Saturday, September 22, 2012

Οι υποψήφιοι, οι βάσεις και η Σκοτία

Με τον Κυριάκο Κυριάκου Οι συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου μάς άφησαν πολλά αποικιακά κατάλοιπα με τα οποία ζούμε μέχρι σήμερα. Ένα από αυτά είναι και οι ‘κυρίαρχες βάσεις’ οι οποίες κατά τους Άγγλους είναι κράτος εν κράτει. Σε άρθρο της η Κυριακάτικη Εφημερίδα του Λονδίνου Sunday Times δείχνει τον δρόμο στους Σκοτσέζους και τους προειδοποιεί ότι τελικά θα αποκτήσουν κυρίαρχες βάσεις σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησής τους.
Η Σκοτία είναι και πάλι έτοιμη να θέσει θέμα ανεξαρτησίας και απεξάρτησής της από τη Μεγάλη Βρετανία. Το μεγαλύτερο κόμμα της Σκοτίας (Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας - SNP) συζητά πλέον ανοικτά για την ανεξαρτητοποίηση της Σκοτίας.
Αυτό βέβαια άρχισε να προκαλεί έναν μεγάλο πονοκέφαλο στους Άγγλους τεχνοκράτες και στρατιωτικούς, γιατί στη Σκοτία υπάρχουν οι βάσεις των πυρηνικών υποβρυχίων Trident στην περιοχή Faslane και κατά τους Άγγλους πολιτικούς και στρατιωτικούς δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι σε περίπτωση που ανεξαρτητοποιηθεί η Σκοτία.
Όμως οι τεχνοκράτες βρήκαν τη λύση και φέρνουν ως παράδειγμα τις ‘κυρίαρχες’ βάσεις Ακρωτηρίου - Δεκέλειας. Δηλαδή θα μπορούσε το Λονδίνο να δημιουργήσει ακριβώς ένα τέτοιο καθεστώς μέσα στη Σκοτία. Δηλαδή, για να μην είναι οι βάσεις των πυρηνικών υποβρυχίων μέσα σε ξένο έδαφος (αυτό της μελλοντικής ανεξάρτητης Σκοτίας), να δημιουργήσουν το ίδιο καθεστώς όπως του Ακρωτηρίου ούτως ώστε το Λονδίνο να έχει την ίδια ελευθερία δράσης και ελέγχου των πυρηνικών υποβρυχίων στη Σκοτία.
Την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και στην ειδική επιτροπή το θέμα αυτό, δηλαδή της πρότασης για δημιουργία κυρίαρχης βάσης στη Σκοτία. Αυτό που έχει σημασία στο σχετικό άρθρο της Κυριακάτικης Εφημερίδας του Λονδίνου είναι οι αναφορές του Βρετανού καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου St Andrews, William Walter, ότι είναι ασύνηθες στη σημερινή εποχή που ζούμε να υπάρχουν κυρίαρχες βάσεις· όμως, συνέχισε ο καθηγητής, είναι μία από τις υπάρχουσες επιλογές.
Εγώ θα κατέληγα λέγοντας ‘γεια στα λόγια σου κ. καθηγητή’. Τι χρειάζονται οι κυρίαρχες βάσεις, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, στη σημερινή εποχή που ζούμε; Ίσως το παράδειγμα της Σκοτίας να συνεφέρει τους Άγγλους αποικιοκράτες και να σταματήσουν να συμπεριφέρονται ως να ευρίσκονται σε άλλον κόσμο. Εθελοτυφλούν όταν επιμένουν να διατηρούν βάσεις και να τις αποκαλούν κυρίαρχες. Ήρθε η ώρα, εμείς ως Κύπριοι, να απαιτήσουμε την πλήρη απομάκρυνση των βάσεων και όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο και να αφήσουν τον λαό να ζήσει ειρηνικά σε μίαν αδιαίρετη χώρα με όλους τους κατοίκους να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και ελευθερίες.
Ας το καλοσκεφτούν οι προεδρικοί υποψήφιοι, γιατί δεν είναι αρκετό απλώς να κάνουν αναφορές στις διάφορες ανακοινώσεις τους για τις βάσεις, αλλά να το θέσουν ως μίαν από τις προτεραιότητές τους μέσα στο εκλογικό τους πρόγραμμα.
Εύχομαι να μη συνεχίσουν κάποιοι να εθελοτυφλούν και να κοιτάνε αλλού και να έχουμε τα ίδια με τον κάθε νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος να παρακάμπτει το θέμα προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες, όπως για παράδειγμα τού δήθεν «δεύτερου μετώπου με τη Βρετανία» και ότι «οι συγκυρίες δεν το επιτρέπουν». Αλίμονο εάν καταφέρουν οι Άγγλοι να υλοποιήσουν αυτό που σκέφτονται για τη Σκοτία - και πάντα στην περίπτωση της ανεξαρτητοποίησής της. Τότε, απλώς εμείς θα είμαστε θεατές και θα παραμένει το πρόβλημα των ‘κυρίαρχων’ βάσεων για πάντα άλυτο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

 Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ
22/9/12 
--

 

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin