Friday, September 14, 2012

Υπουργός χωρίς φόβο: Ο Πάνος, οι Γερμανοί και το άβατο της σιωπής

Οι χθεσινές δηλώσεις του Πάνου Παναγιωτόπουλου για τα ισοδύναμα μέτρα που υπερβαίνουν το μισό δισ. ευρώ δεν ήταν οι μόνες που έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χθες στη Βουλή. Σε μία κίνηση, όχι απλώς ασυνήθιστη αλλά, μοναδική μέχρι σήμερα στα τρία χρόνια της κρίσης, ο υπουργός Αμυνας, πριν ξεκινήσει την ομιλία του, έκανε την ακόλουθη εισαγωγική δήλωση η οποία άφησε πολλούς άναυδους. Να τι είπε:
«Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός και ανατρέχω στην ιστορία του τόπου μας, ότι ο Γερμανός κατακτητής, όταν πάτησε πόδι στη χώρα, το πρώτο που φρόντισε να κάνει ήταν να διαλύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις γιατί ακριβώς αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της κρατικής οντότητας, τον κεντρικό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας.
Μας διασφαλίζουν ένα μείζον αγαθό, την εθνική ασφάλεια της χώρας, που ξέρετε σε πάρα πολλά στάδια της διαχρονικής πορείας αυτού του λαού δεν ήταν ποτέ αυτονόητη. Ζούμε σε ένα κόσμο ο οποίος αλλάζει, ζούμε σε ένα γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια, από ανατροπές, από κινδύνους και από εξαιρετικά μεγάλη ρευστότητα. Χωρίς την κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας, ούτε οικονομία μπορεί να λειτουργήσει, ούτε επενδύσεις μπορούν να γίνουν, ούτε τουρισμός μπορεί να λειτουργήσει στη χώρα».
Αυτά ακριβώς δήλωσε χθες ο υπουργός Αμυνας, σπάζοντας ένα στεγανό που μέχρι τώρα ουδείς συνάδελφός του είχε τολμήσει όχι να σπάσει, αλλά ούτε καν να αγγίξει. Και το έπραξε μιλώντας πολύπλευρα, πολύ ζυγισμένα και πολύ ουσιαστικά.
Δεν χρήζουν ανάλυσης: φτάνουν ως το κόκκαλο. Ο παραλληλισμός είναι τόσο άμεσος και ευθύς, που μοιάζει σχεδόν απίστευτο ότι τον τόλμησε έλληνας υπουργός των κυβερνήσεων των τριών τελευταίων ετών.
Φυσικά, πολλοί είναι εκείνοι που θα ενοχληθούν σφόδρα από τις δηλώσεις αυτές, εντός κι εκτός Ελλάδος. Και πολλοί που θα θελήσουν να τις απαξιώσουν. Κι άλλοι, που θα κάνουν ότι δεν τις άκουσαν.
Δεν έχει σημασία. Καμία. Σημασία έχει το γεγονός ότι βρέθηκε επιτέλους ένας έλληνας υπουργός, και μάλιστα Αμυνας, να σπάσει το πιο άβατο στεγανό σιωπής των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα. Ενας άνθρωπος που είπε δημόσια εκείνα που πολλοί εκ των συναδέλφων του απλώς ψελλίζουν στους διαδρόμους φοβούμενοι μήπως και οι τοίχοι έχουν αυτιά…
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας πέρασε χθες το φράγμα ενός μεγάλου φόβου. Κι αυτό, είναι κάτι καινούργιο και πολύ ελπιδοφόρο…
Μαλούχος Γεώργιος Π.  
tovima gr
14/9/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin