Monday, November 26, 2012

Σταυρακάκης: «Πώς είναι δυνατό να έχουμε ανάπτυξη, χωρίς πόρους;»

«Σχιζοφρενική» χαρακτήρισε την προσέγγιση του Συμβουλίου αναφορικά με τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης της Ευρωβουλής, Γ. Σταυρακάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην EurActiv.gr.

Οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμβιβάσουν τις διαφωνίες τους στη Σύνοδο Κορυφής 22-23 Νοεμβρίου σχετικά με το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2014-2020, μεταθέτοντας τις διαπραγματεύσεις για τη νέα πρόταση του Προέδρου Van Rompuy στην επόμενη σύνοδο τον Φεβρουάριο.
Ο Γ. Σταυρακάκης μιλώντας στην EurActiv.gr, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση αναφορικά με τη νέα χρηματοδοτική περίοδο, διότι λαμβάνονται τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2007-2009.

«Το ΑΕΠ της Ελλάδας την περίοδο 2007-2009, δηλαδή την περίοδο κρίσης, δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Ήταν μια περίοδος που η υπόλοιπη Ευρώπη ήταν σε κρίση και εμείς δεν είχαμε συνειδητοποιήσει την κατάσταση», είπε.
Τόνισε ωστόσο ότι οι έλληνες ευρωβουλευτές προσπάθησαν μέσω των επιτροπών να εισάγουν νέα κριτήρια κατανομής των πόρων, όπως αυτό της ανεργίας, δεν είχε όμως αποτελέσματα.
«Βάσει λοιπόν αυτών των στοιχείων εκτιμούμε ότι θα έχουμε σημαντικές μειώσεις», επεσήμανε.
Συνέχισε λέγοντας ότι η γενική εκτίμηση κάνει λόγο για μειώσεις περίπου 12δις € εξαιτίας της ρήτρας ασφαλείας του 55% που λέει ότι «δεν μπορείς να πάρεις λιγότερο από 55% της προηγούμενης χρηματοδοτικής περιόδου, επομένως η Ελλάδα είναι μεταξύ 55-60%».

«Δεν μπορούμε να βρούμε λογική»
Ο έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η θέση του Κοινοβουλίου είναι σαφής και ότι δε θα δεχθεί καμία πρόταση για τον προϋπολογισμό, που να μην ικανοποιεί τις ανάγκες της ΕΕ.
Χαρακτήρισε παράλληλα «αντίφαση» το γεγονός ότι το Συμβούλιο μιλά για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα προτείνει περικοπές.
«Τη στιγμή της κρίσης πρέπει να ενισχύσεις αυτές τις χώρες που χρειάζονται βοήθεια, όχι να προτείνεις περικοπές», είπε.
«Αυτό είναι αντίφαση […]Πραγματικά είμαστε ανάστατοι, είναι σχιζοφρενικό αυτό που συμβαίνει, δεν μπορούμε να βρούμε λογική γιατί γίνονται όλα αυτά».
Από τη μία είπε, η πρόταση της Κυπριακής Προεδρίας έκανε λόγο για 50δις € μειώσεις στην αρχική πρόταση της Κομισιόν και από την άλλη, η πρόταση Rompuy για 80δις €.
«Πώς είναι δυνατό να έχουμε ανάπτυξη όταν δεν έχουμε πόρους; Δεν υπάρχει λογική», τόνισε χαρακτηριστικά.
 EurActiv.gr 
 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin