Sunday, September 9, 2012

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας. «Ήταν μια καλή συνάντηση» δήλωσε ο Π. Τόμσεν

Ολοκληρώθηκε, μετά από 2,5 ώρες, η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας και όπως δήλωσε, αμέσως μετά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «η τρόικα έχει αναμενόμενες ενστάσεις για κάποια μέτρα που δεν τα πολυκαταλαβαίνουν και θέλουν να τα εξειδικεύσουμε». Ερωτηθείς δε, «εάν στην περίπτωση εξειδίκευσης υπάρχει ενδεχόμενο να απορριφθούν από την τρόικα», απάντησε «ναι», προσθέτοντας, πάντως, ότι «το πακέτο πρέπει να "κλειδώσει" το συντομότερο δυνατόν».

Παράλληλα, άλλος ανώτερος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι, ουσιαστικά, η τρόικα δεν δέχεται να εγγραφούν στο πακέτο των μέτρων έσοδα από φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας ότι «πρέπει πρώτα να αποδείξουμε πως μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, μέσα από σταδιακή αύξηση των εσόδων».
Η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, άρχισε στις 4 το απόγευμα και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσήλθε σε αυτήν με φακέλους, στους οποίους υπήρχαν μέτρα άνω των 17 δισ. ευρώ, προκειμένου, μετά από τις ενστάσεις και αντιρρήσεις της τρόικας, να προκύψει «καθαρό» αποτέλεσμα 11,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014. Ερωτηθείς ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, εάν το ύψος των ενστάσεων της τρόικας είναι 2 δισ. ευρώ, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας: «κανένα σχόλιο». Στη σύσκεψη, από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Πάνος Τσακλόγλου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος.
Από την πλευρά της τρόικας, μετείχαν οι Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), με τον κ. Τόμσεν να δηλώνει μετά, ότι «ήταν μια καλή συνάντηση» και τον κ. Μαζούχ να προσθέτει «δουλεύουμε μέρα- νύχτα». Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ελληνική πλευρά παρουσίασε, επίσης, τις βασικές υποθέσεις του λεγόμενου «μακροοικονομικού σεναρίου», το οποίο αφορά κυρίως την ύφεση και την ανεργία, που κινούνται ανεξέλεγκτα και συνδέονται με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.
Για το πακέτο των μέτρων θα υπάρξει μια πρόγευση στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα δημοσιοποιηθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει τα μέτρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 14 Σεπτεμβρίου, στη Λευκωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες για ενστάσεις της τρόικας στα ισοδύναμα μέτρα και επιμονή στις απολύσεις στο Δημόσιο, στην εφαρμογή των μειώσεων μισθών και των ελαστικών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στο κλείσιμο ΔΕΚΟ, στην περικοπή δώρων και επιδομάτων στον δημόσιο τομέα και της 13ης και της 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

express gr
9/9/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin