισμού, με συνέπεια μια τεράστια εθνική καταστροφή, που θα έχει συνέπειες για όλους ανεξαιρέτως. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν αγώνα που πρέπει να γίνει με ενότητα και συλλογικότητα. Για να οδηγήσουμε την οικονομία σε πρωτογενή πλεονάσματα, να αντιμετωπίσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους οριστικά και με αναπτυξιακά αντίβαρα, να οδηγηθούμε στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη.
Εμείς, ως κυβέρνηση και ως Υπουργείο, θα κάνουμε αυτό που έχουμε δεσμευθεί, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Θα κάνουμε αυτό που επιβάλει η συνείδηση μας, στις ιστορικές αυτές στιγμές για τον τόπο. Δηλαδή θα δώσουμε τη μάχη για την παραμονή στην Ευρωζώνη και την ανασυγκρότηση της χώρας. Είναι η αποστολή της δικής μας γενιάς και μπορούμε να το πετύχουμε.  Αυτό που εξελίσσεται μπροστά μας, είναι μία μάχη για την πατρίδα και τις οικογένειές μας. Και πρέπει να την κερδίσουμε. Να ξεπεράσουμε την κρίση και να κρατήσουμε όρθια την Ελλάδα. Το οφείλουμε σε όσους προηγήθηκαν από εμάς, το οφείλουμε στους εαυτούς μας και το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.
Σας ευχαριστώ.
http://www.mindev.gov.gr/?p=8008
24/9/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin