Monday, November 26, 2012

Στα «αζήτητα» 2,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

Σε οριακό σημείο βρίσκεται το πακέτο του ΕΣΠΑ για το 2012 καθώς 30 ημέρες πριν την λήξη της σχετικής προθεσμίας παραμένουν στα αζήτητα 2,5 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης «υπάρχει απόκλιση στους στόχους του ΕΣΠΑ καθώς από τα 3,7 δισ. ευρώ έχουν υποβληθεί αιτήματα ύψους 1,2 δισ. ευρώ».



Πάντως, ο κ. Μηταράκης εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι παρατηρείται ανάλογη ροή απορροφητικότητας με αυτή του 2011 και πως «στο τέλος του έτους θα έχουμε καλύψει το μέγιστο ποσοστό απορροφητικότητας».

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι παραμένουν ημιτελή 460 έργα συνολκής δαπάνης 2,6 δισ. ευρώ χρηματοδοτούμενα από το Γ’ ΚΠΣ.

Από την άλλη πλευρά ο ερωτών βουλευτής Κώστας Μαρκόπουλος επισήμανε πως «η αξιοπιστία της χώρας τραυματίζεται βαρύτατα όταν δεν απορροφά χρήματα που της δίνονται σε καιρό ύφεσης. Να αλλάξει τρόπο σκέψης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και να γίνει πιο ευέλικτη και δυναμική». 

.protothema gr
26/11/12
-----
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments:

  1. Περιφερειάρχες εναντίον υπουργών για τις καθυστερήσεις για το ΕΣΠΑ.......

    Σύσκεψη για να επιταχυνθεί η απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων....

    Ακόμη και η παρέμβαση του πρωθυπουργού στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών απαιτήθηκε για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απορρόφησης των κοινοτικών κοδνυλίων, όπως αποκάλυψε η συνεργασία που είχαν Περιφερειάρχες της χώρας με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

    Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε σε δηλώσεις του πως η χώρα μας εμφανίζει βελτίωση στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, τα οποία ξεπερνούν πλέον κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες τον κοινοτικό μέσο όρο.

    Υπογράμμισε όμως πως ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει και ποιοτικές βελτιώσεις στην αξιοποίηση των κονδυλίων, ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης του τρέχοντος προγράμματος αλλά και της σχεδίασης του νέου, για την περίοδο 2014-2020, ύψους περίπου 18,5 δισ. ευρώ.

    Ωστόσο, από πλευράς των Περιφερειαρχών καταγράφονται πολλά προβλήματα, όπως και γραφειοκρατικά εμπόδια εκ μέρους των υπουργείων.

    Χρειάστηκε μάλιστα και η παρέμβαση του πρωθυπουργού προς τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για να παρακαμφθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ανακατανομής πιστώσεων στις Περιφέρειες, για τις οποίες απαιτείται κάθε φορά να τις συνυπογράφει και ο υπουργός Ανάπτυξης.

    Παρόλα αυτά, πολλές Περιφέρειες έχουν δεσμεύσει υπερβολικά κονδύλια για προγράμματα που για διάφορους λόγους έχουν κολλήσει, με συνέπεια οι πιστώσεις να έχουν παγώσει και να λιμνάζουν. Κυβερνητικοί παράγοντες μάλιστα εντοπίζουν και φαινόμενα «ρουσφετολογικής» έγκρισης μεγάλων πιστώσεων (έως 220% του αρχικού προγραμματισμού) για τοπικιστικούς κλπ λόγους, σε προγράμματα που έχουν «κολλήσει», την ώρα που άλλα προγράμματα που μπορούν να «τρέξουν», δεν έχουν πιστώσεις για να αντλήσουν περισσότερα κονδύλια.

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=257095

    ReplyDelete
  2. «Εκστρατεία» Χαν για το ΕΣΠΑ.....ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.....

    Επισκέψεις και στις 13 ελληνικές περιφέρειες ξεκινά σήμερα ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Γιοχάνες Χαν, προκειμένου να συμβάλει, ως αρμόδιος για τα έργα που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ, στην έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος του Επιτρόπου να ταξιδέψει και στις 13 ελληνικές Περιφέρειες.

    Σκοπός της παρουσίας του στις 13 ελληνικές περιφέρειες, που αρχίζει λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, είναι να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των διαρθρωτικών πόρων – της κυριότερης πηγής δημοσίων επενδύσεων για τη χώρα - ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, προκειμένου να επιτευχθεί ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης.

    Επίσης, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ, που θα εφαρμοστεί τη νέα προγραμματική περίοδο( 2014-2020) ο Επίτροπος κ. Χαν, θέλει με την παρουσία του στις Περιφέρειες να ενθαρρύνει τους αρμόδιους για το θέμα, να επενδύσουν κατά προτεραιότητα σε τομείς όπως είναι η έρευνα και η ανάπτυξη, η καινοτομία, η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και να τις βοηθήσει σημαντικά ώστε να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η κάθε περιφέρεια, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τους πόρους της ΕΕ.

    Σήμερα, 14 Φεβρουαρίου, ο Επίτροπος θα επισκεφθεί την Πάτρα, πρωτεύουσα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπου θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα και θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε ενημερωτική εκδήλωση, που θα γίνει με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών ενώσεων και φορέων αλλά και εκπροσώπων των ΜΜΕ.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο "Πόρτο Ρίο", στην Πάτρα(ώρα 11.30-13.00), ενώ το θέμα της ομιλίας του Επιτρόπου θα είναι «Η Μελλοντική Πολιτική Συνοχής της ΕΕ».

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ.Hahn θα επισκεφθεί την Τρίπολη, πρωτεύουσα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου θα παραστεί σε δείπνο εργασίας, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρου Τατούλη, και εκπροσώπων φορέων και επαγγελματικών Ενώσεων της περιοχής(14/2, ώρα 20.30).

    Την Παρασκευή 15/2, ο Επίτροπος θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στην Τρίπολη με τη συμμετοχή των τοπικών ΜΜΕ (ώρα 11.30, Αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου).

    Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Πάτρα και την Τρίπολη, ο Επίτροπος θα επισκεφθεί αναπτυξιακά έργα τα οποία συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

    Στη διάρκεια της διήμερης περιοδείας του, τον Επίτροπο θα συνοδεύει ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης.


    Blog: marina anastas.kourbela

    http://www.elzoni.gr/html/ent/265/ent.31265.asp

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin