Thursday, November 1, 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1940 ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Γράφει ο Β.Α. Κόκκινος
Πριν από 73 χρόνια, τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα προεκάλεσε τον θαυμασμό όλων των χωρών της υφηλίου, με την γενναία απόρριψη του ιταλικού τελεσιγράφου και την άκαμπτη άμυνά της, κατά των υπερτέρων και τελειότερα εξοπλισμένων ιταλικών δυνάμεων. Ο ελληνικός στρατός διέθετε μόνον άρτιο ορειβατικό και πεδινό πυροβολικό, τα αρίστης τεχνικής τελειότητος οχυρά της Γραμμής Μεταξά και προπαντός χαλύβδινο και ακατάβλητο φρόνημα αντιστάσεως κατά του εχθρού. 
Ο ελληνικός λαός σύσσωμος ανταποκρίθηκε στο ΟΧΙ του κυβερνήτου του και έσπευσε να πλαισιώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις, με κάθε τρόπο. Οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου είναι χαρακτηριστικοί: «Οκτώβριος 1940» (απόσπασμα) 
 
Ανοίγουν τα παράθυρα / Κι όσοι μένουν χαιρετούν αυτούς που φεύγουν / Και φεύγουν όλοι. / Γέμισαν οι πόλεις τύμπανα και σημαίες. / Ορθή η αυγή σημαιοστολίζει τα όνειρά μας / κι η Ελλάδα λάμπει μες στα φώτα των ονείρων μας. / Ο ήλιος πλυμένος / με το καθάριο πρόσωπο στραμμένο στον άνθρωπο / χαιρετάει στους δρόμους που τραβούν στη μάχη. / Αυτοκίνητα περνούν γεμάτα πλήθος. / Αποχαιρετιούνται στις πόρτες και γελάνε / ύστερα ακούγονται τ’ άρβυλα στην άσφαλτο / το μεγάλο, τραγούδι των αντρίκιων βημάτων / που μακραίνει και σβήνει στο βάθος του δρόμου / ως το βραδυνό σταθμό με τα χαμηλωμένα φώτα. / Εκεί τα τραίνα περιμένουν / σφυρίζουν για λίγο έξω απ’ την πόλη / ακούγονται οι αποχαιρετιστήριοι πυροβολισμοί / κι ύστερα όλα σωπαίνουν και περιμένουν. / Διαβάζουμε τα τελευταία παραρτήματα: / Νικούμε, νικούμε, / πάντα νικάει το δίκιο. / Μια μέρα θα νικήσει ο άνθρωπος. / Μια μέρα η λευτεριά θα νικήσει τον πόλεμο. / Μια μέρα θα νικήσουμε για πάντα.»
Αλλά και οι στίχοι του Παλαμά «28 Οκτωβρίου 1940»:
«Είμαι εγώ η ακατάλυτη / ψυχή των Σαλαμίνων. / Στην επτάλοφην έφερα το σπαθί των Ελλήνων. / Δεν χάνομαι στα Τάρταρα / μονάχα ξαποσταίνω. / Στη ζωή ξαναφαίνομαι / και λαούς ανασταίνω.»
Ο αμερικανός υποψήφιος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων κ. Ρόμνεϋ αναφέρθηκε προσφάτως στην Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγήν, ειπών, ότι «Ο ένας δρόμος, που εκπροσωπείται από τον πρόεδρο (Ομπάμα) σημαίνει ότι στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε δημόσιο χρέος 20 τρις δολάρια και οδηγεί προς την Ελλάδα»! Ομοίως καταφρονητικώς ομιλούν για την Ελλάδα οι περισσότεροι ηγέτες της Ευρώπης, μετά τον διεθνή διασυρμό της χώρας μας από τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος διεκήρυττε ότι «ηγείται μιας χώρας όπου κυριαρχεί η διαφθορά»! Ποιά διαφθορά, όμως; Αυτή που ευλόγησε ο ιδρυτής της πράσινης δυναστείας, που εθεώρησε υπερβολικό μόνον το δωράκι προς εαυτόν των 500 εκατομμυρίων ενός διοικητού μιας ΔΕΚΟ. 
Η Ελλάδα του ’40 όμως δεν είχε ίχνος διαφθοράς. Δεν υπήρχαν τότε ληστές, ούτε βόμβες μολότοφ. Τον Πρωθυπουργό εφύλασσε μόνον ένας χωροφύλακας, τον οποίον ηύρε ο ιταλός πρέσβης Εμμανουέλε Γκράτσι, όταν τον επισκέφθηκε στις 3.00 το πρωί για να του επιδώσει το τελεσίγραφο του Μουσολίνι, όπως γράφει στο βιβλίο του.
Η χώρα μας δεν είχε τότε επιδοτήσεις της Ε.Ε., ούτε άλλες εισροές πλούτου. Αλλά οι Έλληνες είχαν αυτάρκεια με τα προϊόντα του τόπου τους.  Δεν υπήρχαν τότε άνεργοι, ούτε απεργίες. Ο Ιωάννης Μεταξάς ίδρυσε το ΙΚΑ και καθιέρωσε το οκτάωρο και την αμοιβή της υπερωριακής και κατά Κυριακάς εργασίας, αν και η Κυριακή ήταν αργία. Είχε καθορίσει λογικά, εύλογα και ικανοποιητικά όρια μισθών και ημερομισθίων. Ίσχυαν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και οι διαιτησίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Χαρίσθηκαν τα αγροτικά χρέη και ιδρύθηκαν παιδικοί σταθμοί. Για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός της χώρας ήταν πλεονασματικός.
Οι πρόγονοι εκείνων, που υποτιμούν σήμερα την Ελλάδα, το 1940 ήσαν οι μεγαλύτεροι υμνητές και θαυμαστές της. Οι Έλληνες, με την αντίστασή τους κατά των Ιταλών και Γερμανών, καθυστέρησαν την εκστρατεία του Χίτλερ κατά της Ρωσίας και επηρέασαν αποφασιστικώς την έκβαση του πολέμου. Την γενναιότητα και την αυτοθυσία του Ελληνικού Στρατού ανεγνώρισαν όλοι οι ηγέτες του δυτικού κόσμου, και αυτός ο Χίτλερ. «...Δεν τολμώ να σκεφθώ τις συνέπειες των γεγονότων της Ελλάδος». Έγραφε σε επιστολή του προς τον Μουσολίνι στις 22-11-1940. Εις δε την ομιλία του προς το γερμανικό λαό της 4-5-1941 είπε: «Από όλους τους αντιπάλους που αντιμετώπισε η Γερμανία, μόνον ο Έλλην στρατιώτης πολέμησε με αυτοθυσία, συνθηκολόγησε δε όταν η αντίστασή του δεν είχε νόημα... Ο ελληνικός λαός αγωνίσθηκε τόσο γενναία ώστε και αυτοί οι εχθροί του δεν μπορούν να αρνηθούν την εκτίμηση προς αυτόν».
Οι ιαπωνικές εφημερίδες, κατά τον Δεκέμβριο του 1940 έγραφαν: «Η χώρα μας στην οποία ιδιαιτέρως εκτιμάται η ανδρεία, παρακολουθεί με θαυμασμό τον αγώνα των Ελλήνων εις την Αλβανίαν, ο οποίος μας συγκινεί τόσον, ώστε, παραμερίζοντες προς στιγμήν παν άλλο αίσθημα, αναφωνούμε: "Ζήτω η Ελλάς"». Ο δε ραδιοφωνικός σταθμός της Μόσχας έλεγε: «Επολεμήσατε άοπλοι εναντίον πανόπλων και ενικήσατε. Μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν είναι δυνατόν να γίνει άλλως, διότι είσθε έλληνες. Εκερδίσαμε χρόνον δια να παρασκευάσουμε την άμυνά μας. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας ευγνωμονούμε». 
Τέλος, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είπε: «Ο τρόπος με τον οποίον ο ελληνικός λαός, υπό την αξία εμπιστοσύνης ηγεσία του αντιμετώπισε τους κινδύνους και τας προκλήσεις των τελευταίων μηνών, κατέκτησε τον θαυμασμόν του βρετανικού λαού για την Ελλάδαν. Αι αρεταί αυταί θα ενισχύσουν τον ελληνικόν λαόν και κατά την παρούσαν στιγμήν της δοκιμασίας. Θα σας παράσχωμεν την δυνατήν βοήθειαν μαχόμενοι εναντίον κοινού εχθρού και θα μοιρασθώμεν την κοινήν νίκην.» Τελικώς ελάβαμε μόνον τα Δωδεκάνησα. Και, εάν οι Τούρκοι εδέχοντο την πρόταση των Άγγλων να λάβουν αυτά  ως αντάλλαγμα, δια να εξέλθουν στον πόλεμο κατά των Γερμανών, θα τα είχαμε χάσει.
Έχει γραφεί κατ' επανάληψη στην στήλη αυτή, ότι ο Ελληνικός Λαός είναι άξιος καλυτέρας τύχης και δεν θα είχε φθάσει στο σημείο που ευρίσκεται σήμερα, εάν είχε ικανή ηγεσία. Ατύχησε όμως να κυβερνηθεί από λαοπλάνους πολιτικούς, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τον συναισθηματισμό των Ελλήνων και την προκατάληψή τους, συνεπεία κακών εμπειριών της Κατοχής, κυβέρνησαν τη χώρα επί δεκαετίες, εν γνώσει τους ότι κάποια στιγμή θα περιέλθει στην κατάσταση που ευρίσκεται σήμερα. 
Δεν υπάρχει προηγούμενο πρωθυπουργού να κατασυκοφαντεί την Χώρα του και το Λαό της. Ο τελευταίος γόνος των Παπανδρέου μας υπήγαγε στο Δ.Ν.Τ., εν γνώσει των συνεπειών της υπαγωγής αυτής, μολονότι με δηλώσεις του είχε αποκλείσει τούτο. Και το χειρότερο, ενώ υποσχόταν στο Λαό ότι υπάρχουν χρήματα, είχε έλθει σε κρυφή συμφωνία με τον Στρος Καν για την δανειοδότηση της Ελλάδας από το Δ.Ν.Τ. Μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε το δημόσιο χρέος να ανέλθει από 120 σε 185 δις ευρώ. Και ως ανταμοιβή να καλείται να διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ! Τί θα διδάξει άραγε; Πώς καταστρέφεται η οικονομία μιας χώρας και πώς εξοντώνεται η μεσαία τάξη αυτής;
1/11/12

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin